Radik 21.07.2007 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Witam za kilka dni moi budowlańcyzaczną budować kominy schiedel. Rondo Plus do kominka i Avant do kotła kondensacyjnego. Nie wybrałem jeszcze konkrentnych urządzeń - ani kominka ani kotła. Zwracam się z pytaniem na jakiej wysokości powinny być umieszczone wyloty spalin? jest jakaś standardowa wysokość? Pozdrawiam,Radik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 21.07.2007 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 to budujesz bez projektu domek ??? albo tych kominów nie było w projekcie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radik 21.07.2007 05:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 kominy w projekcie są z pełnej cegły, zmieniłem na systemowe. Być może nie wyraziłem się jasno - chodzi mi o wysokośc wlotu przewodu dymowego z kominka/kotła do komina. Radik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 21.07.2007 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 od kotła jak odprowadzić spaliny to będzie podane przez jego producenta /minimalne i maksymalne odległości w pionie i poziomie/- jednak raczej wlot do komina będzie NAD kotłem tak samo przy kominku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.07.2007 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 kominy w projekcie są z pełnej cegły, zmieniłem na systemowe... ten, który Ci te zmiany wpisał w projekt - powinien okreslic wys. wlotu spalin jesli zrobiłeś to samowolnie - gadaj z doradcami Schiedla po to ich zatrudnili chyba ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 21.07.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Dla kominka Makroterm min 180 cm nad poziomem podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 21.07.2007 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Ja też miałam murowane kominy a zmieniałam na schiedla. Mam komin Avant pod kondensaty - wysokość wlotu ok. 30cm od stropu, czyli ok. 240-250cm od podłogi. Mam już własnie zamontowany piec - było idealnie, zresztą przed wymurowaniem ustalałam to z instalatorem, wiedząc jedynie, że piec będzie wiszący, marki jeszcze nie znałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tornado17 22.07.2007 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 Witam za kilka dni moi budowlańcyzaczną budować kominy schiedel. Rondo Plus do kominka i Avant do kotła kondensacyjnego. Nie wybrałem jeszcze konkrentnych urządzeń - ani kominka ani kotła. Zwracam się z pytaniem na jakiej wysokości powinny być umieszczone wyloty spalin? jest jakaś standardowa wysokość? Pozdrawiam, Radik wlot 180 do 200 cm od podłogi. Pamiętaj żeby wziąć rurę przyłaczeniową 45stopni (w standardzie jest 90 stopni) I wyczystkę żeby Ci zrobili z drugiej strony niż wlot (tj. tak, zebyś po zamontowaniu kominka mógł się do niej dostać). I pod kominek powinieneś mieć płytę zazbrojoną grubości min. 20 cm w kwadracie 120 na 120 cm - wtedy większość wkłądów możesz montować. Miłego palenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APS 105 05.08.2007 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 Dla kominka 180-190 cm od poziomu wykończonej podłogi, pasuje do większosci kominków.Dla pieca pod stropem, tzn w praktyce około 30 cm od stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts