Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co najpierw wyszykować. Jak myślicie.?

Promyk

Recommended Posts

Witam

Prosze o radę tylko dobrą. Mamy duży projekt dość dużego domu. Mam pyatnie. Co byście na moim miejscu wyszykowali a co zostawili.

1. Mam dylemat co do sypialni z łazienką. To duża fajna sypialnia i chętnie bym ją wyszykowała i zaraz obok łazienkę i garderobę

2. Z drugiej strony wyszykowałabym na górze tą łazienkę bo uwielbiam wanny a do małek nie wstawie. Tylko jeśli bym wyszykowała na górze trzy sypialnie i łazienkę to nie wiem czy w pokoju 12 metrowym wstawię sypialnię.

Poprosze o Wasze opinie.

Tak naprawdę narazie nie potrzebujemy dwóch łazienek, nie wmamy jeszcze dzieci, a dla nas narazie wystaczy jedna i wc.

POzdrawiam

oto projekt

http://www.dominanta.pl/projektowanie_domow_projekt_domu_wezyr2g.html

A może właśnie przy tej dużej sypialni zrób większą łazienkę z wanną - kosztem garderoby? Przecież właśnie w tej "intymnej" lazience chętnie będziesz się oddawać kąpielom relaksującym i różnym dlugotrwalym zabiegom upiekszającym, a nie w tej wspólnej z przyszłym potomstwem!!!

W tak wielkiej sypalni znajdzie się na pewno miejsce na przepastne szafy i ta maleńka garderoba nie uratuje sytuacji. Można też zrobić wielką szafo-garderobę pod skosem za łóżkami - jedno wejście dla Pani, jedno dla Pana, każde od "swojej" strony łóżka - widziałam kiedyś takie rozwiązanie w jakiejś gazecie, według mnie super.Wtedy rezygnuje się z tych okien dachowych, albo ewentualnie zostawia jedno mniejsze, żeby w garderobie było swiatło dzienne. W sypialni będzie i tak dość widno z powodu okien w ścianie, a okna dachowe nad łóżkiem pod skosem to wedlug mnie zły pomysł - bardzo świeci słońce na samo łóżko i deszcz może zalać pościel, gdy zapomnisz zamknąć, no i otwieranie wchodząc na łożko, albo za łóżko. Łożko można spokojnie wysunąć na pokój, jest tam dużo miejsca i nie jest też fajnie spać po samym skosem, natomiast ten skos na tę garderobę będzie akurat.

A drugą łazienkę zrobisz jak będzie potrzeba, właśnie po kątem dzieci (może mniejsza wanna), na razie możesz ją po wstępnym wykończeniu - tynki, wylewki - przeznaczyć na pomieszczenie gospodarcze - składzik lub pralnię. Jeśli jest możliwe, to lepiej oddzielić łazienkę rodziców od łazienki dzieci - bo np. co bedzie jak przyjdzie Wam ochota na wodne igraszki? :wink: :oops: Albo właśnie dłuższe polegiwanie w wannie, nie mówiąc o przechowywanych tam kosmetykach.

Podobnie jak przedmówca doradzam koniecznie od razu wykonanie płyt k-g i wylewek, bo później to bardzo kłopotliwe, wiąże się przeważnie z dewastacją poprzednio wykończonych i zamieszkanych pomieszczeń.

Witam

Dzieki Elka za super pomysł. Rzeczywiście to rozwiąże sytuacje :D . I mój maz zadowolony.Marzy o tej sypialni i o łazience obok.(ciekawe dlaczega :roll: )

Jeszcze to musimy obgadać. Ale super pomysł naprawdę.Tylko gorzej jak goscie przyjadą bedą musieli buszować po naszej sypialni. Trudno cos za cos.

A na parterze chyba nie wstawiam juz prysznica to byłaby przesada, 3 prysznice w domu. A Ty Elka co myślisz czy wstawic prysznic?

Jeśli druga łazienka na górze będzie dla dzieci, to tam chyba raczej tylko wanna, z tego co wiem dzieci nie gustują w prysznicu, gdzie by puszczały te kaczuszki i stateczki :wink: , a szybki prysznic mogą brać w wannie. Natomiast prysznic na dole jest bardzo przydatny - jak ktoś się spieszy lub brudny po koszeniu i pracach ogrodowych wraca do domu i nie musi wtedy lecieć na górę, także goście nocujący na dole bez skrępowania skorzystają z tej nieiwlekiej łazienki.

Więc może prysznic na dole, główna łazienka przy sypialni w pełni intymna, dostępna tylko dla małżonków- z bajerami, full serwis, z prysznicem i wanną, może nawet z hydromasażem, a dla dzieci odrębna łazienka przystosowana do ich potrzeb z niezbyt dużą wanną, bez odrębnego prysznica, nie musi być szczególnie drogo wyposażona i tak będzie do małego remontu po dorośnieciu potomstwa. WC na dole za to z niewielkim prysznicem - najlepiej bez kabiny tylko z drzwiami szklanymi w wnęce.

Powodzenia w budowie!