karola 09.02.2002 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2002 Napiszcie prosze - jakie obowiązki ma projektant, czyli co musi umieścić i nanieśc w projekcie?Wiem, że projekty gotowe są ze wszystkim - nawet gniazdka elektryczne są zaznaczone.Chodzi mi jednak o projekt robiony indywidualnie. Mo projektant zdziwił się dzis kiedy zapytałam o te "drobnostki" stwierdził, ze przyjdą elektrycy to doradza i powiedza gdzie najlepiej.To samo z ogrzewaniem i rurami - sama zwątpiłam co w tym projekcie będzie? Może sie wyglupiam i wymagam za wiele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 09.02.2002 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2002 Karola - tak to już jest w projektach na zamówienie i to boli. Ja już 2 razy ciągałem mojego architekta na budowę, by wytłumaczył JAK TO ZROBIĆ, a i tak wiele raz już fachowcy mi radzili. Faktycznie tymi gniazdkami to się nie przejmuj. Wiem, że budujesz prosty dom, więc unikniesz wielu problemów. Jeżeli masz jakieś dziwne detale konstrukcyjne, to nich Ci dokładnie rozrysuje jak to wykonać. Zwróć uwagę, czy opisy są jasne, bo u mnie fachowcy zrobili tak jak było opisane, a że robi się to trochę inaczej... Przykład: brak jakiegokolwiek zbrojenia słupków w ściance kolankowej. Pokaż projekt pary znajomym "z branży", może oni dostrzegą co jest w nim niejasne.Na pocieszenie jeszcze Ci dodam, że projekty gotowe też bywają "wesołe" - pół projektu z tego domku, pół z drugiego i ... mamy nowy, a że nie pasują do siebie - nobody is perfect. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 11.02.2002 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2002 To czego wymagasz zalezy od zakresu projektu i branze, ktore projektant ma opracowac. Jesli w umowie jest co, elektryka to wszystko powinno byc rozrysowane. Niektorych detali sie nie rozrysowywuje poniewaz sa one "oczywiste" i wynikaja z praktyki budowlanej a gniazdka to i tak bedziesz 10 x przesuwac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniga 11.07.2003 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Cały czas rozmyślam nad projektem. Znalazłam projektanta który wie co ja chę i zgodził się zaprojektować mój domek. Jak kupuję gotowy to dostaje z projektem domku projekt na instalacje a jak zlecę projekt na miejscu to będzie on bez instalacji.Czy projekt na instalacje jest wymagany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.07.2003 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Jest wymagany szczególnie na instalację gazową i elektryczną ale dobrze jest też mieć i na pozostałe, łatwiej sie rozmawia z wykonawcami od razu widać o czym mówimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniga 11.07.2003 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 chodzi tylko o "dogadanie" się z wykonawcami czy jest wymagany przy składaniu dokumentów? Moni rodzice są w trakcie budowy i nie mają projektu na żadną z instalacji i nie wiedzą czy będą musieli taką robić. Czy to znaczy że mieli zły projekt?Bez projektów tych instalacji nie można zakładać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 11.07.2003 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Cały czas rozmyślam nad projektem. Znalazłam projektanta który wie co ja chę i zgodził się zaprojektować mój domek. Jak kupuję gotowy to dostaje z projektem domku projekt na instalacje a jak zlecę projekt na miejscu to będzie on bez instalacji.Czy projekt na instalacje jest wymagany? Chodzi o "kasę" twój projektant prawdopodobnie nie ma uprawnień na wykonywanie projektów elektrycznych, gazowych czy też, kanalizacji. Gdyby to zrobił to musiałby zapłacić "kolegom". A tak to może wykazać jaki to jego projekt jest tani. Wiem bo to już przerabiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniga 11.07.2003 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Ale czy można bez projektu to zrobić bo on twierdzi że projekt instalacji nie jest wymagany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 11.07.2003 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Na 100% wymagany jest projekt instalacji gazowej, jeśli w pozwoleniu na budowę domu nie ma nic o instalacji to na budowę samej instalacji potrzeba nowego pozwolenia na budowę (czyli projektu również).A w pozostałych mediach nie mam pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniga 11.07.2003 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Gazu akurat nie będziemy mieli więc może przejdzie bez projektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 11.07.2003 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Co do gazu to nie wiem, my też nie mamy, ale zapytaj w urzędzie. Sprawy projektów instalacji są różnie interpretowane w zależności od różnych urzędów. U nas prąz CO i inne tego typu ich nie obchodzą i zgodę dają bez nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 11.07.2003 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Tę sprawę reguluje : Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 3 listopada 1998 r. w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego. (Dz. U. Nr 140, poz. 906) ( http://www.abc.com.pl/serwis/du/1998/0906.htm i http://isip.sejm.gov.pl/PRAWO.nsf/Main/WDU19981400906?OpenDocument ) w którym jest zapis : Rozdział 4 Projekt architektoniczno-budowlany § 11. 1. Projekt architektoniczno-budowlany obiektu budowlanego powinien zawierać zwięzły opis techniczny oraz część rysunkową. 2. Opis techniczny, o którym mowa w ust. 1, sporządzony z uwzględnieniem § 7, powinien określać: 7) rozwiązania zasadniczych elementów wyposażenia budowlano-instalacyjnego, zapewniające użytkowanie obiektu zgodnie z przeznaczeniem, w szczególności instalacji i urządzeń: sanitarnych, grzewczych, wentylacyjnych, klimatyzacyjnych, gazowych, elektrycznych, telekomunikacyjnych, piorunochronnych, a także sposób powiązania instalacji obiektu z sieciami zewnętrznymi i punkty pomiarowe, założenia przyjęte do obliczeń instalacji oraz podstawowe wyniki tych obliczeń, z uzasadnieniem doboru, rodzaju i wielkości urządzeń, rozwiązania i sposób funkcjonowania zasadniczych urządzeń instalacji technicznych, w tym przemysłowych i ich zespołów tworzących całość techniczno-użytkową, decydującą o podstawowym przeznaczeniu obiektu, w tym charakterystykę i odnośne parametry instalacji i urządzeń technologicznych, mających wpływ na architekturę, konstrukcję, instalacje i urządzenia techniczne związane z obiektem, 9) charakterystykę energetyczną obiektu budowlanego, z wyjątkiem obiektów wymienionych w art. 20 ust. 3 pkt 2, określającą w zależności od potrzeb: a) bilans mocy urządzeń elektrycznych oraz zużywających inne rodzaje energii, stanowiących jego stałe wyposażenie budowlano-instalacyjne, z wydzieleniem mocy urządzeń służących do celów technologicznych związanych z przeznaczeniem obiektu, b) w stosunku do budynku wyposażonego w instalacje grzewcze lub chłodnicze - właściwości cieplne przegród zewnętrznych, w tym ścian pełnych oraz drzwi, wrót, a także przegród przeźroczystych i innych, c) parametry sprawności energetycznej instalacji grzewczej i innych urządzeń mających wpływ na gospodarkę cieplną obiektu, w tym wentylacyjnych i klimatyzacyjnych, d) dane wykazujące, że przyjęte w projekcie rozwiązania budowlane i instalacyjne spełniają wymagania dotyczące oszczędności energii zawarte w przepisach techniczno-budowlanych, § 12. 1. Część rysunkowa, o której mowa w § 11 ust. 1, sporządzona z uwzględnieniem § 7, powinna przedstawiać: 2) rzuty wszystkich charakterystycznych poziomów obiektu, w tym widok dachu lub przekrycia oraz przekroje, a dla obiektu liniowego - przekroje normalne i podłużne (profile), przeprowadzone w charakterystycznych miejscach obiektu, konieczne do przedstawienia: c) położenia sytuacyjno-wysokościowego i skrajnych parametrów instalacji i urządzeń technologicznych, związanych lub mających wpływ na konstrukcję obiektu budowlanego, funkcjonowanie instalacji i urządzeń oraz bezpieczeństwo ich użytkowania, d) budowli przemysłowych i innych tworzących samonośną całość techniczno-użytkową, jak komin, zbiornik, kolumna rafineryjna, niezbędnych wymiarów, w tym zewnętrznych w rzucie poziomym i pionowym, z nawiązaniem do poziomu terenu, przestrzeni wewnętrznych obiektu, w szczególności pomieszczeń, rodzaju konstrukcji, przekrojów jego elementów, a także instalacji oraz gabarytów (obrysu) urządzeń technologicznych, o których mowa pod lit. c), 4) podstawowe urządzenia instalacji ogólnotechnicznych i technologicznych lub ich części, jeżeli ich odwzorowanie nie było wystarczające na rysunkach, o których mowa w pkt 2, 5) zasadnicze elementy wyposażenia technicznego, ogólnobudowlanego, umożliwiającego użytkowanie obiektu zgodnie z jego przeznaczeniem, w tym: a) instalacje oraz urządzenia sanitarne, grzewcze, wentylacyjne i gazowe, b) instalacje i urządzenia elektryczne i telekomunikacyjne oraz instalację piorunochronną, c) instalacje i urządzenia ochrony przeciwpożarowej określone w przepisach szczególnych, wraz ze sposobem powiązania instalacji obiektu bezpośrednio z sieciami (urządzeniami) zewnętrznymi albo z instalacjami zewnętrznymi na zagospodarowywanym terenie oraz związanymi z nimi urządzeniami technicznymi, uwidocznione na rzutach i przekrojach pionowych obiektu, co najmniej w formie odpowiednio opisanych schematów lub przedstawione na odrębnych rysunkach. 2. Część rysunkowa, o której mowa w ust. 1, powinna być zaopatrzona w niezbędne oznaczenia graficzne i wyjaśnienia opisowe umożliwiające jednoznaczne odczytanie projektu. Długie i skomplikowane, ale po przeczytaniu może będziecie mieli trochę więcej szcunku dla projektantów, którzy muszą takie pomysły Ministerstw (za mojej działalnosci zawodowej było ich już kilka) realizować. W róznych urzędach podchodzą do tego bardziej lub mniej rygorystycznie, ale w zasadzie mają prawo wymagać nawet dosyć szczegółowych rozwiazań instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 11.07.2003 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 W róznych urzędach podchodzą do tego bardziej lub mniej rygorystycznie, ale w zasadzie mają prawo wymagać nawet dosyć szczegółowych rozwiazań instalacji. Dokładnie tak jak piszesz w różnych urzędach mogą różnie więc najprościej jest iść i zapytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugas 11.07.2003 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Jestem swiezo po. DZISIAJ OTRZYMALEM POZWOLENIE ))))))))))) Trwalo to 01.10.2002-11.07.2003 nie zycze nikomu takiego tempa. Ale teraz wreszczie piłka po mojej stronie. Mialem ten sam problem, generalnie instalacje w projektach gotowych sa niewystarczalne (przewaznie dokladasz jakis gnizadka, pod komputery, tv itp. Wybralem projekt indywidualny i tez z uwagi na koszty bez instalacji. Do pozwolenia na budowe niezbedne jest tylko projekt architektury oraz czesc konstrukcyjna i nic wiecej. Ja mialem napisane ze bedzie gaz, i pozostale media i nie mialem zadnego elementu tych unstalacji - rysunki architektoniczne i konstrukcja. W opisie byl akapit na opis kazdej instalacji ale to same frazesy ktore zreszta przepisalem z gotowego projektu. Wiec odpusc sobie teraz projekt bo potem jak wybierzesz wykonawce instalacji to przewaznie projekt zrobi ci w cenie a teraz trzeba wylozyc 1000-1500zł potem jest to warunek zebys wybral danego wykonawce i robia to bez problemu. Pzdr Fugas P.S. Zalatwialem w Wa-wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 11.07.2003 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Najprościej zrobić tak jak Fugas - złożyć projekt architektury i konstrukcji, ale trzeba się liczyć z tym, że urzędnik może zarządać uzupełnienia dokumentacji. Jeżeli się ma dużo czasu to nic wielkiego - uzyskanie pozwolenia na budowę przeciągnie się o kilka tygodni, gorzej jak czasu brakuje - wtedy nie radziłbym ryzykować i liczyć na dobrą wolę urzędnika (chyba, że się wcześniej uzgodni z nim jaki ma być zakres projektu ).Przy projektach, z którymi miałem do czynienia bywało różnie. Niekiedu wystarczała architektura i konstrukcja (nawet w bardzo uproszczonej formie, a kiedy indziej konieczne było zrobienie projektów instalacyjnych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Leszek33 11.07.2003 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Ludzie o czym Wy polemizujecie - przecież aby dostać zgodę na budowę trzeba wykonać dokumentacje wszystkich mediów zewnętrznych w tym gaz prąd woda kanaliza inaczej nie ma zgody na bydowę . Takie jest prawo budowlane i kropka . Nie mieszajcie innym w głowach.A jeśli chodzi o wewnętrzne to musi być dokumentacja na instalacje c.o reszta w.g. uznania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 11.07.2003 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Aby budować dom jednorodzinny potrzebny jest zatwierdzony projekt budowlany budynku, na podstawie czego wydane jest pozwolenie na budowę i dziennik budowy.Koniec, kropka.Projekty wykonawcze instalacji budynku, jak i przyłączy mogą być wymagane (ale nie muszą) przez dostarczycieli poszczególnych mediów, a więc :- zakład energetyczny,- gazownia- wodociągi- kanalizacja- zarząd dróg (jeśli zajmujemy część drogi na plac budowy, lub mamy wyjazd na główną drogę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 12.07.2003 04:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2003 Ludzie o czym Wy polemizujecie - przecież aby dostać zgodę na budowę trzeba wykonać dokumentacje wszystkich mediów zewnętrznych w tym gaz prąd woda kanaliza inaczej nie ma zgody na bydowę . Takie jest prawo budowlane i kropka . Nie mieszajcie innym w głowach. A jeśli chodzi o wewnętrzne to musi być dokumentacja na instalacje c.o reszta w.g. uznania W swoim poście przytoczyłem konkretne, obowiązujace, przepisy. Zgodnie z nimi należy wykonać przedstawić przynajmniej szkicowo projekty wszystkich przewidywanych instalacji. Z punktu widzenia inwestora im prostsza dokumentacja potrzebna do rozpoczęcia budowy tym lepiej, gdyż często projekty instalacyjne wykonują firmy wykonawcze, a koszty wykonania tej dokumentacji rozciągają się na lata. Stąd tendencja do upraszczania dokumentacji projektu budowlanego. Część urzędów zatwierdzajacych projekty budowlane na to przystaje, a część żąda uzupełnienia projektów zgodnie z Rozporządzeniem. Stąd ta polemika. Dlaczego twierdzisz, że dokumentacja musi być na c.o., a reszta wg uznania (czyjego ?) ? Na tej zasadzie wszystko jest wg uznania. Każde prawo "uznaniowe" to pole do powstawania korupcji (urzędnik jeśli zechce to może na inwestorze wymusić zrobienie kompletnych projektów instalacyjnych wszystkich planowanych branż - spróbuj udowodnić, ze tak nie jest - powodzenia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 12.07.2003 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2003 Aby budować dom jednorodzinny potrzebny jest zatwierdzony projekt budowlany budynku, na podstawie czego wydane jest pozwolenie na budowę i dziennik budowy. Koniec, kropka. Projekty wykonawcze instalacji budynku, jak i przyłączy mogą być wymagane (ale nie muszą) przez dostarczycieli poszczególnych mediów, a więc : - zakład energetyczny, - gazownia - wodociągi - kanalizacja - zarząd dróg (jeśli zajmujemy część drogi na plac budowy, lub mamy wyjazd na główną drogę) Pytanie moniga dotyczyło zakresu dokumentacji, którą można nazwać "projektem budowlanym" i na na podstawie którego można uzyskać pozwolenie na budowę. Zgodnie z obowiązującym prawem (cytowane Rozporządzenie) w skład tej dokumentacji powinny wchodzić projekty instalacyjne wszystkich instalacji budynku. Urzędnik, zatwierdzajacy projekt budowlany może odstąpić od wymagania projektów instalacyjnych wg własnego uznania. Każda taka uznaniowość to pole potencjalnej korupcji - zawsze można wymusić zrobienie kompletnej dokumentacji lub wybranym inwestorom zatwierdzić dokumentację maksymalnie uproszczoną. Jest to istotne zwłaszcza przy projektach indywidualnych, gdzie opracowanie poszczególnych branż znacznie zawyża cenę projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugas 12.07.2003 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2003 Na poczatku zadzwonilem do gminy i dokladnie wypytalem co wchodzi w sklad minimum projektu. Trudno bylo z odpowiedziami ale wydusilem ze tylko architektura i konstrukcja. PzdrFugas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts