Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

akt notarialny bez księgi wieczystej-sprzedaż mieszkania

Monsiu

Recommended Posts

witam,

proszę o pomoc w następującej kwestii-obecnie sprzedaję mieszkanie,które

zakupiłam od developera w czerwcu 2007.Mam już Akt notarialny.Kupująca

wpłaciła już zadatek i wszystko jest jasne i ok.KW jest w trakcie

zakładania,ale to może potrwać nawet do 5 m-cy,czyli finalizacja transakcji

nastąpiła by w grudniu.

Obu stronom zależy na szybkim zamknięciu transakcji.Kupująca będzie brała

kredyt na to miszkanie.Banki udzielają kredytu na mieszkania/domy bez

KW.Sprawdzałam to w kilku bankach,kupująca również.Zresztą sama kupiłam dom

bez KW w zeszłym roku na jesieni.Była KW tylko na działkę,a dom był bez

pozwolenia na użytkowanie i nie był ujawniony w KW,dopiero niedawno to nastąpiło.

Na mieszkanie,które sprzedaję nie ma jescze KW,ale jest KW na działkę,na

której blok stoi i w moim AN jest wzmianka o moim udziale w gruncie itp.

Pytanie brzmi-czy notariusz może sporządzić umowę ostateczną sprzedaży,czyli

AN,skoro KW jeszcze nie ma na mieszkanie,a na działkę jest?To nie jest

spółdzielcze prawo do lokalu,tylko własnościowe.

Spotkałam się z odmową sporządzenia AN przez notariusza,bo nie ma KW.

Nie widzę podstaw do takiej odmowy,ale proszę o wyjaśnienie,jeśli są one zasadne.

Skoro bank udziela kredytu w takiej sytuacji,to dlaczego notariusz nie chce

sporządzić AN?

Dodam,że ten sam notariusz sporządzał mój AN z developerem w czerwcu br i

doskonale zna sytuację.Umowa przedwstepna z kupującą też jest w formie AN u

tego samego notariusza.

Sprawa jest dośc pilna,będę wdzięczna za wszelkie informacje.,

dziękuję i pozdrawiam,

--

Do momentu powstania księgi wieczystej dla twojego lokalu mieszkalnego formalnie ta nieruchomość nie istnieje. Pierwszy wpis dotyczący nowo utworzonego lokalu prawnicy nazywają "konstytutywnym" i on tworzy nowe mieszkanie. W chwili obecnej nie masz co sprzedawać. Obawiam się też, że urzędnik w banku nie zagłębił się w dokumenty. Chyba najlepszym rozwiązaniem jest poprosić wysoki sąd by jak najszybciej zajął się tworzeniem ksiąg dla całego obiektu. Lub może jakaś umowa przedwstępna? Ale przy kredycie chyba nic z tego nie wyjdze.

dziękuję za odpowiedź.

Jest już umowa przedwstępna w formie AN.KIlka banków zgodziło się udzielić kredytu w tej sytuacji.Skoro banki nie robią problemu,że jeszcze nie ma KWQ dla tego mieszkania,to dlaczego notariusz nie chce sporządzić umowy ostatecznej? (ten sam notariusz,który sporządzał mój AN z developerem i dobrze zna sytuację).

Dlaczego mam prosić sąd o tworzenie KW dla całego obiektu?

Jest już samodzielność lokalowa i wyodrębniona kartoteka lokalu-przypominam,że ja MAM JUZ AN na to mieszkanie.Nie ma tylko KW.

Ale KW jest na działkę,na której stoi budynek, i jestem właścicielem gruntu w jakimś ułamku,co też jest napisane w AN.

Jeszcze jakieś sugestie?

dziękuję za odpowiedź.

Jest już umowa przedwstępna w formie AN.KIlka banków zgodziło się udzielić kredytu w tej sytuacji.Skoro banki nie robią problemu,że jeszcze nie ma KWQ dla tego mieszkania,to dlaczego notariusz nie chce sporządzić umowy ostatecznej? (ten sam notariusz,który sporządzał mój AN z developerem i dobrze zna sytuację).

Dlaczego mam prosić sąd o tworzenie KW dla całego obiektu?

Jest już samodzielność lokalowa i wyodrębniona kartoteka lokalu-przypominam,że ja MAM JUZ AN na to mieszkanie.Nie ma tylko KW.

Ale KW jest na działkę,na której stoi budynek, i jestem właścicielem gruntu w jakimś ułamku,co też jest napisane w AN.

Jeszcze jakieś sugestie?

Tworzenie, wpis do księgi wieczystej jest wyrokiem sądu. Wysoki sad w tym przypadku wydaje wyrok na podstawie dokumentów. Czyli zaświadczeń o samodzielności lokali w całym budynku, gdzie w tych zaświadczeniach opisane jest położenie lokali, wielkość i udziały w częściach wspólnych i w gruncie na którym budynek postawiono. Wysoki sąd musi sprawdzić i przeliczyć te udziały dla całego budynku. Jak się wszystko będzie zgadzało to po kolei będzie mógł tworzyć ksiegi dla lokali. Między innymi dla twojego. Jedyna szansa to poprosić wysoki sad o przyspieszenie prac nad całą sprawą.