Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okno w kuchni

Guccio

Recommended Posts

Jak powinna być wysokość okna w kuchni od podłogi?

Chcemy mieć blat kuchenny na wysokości 90 cm, jaka jest potrzebna odległość od blatu do okna przy założeniu że przy oknie będzie zlewozmywak? Czy na tę wysokośc ma również wpływ gdy jest tam projektowany zlewozmywak?

I jeszcze kolejne pytanie - czy zlewozmywak przy oknie sprawdza się czy wybrać inne miejsce w kuchni - kuchnia będzie mieć 16 metrów więc jest mozliwość manewru.

Jak jest zmywarka w domu to odpada koronny argument za zlewem pod oknem,bo " fajnie podczas mycia patrzeć co się za oknem dzieje". Ja będę wstawiać wszystko do zmywarki i tyle. A raz na jakiś czas to sobie spoglądnę w to okno, bo ja nie miałam wyboru na lokalizację, ale z wyboru podwyższyłam ścianę na 120 (blat będzie 90) a w projekcie było 80 :roll: - totalna pomyłka.

U nas w kuchni są 2 okna: pod jedno dochodzi blat (wysokośc równo z blatem), pod drugim jest zlewozmywak (okno wyżej - od blatu ok 25 cm).

Na pewno nic nie chlapie po oknie :wink: . Nie zmieniłabym jego lokalizacji.

Zdjęcie poglądowe tutaj:

http://www.modrzew4.photosite.com/~photos/tn/11638794_1024.ts1183145241699.jpg

Aga - dziękuję za Twoją opinię i zdjęcie - śliczna kuchnia :D

Tylko nasze okno będzie większe a w zasadzie to 2 okna koło siebie.

Nie jestem przekonana do tego wariantu, ale chyba nie ma wyjścia. Jutro mam spotkanie z aranżatorką zobaczymy co powie.

I jeszcze -argument patrzenia przez okno podczas mycia nie przekonuje mnie, bo wolę sobie coś kroić i siekać patrząc przez okno niż myć gary i spozierać przez firankę :-))

I jeszcze kuchnia będzie odrębnym pomieszczeniem z przesuwanymi drzwiami - czy ktoś tak ma, jeśli tak to jakie drzwi, czy przesuwane drzwi sprawdzają się w kuchni?

Guccio

Ja też mam miec drzwi przesuwne w kuchni :D Główny argument to oszczędnośc miejsca (otwierane na przedpokój czy do kuchni - w obu wariantach mi przeszkadzały). Uważam, że sprawdzą się tak samo dobrze jak zwykłe.

I jeszcze -argument patrzenia przez okno podczas mycia nie przekonuje mnie, bo wolę sobie coś kroić i siekać patrząc przez okno niż myć gary i spozierać przez firankę

Dlatego mam dwa okna. jedno do patrzenia przy zmywaniu a drugie przy krojeniu :wink: :lol:

Napisz na co się zdecydowałaś

Pozdrawiam

Aga

• 1 month później...

Mamy już zamontowane okna w naszym domu. Niestety dopiero teraz zobaczyłam, że w kuchni będę miała okno aż 105 cm od podłogi. Wydaje mi się to zdecydowanie za wysoko i zastanawiam się czy ich nie obniżyć.

Pod oknem będzie zlew i mąż przekonuje mnie, że tak jak jest teraz będzie bardziej funkcjonalnie - bo okno nie będzie wiecznie zachlapane.

Ale mnie się wydaje że są one nienaturalnie wysoko. Na jakiej wysokości zaczynają się u Was kuchenne okna? Może ktoś ma tak jak my?

Błagam o komentarz, bo przez te okna spać nie mogę :)

Pod oknem będzie zlew i mąż przekonuje mnie, że tak jak jest teraz będzie bardziej funkcjonalnie - bo okno nie będzie wiecznie zachlapane.

Jak używacie granatów przy myciu naczyń, to zapewne malż ma rację ;).

Mam na wys. ok. 95cm (chyba), blat jest jednocześnie parapetem pod oknem i nic nie jest zachlapane. Zmywaki nie używam, bo bym zbierał naczynia do niej przez tydzień.

Witam, niestety Sama już po fakcie skapłam się, że u Mnie w domu, parapet w kuchni będzie na tej samej wysokości co u Ciebie. Mąż używał takich samych argumentów jak Twój, postawił na Swoim i okno tak zostało. Ja chciałam parapet niżej, wkurzałam się trochę, nie miałam pomysłu jak wykończyć. Dziaja przeglądałam forum i w temacie o kuchniach ktoś wkleił zdjęcie Swojej kuchni, nie powiem , mebelki i cała kuchnia jest super. W każdym razie, mają tam parapet też nie na równo z blatem, a wykończony jest taka listwą jak fronty mebli. Nawet fajnie to wygląda.Pewnie odgapię od nich i postaram się zrobić coś podobnego.Pozdrawiam

Wydaje mi sie, ze jednak wyzej lepiej niz nizej, mam bardzo nisko okna ogolnie, taki urok mieszkania, w kuchni mam 2 okna i byl naprawde problem, zeby jakos ustawic wszystko w tej kuchni, mam parapery nizej niz blaty kuchenne i to jest tragedia dopiero. Okno wysoko moze sie nie podobac, ale na pewno jest bardziej funkcjonalne.

szafki kuchenne na wyższym cokole 95 cm- (mąż wysoki) okno mniej więcej na 1,o2 m. Jesli dasz wąski parapet to nie będzie to raziło-mnie osobiście razi okno wystające nie stąd ni z owąd z blatu kuchennego-kuchnia wydaje mi się wtedy jakaś taka "usadzista". Teraz w bloku mam szafki dużo niżej niż okno - i jestem przyzwyczajona-na okno nic nie chlapie, nie ścieka. Ale to mój gust-każdemu co innego się podoba.

• 8 months później...

witam serdecznie.

własnie budujmy dom i co krok to problem , oto kolejny.........

proszę o pomoc i doradę oraz skierowanie gdzie znajdę propozycję rozwiązania , otóż dziś okazało się,że w kuchni po wylaniu wylewek mam tak wysoko podłogę w stosunku do okna ,że będzie problem z montażem szafek kuchennych pod nim.

No po położeniu kafelek pozostanie do okna około 82-83 cm czyli nie za wiele i parapet będzie musiał być równy z meblami. jakie rozwiąznia radzicie w tej sytuacji.

naprawdę jestem zmartwiona

standardowa wysokość szafek dolnych to 82 cm. Blat ma około 38 mm. jest jeszcze szansa że futryna okna będzie miała około 40 mm i blat wejdzie pod skrzydło okna. Będziesz mieć zamiast parapetu blat. Moim zdaniem będzie to bardziej estetyczne niż jakbyś miała wyciety blat na parapet lub jakby parapet zwisał nad blatem 0,5 cm. Niedawno robiłem kuchnię gdzie okno było gdzieś na wysokości 70 cm, fragment ukladu pod oknem został obniżony. jak chcesz to ci wyślę tenprojekt to sobie zobaczysz- tylko podaj namiar