Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej,

Szukam inspiracji do ciekawych konstrukcji więźb z drewna, najlepiej dębowego. Znacie jakieś fajne strony? wykonawców? zdjęcia? proszę o wszelkie info.

Do czego ?

Chesz jakis nowy typ wymyślić [konstrykcji] czy co?

Podpowiem wymyślili już kilka

-krokwiwą (krokwiowo-belkowa)

-jętkową

-kleszczowo-płatwiową

-dachy z jednym dwoma trzema stolcami,

-dachy ze ścianka kolankową

tyle mi sie przypomnaiło

Do czego? he, he ano już mówię.

Nad salonem i kuchnią mam otwartą przestrzeń do samego dachu:) a ponieważ rozpiętość jest dosyć duza, to niestety wymaga specjalnego udziału konstruktora - poza architektem oczywiście. I dlatego szukam inspiracji ciekawych rozwiązań dla widocznej więźby z wewnątrz domu.

Źle zrozumiałeś pytanie - nie rodzaj więźby tylko ciekawy projekt. Tego szukam. Widziałeś kiedyś takie elementy wykonane półkolami z dębu, albo drewna klejonego? albo łączone stalowymi klamrami?

Witam,

czy chodzi Ci o takie inspiracje?

http://www.timberpeg.com/gallery-photo-nr.html

chyba w każdym z tych domów jest jakaś odsłonięta konstrukcja - dla mnie rewelacja!

Poszukuję informacji o dachówce ERLUS.

Czy ktoś zna kogoś kto kupił taką dachówkę lub gdzie na forum znajdę informację o dachówkach ERLUSA. Nie mam jeszcze wprawy w szukaniu.

Z góry dziękuję.

Hej,

Dokładnie tak! W prawdzie rozmach ogromny bo to Lodge i Kościoły, ale z konstrukcyjnego punktu widzenia jak najbardziej to czego szukam! Proszę o dalsze info!

Jesli ktoś ma namiary na dobrych konstruktorów drewna proszęna PW.

PS. Niestety nic o tejk dachówce nie wiem, ale moze ktoś inny?

Pozdr.

Witajcie forumowicze bez stropu nad głową :D

Beaty - czy możesz przesłać jeszcze kilka zdjęć? Bardzo ładnie u WAS : )

Co mieliście w projekcie - kratownicę?

woland1980 - jak masz jakieś info to może i nam byś też przesłał - przyjmę każde ilości wiedzy

Szukamy natchnienia i złotego środka - mieć drewno w domu, nie pójść z torbami i być zadowolonym z efektu ...

Dzisiaj byliśmy u cieślo-dekarza, który miał pojęcie o pomyśle na otwartą przestrzeń nad głową - zaproponował m.in. użycie jakiejś folii bąbelkowej, specjalnie na docieplenie dachów, używanej np. w Niemczech - czy słyszeliście coś o tym?

Sam też zaproponował powiększenie "krokwi" do takich wymiarów żeby zmieścić ocieplenie i żeby jeszcze było widać belki.

Facet ma drewno strugane i klejone /sosna i świerk/.

Klejone jest po ok. 2200zł metr sześcienny- kubik.

Nie wiem czy to dużo czy nie bo to początki naszych poszukiwań, może Wy już coś więcej wiecie?

W przeciągu dwu tygodni ma przesłać wizję koncepcji - trochę długo, ale to szczyt sezonu dachowego ...

Witam,

Więc wyglada na to że wiesz więcej ode mnie:) Otóż my niby dogadalismy się z architektami którzy projektują nam dom co do więźby, ale było tam sporo kompromisów i pewnie oprze sie o cieślę... bo konstruktora... hmmmm brac to kosztowna sprawa. Zobaczymy.

To co pisałeś o krokwiach - dokładnie i u nas padło na jednym ze spotkań - będzie widoczna ćzęść... Martwimy się już tym, a tak na prawdę zaczynamy dopiero fundamenty...

heh...

Pozdrawiam i koniecznie czekam na efekty czyli koncepcje od cieśli...

Sam też zaproponował powiększenie "krokwi" do takich wymiarów żeby zmieścić ocieplenie i żeby jeszcze było widać belki.

lepiej dach zrobić po bożemu, a beleczki wszelkiej maści dać potem li tylko jako ozdoba

tak będzie lepiej

a może takie coś jak to ?

http://www.channel4.com/4homes/ontv/grand-designs/houses/A/argyll_revisit-2.html

jak dla mnie - super, może kiedyś będę mógł sobie pozwolić na coś takiego ... :)

WOW! Zgadnij co to za program? Można go oglądać co tydzień na polskim Travel&Living! i właśnie ostatnio był dom o którym mówisz, ta konstrukcja to więźba dębowa - dom ciut niepraktyczne, zbyt dużo skosów i belek do walenia w głowę, ale samo miejsce i wykonanie boskie! Właściciel sam przez 2 tygodnie piaskował każdą belkę dębową po tym jak sie zabrudziły podczas budowy, podobno horror.

Dzieki za ten link.

Wiem co to za program - oglądałem wszystkie sezony tego oraz pokrewnych programów tego gościa. To co leci na T&L to jedynie malutki kawałeczek.

inspiracje z tych programów czerpać można garściami :D

Może są gdzie ś dostepne w sieci? A może masz nagrane?

Nie wszystkie domy mi sie podobają, niektóre pomysły są wręcz idiotyczne, ale czasem to aż dech zapiera.