Gość 03.08.2003 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2003 Ludzie o czym Wy polemizujecie - przecież aby dostać zgodę na budowę trzeba wykonać dokumentacje wszystkich mediów zewnętrznych w tym gaz prąd woda kanaliza inaczej nie ma zgody na bydowę . Takie jest prawo budowlane i kropka . Nie mieszajcie innym w głowach. A jeśli chodzi o wewnętrzne to musi być dokumentacja na instalacje c.o reszta w.g. uznania Z całym szacunkiem ale napisał Pan kompletną bzdurę !!!! Życze powodzenia w dalszym budowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.08.2003 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2003 A może zainteresuje Was moj przypadek.Koniec roku 2000 i brak czasu.Aby zalapac się na ulge bud zlozylem proj.typowy+zagosp.terenu z wrysowaną studnią i szambem+ projekt na zainstalowanie agregatu prądotw.Po otrzymaniu pozwolenia na bud. już na spokojnie wystąpilem z proj.zamiennym t.j. ten sam proj.typowy ze zmianami+proj.zagosp.terenu+projekt na przylącze energ.+projekt na przylącze wodoc.i kanalizac.Innej drogi nie było.Może gdzieś w malej gminie wymagania są mniejsze i osoby rozpatrujące dokumenty przymykają oczy na pewne braki.U mnie ,niestety ,rygory są jak opisalem i chyba to nie jest widzimisię urzednikow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 03.08.2003 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2003 Jakie są obowiązujące przepisy pisałem już kilka postów wyżej. To, że niekiedy urzędnicy nie wymagają wszystkich instalacji zależy tylko od ich dobrej woli. Z pewnością praktyki stosowane w jednym urzędzie nie są żadną wyrocznią dla innych urzędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 03.08.2003 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2003 Przeczytałem jeszcze raz cały wątek.Niezbędne jest następujące wyjasnienie.W dyskusji używane są terminy projekty instalacyjne, branżowe - które sa pojęciem wieloznacznym.Czym innym są części branżowe (instalacyjno-sanitarne, centralnego ogrzewania, elektryczne i.t.p) projektu budowlanego, a czym innym szczegółowe projekty wykonawcze tych instalacji.Cytowane rozporządzenie (o zakresie i formie projektu budowlanego) określa, że projekt budowlany, oprócz części architektonicznej, konstrukcyjnej i zagospodarowania działki powinien zawierać także, przedstawione w formie zwięzłej i uproszczonej informacje o zamierzonych instalacjach, w postaci rysunków i opisu technicznego.N.p. część elektryczna powinna zawierać trasę kabla elektroenergetycznego, pokazane miejsce usytuowania złącza, szafki licznikowej i rozdzielnicy głównej. Ewentualnie trasy głównych ciągów i pionów w budynku.Powinna być określona moc zapotrzebowana budynku.Plany instalacji na których pokazano by punkty oświetleniowe i gniazda wtyczkowe - nie są niezbędne, podobnie zestawienia materiałowe.Natomiast konieczne są dane projektantów branżowych z podaniem numerów uprawnień i numerów ewidencyjnych przynależności do izb stowarzyszeniowych inżynierów budownictwa.Urzędnicy zatwierdzający projekty budowlane budynków nie mogą domagać sie nic więcej.A więc projekty instalacyjne - nie koniecznie, części instalacyjne projektu budowlanego - tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.08.2003 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2003 Trzeba do tego dodać,że konieczne były /przypadek,dwa posty powyzej/ uzgodnienia z ZUT MPWiK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 03.08.2003 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2003 W Rozporządzeniu, którego sporą część przytoczyłem wcześniej jest mowa o rysukach przedstawiajacych "zasadnicze elementy wyposażenia technicznego, ogólnobudowlanego, umożliwiającego użytkowanie obiektu zgodnie z jego przeznaczeniem".Czy można użytkować mieszkanie bez oświetlenia, wody, kanalizacji ?Odpowiedź brzmi nie można - zabraniają tego przepisy sanitarne i jest to sprzeczne z warunkami tachnicznymi, którym powinny odpowiadać budynki mieszkalne.W związku z tym mówienie (Leszek33) "jeśli chodzi o wewnętrzne to musi być dokumentacja na instalacje c.o reszta w.g. uznania" jest kompletną bzdurą, podobnie jak określenie że (Zbigniew Rudnicki) część elektryczna powinna zawierać trasę kabla elektroenergetycznego, pokazane miejsce usytuowania złącza, szafki licznikowej i rozdzielnicy głównej. Ewentualnie trasy głównych ciągów i pionów w budynku. Powinna być określona moc zapotrzebowana budynku. Plany instalacji na których pokazano by punkty oświetleniowe i gniazda wtyczkowe - nie są niezbędne, podobnie zestawienia materiałowe. Jeżeli na podstawie projektu budowlanego zostanie wykonana niekompletna instalacja, np. elektryczna bez oświetlenia klatki schodowej, i później z tego powodu w trakcie użytkowania wydarzy sie wypadek, to cała odpowiedzialność spadnie na projektanta.Może trochę przesadzam, ale robię to celowo, żeby uzmysłowić "oszczędnym" inwestorom, że wymagania urzędów nie są wyssane z palca, tylko biorą się z konkretnych przepisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b-obi 01.10.2003 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Otrzymałem właśnie 4 egz. projektu typowego, na który tak z utęsknieniem czekaliśmy. Projekt zakupiłem w jednej ze znanych pracowni- na razie nie podam z jakiej. Jako typowy laik /od niedawna na forum/ wzięłem się do"analizy" i ... zgłupiałem. Powiem szczerze, dokształcam się na forum i troszeczkę literaturą fachową ale od prawidłowego odczytania danych w projekcie to będzie kierownik, nadzór i budowlańcy.. ja natomiast powienienem przynajmniej w przybliżeniu obliczyć sobie ile mam kupić dachówki, bloczków, cementu, kleju folii itp. itp. W tym projekcie nie znalazłem ani jednego zdania dot. powierzchni dachu, ścian itp. nie wiem... może powienienem sobie to obliczyć na podstawie danych z projektu... ale za te pieniążki takie podstawowe dane powinny się w nim znajdować. Na końcu jest jakiś "ślepy" kosztrosy... ale nijak nie przystaje nawet do wyliczeń robionych " na piechotę" np. wykopanie samej "dziury" pod dom 13m x 9,5 m na 3m głębokość/podpiwniczenie tylko w połowie domu/ 20.000 zł Co o tym myśleć ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.10.2003 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Otrzymałem właśnie 4 egz. projektu typowego, na który tak z utęsknieniem czekaliśmy. Projekt zakupiłem w jednej ze znanych pracowni- na razie nie podam z jakiej. Jako typowy laik /od niedawna na forum/ wzięłem się do"analizy" i ... zgłupiałem. Powiem szczerze, dokształcam się na forum i troszeczkę literaturą fachową ale od prawidłowego odczytania danych w projekcie to będzie kierownik, nadzór i budowlańcy.. ja natomiast powienienem przynajmniej w przybliżeniu obliczyć sobie ile mam kupić dachówki, bloczków, cementu, kleju folii itp. itp. W tym projekcie nie znalazłem ani jednego zdania dot. powierzchni dachu, ścian itp. nie wiem... może powienienem sobie to obliczyć na podstawie danych z projektu... ale za te pieniążki takie podstawowe dane powinny się w nim znajdować. Na końcu jest jakiś "ślepy" kosztrosy... ale nijak nie przystaje nawet do wyliczeń robionych " na piechotę" np. wykopanie samej "dziury" pod dom 13m x 9,5 m na 3m głębokość/podpiwniczenie tylko w połowie domu/ 20.000 zł Co o tym myśleć ?? W skład większości typowych projektów nie wchodzi kosztorys, który jest podstawowym opracowaniem zawierajacym ilości materiałów, wyliczenie potrzebnego sprzętu i robocizny. Niekiedy załączony jest kosztorys ślepy, który powinien zawierać wyliczenie podstawowych materiałów. Większość pracowni projektowych kosztorysy sporządzone do projektów sprzedaje oddzielnie - niekiedy również w wersji elektronicznej, pozwalającej na wykonywanie własnych symulacji kosztowych. Jeżeli ktoś ma zerowe doświadczenie w budowaniu, to już na etapie wyboru projektu typowego powinien zasięgnąć porady fachowca (najlepiej tego, który bedzie taki projekt adaptował lub inspektora nadzoru), pozwoli to na uniknięcie błedów i rozczarowań, a często pozwoli też na zaoszczędzenie sporych pieniedzy w dalszych etapach budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b-obi 02.10.2003 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Nie chodziło mi o dokładny kosztorys, zdaję sobie sprawę, że jest to niewykonalne natomiast zdziwił mnie fakt brakuje w projekcie podstawowych danych co do powierzchni dachu, ścian wewnętrznych działowych itp. Molestowany e-mailem Pan projektant dosłał w dniu dzisiejszym te dane i narazie wszystko OK. Teraz spokojnie mogę się przymierzyć do konkretnych zakupów. Mimo wszystko za wyłożenie takich pieniędzy, takie podstawowe dane powinny znajdować się w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 02.10.2003 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Nie chodziło mi o dokładny kosztorys, zdaję sobie sprawę, że jest to niewykonalne natomiast zdziwił mnie fakt brakuje w projekcie podstawowych danych co do powierzchni dachu, ścian wewnętrznych działowych itp. Molestowany e-mailem Pan projektant dosłał w dniu dzisiejszym te dane i narazie wszystko OK. Teraz spokojnie mogę się przymierzyć do konkretnych zakupów. Mimo wszystko za wyłożenie takich pieniędzy, takie podstawowe dane powinny znajdować się w projekcie. Zakres projektu budowlanego jest określony w Prawie budowlanym i w przepisach wykonawczych do niego. Z tego co pamiętam nie ma tam mowy o konieczności podawania np. powierzchni dachu, itp. Co innego jeżeli czegoś takiego wyraźnie zarządasz zawierając umowę z architektem - jednak musisz się liczyć wtedy z wyższą ceną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 02.10.2003 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Heno ma racje, albo umiesz sobie przeliczyć sam powierzchnie (w końcu wszystkie wymiary scian masz podane na rzutach i przekrojach, geometria się kłania ), albo zamiawiasz dodatkowo ślepy kosztorys. Jedyne, co powinno być podane w projekcie to powierzchnie zabudowy, całkowita, uzytkowa i kubatura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alice 07.10.2003 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 Mam projekt domu indywidualnybez projektu instalacji.Mam możliwość uzyskania uproszczonego projektu instalacji ok.900 zł. Czy lepiej teraz przed pozwoleniem robić bardziej szczegółowy projekt? Czy wystąpić o pozwolenie i potem przy wykonywaniu instalacji robić szczegółowe? Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 07.10.2003 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 Mogę jedynie doradzić jak postąpić z instalacjami elektrycznymi, aby było najtaniej.Zamówić projekt instalacji wystarczający dla uzyskania pozwolenia na budowę.Zrobić odbitki ksero z planów domu.Wypożyczyć projekt instalacji elektrycznych jakiegoś innego domu, a to głównie po to aby poznać stosowane w tych instalacjach symbole.Zastanowić się i nanieść na plan swoje propozycje umeblowania, a następnie rozmieszczenia gniazd, punktów oświetleniowych i wyłączników.Także w zakresie telefonów, domofonu, telewizji.Przed ułożeniem kabli (t.j. przed tynkowaniem) przedyskutować swoje propozycje z wykonawcą instalacji elektrycznych, który ma wprawę i skoryguje Twoje pomysły.Jeżeli nie będziesz miała zaufania do wykonawcy zwróć się do projektanta instalacji elektrycznych (n.p. do mnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.10.2003 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 Mogę jedynie doradzić jak postąpić z instalacjami elektrycznymi, aby było najtaniej. Zamówić projekt instalacji wystarczający dla uzyskania pozwolenia na budowę. Zrobić odbitki ksero z planów domu. Wypożyczyć projekt instalacji elektrycznych jakiegoś innego domu, a to głównie po to aby poznać stosowane w tych instalacjach symbole. Zastanowić się i nanieść na plan swoje propozycje umeblowania, a następnie rozmieszczenia gniazd, punktów oświetleniowych i wyłączników. Także w zakresie telefonów, domofonu, telewizji. Przed ułożeniem kabli (t.j. przed tynkowaniem) przedyskutować swoje propozycje z wykonawcą instalacji elektrycznych, który ma wprawę i skoryguje Twoje pomysły. Jeżeli nie będziesz miała zaufania do wykonawcy zwróć się do projektanta instalacji elektrycznych (n.p. do mnie). Zbigniewie, udzielajac takiej odpowiedzi zakładasz, że inwestor zna znaczenie oznaczeń na rysunkach instalacyjnych. Jest oczywiście część inwestorów z wykształceniem technicznym i dla nich zrobienie takiego projektu nie będzie problemem, jedna dla większości jest to "czarna magia". Dla nich lepszym rozwiązaniem będzie zaproszenie wykonawcy, przedstawienie mu swoich pomysłów i po weryfikacji stworzenie z tego projektu wykonawczego. Jednak nawet wtedy, dobrze byłoby taki projekt skonsultować z inspektorem nadzoru (spotkałem się już z pomysłami instalatorów - elektryków lub hydraulików przekuwania się z wiązkami kabli np. przez podciągi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alice 08.10.2003 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2003 Dzięki za opdowiedź.Przy okazji, Czy kupując kominek proponują projekt ogrzewania za jego pomocą?Taki wariant chcemy wykorzystać przy ogrzewaniu domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldeken 09.10.2003 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 mam gotowy projekt , w nim wew. instalacje: gazową, elektr, wod.-kan. ale chce ogrzewac domek kominkiem DGP + elektrycznie: konwektory i podłogówka........olewając instalacje gazową (na płynny gaz czy do pozwolenia: ADPTATOR MUSI WYKONAĆ PROJEKT PRZYŁĄCZA GAZU? Z TEGO CO MÓWI (KASA KASA) TO MUSI!!!! BO BEZ NIEGO NIE DOSTANE POZWOLENIA...... PROSZĘ O OPINIĘ!!!!!!!! waldek (LUBLIN TO NAJDROZSZE MIASTO W POLSCE JESLI CHODZI O ADAPACJE) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damis 20.10.2003 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Aktualnie odebrałem indywidualny projekt od architekta. Wg wszystkich zapytanych wykonawców projekt jest niekompletny. W związku z tym proszę o opinie (informacje) jakie rysunki, obliczenia i zestawienia powinien zawierać kompletny projekt. Mój projekt zawiera:- rzut fundamentów,- rzut parteru,- rzut poddasza,- rzut dachu,- przekrój AA ( w poprzek budynku)- widoki wszystkich elewacji.- obliczenia statyczne dachu i fundamentu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugas 20.10.2003 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Projekt minimum (do pozwolenia na budowe) powinien zawierać czesc architektoniczna i konstrukcyjna. Architektura: czesc opisowa opis funkcjonalny budynku, adaptacja do warunków miejscowych i posadowienia gruntu, opis przyjetych rozwiazan rodzaj materiału z którego bedze budynek, rodzaj więżby dachowej, opisy i wyliczenia zapotrzebowania na ciepło wodę i energię elektryczna oraz jakie instalacje beda i czym zasilane (elektryczna, gazowa, co i wod-kan, ew. RTV telefon itp.), rysunki:rzuty fundamenty, pareter, pietro, połacie dachowe, więżba dachowa, strop - układ elementów, widoki poszczególnych elewacji przekroje prawie zawsze dwa podłużny i poprzeczny,zestawienie stolarki drzwiowej i okiennej, ew. zestawienie drewna na dach, ew. zestawienie stali na zbrojenia konstrukcja - rysunki i wyliczenia i zestawienie stali do wszystkich elementów konstrukcyjnych:fundamenty, słupy, belki, podciągi, strop, dach, schody, tarasy, To tyle co jest u mnie i sadze że wiekszość jest potrzebna. Najlepiej zerknij do prawa budowlanego tam sa akty prawne mówiące o elementach niezbędnych projektów budowlanych. Najlepiej zawrzeć klauzulę że architekt dostarczy Ci wymaganą dokumentację do uzyskania pozwolenia i wykonania budynku. Wtedy jak cos wymysla w urzedzie to on Ci to dorysuje.Ale też warto siue umówić że zapłata po uzyskaniu pozwolenia bo inaczej może byc kłopot w wyegzekwowaniu dodatkowych prac i rysunków.Zawsze pozostaje regionalna izba architektów - do ktorej musi należeć ale to już mniej pokojowa ścieżka. PzdrFugas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 20.10.2003 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Też jestem ciekaw:1. jakie jest niezbędne minimum do otrzymania pozwolenia budowlanego, 2. co jest ogólnie przyjętym standardem, 3. a czego jeszcze można oczekiwać dodatkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 21.10.2003 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 to jest wszystko opisane w rozp. min. infrastr. w spr szczegółowego zakresu i formy proj. bud. poz.27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts