Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Największy problem podczas podejmowania decyzji o konkretnym rozwiązaniu, a w moim przypadku chodzi o wybór firmy, to któremu sprzedawcy uwierzyć :roll:

A teraz poważnie: zamierzam otynkować dom. Początkowo myślałem o tynku akrylowo-silikatowym (chyba jakoś tak sie nazywał), ale po zwiedzeniu kilku budów stwierdziliśmy z żoną, że najładniej wygląda tynk pomalowany. A poza tym jego kolor jest trwalszy. Ta kwestia raczej nie podlega już dyskusji.

Inny problem: odwiedziliśmy sprzedawcę CAPAROLa - chwalił swoje wyroby, i jakby to powiedzieć - uwierzyłem mu. To chyba dobra firma, jadnak tynki są droższe niż naszych polskich firm i facet zasugerował, ażeby kupić tynk atlasa (mówię tu o tynku mineralnym). Wszystko fajnie, pojechałem do znajomego sprzedawcy, żeby wycenił mi materiał, a on mówi: ale przecież weber jest lepszy - ma inny rodzaj kruszywa i coś tam jeszcze i stanęło na tm, że powinienem kupić webera. Posądziłbym go o stronniczość :) ale do tej pory był dla mnie dobrym doradcą i tynki atlasa też chciał mi sprzedać - jeśli się uprę.

Kurde - cały jestem głupi.

Poradźcie coś, bo w moich dywagacjach stanęło na tym, że położę tynk mineralno-polimerowy biały webera i pomaluję bardzo dobrą farbą caparola. Cenowo wychodzi taniej niż położenie tynku akrylowo-silikatowego, a sprzedawca w caparolu (wydawał się znać na temacie) podkreślił, że przy materiale z jego firmy zalecają jednokrotne malowanie tynku kolorowego, bo bez malowania efekt kolorystyczny jest niezaspecjalny. WObec czego jeśli mam kupić drogi kolorowy tynk i potem go jeszcze malować to wolę kupić tynk mineralny (czy też mineralno - polimerowy), pomalować go dwa razy farbą silikonową (czy jakoś tak) i cieszyć oko pięknym efektem.

Podzielcie się proszę swoimi doświadczeniami w tym temacie, jednak chyba do kolorowego tynku bez malowania nie dam sie namówić, bo wokoło widzę efekty takiego rozwiązania - po krótkim czasie bylejaki kolor. Każdy dom, któy nam się podobał po obejrzeniu okazywało się, że był malowany.

Będę czekał na życzliwe rady.

https://forum.murator.pl/topic/83141-tynk-zewn%C4%99trzny-ukojcie-moje-sko%C5%82atane-nerwy-prosz%C4%99/

Temat wiecznie wałkowany.

Radzę przejrzeć archiwum.

Krótko:

- każdy tynk malowany wygląda lepiej od barwionego w masie

- jednokrotne malowanie tynku barwionego jest elegancką i drogą metodą

jak najbardizej zalecaną dla zasobnych. Klasa Mercedesa - pomalowac raz tynk silikonowy barwiony

- metoda malowania jednokrotna tynku mineralnego barwionego to standard ze względu na niebezpieczeństwo wyplamień

- ozdobnośc faktury tynku jest najlepsza dla Reliusa, ponadto ma tzw. nadziarno - faktura wychodzi bardziej wyrazista niż dla wartości nominalnej -> tynk 2 mm wygląda jak 2,5 mm - dla mnie ładniej

- tynki mineralne Relius, Caaprol , Sto - to przyzwoite materiały

- Atlas - zdecydownie mniej przyzwoite

- Kreisel - żywa katastrofa

- tynki mineralno - polimerowe - to jakieś nieporozumienie -> mineralny, tak słaby że trzeba go wspomagać polimerem?

Reszta zależy od kasy

- tynki mineralno - polimerowe - to jakieś nieporozumienie -> mineralny, tak słaby że trzeba go wspomagać polimerem?

Właśnie chodzi o to, że sa mineralne i mineralno-polimerowe.

Witaj !.Ja Zdecydowanie stawiałbym na tyn akrylowy,przynajmniej nie widac na nim zadnych połaczen i to jest duzy plus łądnei to wyglada a co do reszty tynkow,mysle ze nie maja juz takiego efektu pozdrawiam :D

Wtrace swoje 3 grosze... U mnie jest tynk akrylowy Caparol (baranek 2 albo 2.5 mm, nie pamietam dokladnie), barwiony w masie. Na nieszczescie, podczas nakladania tynku na najbardziej widocznej czesci elewacji spadl deszcz, a wykonawca nie zabezpieczyl foliami sciany i... zmylo czesc tynku pod oknami kolankowymi. Katastrofa wizualna (finansowa troche tez)! Zeby ratowac sytuacje, wykonawca pomalowal 1-krotnie lewa i prawa czesc tej sknoconej elewacji farba akrylowa w kolorze tynku, na srodkowej czesci natomiast pozostal tynk. W tej chwili minely prawie 3 lata od tynlowania i ta nie malowana czesc jest powiedzmy ok, natomiast te malowane sa mocno wyplowiale i nadaja sie do odnowienia. Poza tym od samego poczatku byla roznica wizualna - czesc nie malowana jest od poczatku jednorodna, bez widocznych cieni miedzy porami tynku, natomiast te 2 malowane czesci od poczatku sa mniej jednorodne fakturalnie, widac, ze farba nie weszla miedzy wszystkie pory i efekt jest sredni (co szczegolnie widoczne jest przy oswietleniu slonecznym rano i poznym popoludniem). Kolor oliwkowo-zolty, dosc ciemny.

Konkluzja - u mnie tynk akrylowy barwiony w masie prezentuje sie o niebo lepiej, niz ten sam tynk pokryty dodatkowo farba aktylowa. Wyjatek od reguly?

Temat wiecznie wałkowany.

Radzę przejrzeć archiwum.

Krótko:

- każdy tynk malowany wygląda lepiej od barwionego w masie

- jednokrotne malowanie tynku barwionego jest elegancką i drogą metodą

jak najbardizej zalecaną dla zasobnych. Klasa Mercedesa - pomalowac raz tynk silikonowy barwiony

- metoda malowania jednokrotna tynku mineralnego barwionego to standard ze względu na niebezpieczeństwo wyplamień

- ozdobnośc faktury tynku jest najlepsza dla Reliusa, ponadto ma tzw. nadziarno - faktura wychodzi bardziej wyrazista niż dla wartości nominalnej -> tynk 2 mm wygląda jak 2,5 mm - dla mnie ładniej

- tynki mineralne Relius, Caaprol , Sto - to przyzwoite materiały

- Atlas - zdecydownie mniej przyzwoite

- Kreisel - żywa katastrofa

Reszta zależy od kasy

Różnica w cenie na mój dom pomiędzy caparolem a weberem to jakies 400 złotych, a jeśli dobrze rozumię twoją wypowiedź, caparol-owi bliżej do mercedesa, więc chyba zrobię całość caparolem.

Kurcze, trudny wybór.