net 20.07.2007 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 czy jeżlei drogą ma dwóch wspólwłaścicieli od kazdego z nich muszę uzyskać służebność? jak to załatwić razem czy osobno? działkę kupuje od jednego z nich.... więc drugi moze nie być zainteresowany daniem mi służebności ktos może coś poradzić? co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 20.07.2007 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 chyba korzystniej dla ciebie będzie jak kupisz działkę z udziałem w drodze nie jestem pewna ale jeśli ta droga ma w ewidencji "dr" to nie płacisz podatku od nieruchomości, to dodatkowy plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
net 23.07.2007 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 ale udziałm w drodze chyba powinnam kupic od dwóch wspólwłaścicieli.... kwestai tego czy mogę to zrobic dwoma osobnymi aktami notarialnymi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 23.07.2007 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 nie musisz, wystarczy od jednego ale w ramach dobrosąsiedzkich stosunków sama zdecyduj może ten drugi właściciel też będzie chciał komuś sprzedać kawałek swojej działki to odsprzeda część swoich udziałów czwartemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
net 26.07.2007 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 to mogą być na jeden kawałek ziemi dwie księgi wieczyste??!!! SZOK tego to się nie spodziewałam.... czy na pewno udziały mogę odkupić od jednego znich, żeby stać się prawowitym udziałowcem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelika 26.07.2007 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 U nas przy drodze jest osiem domów, więc dzialka jest podzielona na 8 części. Ale właścicieli jest 7, bo jeden z Panów ma służebność, w związku z czym inny sąsiad kupił 2/8 działki drogi. Ale rzeczywiście dziwne, ze są dwie drogi. Moze nie mogli się dogadać i to jest jakas głębsza sprawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 26.07.2007 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 net@, ciebie dotyczyłaby część ułamkowa np 1/4. Jeden właściciel miałby 1/2, a ty i ten od którego kupisz po 1/4. Nie ma obowiązku że musicie mieć równe udziały. Najlepiej przejdź się do notariusza, wszystko ci wyjaśni a współwłasność reguluje to kodeks Cywilny DZIAŁ IV. WSPÓŁWŁASNOŚĆ Art. 195. Własność tej samej rzeczy może przysługiwać niepodzielnie kilku osobom (współwłasność). Art. 196. § 1. Współwłasność jest albo współwłasnością w częściach ułamkowych, albo współwłasnością łączną. § 2. Współwłasność łączną regulują przepisy dotyczące stosunków, z których ona wynika. Do współwłasności w częściach ułamkowych stosuje się przepisy niniejszego działu. Art. 197. Domniemywa się, że udziały współwłaścicieli są równe. Art. 198. Każdy ze współwłaścicieli może rozporządzać swoim udziałem bez zgody pozostałych współwłaścicieli. - czyli może tobie sprzedać ile chcecie itd to mogą być na jeden kawałek ziemi dwie księgi wieczyste??!!! nie a pawelh10 ciągnął współwłaścicieli bo nastąpiła u nich zmiana treści wpisów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelika 27.07.2007 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 dusia2006 ma rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
net 30.07.2007 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 dusia2006 JESTEŚ WIELKI/A!!!!! teraz mam jasność w temacie - jak zwykle forum okazło sie nieocenione! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts