Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wylot spalin-wysokość

Recommended Posts

Witam

za kilka dni moi budowlańcyzaczną budować kominy schiedel. Rondo Plus do kominka i Avant do kotła kondensacyjnego. Nie wybrałem jeszcze konkrentnych urządzeń - ani kominka ani kotła.

Zwracam się z pytaniem na jakiej wysokości powinny być umieszczone wyloty spalin? jest jakaś standardowa wysokość?

Pozdrawiam,

Radik

kominy w projekcie są z pełnej cegły, zmieniłem na systemowe...

ten, który Ci te zmiany wpisał w projekt - powinien okreslic wys. wlotu spalin

jesli zrobiłeś to samowolnie - gadaj z doradcami Schiedla

po to ich zatrudnili

chyba ... :-?

Ja też miałam murowane kominy a zmieniałam na schiedla.

Mam komin Avant pod kondensaty - wysokość wlotu ok. 30cm od stropu, czyli ok. 240-250cm od podłogi.

Mam już własnie zamontowany piec - było idealnie, zresztą przed wymurowaniem ustalałam to z instalatorem, wiedząc jedynie, że piec będzie wiszący, marki jeszcze nie znałam.

Witam

za kilka dni moi budowlańcyzaczną budować kominy schiedel. Rondo Plus do kominka i Avant do kotła kondensacyjnego. Nie wybrałem jeszcze konkrentnych urządzeń - ani kominka ani kotła.

Zwracam się z pytaniem na jakiej wysokości powinny być umieszczone wyloty spalin? jest jakaś standardowa wysokość?

Pozdrawiam,

Radik

wlot 180 do 200 cm od podłogi. Pamiętaj żeby wziąć rurę przyłaczeniową 45stopni (w standardzie jest 90 stopni) I wyczystkę żeby Ci zrobili z drugiej strony niż wlot (tj. tak, zebyś po zamontowaniu kominka mógł się do niej dostać). I pod kominek powinieneś mieć płytę zazbrojoną grubości min. 20 cm w kwadracie 120 na 120 cm - wtedy większość wkłądów możesz montować.

Miłego palenia :lol:

• 2 weeks później...