Monsiu 20.07.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 witam,proszę o pomoc w następującej kwestii-obecnie sprzedaję mieszkanie,którezakupiłam od developera w czerwcu 2007.Mam już Akt notarialny.Kupującawpłaciła już zadatek i wszystko jest jasne i ok.KW jest w trakciezakładania,ale to może potrwać nawet do 5 m-cy,czyli finalizacja transakcjinastąpiła by w grudniu.Obu stronom zależy na szybkim zamknięciu transakcji.Kupująca będzie brałakredyt na to miszkanie.Banki udzielają kredytu na mieszkania/domy bezKW.Sprawdzałam to w kilku bankach,kupująca również.Zresztą sama kupiłam dombez KW w zeszłym roku na jesieni.Była KW tylko na działkę,a dom był bezpozwolenia na użytkowanie i nie był ujawniony w KW,dopiero niedawno to nastąpiło.Na mieszkanie,które sprzedaję nie ma jescze KW,ale jest KW na działkę,naktórej blok stoi i w moim AN jest wzmianka o moim udziale w gruncie itp.Pytanie brzmi-czy notariusz może sporządzić umowę ostateczną sprzedaży,czyliAN,skoro KW jeszcze nie ma na mieszkanie,a na działkę jest?To nie jestspółdzielcze prawo do lokalu,tylko własnościowe.Spotkałam się z odmową sporządzenia AN przez notariusza,bo nie ma KW.Nie widzę podstaw do takiej odmowy,ale proszę o wyjaśnienie,jeśli są one zasadne.Skoro bank udziela kredytu w takiej sytuacji,to dlaczego notariusz nie chcesporządzić AN?Dodam,że ten sam notariusz sporządzał mój AN z developerem w czerwcu br idoskonale zna sytuację.Umowa przedwstepna z kupującą też jest w formie AN utego samego notariusza.Sprawa jest dośc pilna,będę wdzięczna za wszelkie informacje., dziękuję i pozdrawiam,-- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 21.07.2007 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Do momentu powstania księgi wieczystej dla twojego lokalu mieszkalnego formalnie ta nieruchomość nie istnieje. Pierwszy wpis dotyczący nowo utworzonego lokalu prawnicy nazywają "konstytutywnym" i on tworzy nowe mieszkanie. W chwili obecnej nie masz co sprzedawać. Obawiam się też, że urzędnik w banku nie zagłębił się w dokumenty. Chyba najlepszym rozwiązaniem jest poprosić wysoki sąd by jak najszybciej zajął się tworzeniem ksiąg dla całego obiektu. Lub może jakaś umowa przedwstępna? Ale przy kredycie chyba nic z tego nie wyjdze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monsiu 23.07.2007 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 dziękuję za odpowiedź.Jest już umowa przedwstępna w formie AN.KIlka banków zgodziło się udzielić kredytu w tej sytuacji.Skoro banki nie robią problemu,że jeszcze nie ma KWQ dla tego mieszkania,to dlaczego notariusz nie chce sporządzić umowy ostatecznej? (ten sam notariusz,który sporządzał mój AN z developerem i dobrze zna sytuację).Dlaczego mam prosić sąd o tworzenie KW dla całego obiektu?Jest już samodzielność lokalowa i wyodrębniona kartoteka lokalu-przypominam,że ja MAM JUZ AN na to mieszkanie.Nie ma tylko KW.Ale KW jest na działkę,na której stoi budynek, i jestem właścicielem gruntu w jakimś ułamku,co też jest napisane w AN.Jeszcze jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgataL 23.07.2007 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 Odmawia ponieważ takie jest prawo. W przypadku założenia Kw dla lokalu jest to tzw. wpis konstytutywny - czyli tak jak wcześniej wspomniano - nie ma Kw nie ma własności. Niestety nie ma na to wpływu. Trzeba czekać na założenie Kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 27.07.2007 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 dziękuję za odpowiedź. Jest już umowa przedwstępna w formie AN.KIlka banków zgodziło się udzielić kredytu w tej sytuacji.Skoro banki nie robią problemu,że jeszcze nie ma KWQ dla tego mieszkania,to dlaczego notariusz nie chce sporządzić umowy ostatecznej? (ten sam notariusz,który sporządzał mój AN z developerem i dobrze zna sytuację). Dlaczego mam prosić sąd o tworzenie KW dla całego obiektu? Jest już samodzielność lokalowa i wyodrębniona kartoteka lokalu-przypominam,że ja MAM JUZ AN na to mieszkanie.Nie ma tylko KW. Ale KW jest na działkę,na której stoi budynek, i jestem właścicielem gruntu w jakimś ułamku,co też jest napisane w AN. Jeszcze jakieś sugestie? Tworzenie, wpis do księgi wieczystej jest wyrokiem sądu. Wysoki sad w tym przypadku wydaje wyrok na podstawie dokumentów. Czyli zaświadczeń o samodzielności lokali w całym budynku, gdzie w tych zaświadczeniach opisane jest położenie lokali, wielkość i udziały w częściach wspólnych i w gruncie na którym budynek postawiono. Wysoki sąd musi sprawdzić i przeliczyć te udziały dla całego budynku. Jak się wszystko będzie zgadzało to po kolei będzie mógł tworzyć ksiegi dla lokali. Między innymi dla twojego. Jedyna szansa to poprosić wysoki sad o przyspieszenie prac nad całą sprawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts