Cezarr 24.10.2003 06:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 witajBardzo Ci dziękuję za komentarz.Widzę, że mogę na Ciebie liczyć.Czy w Twoim przypadku wybór projektu także był taki trudny?Ja z dnia na dzien zmieniam zdanie.Żona twierdzi, że ładniejszy będzie ten, który łaczyłeś mi w bliżniak-tyle że z wyciągniętymi do przody garażami, nad którymi będą duże lukarny(na całą szerokość garażu (tak jak w GL120 studioatrium),z przyciętym dachem (naczółki).Mi natomiast bardziek leży APS91,lub zbliźniaczony APS75 (z zewnatzr prawie identyczne).gdybym mógł oba zobaczyć fizycznie,sprawa byłaby prostsza.Zasadnicze znaczenia ma dla nas oddzielenie obu części. Niestety w tych projektach(91,75)wejścia są wysunięte do przodu,garaże cofnięte nie oddzieleją,brak potrzebnej prywatności, no i ten daszek nad wejściem jakoś do mnie nie przemawia,uważam że jest to mało estetyczny element elewacji (widziałeś takie rozwiązanie w jakimś domu-na żywo?-może jestem w błędzie)Może masz jakieś pomysły, by domy w tym projekcie były jakoś od siebie odzdzielone,by stojącąc przy drzwiach nie było widac drzwi sąsiada.Mogę zrobić projekt indywidualny, wzorując się na aps91.Pomieszczenia na dole- oczywiście zmiany od razu przewidziałem. Na górze-czy korytarz nie jest zbyt mały?Jeszcze jedno.Tutaj dach ma prostą konstrukcję, brak lukarn, więc biorąc pod uwage koszt-jest on chyba tańszym rozwiązaniem, lecz brak lukarn to chyba mniejsze pomieszczenia na górze. Ty pisałeś, że przez Twoje lukarny pomieszczenie Ci się zmniejsza,chyba masz na mysli tylko nie wykorzystany kąt?Jeszcze jedno, APS 75 jest chyba ciekawszy pod względem rozmieszczenia pomieszczeń (większy salon po połaczeniu z jadalnią) zastanawiam się jednak nad koniecznością drugiego pokoju na dole-nigdy nie brałem takiego rozwiązania pod uwagę)Ok kończę, tak więc powiedz co sądzisz o powyższych sprawach.Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mwanamke 24.10.2003 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 http://www.wlasny-dom.pl/projekty.php?a=szukaj&rodzaj=1&wlk=100&nazwa=ETN&od=0&do=150&ilosc_pieter=&typ=&zabudowa=&garaz=1&piwnica=N&kominek=T&basen= no dobra - projekt ETN-19 na stronach "wlasny dom". Domeczek ma ok 130m kw, ja go "przerobilam" na blizniaka plus malibu zamiast kolumienek balkonu. Jakby co - sluze jakimis rysunkami bo wlasciwie na wiosne go zaczynamy stawiac pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 24.10.2003 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 Witam Cezarr, W moim przypadku wybór był prosty. Bliźniak miał być połączony garażem, a domy miały stanowić osobne bryły. Projektów bliźniaków nie ma wiele. Trafiłem na stronę pracowni MTM STYL. Wybór padł na projekt Lira. Projekt podobał się również moim "bliźniakom". Więcej nie szukałem Odnośnie daszka nad wejściem w Twoich projektach, to bardzo potrzebny element architektoniczny. Bez niego dom wygląda jak stodoła . Poza tym nie wyobrażam sobie nie zadaszonego wejścia. Generalnie ze wszystkich projektów, które wymieniłeś, najciekawszy (poza moim ) jest APS 91. Ze zmian w tym projekcie, to zrezygnowałbym ze spiżarni kosztem powiększenia kuchni i zyskania widoku na wejście i podjazd. Zrezygnowałbym również z oranżerii, a także skasował wcięcie tarasu w salon. O pozostałych zmianach pisałem w poprzednim poście. Nie uważam, aby hol na górze był zbyt mały. Przeciwnie jest spory. Ja mam u siebie na górze hol może ze 4 m2 i jest ok. Większy nie potrzebny, bo i po co? Projekt APS 75 też jest ciekawy, ale nie podoba mi się brak symetrii w elewacji frontowej. Okna na górze są różnej wielkości, jedno wychodzące poza obrys daszka nad wejściem. Aby to poprawić należałoby zmienić okno w łazience na takie, jak w pokoju obok. Uważam, że lukarna w garderobie jest zupełnie niepotrzebna. Zwiększa niepotrzebnie koszt wykonania oraz stwarza miejsce do popełnienia błędów wykonawczych. Wystarczy okno dachowe. Za "ciężki" jest balkon wspierany na trzech słupach, niepotrzebnie przedzielających taras. Zdecydowanie lepiej wyglądałaby sama płyta balkonowa, bez podparcia. Z elementów elewacji wykluczyłbym również drewnianą (lub plastikową) oblicówkę w szczycie dachu. Może to i ładnie wygląda, ale tylko przez chwilę... Bardzo funkcjonalny układ pomieszczeń, to niewątpliwa zaleta tego projektu. Osobiście nic bym tu nie zmieniał. Dodatkowy pokój na parterze na pewno się przyda na gabinet lub pokój gościnny. Na prywatność w bliźniaku raczej nie licz. To prawie jak segment w szeregowcu . Wydaje mi się, że raczej należy się skupić na izolacji akustycznej obu domów, niż na izolacji optycznej Co do lukarn, to w moim domu nie mogło ich nie być. Po prostu projekt bardzo dużo by na tym stracił. Natomiast nie należy ich "wciskać" do domu na siłę, bo nie ma takiej potrzeby. Moja konstrukcja dachu jest wadliwa. Widać to na poniższym zdjęciu. http://www.zbychdom.republika.pl/Domy/Lukarna.jpg Krokwie niepotrzebnie zabierają miejsce w pomieszczeniach. Wystarczyła by nieco inna konstrukcja dachu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 27.10.2003 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Witaj Dziękuję za Twe kolejne uwagi co do projektu. Okazuje się, że moja działka chyba jest zbyt wąska do projektu typu APS 91. Więc dom będzie miał nieco inny charakter. Wiec domek będzie wyglądał jak wczesniej Ci pisałem. Pomijając wnętrze,które będzie z APS108 (ten który blizniaczyłeś)Front-GL120 http://www.studio-atrium.pl połączone garażami ,ich dachy po połączeniu złożą się w literę M; ścięte narożniki boczne dachu(przy elewacjach bocznych). W takim wyglądzie dom nie jest juz stodołą (przynajmniej od frontu). Wiem, że jako minus takiego rozwiązania podawałeś brak dobrej widoczności na "garazowy front"-będą wysuniete ok.1,5m . Jesli sa jakieś inne minusy-proszę o komentarz.(może ten sposób łączenia dachów?)Elewacje boczne: jak w APS 108Część ogrodowa:właśnie tu proszę Cię o radę. Ma to być APS 108 (bliźniaczony w Twoim poście). Otóż do elewacji ogrodowej musze dodać lukarnę (by nie wygladał jak stodoła).Lukarna wypada własnie w korytarzu, tak więc poza doswietleniem klatki bedzie stanowiła element estetyki zewnętrznej I tu jest moje pytanie:jak ja zaprojektować tę część elewacji (nie zmieniając układu pomieszczeń na górze-jest OK), by domek wygladał ładnie od ogrodu, a jednoczesnie aby nie stanowił znacznego kosztu z tym związanego?Czy niewielka lukarna (korytarz) zmieni juz wyglad na plus, czy tzreba zastosować inny pomysł?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 27.10.2003 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Witam, Obawiam się, że nie da się zrobić tak, jak sobie wymyśliłeś. Nie można połączyć domów lukarnami, bo jak odprowadzisz wodę opadową z łączących sie lukarn? A śnieg? Poza tym niewiem, czy takie ściśnięte lukarny będą ładnie wyglądały . Chyba jednak musisz się zainteresować innym projektem . P.S. Nawet nad swoim projektem tak długo nie myślałem, jak nad Twoim . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 28.10.2003 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Witaj Widziałem tak zbudowane domy, choć właśnie obawiałem się o tę spływającą wodę i zalegający śnieg. Coż, poszukuję dalej .Jak coś znajdę-podeślę pościk.Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 28.10.2003 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Witam, Może ten projekt Ciebie zainteresuje: http://www.ciepledomy.pl/projekty/pietrowe/p95.html http://www.zbychdom.republika.pl/Domy/P95P.jpg http://www.zbychdom.republika.pl/Domy/P95T.jpg Zamiast wiaty zrobić garaż. Skoro zależy Wam na izloacji optycznej wejść, dach nad garażem można podnieść - zrównać z dachem domu, a garaż wysunąć do przodu (tak, jak w moim projekcie). Ponieważ dach nad garażem jest niższy niż dach nad domem, pozytywnie to wpływa na wygląd domu . Nad garażem można zrobić suszarnię & graciarnię . Oczywiście skasować pokój na dole i powiększyć salon, a także "zawinąć" taras na tył domu i zrobić drzwi na taras z tyłu domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 29.10.2003 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 witajDzięki za kolejne propozycje.Nie spodziewałem się wczesniej, że będę miał z tym spory kłopot.Jednak zblizam się ku wersji podobnej do APS107(z pewnymi zmianami elewacji) i tego co teraz zamieściłeś.generalnie chodzi mi właśnie aby nieco wysunięte garaże stanowiły element odzielający, tylko jeszcze nie mogę się zdectdować, czy dach nad garażami stanowić ma jedna bryłę z dachem domu, czy ma byc obniżony jak u Ciebie?Może jakieś wady i zalety... (o stodole juz wiem-jednak front jak w APS107 nie przypomina chyba tego rodzaju obiektu?) jak zwykle dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olasa 29.10.2003 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Przeczytałam właśnie waszą dyskusję i bardzo się ucieszyłam. Rano wysłałam pytanie do Zbycha na forum w miejscu gdzie przedstawiasz swój dom. Jednak ostatnie tam wypowiedzi były z lipca i nie wiedziałam czy otrzymam odpowiedz. Pytałam tam czy koszty związane z podłączeniem np. prądu czy wody są rozłożone na dwie rodziny bliźniaka. Ja właśnie wybrałam projekt APS 91 i bardzo się ucieszyłam, że radziłeś zmiany takie jakie ja zaplanowałam, a mianowicie chcę powiększyć salon o to wcięcie, które nie wiadomo po co zostało stworzone oraz chcę zrezygnować z oranżerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 01.11.2003 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2003 Przeczytałam właśnie waszą dyskusję i bardzo się ucieszyłam. Rano wysłałam pytanie do Zbycha na forum w miejscu gdzie przedstawiasz swój dom. Jednak ostatnie tam wypowiedzi były z lipca i nie wiedziałam czy otrzymam odpowiedz. Pytałam tam czy koszty związane z podłączeniem np. prądu czy wody są rozłożone na dwie rodziny bliźniaka. Ja właśnie wybrałam projekt APS 91 i bardzo się ucieszyłam, że radziłeś zmiany takie jakie ja zaplanowałam, a mianowicie chcę powiększyć salon o to wcięcie, które nie wiadomo po co zostało stworzone oraz chcę zrezygnować z oranżerii. Przyłącza można zrobić razem, ale umowy na dostawy mediów podpisuje się osobno. Opomiarowanie mediów również jest osobne. U mnie gaz i prąd mamy osobno dociągane, ale wodociąg mamy wykonany wspólnie, tzn. gruba rura wchodzi do pom. gospodarczego mojego sąsiada, tam są liczniki i od niego idzie do mnie. Uniknęliśmy w ten sposób konieczności wykonywania studni z wodomiarami w nich (drobne 1500 zł/szt.) Generalnie, niezależnie od aktualnych układów (brat, przyjaciel czy teściowa) proponuję wszystkie media opomiarować osobno. Nie zdecydowałbym się również na wspólne szambo. Po co mi później awantury, że ja się kąpię dwa razy częściej niż sąsiad . Skoro już wybrałaś APS 91 to proponuję jeszcze sprawdzić następujące rzeczy w tym projekcie: - na rysunkach widać, że ściany garażu i pomieszczenia gospodarczego oraz ścianka kolankowa pomieszczenia nad garażem, są zaprojektowane z BK 24 cm. Sugeruje to, że pomieszczenie nad garażem jest zaprojektowane jako strych (i tak jest opisane). Jeśli ma to być pokój, a także, jeśli chcesz zrezygnować z oranżerii (bardzo dobry pomysł), to moim zdaniem ściany powinny być też z BK 36,5 cm, tak jak pozostała część domu - po skasowaniu wcięcia w salonie należy powiększyć taras (wyciągnąć na zewnątrz). Może nawet rozciągnąć go na szerokość domu, a skasować mało użyteczną część wychodzącą poza obrys domu - może warto wtedy zrezygnować ze ścięć balkonów. Łatwiej będzie wtedy zamontować markizę osłaniająca taras - może warto dodać okno w jadalni (w elewacji bocznej) Gdzie będziesz budowała swój domek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olasa 03.11.2003 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Dzięki za uwagi. Nad garażem chcę zostawić właśnie strych. Nie potrzebuję w sumie więcej pokoi, moja rodzina to 2+1 no może w przyszłości będzie 2+2 i tak sobie myślę, że ten metraż nam wystarczy. Jak się przeprowadzę z obecnych 39 to i tak będzie to dużo. Za to strych wykorzystam na wszystkie "przydasię", których mam zawsze bez liku i nigdy nie mam co z tym zrobić, a niestety bardzo przywiązuję się do przedmiotów i szkoda mi czegokolwiek wyrzucać. Budować będę w woj. Kuj-Pom. koło Torunia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 03.11.2003 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 POWODZENIA!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aszot 13.09.2004 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 Witam serdecznie, prześledziłam ten temat- dyskusja była dawno, ale bardzo proszę o radę i uwagi na temat domu APS 98 z archi-projekt (szczególna prośba do ZBYCHA Razem z siostrą myślimy o zbliźniaczeniu tego domu (chyba częścią mieszkalną, drugi dom odbicie lustrzane) czy może lepiej wyglądałby i był zbliźniaczony garażami? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 13.09.2004 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 Witam serdecznie, prześledziłam ten temat- dyskusja była dawno, ale bardzo proszę o radę i uwagi na temat domu APS 98 z archi-projekt (szczególna prośba do ZBYCHA Razem z siostrą myślimy o zbliźniaczeniu tego domu (chyba częścią mieszkalną, drugi dom odbicie lustrzane) czy może lepiej wyglądałby i był zbliźniaczony garażami? Pozdrawiam Dla zainteresowanych ten projekt jest TU Napiszę krótko, ten projekt wg mnie nie nadaje się do zbliźniaczenia . Połączenie dachów stworzy ogromną stodołę. Ponad to na górze w dwóch pokojach nie będzie okien w bocznej ścianie (w jednym pozostaje tylko możliwość zamontowania okien połaciowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aszot 14.09.2004 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 Witam, ZBYCHu, mam jeszcze prosbe do Ciebie- czy moglbys 'zblizniaczyc' dom APS 98- czescia mieszkalna oraz garazami (od frontu i od ogrodu) z gory dziekuje zmarwiles mnie piszac, ze to nie bedzie dobrze wygladac Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aszot 14.09.2004 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 Witam,bardzo proszę wszystkich Forumowiczów o uwagi i opinie na temat projektu domu APS 98 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 14.09.2004 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 Witam, ZBYCHu, mam jeszcze prosbe do Ciebie- czy moglbys 'zblizniaczyc' dom APS 98- czescia mieszkalna oraz garazami (od frontu i od ogrodu) z gory dziekuje zmarwiles mnie piszac, ze to nie bedzie dobrze wygladac Pozdrawiam Proszę . http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/APS_98.jpg http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/ASP_98T.jpg I jak się podoba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aszot 15.09.2004 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 Witam, wielkie dzięki wg mnie nie wygląda to tak strasznie chcę jeszcze dodać, że w okolicy gdzie chcemy budować nie ma małych domków, więc to raczej nie będzie monstrum Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 15.09.2004 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 Cezarr możesz zbliżniaczyć Z blaskiem C64, jakbyś górę przyoszczędził i docieplił tylko stropy to powinieneś się zmieścić w zbliżonych granicach. Piętro może być zaadoptowane później. C64 b ma podwójny garaż.Szczegóły wyceny (2/3 oferty):http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=29118&highlight=blaskiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.05.2005 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2005 http://www.studio-atrium.pl/atrium.php?p=po&pid=158 http://www.studio-atrium.pl/atrium.php?p=po&pid=57 ))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts