Paweł Czernecki 20.07.2007 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Cześć, Zajęty mierzeniem wymiarów ścianek, kątów prostych nie zauważyłem jak zostały wykonane ściany szczytowe. Krokwie nie zostały oparte na ścianach ( jak jest to w projekcie ) tylko przysunięte od strony zewnętrznej a ściana szczytowa została wymurowana na równo z górną płaszczyzną krokwi. Skutkuje to tym że folia leży na ścianie szczytowej a tuż nad nią jest dachówka. Czyli nie ma jak wprowadzić izolacji pomiędzy dachem a ścianą szczytową i wydaje mi się że będzie tu poważny mostek termiczny. Co o tym sądzicie ? http://czerni.w.interia.pl/dom/szczyt_salon.JPGTu szczególnie betonowe nadproże jest narażone na przemarzanie.http://czerni.w.interia.pl/dom/szczyt_sypialnia.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 20.07.2007 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 dziwnie to trochę wyglądaściana będzie ocieplana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Czernecki 20.07.2007 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Na ścianę ma iść 15 cm styropianu, który w obecnej wersji powinien zakryć krokiew i jetkę. Ale w zgodnie z projektem tylko jętka miała przylegać do ściany wtedy to było by łatwe do przykrycia styropianem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 20.07.2007 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 czyli izolacją muru szczytowego od góry będzie tylko folia, deskowanie i dachówkatrochę małopasowałoby wyciąć po długości skosów tak kilkanaście centów i włożyć wełnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 20.07.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Skos ściany szczytowej powinien być równo z dołem krokwii i wtedy by było miejsce na ocieplenie. Przykład z dziennika Gryfapc: http://images4.fotosik.pl/77/32ed1255f24491acmed.jpg http://images4.fotosik.pl/77/25127fdf9193bad8med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 20.07.2007 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 pomijając kwestie izolacji masz też szanse na to że z czasem na murze przetrze się folia i zrobi sie nieszczelna. Przynajmniej tak nas straszył nasz kier. bud. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Czernecki 20.07.2007 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Czyli jak widzę na zdjęciu powyżej krokiew nie musi leżeć na ścianie szczytowej ale ściana ma być niżej tak aby wsunąć ocieplenie. Zatem chłopcy, jak sugerował Barbossa, powinni wziąć szlifierkę i wyciąć 18cm pustaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 20.07.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 ... i zastąpić pustak wełną? Ciekawe. Przecież wełna wewnątrz, ta pomiędzy krokwią a ścianą szczytową skutecznie i szeroko zasłoni to miejsce. Poza tym z zewnątrz dojdzie styropian. Więc nie bardzo wiem gdzie tu mostek termiczny? Od góry? Eeee tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 20.07.2007 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 ... i zastąpić pustak wełną? Ciekawe. Przecież wełna wewnątrz, ta pomiędzy krokwią a ścianą szczytową skutecznie i szeroko zasłoni to miejsce. Poza tym z zewnątrz dojdzie styropian. Więc nie bardzo wiem gdzie tu mostek termiczny? Od góry? Eeee tam Dobrze kojarzysz . Właśnie od góry. To "Eeee tam :wink:" http://www.komiksownia.republika.pl/dzialka/24_06_07_papa.jpg może spowodować np. taki efekt : http://images21.fotosik.pl/49/8aff84edd93f04f6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 20.07.2007 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 ... i zastąpić pustak wełną? Ciekawe. Przecież wełna wewnątrz, ta pomiędzy krokwią a ścianą szczytową skutecznie i szeroko zasłoni to miejsce. Poza tym z zewnątrz dojdzie styropian. Więc nie bardzo wiem gdzie tu mostek termiczny? Od góry? Eeee tam Dobrze kojarzysz . Właśnie od góry. Na zdjęciu pokazujesz właśnie że nie od góry tylko z boku, mostkuje strop a nie dach. Syf nawet nad oknem ps. Ładny domek ten u góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 20.07.2007 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 ps. Ładny domek ten u góry Domek niczego sobie, nawet mostek (termiczny) udało Ci się zrobić . Czy z góry z boku, efekt działania takiego mostka będzie podobny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 20.07.2007 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 ps. Ładny domek ten u góry Domek niczego sobie, nawet mostek (termiczny) udało Ci się zrobić . Pewnie niejeden Czy z góry z boku, efekt działania takiego mostka będzie podobny . Masz rację że takie są efekty mostków. Ale omawianym miejscu go chyba nie będzie. Ale to tylko moje zdanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 20.07.2007 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Na szczęście możesz to jeszcze poprawić... albo zlekceważyć i sprawdzić, czy miałem rację . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Czernecki 22.07.2007 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 osobiście uważam że nadproże w zdjęciu pierwszym będzie przemarzało na 100% bez względu na ilość ocieplenia z boku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemoBDG 24.07.2007 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Na szczęście możesz to jeszcze poprawić... albo zlekceważyć i sprawdzić, czy miałem rację . Dlaczego zawsze proponowane jest na forum wycięcie pustaka i wsadzenie wełny? Czy nawiercenie tych krańcowych pustaków i wypełnienie ich pianką nie zamknie tematu mostka termicznego równie skutecznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.07.2007 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 nie zamknie problemuskoro izolacją w połaci dachowej jest wełna np grubości 20cm to czemu tu wystarczy pustak napełnić pianką i ma to wystarczyć? oczywicie to tylko moje zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 24.07.2007 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Nic nie pomoże. Pustak pionowo jest kiepskim izolatorem i żadna pianka tego nie zmieni. Pianką izolujesz szczeliny, które i tak są izolatorem. Ceramika przewodzi nadal. A to betonowe nadproże jeszcze gorsze.Pustaki zdjąć, nadproże też i przenieść niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Czernecki 24.07.2007 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Jestem po rozmowie z kierownikiem ... do rozbiórki. Pustaki w ścianie szczytowej zostaną wycięte. Zobaczymy czy po tej zabawia folia będzie cała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts