Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Właśnie tynkarze wykonują mi maszynowo tynk gipsowy na Ytongu. I jak to zwykle bywa z Ytongiem - pojawił się kolejny problem... paradoksalnie ściany są zbyt równe...? i tynkarze dali tylko 5mm tynku. Dziś rano dogadałem sprawę i mają teraz dawać minimum 1cm ale co zrobić z tymi trzema ścianami które są już zrobione? W zasadzie można by je zostawić gdyby nie prześwitujące w niektórych miejscach kable inst. elektrycznej, co z tym robić?

Pozdrowienia,

Dariusz Mikołajczyk

https://forum.murator.pl/topic/83107-tynk-gipsowy-tylko-5mmzbyt-r%C3%B3wne-%C5%9Bciany-w-ytongu/

... co zrobić z tymi trzema ścianami które są już zrobione? ...

zapłacić odpowiednio "cieniej" /w stosunku do noramlnych tynków/

lub kazac zrobic tynki zgodne z technologią

Oczywiście można zapłacić cieniej ale co z tymi kablami? Jak wszystko wyschnie to oczywiście nie będzie ich widać ale czy to nie będzie pękać jeżeli są prawie na wierzchu?

Oczywiście można zapłacić cieniej ale co z tymi kablami? Jak wszystko wyschnie to oczywiście nie będzie ich widać ale czy to nie będzie pękać jeżeli są prawie na wierzchu?

Nawet przy 2 cm grubości tynku kable zobaczysz - w tych miejscach tynk inaczej schnie i tyle.

po to technologia mówi o tynkach gr 1 - 1,5 cm aby takich pytan uniknąć ...

o to to

dodałbym, że przewody też muszą być ileś tam przykryte

O matko wbrat, nie jest problem czy kable widać czy nie widać i przy jakiej grubości widać a przy jakiej nie widać.. chodzi o to czy to będzie pękać, i co z tym teraz zrobić.

brzoza :

Na początku chciałem powkuwać kable i dać 0.5cm gipsu lecz wykonawca odwiódł mnie od tego pomysłu. Przed pracami tynkarskimi ustaliłem z nim że dadzą 1cm do 1.5cm gipsu i będę mógł porozkładać kable el. bez wkuwania.

Wczoraj zaglądam na budowe po pracy a tam 3 ściany ślicznie wytynkowane tyko że na 0.5cm i w niektórych miejscach kable prawie na wierzchu.

po to technologia mówi o tynkach gr 1 - 1,5 cm aby takich pytan uniknąć ...

o to to

dodałbym, że przewody też muszą być ileś tam przykryte

zaleca się minimum 0.5cm tynku nad kablami

...zaleca się minimum 0.5cm tynku nad kablami
... można by je zostawić gdyby nie prześwitujące w niektórych miejscach kable inst. elektrycznej ...

i tym sposobem odpowiedzi udzieliłeś sobie sam ....

...zaleca się minimum 0.5cm tynku nad kablami
... można by je zostawić gdyby nie prześwitujące w niektórych miejscach kable inst. elektrycznej ...

i tym sposobem odpowiedzi udzieliłeś sobie sam ....

Tak brzoza, właśnie po to jest to fourm żeby sobie samemu odpowiedzi udzielać,

a wiesz może o co pytałem? :-?

Tak brzoza, właśnie po to jest to fourm żeby sobie samemu odpowiedzi udzielać,

a wiesz może o co pytałem? :-?

odpowiedzi udzieliłem Ci w drugim poście od góry ...

jesli nie zauwazyłeś - wklejam po raz drugi

brzoza, odpowiedź że należy coś zrobić zgodnie z technologią jest co prawda bardzo uniwersalna i na miejscu lecz cokolwiek ogólnikowa, i trochę mało wnosząca do tematu...choć w sumie masz racje to nie ja powinienem się martwić o takie sprawy...

widzisz brzoza

powinieneś napisać:

kjm.. tynki są grubości..., jak barany.... każ im..... i niech ..... bo ich wyp.... z bbudowy

a Ty delikatnie o potrąceniu gotówki, lub o obowiązku wykonania zgodnie z technologią

i przez to autor postu stał się obrońcą tego co ma

i na dodatek powinieneś napisać, że jest ok

O matko wbrat, nie jest problem czy kable widać czy nie widać i przy jakiej grubości widać a przy jakiej nie widać.. chodzi o to czy to będzie pękać, i co z tym teraz zrobić.

W zasadzie można by je zostawić gdyby nie prześwitujące w niektórych miejscach kable inst. elektrycznej, co z tym robić?

Wpierw zdecyduj o co Ci chodzi, a potem miej pretensje do innych.

widzisz brzoza

powinieneś napisać:

kjm.. tynki są grubości..., jak barany.... każ im..... i niech ..... bo ich wyp.... z bbudowy

a Ty delikatnie o potrąceniu gotówki, lub o obowiązku wykonania zgodnie z technologią

i przez to autor postu stał się obrońcą tego co ma

i na dodatek powinieneś napisać, że jest ok

No... teraz rozumiem dlaczego Barbossa jest ELITA FORUM, odpowiedź prosta, rzeczowa, logiczna i jasna :D

W zasadzie można by je zostawić gdyby nie prześwitujące w niektórych miejscach kable inst. elektrycznej, co z tym robić?

Wpierw zdecyduj o co Ci chodzi, a potem miej pretensje do innych.

Przepraszam wbrat jeżeli niezbyt jasno się wyraziłem - chodzi mi cały czas właśnie o te prześwitujące w niektórych miejscach kable inst. elektrycznej ale problemem nie jest to czy je widać czy nie widać (jak się pomaluje ścianę będzie ok) tylko dokładnie tak jak napisałem wyżej chodzi o to czy to będzie pękać czy nie, i co z tym robić dalej.

Barbossa nie od dzis obserwuje podobne historie ...

inwestor ma KB i z niego nie korzysta (a to niby KB na urlopie, to nie ma czasu, choruje, itp itd)

a ja mysle ze przed robotami typu sciany, strop, więźba tynki warto go wezwac / i zapłacic/ po to tylko aby ustalic zasady na jakich będzie robiony odbiór

czasem wystarczy kilka zdań - i ekipa wie, ze "na skróty" nie da rady ...

po wykonaniu pozostaje juz raczej tylko "psycholog dyzurny" gdzie pocieszą i utulą w zgryzocie ...

p.s.

czy będzie pękać czy nie będzie ? o to chodzi ?

a z tym to juz do wróża ... postawi kabałe i będzie jasne

:wink: