adamos10 20.07.2007 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Witam, Mam działkę rolną (już kiedyś pytałem na forum jak ją przekształcić no ale nadal jest rolna ) czekamy aż zmieni się plan zagospodarowania przestrzennego żeby móc sie w końcu wybudować... ale chodzi o mieszkanie: czy jeżeli ojciec przekaże mi mieszkanie w ramach darowizny to: 1 jakie są koszty umowy darowizny? 2 jeżeli odrolnią mi działkę przed upływem 5 lat to będę mógł sprzedać mieszkanie i przeznaczyć pieniądze na budowę wymarzonego domu bez obawy że będę musiał płacić podatek??? 3 czy może lepiej mieszkać tak jak teraz,czyli u ojca i później sprzedać mieszkanie i nie wiem właśnie czy jak sprzedamy potem mieszkanie to pieniądze uzyskane ze sprzedaży mogą być darowizną i czy wówczas też obowiązują jakieś progi wysokości darowizny ( czy do 1 mln jest bez podatku dla członków rodziny ??) PS właśnie wypowiadał się minister budownictwa na temat planu zagospodarowania przestrzennego W-wy że zajmą się za tydzień na posiedzeniu i że działki rolne zostaną odrolnione z automatu??? o co chodzi czyzbym mógł się cieszyć wkrótce działką budowlaną?? pozdrawiam wszystkich forumowiczów i proszę o podpowiedź co robić w tym temacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 20.07.2007 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Witam, Mam działkę rolną (już kiedyś pytałem na forum jak ją przekształcić no ale nadal jest rolna ) czekamy aż zmieni się plan zagospodarowania przestrzennego żeby móc sie w końcu wybudować... ale chodzi o mieszkanie: czy jeżeli ojciec przekaże mi mieszkanie w ramach darowizny to: 1 jakie są koszty umowy darowizny? 2 jeżeli odrolnią mi działkę przed upływem 5 lat to będę mógł sprzedać mieszkanie i przeznaczyć pieniądze na budowę wymarzonego domu bez obawy że będę musiał płacić podatek??? 3 czy może lepiej mieszkać tak jak teraz,czyli u ojca i później sprzedać mieszkanie i nie wiem właśnie czy jak sprzedamy potem mieszkanie to pieniądze uzyskane ze sprzedaży mogą być darowizną i czy wówczas też obowiązują jakieś progi wysokości darowizny ( czy do 1 mln jest bez podatku dla członków rodziny ??) PS właśnie wypowiadał się minister budownictwa na temat planu zagospodarowania przestrzennego W-wy że zajmą się za tydzień na posiedzeniu i że działki rolne zostaną odrolnione z automatu??? o co chodzi czyzbym mógł się cieszyć wkrótce działką budowlaną?? pozdrawiam wszystkich forumowiczów i proszę o podpowiedź co robić w tym temacie... jako, że właśnie jestem po darowiźnie mieszkania to odpowiem na pkt 1 - koszt notarialny darowizny zależy od wartości mieszkania, dla przykładu przy mieszkaniu wartości 90tyś - koszt notarialny wyniósł w łodzi 1712zł, w Szczytnie 1520zł. Dużo zależy tez od notariusza (naliczają sobie jak chcą za nic mając ograniczenia prawne - jest jakiś przepis ustalający górne progi kosztów no i notariusze przy wyliczeniach biorą właśnie te górne progi, niektórzy radzą, żeby się targować - ale raczej jest to mało realne żeby zeszli z ceny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts