Funia28 17.03.2006 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 To zależy od urzędu - w moim nie wymagali nic, ale w niektórych życzą sobie nawet projekt instalacji elektrycznej. Bezsens moim zdaniem bo do końca budowy dużo się może zmienić (np. zmieni się wizja ustawiania telewizora). Fakt że dokładna rozpiska ułatwi wyliczenie kosztów do wzięcia kredytu, no i kosztorysu wymagaja niestety w banku. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 17.03.2006 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Dzisiaj właśnie odbieram projekt z DOMUS-A ( http://www.domus.wroc.pl ) i tak jak w Archonie - zestawienie materiałów (dość szczegółowe) jest ogólnie dostępne na stronie projektu do pobrania, natomiast przy zamawianiu projektu kosztorys inwestorski (bardzo szczegółowy) jest w promocji -50% rabatu - 120+Vat zamiast 240+Vat. Projekt kosztuje 1890zł.Dabell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bochyn 17.03.2006 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 tylko u mnie problemem jest to ze to projekt indywidualny i architekt twierdzi ze kosztorysanta sobie powinienem wziąść,no nic pozbieram jeszcz ekilka opinii i sie do niego udam.nie jestem z nim do konca rozliczony wiec rozmowa bedzie bardziej efektywna mysle, raczej nie popuszcze bo powinien mnie laika poinformowac co wchodzi w zakres jego obowiazkow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DamianM 17.07.2007 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 WitamChcialbym sie zapytac, czy w projekcie domu, ktory jest skladany, aby uzyskac pozwolenie na budowe musi byc uwzgledniony/naniesiony projekt elektryki i hydrauliki, czy wystarczy tylko architektura i konstrukcja?Z jakim orientacyjnym kosztem trzeba sie liczyc na projekt elektryki i hydrauliki?Z gory dziekuje za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Robert_K 17.07.2007 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 W gminie gdzie się budowałem: Obowiązkowo- Projekt przyłącza el/en + wew. instalacji el. + podpisana umowa z zakładem energetycznym- Projekt przyłącza wodno/kan lub studni + wew. instalacji co/wod Ewentualnie - jeśli zajdzie potrzeba- Wyłączenia spod prod. rolnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolecik 17.07.2007 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 My nie potrzebowaliśmy projektów instalacji wewnętrznych. Potrzebna była tylko umowa z zakładem energetycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aero 19.07.2007 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 musiałem donieść nie projekt a schematy instalacji:- wodkan - elektrycznejale nie musiałem mieć podpisanej umowy z mpwik czy stoenwystarczyły wydane warunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smakor 26.05.2009 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Czy ktoś może potrafi mi wyjasnić co właściwie powinien zawierać projekt domu? Mam projekt indywidualny, dostałem już PnB, ale co ktoś weźmie ten projekt do ręki to mówi mi, że nie ma tego nie ma tamtego... Zapłaciłem za niego nie mało i chciałbym wiedzieć czy ktoś mnie lekko nie oszukał...Projekt zawiera:- część opisową ogólną budynku- cżęść opisową instalacji sanitarnych - bez konkretów. - rzuty i przekroje- schematy instalacji, ale bez konkretów (np dla c.o. tylko gdzie będzie grzejnik a gdzie rozdzielacz, bez samych rur, średnic - nawet gość od instalacji powiedział, że moc grzejników - typówka na 70 stopni czy jakoś tak - choć mówilismy projektantowi, że chcemy piec gazowy kondensacyjny)- rzuty więźby - ale cieśla powiedział, "jak to się ma trzymać" patrząc na rysunek lukarny i daszku nad nią. Podobno mamy tylko opisy budowlane a nie wykonawcze. Tego na pewno nie mamy:- zestawienia materiałów- kosztorysu- szczegółowo rozrysowanych np żeber rozdzielczych w stropie czy np. jakie wymiary powinnoi mieć zbrojenie ławy - jest tylko średnica prętów i co ile strzemiona) Czy to jest "standard"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 26.05.2009 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 W skład każdego projektu architektoniczno - budowlanego wchodzą trzy części : CZĘŚĆ ARCHITEKTONICZNA CZĘŚĆ KONSTRUKCYJNA, CZĘŚĆ INSTALACYJNA. Każda z części składa się z opisu technicznego oraz rysunków. Komplet dokumentacji stanowią 4 egz. projektu z naniesionymi danymi inwestora i działki. Projekt autoryzowany jest przez uprawnionych projektantów i po adaptacji budynku do działki - służy jako podstawa do uzyskania pozwolenia na budowę. CZĘŚĆ ARCHITEKTONICZNA:Opis techniczny obejmuje założenia funkcjonalne budynku, zestawienia podstawowych wielkości oraz przyjęte rozwiązania technologiczno-materiałowe. Część rysunkowa obejmuje: RZUTY: fundamenty, parter, poddasze, strop, więźba, dach (skala 1:50/ 1:75/ 1:100) PRZEKROJE - (skala 1:50/ 1:100) ELEWACJE budynku 4 szt. (skala 1:100) zestawienie stolarki okiennej i drzwiowej szczegóły budowlane lub schematy rozwiązań systemowych. CZĘŚĆ KONSTRUKCYJNA:Opis konstrukcji obejmuje założone schematy statyczne, elementy konstrukcji dobrane na podst. obliczeń statycznych oraz przyjęte rozwiązania technologiczno-materiałowe. część rysunkowa przedstawiająca ilość, sposób oraz rozmieszczenie zbrojenia w elementach żelbetowych szczegóły i detale konstrukcyjne w podstawowym zakresie CZĘŚĆ INSTALACYJNA: Opis techniczny; proponowane rozwiązania technologiczno – materiałowe; rysunki- rzuty - parteru ; poddasza - skala 1:100 ew. aksonometrie poszczególnych instalacji schematy dot. instalacji elektrycznych + schemat rozdzielni schematy dot. instalacji wodno –kanalizacyjna i ciepłej wody schematy dot. instalacji c.o. schematy dot. instalacji gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.05.2009 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Podobno mamy tylko opisy budowlane a nie wykonawcze. Zależy co zleciłeś, projekt budowalny zawiera dane "ogólne" jeżeli chodzi o budynek tzn architekture z niego wyczytasz cała, ale np z konstrukcje to już nie koniecznie. Dostaje tylko schamat konstrukcji stropu i podane np grubości płyty stropowej. Jeżeli zlecisz wykonaie dokumentacji wykonawczej - to "dostaniesz każdą śrubke wyrysowaną" w przypadku stropu masz wtedy dokładne rysunki prętów z odgięciami wymiarami, zestawinie itd. Projekty typowe są relizowane w czymś takim pośrednim - dokumentacja budowlano - wykonawcza. Aby otrzymać pozwolenie wystarczy projekt budowlany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smakor 26.05.2009 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Zleciłem wykonanie projektu induwidualnego. Nie znam się na projektowaniu i nie wiem co powinien zaiwerać projekt, a nikt się mnie o to nie pytał. W dodatku jeden z majstrów zauważył brak wzmocnienia pod ścianką kolankową w stropie nad kuchnią. Jak poszedłem z tym do architekta to stwierdził, że "zapomniał" i nagle pojawiły się w projekcie żebra rozdzielcze w stropach (nie było wcześniej żadnego, nawet nad garażem 6x6m). Ale i tak np ścianka kolankowa nie zawiera żadnych sz\czegółowych rysunków a widze u ludzi w dziennikach, że zwykle składa się z wylewanych słupków i wieńca na górze. U siebie tego w projekcie coś nie widzę. Czy tak ma być? Czy to ekipa murująca i kierbud mają dopracować te szczegóły na podstawie własnego dośwadczenia czy jak? Jakaś amatorka wg mnie trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 26.05.2009 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 z pewnością powinien zawierać detal kampinosa... do tego co na pewno nie masz są na pewno wytyczne i normy kosztorys do szczęścia nie jest potrzebny, a co za tym idzei zestawienie materiałów, skoro coś zlecałeś to chyba zapisałeś co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 26.05.2009 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Podobno mamy tylko opisy budowlane a nie wykonawcze. Zależy co zleciłeś, projekt budowalny zawiera dane "ogólne" jeżeli chodzi o budynek tzn architekture z niego wyczytasz cała, ale np z konstrukcje to już nie koniecznie. Dostaje tylko schamat konstrukcji stropu i podane np grubości płyty stropowej. Jeżeli zlecisz wykonaie dokumentacji wykonawczej - to "dostaniesz każdą śrubke wyrysowaną" w przypadku stropu masz wtedy dokładne rysunki prętów z odgięciami wymiarami, zestawinie itd. Projekty typowe są relizowane w czymś takim pośrednim - dokumentacja budowlano - wykonawcza. Aby otrzymać pozwolenie wystarczy projekt budowlany. Prawo Budowlane nie rozróżnia projektów budowlanych i wykonawczych. Istnieje tylko i wyłącznie projekt budowlany, którego zakres precyzuje: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 3 lipca 2003 r. w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego. Jedyne uszczegółowienie jakie przewiduje PB to projekt technologiczny w przypadku jednostkowego zastosowania materiałów budowlanych, co jak mniemam nie ma zastosowania w tym przypadku. Projekt wykonawczy jest sprecyzowany jedynie w zamówieniach publicznych co prawdopodobnie również nie ma zastosowania w tym przypadku pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hojnorek 27.05.2009 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 ja kupowałem gotowca. za zestawienie materiałów i kosztorys musiałem dopłacić 200pln i teraz już wiem że to pieniądze wyrzucone w błoto. kosztorys przeszacowany a materiały i tak musiałem/chciałem/nie wierzyłem kosztorysowi przeliczać samemu. z resztą zestawienie uzyskasz pośrednio idąc do hurtowni z projektem i prosząc o wycenę materiałów na "ten" dom. (ale trzeba ich sprawdzać - jak każdego zresztą) co do instalacji to pewnie jak będziesz kupować piec to grzejniki dobiorą pod piec - nie przejmował bym się tym. natomiast:strop mam szczegółowo rozrysowany wraz z żebrami i ich zbrojeniem. to trzeba policzyć. więźbę mam szczegółowo rozrysowaną. inna sprawa, że jak szukałem ekipy, to na castingu 2 lub 3 ekipy mówił ze projekt jest do dupy i że dach nie będzie sie trzymał (chodziło o wnękę przy kuchni. koniecznie chcieli tam dać słupa)okazało się że kiepsko czytali projekt - może w Twoim przypadku też tak jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smakor 27.05.2009 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 inna sprawa, że jak szukałem ekipy, to na castingu 2 lub 3 ekipy mówił ze projekt jest do dupy i że dach nie będzie sie trzymał (chodziło o wnękę przy kuchni. koniecznie chcieli tam dać słupa) okazało się że kiepsko czytali projekt - może w Twoim przypadku też tak jest? Oby tak było, choć jak gość od dachu zobaczył element o grubości 8 cm zacięty na 4 cm to stwierdził, że "tooo na 4cm ma się trzymać"? Ale potem ustalilismy, że jak już będziemy zamawiać więźbę to usiądziemy i ew. dodamy co trzeba do rozpiski dachu, żeby było mega solidnie bo 1-2 m3 drewna mnie nie zbawią w sensie kosztów, a wolę spać spokojnie... Dach nie ma tylko trzymać dachówki i śniegu. Czasem wieje i to bardzo mocno i właśnie wtedy ma wytrzymać. Na szczęście moje poddasze jest w małej części "poddaszem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rania 05.12.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Nie wiem w jakim dziele umiescic to pytanie wiec sprobuje tu. Kupiłam projekt gotowy i zauwazylam, ze nie ma w nim przekroju pionowego podużnego, jest tylko poprzeczny. Czy ten przekroj podluzny musi byc w dokumentacji czy nie jest to konieczne? Moze zadalam glupie pytanie, ale prosze o wyrozumialosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregorczyk 05.12.2009 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 oczywiście zawartość projektu budowlanego jest definiowana prawem bud i ustawami powiązanymi, ale nie mowi o tym, że ma być przekrój taki i taki. - ma być np. w części rys - elewacje w liczbie dostatecznej do wyjaśnienia formy obiektu i jego wyglądu, - rzuty wszystkich charakterystycznych poziomow i przekroje do przedstawienia układu funkc - przestrzennego...... , rozwiązań bud konstr......., położenia syt wys.... itp, itd, jak chcesz poczytać to rozp. min infr. z 03.07.2003 z poźniejszymi zmianami w sprawie formy i zakresu projektu bud. a w wielu przypadkach projektanci uznają, że dodatkowy przekroj nie jest niezbędny, i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.12.2009 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Czy ten przekroj podluzny musi byc w dokumentacji czy nie jest to konieczne? Nie musi być. Ilośc przekroi dla domku to często jeden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 19.11.2010 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 mam gotowy projekt , w nim wew. instalacje: gazową, elektr, wod.-kan. ale chce ogrzewac domek kominkiem DGP + elektrycznie: konwektory i podłogówka........olewając instalacje gazową (na płynny gaz czy do pozwolenia: ADPTATOR MUSI WYKONAĆ PROJEKT PRZYŁĄCZA GAZU? Z TEGO CO MÓWI (KASA KASA) TO MUSI!!!! BO BEZ NIEGO NIE DOSTANE POZWOLENIA...... PROSZĘ O OPINIĘ!!!!!!!! waldek (LUBLIN TO NAJDROZSZE MIASTO W POLSCE JESLI CHODZI O ADAPACJE) Jeśli nie chcesz gazu, to po co Ci instalacja gazowa, a więc po co pozwolenie na nią i w rezultacie po co projekt Natomiast jeśli chcesz grzać prądem, to adaptacja inst. elektrycznej jest niezbędna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts