Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka piła tarczowa do domu?

Recommended Posts

Witam!

Potrzebuje pily tarczowej, cos takiego jak tzw. cyrkulatka, krajzega :-)

Pila ma sluzyc do ciecia opalu do domku jednorodzinnego.

Znalazlem cos takiego:

http://miniurl.pl/pila

Czy zdalo by to egzamin do zastosowan j.w.?

Moze lepiej kupic pile reczna spalinowa i zrobic jakiegos koziolka do ciecia drewna?

Z gory dzieki za porady.

to moze lepiej cos takiego:

http://www.allegro.pl/item213896615_nowa_pila_spalinowa_sthil_ms_180_hit_.html

Tylko czy bedzie to wygodne w uzyciu? Chyba wygodniejsza bedzie pila ze stolem?

Potrzebuje w tej chwili pociac resztki z budowy czyli ramy starych okien drewnianych, deski z podlog itd. a potem drewno na opal.

Chyba wygodniejsza bedzie pila ze stolem?

...

Potrzebuje w tej chwili pociac resztki z budowy czyli ramy starych okien drewnianych, deski z podlog itd. a potem drewno na opal.

Wygodniejsza do stawiania szklanek z piwem będzie na pewno piła ze stołem.

Wygodniejsza do przechowywania (bo cięcie drewna opałowego będzie tylko przez 2-3 dni w roku) będzie piła spalinowa.

Na Twoim miejscu kupiłbym spalinową (np. coś podobnego do tego Stihla) i ew. ręczną pilarkę tarczową - za 200 zł można chyba kupić coś sensownego czym nawet równo deskę na jakiś stolik albo inny podeścik przytniesz.

• 8 years później...
Gość Konto usunięte_12*

Zdecydowałem się na tarczową piłę elektryczną po to, aby nie zanieczyszczała drewna i trocin olejem, jak jest w przypadku pił łańcuchowych.

A trociny (jak i drewno liściaste) używam też (oprócz palenia w kominku) do wędzenia :p

Nie mogąc w niskiej cenie kupić potrzebnej mi piły tarczowej, wykonałem sobie taką, jak na fotce poniżej (z silnikiem 3 kW, 3-faz.). Średnica tarczy 400 mm, prędkość obrotowa tarczy/silnika: 2820 obr/min. Jest to prędkość optymalna do cięcia drewna przy tej średnicy tarczy - podana przez producenta. Tarcza ma uzębienie z węglików spiekanych.

Piła.zm.jpg

Edytowane przez Konto usunięte_12*

• 2 weeks później...
  • 9 months później...
Zdecydowałem się na tarczową piłę elektryczną po to, aby nie zanieczyszczała drewna i trocin olejem, jak jest w przypadku pił łańcuchowych. A trociny (jak i drewno liściaste) używam też (oprócz palenia w kominku) do wędzenia :p

...

Piła elektryczna również wymaga smarowania łańcucha olejem! Jedynym rozwiązaniem jest stosowanie jakiegoś ekooleju.

Jeśli nie tniesz dużo i grubych elektryczna powinna wystarczyć, do większej roboty wg mnie tylko spalinowa.

Gość Konto usunięte_1*
ja mam najtańszą elektryczną z casto chyba za 167 zł od roku ale co ona już potła to tylko ja wiem i nadal dziadowstwo chodzi , kupiłem już 5 łańcuchów i dwa razy już je ostrzyłem to daje obraz ile zżarła , nie żałuję tych kilku groszy