braza 21.07.2007 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Niestety, problem braku kanalizacji na działce i mi spędza sen z powiek. Działka nie jest jeszcze kupiona i zanim wyłożę na nią pieniądze chciałabym wiedzieć co zrobić ze wszystkimi ściekami? Moja wiedza sprowadza się tylko do szamba. Czy to jedyne rozwiązanie? Czy są inne? Jak przedstawiają się koszty tych innych rozwiązań? Czasu nie mam za dużo, działka jest zablokowana przed sprzedażą tylko na tydzieńLiczę na pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 21.07.2007 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Sposób odprowadzenia ścieków jest określony w MPZP lub warunkach zabudowy, tak więc pole do manewru jest ograniczone...Czy w okolicy jest kanalizacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 21.07.2007 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 W okolicy jest, dość daleko. Podobno w planach rozwoju wsi (tzw. Fundusz Spójności, ale nie wiem co to dokładnie jest) jest budowa systemu kanalizacyjnego. Jak powiedzieli w gminie, jest to kwestia roku lub 2 lat. Niby dobrze, ale co do tego czasu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 21.07.2007 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Może przydomowa oczyszczalnia ścieków http://www.eko-sum.pl/index.php?page=produkty&part=oczyszczalnie a tu masz cenę http://www.eko-sum.pl/ To rozwiązanie jest możliwe do zastosowania jeśli na działce jest odpowiednio niski poziom wód gruntowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 21.07.2007 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Poszukaj na forum tematów o oczyszczalniach jest ich dużo. Są oczyszczalnie z drenażem rozsącznym (wymagają sporej powierzchni działki i niskiego poziomu wód gruntowych) oraz bezdrenażowe (zajmują tylko parę m2 i dają wodę oczyszczoną w przeszło 90% nadającą się np. do podlewania ogrodu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 21.07.2007 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Nie szukaj sztucznego problemu... Skoro za około 2 lata ma byc kanalizacja a jeszcze nie zaczęliście budowy to nie widzę problemu. W najgorszym wypadku tymczasowo będzie szambo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 21.07.2007 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 bwojtek teoretycznie masz absolutną rację, ale wiesz jak to jest w naszym pięknym kraju. Niby gmina ma pieniądze (z Unii), niby wszystko jest na dobrej drodze, a w ostateczności może się okazać, że to wielka chała. Nie szukam sztucznego problemu, tych naturalnych mam trochę w zanadrzu i staram się z nimi uporać. Mam tylko nadzieję na to, że im wcześniej pomyślę o zabezpieczeniu się przed niektórymi "sztucznymi" problemami, to jest szansa, że nie staną się one naturalne. Dziękuję za wszystkie rady i liczę na dalszą współpracę z Wami przy okazji pytań, które zaczną się pewnie nasuwać w trakcie lektury o oczyszczalniach Zaczynam się dokształcać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 21.07.2007 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Jeżeli gmina planuje inwestycję w kanalizację to nie dadzą tobie zgody na budowę POŚ. Ale jeżeli mają kasę z funduszy unijnych to masz duuużą szansę na kanalizację. Te środki są przyznawane do wykorzystania w ściśle określonym czasie więc budowa pójdzie bardzo szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 21.07.2007 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Gmina Wyry od kilku lat jest na etapie budowy kanalizacji; na mojej ulicy ma być za rok- zmierzam do tego, że ja w zeszłym roku dostałam pozwolenie na budowę oczyszczalni ścieków i nie będziemy musieli się przyłączyć do kanalizacjipzd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 21.07.2007 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Jeżeli gmina planuje inwestycję w kanalizację to nie dadzą tobie zgody na budowę POŚ. Ale jeżeli mają kasę z funduszy unijnych to masz duuużą szansę na kanalizację. Te środki są przyznawane do wykorzystania w ściśle określonym czasie więc budowa pójdzie bardzo szybko. Pieniądze z Unii muszą być podobno wykorzystane w określonym czasie i to jest jedyny promyk nadziei, że jednak ta kanaliza powstanie. Z realizacją różnych przedsięwzięć jest u nas różnie, więc może to być nie 2 lata ale 3 albo i 4. Po zakupie działki od razu budujemy (w planach kredyt łączony) no i co później zrobić z tą oczyszczalnią? Pozostawić? Czy to jest bardziej opłacalne od kosztów odprowadzania ścieków poprzez kanalizację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.07.2007 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 ...Po zakupie działki od razu budujemy (w planach kredyt łączony) no i co później zrobić z tą oczyszczalnią? Pozostawić? ... najwazniejsze to wybudowac ... później pomyslisz czy pozostawic czy zburzyc - teraz nie ma sobie co takimi drobiazgami głowy zawracac ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 21.07.2007 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Licz na siebie a nie na Gminę, buduj BOŚ . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 21.07.2007 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Licz na siebie a nie na Gminę, buduj BOŚ . Moim zdaniem lepiej kupic szambo , bo jesli gmina faktycznie zrobi kanalize to kaze sie podlaczac (czytalam juz tu na forum , ze niektorzy maja taki probem) , a BOS jest duzo drozszy od szamba . Mam na mysle , ze jednak na szambie mniej w plecy. Niemniej masz racje , jak umiesz liczyc...licz na siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 21.07.2007 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Niemniej masz racje , jak umiesz liczyc...licz na siebie Święte słowa!!! Czy oczyszczalnię trzeba zlikwidować po założeniu kanalizacji?? Jakie są w tym zakresie uwarunkowania?? Słyszałam z paru źródeł, że mając BOŚ (czy POŚ?) nie muszę tego likwidować po podłączeniu do kanalizy w odróżnieniu od szamba. Jak to jest w rzeczywistości? No i czy opłacalne jest dalsze utrzymywanie oczyszczalni po podłączeniu kanalizy? Wybaczcie mi moją ignorację w tym zakresie, ale do tej pory w ogóle nie brałam po uwagę innej wersji, niż kanaliza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 21.07.2007 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Rozumiem Twoje obawy ,bo do calkiem niedawna nie wiedzialam , ze mozna to zorganizowac inaczej.Ja mam szambo , bo nie dostalam zgody na BOS , zabraklo mojej dzialce 100 m2.Nie wiem jak gminy podchodza do tematu , ktor poruszylas w pytaniu , ale nie wydaje mi sie , zeby inwestowaly (te gminy) w kanalize i nie zmuszaly w jakis sposob do podlaczenia sie (sciagania kasy).Tobie taniej pewnie byloby uzytkowac wlasna oczyszczalnie , ale czy to bedzie mozliwe nie wiem.Pytaj w gminie i pros o jakies przepisy ,bo to co mowia to niekoniecznie pokryje sie z tym co bedzie.Niemniej biorac na logike powinno to byc napisane w pozwoleniu na budowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 21.07.2007 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Oczyszczalni biologicznej (osad czynny z napowietrzaniem) nie trzeba likwidować po wybudowaniu kanalizacji. Oczyszczalnia jest droższa, ale jeżeli doliczysz koszty opróżniania szamba to różnica ceny szybko się zwraca. A odnośnie zgody gminy poczytaj to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 21.07.2007 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Dzięki Jurek_Z. Wniosek z tego wszystkiego nasuwa mi się taki, nie wiem może błędny, że nie ma konkretnych przepisów warunkujących założenie na działce BOŚ lub zabraniających takiej inwestycji. Kota można dostać, zaczynam rozważać wprowadzenie planu B, czyli czekać dalej z zakupem, może trafi się taka ze wszystkimi mediami Ale to chyba mżonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 21.07.2007 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 To nie tak.Kazda gmina ma jakies swoje wymogi .W mojej mozna miec Bos jak dzialka ma min 1500 m2.Moze w innych jest inaczej .Nie mam pojecia , idz pytaj , a jesli dzialka pasuje kupuj . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 21.07.2007 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 To nie tak. Kazda gmina ma jakies swoje wymogi .W mojej mozna miec Bos jak dzialka ma min 1500 m2.Moze w innych jest inaczej .Nie mam pojecia , idz pytaj , a jesli dzialka pasuje kupuj . Pasuje, w mordę jeża, i to bardzo Dzięki I wiesz co, ja też lubię Pink Floyd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 21.07.2007 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 No widzisz my PF=loydowcy zawsze sie dogadamy.Poza tym kupuj ,bo taka z mediami tansza nie bedzie , a do szamba czy BOS sie przyzwyczaisz.Ja tez sobie nie wybrazalam , tym bardziej , ze w pierwszym domu , ktory byl w duzym miescie mialam kanalize.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts