Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CB RADIO - kto ma i jakie przemyślenia? (PILNE)

mobutu

Recommended Posts

pilnie muszę kupic CB radio

czy ktoś z Szacownych Forumowiczów ma ciężką nogę i jakieś fajne radio które pozwala uniknąć negocjacji

potrzebuje kupić w sobotę (21.07) poradzcie proszę coś do 400-600 zł (radio + antena)

i czy są anteny magnetyczne do 180-200 km/h ?

dzięki za pomoc

M!

każde

Niekoniecznie. Do auta najlepiej z porządnym filtrem NB/ANL(będziesz słuchał co się dzieje w eterze a nie w układzie zapłonowym :wink: ) i RF Gain(regulacja czułości odbiornika).

czy są anteny magnetyczne

Są, ale nie do samochodu. Tobie pewnie chodzi o antenę o podstawie magnesowej. I prosta zależność: im dłuższa antena tym większa podstawa magnetyczna. Na żadną nie dają "gwarancji prędkości". Wszystko zależy od warunków drogowych.

coś do 400-600 zł (radio + antena)

Szukaj coś z Unidena bądź Presidenta. Np. Uniden 520 lub President Johny, Harry. Antena może być Hustler. Bez rewelacji, ale na antyradar w sam raz :) . Chociaż osobiście celowałbym w model Ml-145.

Przykładowo:

http://allegro.pl/item215505507_radio_cb_president_harry_asc_antena_hustler_gr.html

każde

a co ma antena do prędkości?

uzysk musi mieć jak największy i tyle

ja mam antenę magnetyczną hustlera (typu nie pamiętam)

sprawuje się świetnie, radio jakiś chinol TTI TCB 880 i też super

za 380 pln na allegro

"rzadko" przekraczam 180

i wolałbym żeby mi nie odleciała, a takiej przykręcanej nie chcę

na jakiegoś chinola postawię na pewno

M!

każde

Niekoniecznie. Do auta najlepiej z porządnym filtrem NB/ANL(będziesz słuchał co się dzieje w eterze a nie w układzie zapłonowym :wink: ) i RF Gain(regulacja czułości odbiornika).

czy są anteny magnetyczne

Są, ale nie do samochodu. Tobie pewnie chodzi o antenę o podstawie magnesowej. I prosta zależność: im dłuższa antena tym większa podstawa magnetyczna. Na żadną nie dają "gwarancji prędkości". Wszystko zależy od warunków drogowych.

coś do 400-600 zł (radio + antena)

Szukaj coś z Unidena bądź Presidenta. Np. Uniden 520 lub President Johny, Harry. Antena może być Hustler. Bez rewelacji, ale na antyradar w sam raz :) . Chociaż osobiście celowałbym w model Ml-145.

Przykładowo:

http://allegro.pl/item215505507_radio_cb_president_harry_asc_antena_hustler_gr.html

dzięki za podpowiedź

kupowac pewnie będę w jakimś sklepiku co by od razu zainstalowali uchwyt itd(tak bardziej estetycznie)

M!

Do niedawna uzytkowalam TTI TCB 880. Niestety radio ostatnimi czasy zupelnie sie odmeldowalo. I to po 6 miesiacach od zakupu. Do tego mam antene President Indiana, ktorej mimo ze promiennik nieco postrzepilam ;) na kanalach wentylacyjnych w Galerii Mokotow dziala zupelnie ok.

Wlasnie przymierzam sie do zakupu nowego radia i bedzie to pewnie President.

Wolna kieszeń byłaby wskazana, jednak rzadko jest taka możliwość. W zasadzie nie ma potrzeby stałego dostępu do radia w czasie jazdy i montowane jest nawet pod deską rozdzielczą. Inna sprawa to celowość takiego prezentu...

zostaje więcej kaski na prezenty i kwiaty dla Żony

Pisząc o celowości zakupu miałem na myśli sytuację kiedy mąż jeździ tylko lokalnie - bo na trasie to się przydaje. Sam zawodowo mam do czynienia z CB od dawna i do swojego prywatnego samochodu na pewno nie zamontuję. Za dużo w eterze chamskich bluzgów, a jeśl ktoś traktuje CB jako panaceum na mandaty, to nie tędy droga.

Wydawało mi się, że faceci lubią takie zabawki :wink:

Nie tylko faceci ;)

Z CB oraz palmem z automapa sie nie rozstaje. To nie tylko gadzety, ale rowniez ogromne ulatwienie. Co do CB to argumentem nie jest tylko unikanie mandatow :roll: ale ostrzeganie przed korkami, robotami drogowymi, nieoswietlona ciezarowka zaparkowana na srodku ciemnej drogi, czy dziwnie zachowujacym sie rowerzysta na poboczu. A jesli nie znamy drogi i nie mamy zadnej mapy to w eterze zawsze znajdzie sie jakas dobra dusza, ktora poprowadzi nas do celu. Nie mowiac juz, ze w przypadku awarii auta, czy wypadku i braku telefonu komorkowego zawsze mozna kogos wezwac na pomoc.

Mam CB od miesiąca. Prezent urodzinowy. :D Bardzo przydatne zarówno w trasie jak i w miescie. TTI TCB 770 to nie chińszczyzna tylko Korea. :D Antena przykręcona do tylnej klapy. Zasięg w linii prostej ok 12 km.

Faktycznie "bluzgi" w eterze psują atmosferę. :evil: Nadaję wtedy, że jadę z dziećmi :D Przeważnie pomaga.

Szerokości.

kupiłem

wydatek 565 zł na FV

w tym jakieś chińsko-włoskie radio (pasowało wymiarami do samochodu)

TTI było za szerokie :(

antenka jak trzeba Alan 145 cm

podstawa taki solidny magnes

przetestowałem na trasie do Bydgoszczy

można lecieć 200 i nic

przydatna a i owszem

Przyczepności

M!