Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zastosować gdy nie ma kanalizacji na działce???

Recommended Posts

Niestety, problem braku kanalizacji na działce i mi spędza sen z powiek. Działka nie jest jeszcze kupiona i zanim wyłożę na nią pieniądze chciałabym wiedzieć co zrobić ze wszystkimi ściekami? Moja wiedza sprowadza się tylko do szamba. Czy to jedyne rozwiązanie? Czy są inne? Jak przedstawiają się koszty tych innych rozwiązań?

Czasu nie mam za dużo, działka jest zablokowana przed sprzedażą tylko na tydzień

Liczę na pomoc

W okolicy jest, dość daleko. Podobno w planach rozwoju wsi (tzw. Fundusz Spójności, ale nie wiem co to dokładnie jest) jest budowa systemu kanalizacyjnego. Jak powiedzieli w gminie, jest to kwestia roku lub 2 lat. Niby dobrze, ale co do tego czasu?

Poszukaj na forum tematów o oczyszczalniach jest ich dużo. Są oczyszczalnie z drenażem rozsącznym (wymagają sporej powierzchni działki i niskiego poziomu wód gruntowych) oraz bezdrenażowe (zajmują tylko parę m2 i dają wodę oczyszczoną w przeszło 90% nadającą się np. do podlewania ogrodu).

bwojtek teoretycznie masz absolutną rację, ale wiesz jak to jest w naszym pięknym kraju. Niby gmina ma pieniądze (z Unii), niby wszystko jest na dobrej drodze, a w ostateczności może się okazać, że to wielka chała. Nie szukam sztucznego problemu, tych naturalnych mam trochę w zanadrzu i staram się z nimi uporać. Mam tylko nadzieję na to, że im wcześniej pomyślę o zabezpieczeniu się przed niektórymi "sztucznymi" problemami, to jest szansa, że nie staną się one naturalne.

Dziękuję za wszystkie rady i liczę na dalszą współpracę z Wami przy okazji pytań, które zaczną się pewnie nasuwać w trakcie lektury o oczyszczalniach 8)

Zaczynam się dokształcać :)

Jeżeli gmina planuje inwestycję w kanalizację to nie dadzą tobie zgody na budowę POŚ. Ale jeżeli mają kasę z funduszy unijnych to masz duuużą szansę na kanalizację. Te środki są przyznawane do wykorzystania w ściśle określonym czasie więc budowa pójdzie bardzo szybko.

Jeżeli gmina planuje inwestycję w kanalizację to nie dadzą tobie zgody na budowę POŚ. Ale jeżeli mają kasę z funduszy unijnych to masz duuużą szansę na kanalizację. Te środki są przyznawane do wykorzystania w ściśle określonym czasie więc budowa pójdzie bardzo szybko.

Pieniądze z Unii muszą być podobno wykorzystane w określonym czasie i to jest jedyny promyk nadziei, że jednak ta kanaliza powstanie. Z realizacją różnych przedsięwzięć jest u nas różnie, więc może to być nie 2 lata ale 3 albo i 4. Po zakupie działki od razu budujemy (w planach kredyt łączony) no i co później zrobić z tą oczyszczalnią? Pozostawić? Czy to jest bardziej opłacalne od kosztów odprowadzania ścieków poprzez kanalizację?

...Po zakupie działki od razu budujemy (w planach kredyt łączony) no i co później zrobić z tą oczyszczalnią? Pozostawić? ...

najwazniejsze to wybudowac ...

później pomyslisz czy pozostawic czy zburzyc - teraz nie ma sobie co takimi drobiazgami głowy zawracac ...

Licz na siebie a nie na Gminę, buduj BOŚ :).

Moim zdaniem lepiej kupic szambo , bo jesli gmina faktycznie zrobi kanalize to kaze sie podlaczac (czytalam juz tu na forum , ze niektorzy maja taki probem) , a BOS jest duzo drozszy od szamba .

Mam na mysle , ze jednak na szambie mniej w plecy.

Niemniej masz racje , jak umiesz liczyc...licz na siebie.

Niemniej masz racje , jak umiesz liczyc...licz na siebie

Święte słowa!!!

Czy oczyszczalnię trzeba zlikwidować po założeniu kanalizacji?? Jakie są w tym zakresie uwarunkowania?? Słyszałam z paru źródeł, że mając BOŚ (czy POŚ?) nie muszę tego likwidować po podłączeniu do kanalizy w odróżnieniu od szamba. Jak to jest w rzeczywistości? No i czy opłacalne jest dalsze utrzymywanie oczyszczalni po podłączeniu kanalizy?

Wybaczcie mi moją ignorację w tym zakresie, ale do tej pory w ogóle nie brałam po uwagę innej wersji, niż kanaliza.

Rozumiem Twoje obawy ,bo do calkiem niedawna nie wiedzialam ,

ze mozna to zorganizowac inaczej.Ja mam szambo , bo nie dostalam zgody na BOS , zabraklo mojej dzialce 100 m2.

Nie wiem jak gminy podchodza do tematu , ktor poruszylas w pytaniu , ale nie wydaje mi sie , zeby inwestowaly (te gminy) w kanalize i nie zmuszaly w jakis sposob do podlaczenia sie (sciagania kasy).

Tobie taniej pewnie byloby uzytkowac wlasna oczyszczalnie , ale czy to bedzie mozliwe nie wiem.

Pytaj w gminie i pros o jakies przepisy ,bo to co mowia to niekoniecznie pokryje sie z tym co bedzie.

Niemniej biorac na logike powinno to byc napisane w pozwoleniu na budowe.

Dzięki Jurek_Z. Wniosek z tego wszystkiego nasuwa mi się taki, nie wiem może błędny, że nie ma konkretnych przepisów warunkujących założenie na działce BOŚ lub zabraniających takiej inwestycji. Kota można dostać, zaczynam rozważać wprowadzenie planu B, czyli czekać dalej z zakupem, może trafi się taka ze wszystkimi mediami :wink: Ale to chyba mżonka :cry:

To nie tak.

Kazda gmina ma jakies swoje wymogi .W mojej mozna miec Bos jak dzialka ma min 1500 m2.Moze w innych jest inaczej .Nie mam pojecia , idz pytaj , a jesli dzialka pasuje kupuj .

Pasuje, w mordę jeża, i to bardzo :p Dzięki

I wiesz co, ja też lubię Pink Floyd :p

No widzisz my PF=loydowcy zawsze sie dogadamy.

Poza tym kupuj ,bo taka z mediami tansza nie bedzie , a do szamba czy BOS sie przyzwyczaisz.

Ja tez sobie nie wybrazalam , tym bardziej , ze w pierwszym domu , ktory byl w duzym miescie mialam kanalize.

Powodzenia