Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zastosować gdy nie ma kanalizacji na działce???

Recommended Posts

Bez wypisu z MPZP ani rusz, moze byc w nim np informacja typu (cytat):

"- Do czasu wybudowania sieci kanalizacji sanitarnej dopuszcza sie odprowadzanie sciekow bytowo - gospodarczych do szczelnych zbiornikow bezodplywowych, do zbiornikow musi byc zapewniony dojazd samochodow ascenizacyjnych: po oddaniu do eksploatacji (w przyleglej do dzialki ulicy) sieci kanalizacyjnej inwestor ma obowiazek podlaczenia sie bezzwlocznie, na wlasny koszt do tej kanalizacji,

- Wyklucza sie lokalizacje przydomowych oczyszczalni sciekow z rozsaczkowaniem"

Przy takich zapisach w MPZP nie ma dylematow :)

i ja mam dylemat :roll:

od 2 lat ma być podłaczona u nas kanaliza miejska :roll: Wszyscy obecni domownicy na tej ulicy juz dostali pisma 2 lata temu, że będzie kanalizacja miejska. Jednak do tej pory nic w tym kierunku nie zrobiono :-? Najśmieszniejsze jest to, że nasze miasta jest miastem uzdrowiskowym a strefa uzdrowiskowa została rozszerzona własnie do naszej ulicy.Wszystko ładnie pięknie ,ale starzy mieszkańcy nadal wylewają to co śmierdzi do rowów melioracyjnych :evil:

Mąz był na rozmowie w wodociągach a Pan Prezes poniformaował go, że nie mogą się dogadać w partycypacji kosztów z gminą. I tak to może trwać jeszcze kilka lat :evil:

Wiem napewno, że jak bdę odprowadzała ścieki do POŚ to w momencie pobudowania kanalizacji miejskiej jest u Nas obowiązek podłaczenia się do niej jednak bez ponoszenia już żadnych kosztów!

Pytanie tylko czy wyrażą zgodę na POŚ?

co do kosztów mnie nikt nie musi przekonywać -taka POŚ przy mojej 5 osobowej rodzinie szybko by się zwróciła!!!!

Oto chodzi, że nie wiem czy przy mojej 3-osobowej rodzinie ma to sens, tym bardzej że 1 z nas jest poza domem dłuższy okres czasu. Myślę i myślę i mam wrażenie że coraz głupsza jestem. Cały czas rozważam za i przeciw kupieniu tej działki a czas mi ucieka. Ej, szkoda gadać

U lekarza.

Podczas wizyty w szpitalu psychiatrycznym kobitka pyta ordynatora jakie kryteria stosują, aby zdecydować czy ktoś powinien zostać zamknięty w zakładzie czy nie.

Ordynator odpowiedział: - Napełniamy wannę, a potem dajemy tej osobie łyżeczkę do herbaty, kubek i wiadro i prosimy, aby opróżniła wannę.

- Aha, rozumiem - mówi kobitka - normalna osoba użyje wiadra, bo jest większe niż łyżeczka czy kubek.

- Nie - powiedział ordynator- normalna osoba pociągnęłaby za korek. Chce pani pokój z widokiem czy bez ?

Dzięki Jurek_Z. Wniosek z tego wszystkiego nasuwa mi się taki, nie wiem może błędny, że nie ma konkretnych przepisów warunkujących założenie na działce BOŚ lub zabraniających takiej inwestycji. Kota można dostać, zaczynam rozważać wprowadzenie planu B, czyli czekać dalej z zakupem, może trafi się taka ze wszystkimi mediami :wink: Ale to chyba mżonka :cry:

Nie.

W warunkach zabudowy stoi jak byk czy oczyszczalnia czy kanaliza czy szambo do czasu kanalizy.

Oczywiście możesz starać się to zmienić- ale to osobne postępowanie.

morał? :p :evil:

kolejnośc powinna byc taka

1. napierw działka

2. potem

Sposób odprowadzenia ścieków jest określony w MPZP lub warunkach zabudowy, tak więc pole do manewru jest ograniczone...Czy w okolicy jest kanalizacja?

Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego lub "Warunki zabudowy" - w którym okreslą inwestorowi co ma wybudowac /szambo czy oczyszczalnie/

a kiedy jest taka

1.

... Po zakupie działki od razu budujemy (w planach kredyt łączony) no i co później zrobić z tą oczyszczalnią? Pozostawić? ...
2.
Oto chodzi, że nie wiem czy przy mojej 3-osobowej rodzinie ma to sens, tym bardzej że 1 z nas jest poza domem dłuższy okres czasu. Myślę i myślę i mam wrażenie że coraz głupsza jestem. Cały czas rozważam za i przeciw kupieniu tej działki a czas mi ucieka. Ej, szkoda gadać

należało by sie nad tym zastanowic ... :-?

Bez wypisu z MPZP ani rusz, moze byc w nim np informacja typu (cytat):

"- Do czasu wybudowania sieci kanalizacji sanitarnej dopuszcza sie odprowadzanie sciekow bytowo - gospodarczych do szczelnych zbiornikow bezodplywowych, do zbiornikow musi byc zapewniony dojazd samochodow ascenizacyjnych: po oddaniu do eksploatacji (w przyleglej do dzialki ulicy) sieci kanalizacyjnej inwestor ma obowiazek podlaczenia sie bezzwlocznie, na wlasny koszt do tej kanalizacji,

- Wyklucza sie lokalizacje przydomowych oczyszczalni sciekow z rozsaczkowaniem"

Przy takich zapisach w MPZP nie ma dylematow :)

Zawsze jest mozliwość wniosku o zmianę Planu zagospod.. Nie ma prawnego przepisu zabraniającegoi budować BOŚ, pomijam trudności techniczne, mam na myśli prawne przepisy.

Dla mnie powod: bo gmina wyłożyla na kanalizę więc muszę się wnią włączyć, to nie powód, aczkolwiek mogłem śledzić ogłoszenia w gminie i poznać projekt planu zagospodarowania przestrzennego i zglaszac sprzeciw bo wg mnie jeśli jest grunt dobry to technicznie jest bardzo uzasadnionym stosowanie BOŚ.

Ale jak pisałem można wnioskować o zmnianę planu i jesli komuś zależy na BOŚ to ja na jego miejscu bym walczył i bym nie odpuścił.

Ale jeśli komuś nie zależy to nich buduje szambo, kibelek na zewnątrz itp i może za 2 lata się włączy jeśli gmina się spisze :).

Ja bym też wolała przydomową oczyszczalnie ścieków ...niezależnośc to super sprawa + niski koszt utrzymania ; czyszczenia szamba kosztuje ...sama narazie mam w projekcie szambo bo mam wysoko wody gruntowe a działka tylko 1070 m2 ale.......widzę już w przyszłości jak tam zamieszkam jak zostaję tam wójtową i w mig powstanie oczyszczalnia dla tej wsi albo ktoś już dla mnie wymyśli jakąs : hiper nową oczyszczalnie na wysokie wody gruntowe!

Ja bym też wolała przydomową oczyszczalnie ścieków ...niezależnośc to super sprawa + niski koszt utrzymania ; czyszczenia szamba kosztuje ...sama narazie mam w projekcie szambo bo mam wysoko wody gruntowe a działka tylko 1070 m2 ale.......widzę już w przyszłości jak tam zamieszkam jak zostaję tam wójtową i w mig powstanie oczyszczalnia dla tej wsi albo ktoś już dla mnie wymyśli jakąs : hiper nową oczyszczalnie na wysokie wody gruntowe!

Na wysokie wody tez jest sposób :) jeśli chce sie mieć BOŚ`ia

Hej, Szanowni Doradcy. Przepraszam, że się nie odzywałam, ale coś "dzwonek" w poczcie szwankował i nie dostawałam powiadomień o odpowiedziach :-? A co do tematu... przestałam bać się braku kanalizy, to najważniejsze :p Musimy to jeszcze wszystko dokładnie przemyśleć i przekalkulować, bo to jednak dodatkowe koszty, ale już będzie łatwiej. Bardzo dziękuję za wszystkie rady :p

Brzoza - dowcip miodzio :lol: Nie zdziwię się jeśli po jakimś czasie tego mojego budowania poproszę o pokój z widokiem :wink:

... A co do tematu... przestałam bać się braku kanalizy ...

równiez mysle, ze Twoje obawy były przedwczesne

... Brzoza - dowcip miodzio :lol: Nie zdziwię się jeśli po jakimś czasie tego mojego budowania poproszę o pokój z widokiem :wink:

miło mi :D

pzdr