Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Zmiękczanie" wody użytkowej. NIE RO (odwrócona

Recommended Posts

Proszę o wypowiedzi nt. zmiękczania zbyt twardej wody.

Proszę nie pisać o filtrach odwróconej osmozy (RO).

Chodzi mi o przygotowanie wody do celów AGD i pieca (CW).

Jakie rozwiązania wchodzą w grę. Jeżeli to możliwe proszę podawajcie ceny i linki do stron. Materiał przyda się zapewne wielu osobom.

Znalazłem kompletne automatyczne systemy na allegro za 2500 zł.

Trochę drogo.

Zastanawiałem się nad zwykłymi filtrami narurowymi w których umieściłbym żywice. Co kilkaset litrów, ręcznie płukałbym to w solance.

Czy zbyt długie korzystanie z takiego filtra powoduje dodatkowe "zabrudzenie" wody czy też wraca ona tylko do swojej "starej" jakości - tak jakby filtra nie było ?

http://www.osmoza.com/product_info.php/cPath/27_38/products_id/98

Wkład .... w opisie stoi że wystarczy na 2000 l ... to po co pakować się w stacje uzdatniania ?

NOTO - widzę, że sam musisz ze sobą dyskutować więc się podłączę...

Opisy dotyczą optymalnych warunków czyli pewnie niezbyt twardej wody. Ile wody zużywasz miesięcznie?

Była całkiem niedawno dyskusja o twardości wody gdzieś na forum.

Wydaje mi się, że jak przekroczysz pojemność żywicy w filtrze to woda będzie płynąć taka sama, poza tym, że dodatkowo przefitrowana mechanicznie. Plus dodatkowy opór przepływu.

Na miesiąc to idzie ok 8-9m3 przy dwóch osobach i normalnym użytkowaniu, prysznic, toaleta, gotowanie, zmywanie.

Pomysł ze zmiękczaniem wody masami jonitowymi nie wyjdzie Ci na zdrowie. Przede wszystkim dlatego, że takiej wody nie należy spożywać, do mycia OK, alr musiałbyś robic podwójną instalację.

Druga sprawa to regeneracja złoża. Jak sobie to wyobrażasz, nasypiesz kationit i anionit do wiadra co dalej. Kationit można regenerować w cyklu sodowym czyli chlorkiem sodowym (sól kuchenna) a co z anionitem - do tego potrzebny jest łóg. Profesjonalnie to robi się łogiem a kationit kwasem solnym ale to w dużych zakładach przemysłowych przy zastosowaniu ścisłego ustalonego przepływu medium.

Woda po regeneracji kationitu slą kuchenną będzie zmiękczana do wyczerpania złoża, ale w tej wodzie będzie występował sód w nadmiarze, proporcjonalnie do stanu złoża i twardości wody.

To tak ogólnie.

Do celów spożywczych tylko moduły RO

Liczyłem tak 2 x 50 l prysznic + 50 l inne sprawy = 150 l x 30 = upsss .... 4,5 m3

JA myślę o zrobieniu filtra do zmiękczania podobnego do tych za 2500 zł.

Tam jest tylko żywioca czasami płukana w solance.

Gdymym do tego przykładowego wiadra (podłaczonego do obiegu) wsypał z 8 l żywicy to musiałbym raz na 1-2 tygodnie przepłukać to ręcznie solanką.

(Potem pomyślimy o automacie - Adam_mk pomóż :))

• 4 months później...

Chyba niewiele. Mogę tylko potwierdzić zużycie wody. Dwie osoby na miesiąc ok 8-9m3. Obie pracują więc w dni robocze długo nikogo nie ma.

Oceny są dokładne bo mam szambo i wiem co ile dni jest wybierane.

Jak już chcesz mieć stację regenaracji wody w cyklu sodowym to rozejrzyj sie w Internecie - jest tego dużo. Płukanie ręcznie odpada - to mordęga.

Kiedyś miałem akwarium 400l więc aby glony nie rosły zrobiłem sobie takie kolumny na masy jonitowe, pomiar dwuwersenianem sodowym i czernią chromową - najdokładniejszy pomiar, ale do celów c.w.u. odradzam - zamęczysz się.

Poza tym solanka powinna przepływać przez masę, która następnie powinna być płukana. W wiaderku :wink:

Wkład .... w opisie stoi że wystarczy na 2000 l ... to po co pakować się w stacje uzdatniania ?

hehe, 2000 litrów czyli 2m3, wystarczy na kilka dni, może tydzień :roll:

ale jak brzmi :wink: 2000 !!!

Też mam twardą wodę i wszyskie tego skutki.

Kupiłem jonowymienną stację zmiękczania wody, ale jeszcze jej nie zainstalowałem.

Znajomi, którzy z takich urządzeń korzystają, są zadowoleni.

• 7 months później...

Kupiłem jonowymienną stację zmiękczania wody, ale jeszcze jej nie zainstalowałem.

Zamontowałeś już tą stację? Jak eksploatacja? Można z tego pić wodę?

Jeśli masz na myśli picie wody z kranu bez przegotowania, to nie można takiej wody pić. Wodę z kranu możesz bezpiecznie pić (w przypadku ujęć miejskich) z systemu RO a w przypadku ujęcia z własnej studni z systemu RO z lampą UV. Odwrócona osmoza z lampą UV gwarantuje czystość biologiczną wody na poziomie 99,99% a czystość chemiczną przeciętnie na poziomie 95-97%.

Wspomnianą stację eksploatuję od kilku miesięcy. Efektem jest całkowity brak osadów na wylewkach i kożucha na herbacie :wink: Znacznie (ok 75%) spada zużycie proszku do prania.

Praktycznie stacja zużywa jeden worek soli pastylkowanej na miesiąc i ok 200l (nie sprawdzałem dokładnie) wody miesięcznie na płukanie złoża, zuzycie energi elektrycznej jest pomijalne. Do celów spożywczych wodę trzeba przegotować.

Odpływ produktów płukania podłączony jest do kanalizacji.