Guccio 21.07.2007 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Jak powinna być wysokość okna w kuchni od podłogi?Chcemy mieć blat kuchenny na wysokości 90 cm, jaka jest potrzebna odległość od blatu do okna przy założeniu że przy oknie będzie zlewozmywak? Czy na tę wysokośc ma również wpływ gdy jest tam projektowany zlewozmywak? I jeszcze kolejne pytanie - czy zlewozmywak przy oknie sprawdza się czy wybrać inne miejsce w kuchni - kuchnia będzie mieć 16 metrów więc jest mozliwość manewru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guccio 21.07.2007 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Ponawiam zapytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 21.07.2007 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Ja mam okno na 120cm, zlew będzie pod oknem, ale nie centralnie na środku - tylko z boku. Da się otworzyć okno mimo zamontowanej wylewki.Mam koleżankę, która przeklina zlew centralnie przy oknie - ale ma parapet na ej samej wysokości co zlew - ciągłe czyszczenie okna bo woda chlapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guccio 21.07.2007 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Dabel, właśnie obawiam się tego pochlapanego okna. Na razie jest jeszcze czas więc mogę jeszcze zmienic lokalizację zlewozmywaka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 21.07.2007 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Jak jest zmywarka w domu to odpada koronny argument za zlewem pod oknem,bo " fajnie podczas mycia patrzeć co się za oknem dzieje". Ja będę wstawiać wszystko do zmywarki i tyle. A raz na jakiś czas to sobie spoglądnę w to okno, bo ja nie miałam wyboru na lokalizację, ale z wyboru podwyższyłam ścianę na 120 (blat będzie 90) a w projekcie było 80 - totalna pomyłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga76 24.07.2007 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 U nas w kuchni są 2 okna: pod jedno dochodzi blat (wysokośc równo z blatem), pod drugim jest zlewozmywak (okno wyżej - od blatu ok 25 cm). Na pewno nic nie chlapie po oknie . Nie zmieniłabym jego lokalizacji. Zdjęcie poglądowe tutaj: http://www.modrzew4.photosite.com/~photos/tn/11638794_1024.ts1183145241699.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guccio 24.07.2007 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Aga - dziękuję za Twoją opinię i zdjęcie - śliczna kuchnia Tylko nasze okno będzie większe a w zasadzie to 2 okna koło siebie. Nie jestem przekonana do tego wariantu, ale chyba nie ma wyjścia. Jutro mam spotkanie z aranżatorką zobaczymy co powie. I jeszcze -argument patrzenia przez okno podczas mycia nie przekonuje mnie, bo wolę sobie coś kroić i siekać patrząc przez okno niż myć gary i spozierać przez firankę ) I jeszcze kuchnia będzie odrębnym pomieszczeniem z przesuwanymi drzwiami - czy ktoś tak ma, jeśli tak to jakie drzwi, czy przesuwane drzwi sprawdzają się w kuchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga76 24.07.2007 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Guccio Ja też mam miec drzwi przesuwne w kuchni Główny argument to oszczędnośc miejsca (otwierane na przedpokój czy do kuchni - w obu wariantach mi przeszkadzały). Uważam, że sprawdzą się tak samo dobrze jak zwykłe. I jeszcze -argument patrzenia przez okno podczas mycia nie przekonuje mnie, bo wolę sobie coś kroić i siekać patrząc przez okno niż myć gary i spozierać przez firankę Dlatego mam dwa okna. jedno do patrzenia przy zmywaniu a drugie przy krojeniu Napisz na co się zdecydowałaś Pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa76 26.08.2007 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Mamy już zamontowane okna w naszym domu. Niestety dopiero teraz zobaczyłam, że w kuchni będę miała okno aż 105 cm od podłogi. Wydaje mi się to zdecydowanie za wysoko i zastanawiam się czy ich nie obniżyć. Pod oknem będzie zlew i mąż przekonuje mnie, że tak jak jest teraz będzie bardziej funkcjonalnie - bo okno nie będzie wiecznie zachlapane. Ale mnie się wydaje że są one nienaturalnie wysoko. Na jakiej wysokości zaczynają się u Was kuchenne okna? Może ktoś ma tak jak my? Błagam o komentarz, bo przez te okna spać nie mogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 26.08.2007 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Pod oknem będzie zlew i mąż przekonuje mnie, że tak jak jest teraz będzie bardziej funkcjonalnie - bo okno nie będzie wiecznie zachlapane. Jak używacie granatów przy myciu naczyń, to zapewne malż ma rację . Mam na wys. ok. 95cm (chyba), blat jest jednocześnie parapetem pod oknem i nic nie jest zachlapane. Zmywaki nie używam, bo bym zbierał naczynia do niej przez tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guciooo 26.08.2007 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 U mnie parapet jest 98 cm nad podłogą, do tego mam pojedyncze okno z szybą o szerokosci ponad 130cm z widokiem na las. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacek2006 26.08.2007 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Witam, niestety Sama już po fakcie skapłam się, że u Mnie w domu, parapet w kuchni będzie na tej samej wysokości co u Ciebie. Mąż używał takich samych argumentów jak Twój, postawił na Swoim i okno tak zostało. Ja chciałam parapet niżej, wkurzałam się trochę, nie miałam pomysłu jak wykończyć. Dziaja przeglądałam forum i w temacie o kuchniach ktoś wkleił zdjęcie Swojej kuchni, nie powiem , mebelki i cała kuchnia jest super. W każdym razie, mają tam parapet też nie na równo z blatem, a wykończony jest taka listwą jak fronty mebli. Nawet fajnie to wygląda.Pewnie odgapię od nich i postaram się zrobić coś podobnego.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 27.08.2007 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 a ja swiadomie mam parapet wyzej-nie chciałam równo z blatem bo niestety bardzo sie chlapie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 27.08.2007 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Wydaje mi sie, ze jednak wyzej lepiej niz nizej, mam bardzo nisko okna ogolnie, taki urok mieszkania, w kuchni mam 2 okna i byl naprawde problem, zeby jakos ustawic wszystko w tej kuchni, mam parapery nizej niz blaty kuchenne i to jest tragedia dopiero. Okno wysoko moze sie nie podobac, ale na pewno jest bardziej funkcjonalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa76 27.08.2007 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 a ja swiadomie mam parapet wyzej-nie chciałam równo z blatem bo niestety bardzo sie chlapie.... Napisz proszę dokładnie: na jakiej wysokości masz parapet a na jakiej szafki kuchenne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 27.08.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 szafki kuchenne na wyższym cokole 95 cm- (mąż wysoki) okno mniej więcej na 1,o2 m. Jesli dasz wąski parapet to nie będzie to raziło-mnie osobiście razi okno wystające nie stąd ni z owąd z blatu kuchennego-kuchnia wydaje mi się wtedy jakaś taka "usadzista". Teraz w bloku mam szafki dużo niżej niż okno - i jestem przyzwyczajona-na okno nic nie chlapie, nie ścieka. Ale to mój gust-każdemu co innego się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bonzai 27.08.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Ja mam na wys 85cm blat kuchni jest jednocześnie parapetem. Zlew pod oknem i nic się nie chlapie. Przecież zlew jest stosunkowo dużej odległości od szyby okiennej. Ja jestem zadowolony i fajnie to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa7700 24.05.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2008 witam serdecznie.własnie budujmy dom i co krok to problem , oto kolejny.........proszę o pomoc i doradę oraz skierowanie gdzie znajdę propozycję rozwiązania , otóż dziś okazało się,że w kuchni po wylaniu wylewek mam tak wysoko podłogę w stosunku do okna ,że będzie problem z montażem szafek kuchennych pod nim.No po położeniu kafelek pozostanie do okna około 82-83 cm czyli nie za wiele i parapet będzie musiał być równy z meblami. jakie rozwiąznia radzicie w tej sytuacji.naprawdę jestem zmartwiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferdynand 24.05.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2008 standardowa wysokość szafek dolnych to 82 cm. Blat ma około 38 mm. jest jeszcze szansa że futryna okna będzie miała około 40 mm i blat wejdzie pod skrzydło okna. Będziesz mieć zamiast parapetu blat. Moim zdaniem będzie to bardziej estetyczne niż jakbyś miała wyciety blat na parapet lub jakby parapet zwisał nad blatem 0,5 cm. Niedawno robiłem kuchnię gdzie okno było gdzieś na wysokości 70 cm, fragment ukladu pod oknem został obniżony. jak chcesz to ci wyślę tenprojekt to sobie zobaczysz- tylko podaj namiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danka z Poznania 24.05.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2008 Ja mam podobny problem, myślę jednak , że zrobię tak : stól robiony pod oknem , będzie juz parapetem To będzie gruba literka T . Fajnie to wygląda jak stół jest blisko okna Ten stół będzie z tego samego co blaty . Może to być płyta , granit lub konglomerat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts