Przekorek 25.02.2004 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 I owszem - mój architekt nie umieścił w projekcie wszystkich rysunków wieńców betonowych, słupów i belek nadokiennych, więc się budowlańcy musieli sami głowić i robic na podstawie zestawienia stali na samym końcu projektu.Cały mój projekt jest niechlujny jak jego architekt - pomyłka w obliczeniu metrażu na pierwszej stronie poraża - powierzchnia uzytkowa wyszła mu większa od całkowitej. Nie ma gwarancji, że wszystko gra - no może przy projektach seryjnych, z katalogu, ktore są w obrocie od dawna jest większa szansa że wyeliminowano byki. W projekcie indywidualnym niespodzianki masz jak w banku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agula 212 25.02.2004 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 popieram goscia zezo mielismy ten sam problem, w koncu zdecydowalismy sie na indywidualny projekt i za calkiem przyzwoite pieniadze architekt zaprojektowal nam domek. Mozna znalezc tanie archotekata, ktory pio pierwsze zaprojektuje domek twoich marzen:) powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 25.02.2004 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 Jakość projektów jest bardzo różna. U mnie są na przykład inne wymiary stolarki w rzutach a inne w spisie stolarki okiiennej. Na forum było już trochę na ten temat i zdaje się , że nie jest to odosobniony przypadek. Dlatego tak ważną sprawą jest dobry ikierownik na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_kraków 26.02.2004 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Przekorek,Bachac i Greg -dzięki za odpowiedzi.Będę wiedziała na co uważać!Pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnikkrol 26.02.2004 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Ja buduje dom "W SAM RAZ" pracowni HORTZONY z Wrocławia i muszę przyznać żę dokumentacja techniczna jest bardzo przejrzysta i szczegółowa. Dodatkowo mamy projekt instalacji elektrycznej, wodno-kanalizacyjnej i gazowej.A wiem, żę często za projekty instalacji trzeba dopłacać oczywiście są drobne pomyłki np. na rzutach dachu okna dachowe są różnie rozmieszczone raz jest ich 7 raz 9 a my i tak mamy 5 Ale widziałam projekt, który rzuty miał na formacjie A4 współczuje tym co musieli go rozszyfrować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damis 26.02.2004 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Odnośnie projektów indywidualnych i ich wykonania.Zamówiłem projekt indywidualny z obmiarem. Przedstawiłem projekt z obmiarem wykonawcom do wyceny, wybrałem ofertę i zacząłem zbierać oferty na materiał.I cóż się okazało. Mój "genialny" architekt p..... się o 100m2 ścian zewnętrznych. Ten błąd pociąga za sobą wzrost kosztów robocizny o około 12 - 15 tyś PLN. gdyż jest mniej:- murowania ścian,- tynkowania ścian,- gipsowania ścian,- ocieplenia.- malowania wewnętrzegoCzeka mnie ciężka rozmowa z wykonawcą o obniżce już ustalonej ceny (na szczęście nie mam spisanej umowy).Dlatego radzę wszystkim zamawiającym projekty sprawdzajcie obmiar - programy do projektowania, które od razu liczą mają tendencję do zawyżania. Pocieszono mnie w hurtowni, że i tak mam szczęście bo niektórzy mają zawyżone obmiary nawet o ponad 50%Pozdrawiam BudującychDAMIS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 26.02.2004 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Tak mi się przypomniał wątek o tym czy warto dokonywać zmian w projektach. Myślę sobie ,że czasem jak widać nie tylko warto, ale nawet trzeba, żeby wychwycić i poprawić wizje "fachowców". Jednym słowem człowiek ,chcąc nie chcąc, staje się przynajmniej po części sam sobie sterem, okrętem i żeglarzem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 02.07.2005 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2005 Będę niedługo kupowała projekt gotowy.Na co powinnam zwrócić uwagę, tzn. co taki kompletny projekt powinien zawierać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkus 12.07.2005 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 z tego co się już zorientowałem to w większości pracowni podstawą projektów jest :opis, rys. -architekt. zazwyczaj parter poddasze i przekroje oraz rys. konstr. - fundamenty , strop, więźba to podstawowy zakresPowinny być tez instalacje sanitarne i elektryczne. Co lepsze pracownie dokładają jeszcze "materiały pomocnicze" które przydają sie na budowie ..np. zestaw drewna na więźbę, rys. wykonawcze elem żelbet., zestawienie stolarki, czy stali Tyle wynika z mojej analizy... ciekawe czy coś pominąłem .Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość krab 20.07.2005 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 Trzeba zwróciś uwagę :1. Skala rysunków aby były czytelne 1:50 to ułatwia budowanie2. Detale 3. Jaka jest konstrukcja 4. Niektóre firmy dają odrazu kosztorys - zestawienie materiałówzliczenie stali, drewna 5. WAZNE!!! zgody na zmiany trzeba sie dopytać czy napewno będzie udzielona bez problemu 6. Czytelne określenie wielkości pomieszczeń pow. netto po podłodze i uzykowa pod skosami na poddaszu , linia przerywana na rzutach poddasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bochyn 16.03.2006 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 dzis odebrałem projekt,jutro skladam w urzedzie papiery o pozwolenie na budowe.problem mam jeden,nie mam w projekcie zadnego zestawienia potrzebnych materiałow,(jedynie konstruktor dolaczyl zestawienie potrzebnej stali)chcialbym sie dowiedziec ile kosztuje przyjemnosc zlecenia wykonaniakosztorysu ewentualnie tylko zestawienia ilosci potrzebnych materiałów.domek nie jest skomplikowany.w dniu jutrzejszym zamieszcze skany projektu. czy architetkt nie powinien dołączyć takiego zestawienia do projektu,wydawało mi sie to conajmniej dziwne gdy twierdził podczas rozmowy że to nie należy do ich obowiązku? czy projekt nie powinien zawierać pełnego zestawienia materiałów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 16.03.2006 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Napewno powinien zawierać zestawienie drewna na więźbę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olsen 16.03.2006 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 I przydało by się metraż ścian to wiele ułatwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
happyluke 16.03.2006 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Napewno powinien zawierać zestawienie drewna na więźbę To ja tak z lekka zgryźliwie, ale bez urazy Na pewno - to ja tylko wiem, że się pisze oddzielnie ale na pewno nie odnosi się to do zestawienia wieźby. Pewnie, że miło by było gdyby były takie zestawienia: drewna na więźbę, ilości bloczków, ilości betonu na każdy element, stali, płyt g-k i czego tam jeszcze sobie duszyczka wymarzy znajdowały się w projekcie budowlanym. Niestety rzeczywistość nie jest taka słodka. Czasami spotyka się miłe opracowania (najczęściej te typowe) które zawierają troszkę więcej informacji niż przeciętna (czyt. powierzchnie użytkowe pomieszczeń). Niestety jednak tu się zaczyna rola kierownika budowy, który musi sobie to wszystko dobrze przeanalizować i pozliczać. A inwestorowi pozostaje..... sprawdzić kierownika, czy dobrze liczy Pozostaje jeszcze zlecenie kosztorysu - to już przybliży częściowo ilościowe zapotrzebowanie na materiały. Pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bullish 16.03.2006 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Mój typowy projekt miał w standardzie zestawienie elementów więźby oraz stali. Kosztował 1500 zł. Jak poprosiłem to dostałem gratis zestawienie gównych materiałów (ławy, sciany, strop).Zazwyczaj jednak szczegółowy zestaw materiałów jest dodatkowo płatny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 16.03.2006 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 W projekcie typowym : to wszystko zależy od firmy sprzedającej projekty,w jednych jest kompletne zestawienie materiałów łacznie z więźbą,w innych mamy tylko zestawienie stolarki...W projekcie indywidualnym wszystko zależy od ceny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bochyn 17.03.2006 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 czyli w sumie ciężko wyczuc czy te zestawienie materiałów powinno byc czy nie, gdy zlecałem zrobienie projektu nie pomyslałem o ustaleniu tego z architektem, było dla mnie oczywiste że musi takie zestawienie byc dołączone, no cóż człowiek uczy sie na błędach, szkoda tylko że niekeidy sa one kosztowne w jakich granicach kształtuja sie koszty za zlecenie wykonania zestawienia materiałów bądz kosztorys? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 17.03.2006 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Projekt architektoniczno - budowlany niezbędny do uzyskania pozwolenia na budowę nie zawiera z pewnością zestawienia materiałów. Zestawienie to w zasadzie jest praca dla kosztorysanta i oczywiście dodatkowo płatna, o ile w ogóle projektant dostał takie zlecenie. Zestawienie materiałów nie wchodzi w zakres projektu architektoniczno - budowlanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 17.03.2006 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 czyli w sumie ciężko wyczuc czy te zestawienie materiałów powinno byc czy nie, gdy zlecałem zrobienie projektu nie pomyslałem o ustaleniu tego z architektem, było dla mnie oczywiste że musi takie zestawienie byc dołączone, no cóż człowiek uczy sie na błędach, szkoda tylko że niekeidy sa one kosztowne w jakich granicach kształtuja sie koszty za zlecenie wykonania zestawienia materiałów bądz kosztorys? Kosztorys 500-800 zł Jak się ktoś postara mozna dostać za 350 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 17.03.2006 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Kupowałem projekt w Archonie i w projekcie gotowym już jest zestawienie elementów więźby i stali. Potrzebowałem kosztorys do banku i zamówiłem go w Archonie. Składał się z kosztorysu uproszczonego - dla banku i kosztorysu szczegółowego - z etapami, zestawieniem wszystkich materiałów (oprócz instalacji), do samodzielnej modyfikacji (plik xls i rodos). Całość 200 zł. U kosztorysanta sam kosztorys uproszczony wychodzi ok. 350 zł. Zresztą samo zestawienie materiałów (bez cen) jest dostępne przy każdym projekcie na stronie Archona. Reasumując - zależy to od firmy od której kupujesz projekt, mogą znacznie ułatwić ci życie takimi bonusami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts