ctr_tomi 21.07.2007 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Witam! Potrzebuje pily tarczowej, cos takiego jak tzw. cyrkulatka, krajzega Pila ma sluzyc do ciecia opalu do domku jednorodzinnego. Znalazlem cos takiego: http://miniurl.pl/pila Czy zdalo by to egzamin do zastosowan j.w.? Moze lepiej kupic pile reczna spalinowa i zrobic jakiegos koziolka do ciecia drewna? Z gory dzieki za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 21.07.2007 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Eeeeee tam Maks. śr. tarczy 315 mm, wystaje z 80, patyka porżniesz. Do drzewa na opał to ja zakładam tarczę 500. Za tą kasę kupisz pilarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ctr_tomi 21.07.2007 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 to moze lepiej cos takiego:http://www.allegro.pl/item213896615_nowa_pila_spalinowa_sthil_ms_180_hit_.html Tylko czy bedzie to wygodne w uzyciu? Chyba wygodniejsza bedzie pila ze stolem?Potrzebuje w tej chwili pociac resztki z budowy czyli ramy starych okien drewnianych, deski z podlog itd. a potem drewno na opal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myciek 22.07.2007 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 Chyba wygodniejsza bedzie pila ze stolem? ... Potrzebuje w tej chwili pociac resztki z budowy czyli ramy starych okien drewnianych, deski z podlog itd. a potem drewno na opal. Wygodniejsza do stawiania szklanek z piwem będzie na pewno piła ze stołem. Wygodniejsza do przechowywania (bo cięcie drewna opałowego będzie tylko przez 2-3 dni w roku) będzie piła spalinowa. Na Twoim miejscu kupiłbym spalinową (np. coś podobnego do tego Stihla) i ew. ręczną pilarkę tarczową - za 200 zł można chyba kupić coś sensownego czym nawet równo deskę na jakiś stolik albo inny podeścik przytniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 22.07.2007 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 Praktyka pokazuje, że należy się zaopatrzyć w dwa rodzaje pił:- tarczową do cięcia płyt, listew itp,- łańcuchową do cięcia drewna opałowego Ja korzystam z elektrycznej piły łańcuchowej Makita, sparawdza sie znakomicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 13.01.2016 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Zdecydowałem się na tarczową piłę elektryczną po to, aby nie zanieczyszczała drewna i trocin olejem, jak jest w przypadku pił łańcuchowych. A trociny (jak i drewno liściaste) używam też (oprócz palenia w kominku) do wędzenia Nie mogąc w niskiej cenie kupić potrzebnej mi piły tarczowej, wykonałem sobie taką, jak na fotce poniżej (z silnikiem 3 kW, 3-faz.). Średnica tarczy 400 mm, prędkość obrotowa tarczy/silnika: 2820 obr/min. Jest to prędkość optymalna do cięcia drewna przy tej średnicy tarczy - podana przez producenta. Tarcza ma uzębienie z węglików spiekanych. Edytowane 13 Stycznia 2016 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszm66 24.01.2016 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Zapraszam do polubienia fanpaga oraz na aukcje, oferujemy narzędzia w dobrych cenach, na fb będą przeprowadzane konkursy i najlepsze oferty. Zapraszam! https://www.facebook.com/narzedziak/?fref=ts Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nooone 10.11.2016 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 Zdecydowałem się na tarczową piłę elektryczną po to, aby nie zanieczyszczała drewna i trocin olejem, jak jest w przypadku pił łańcuchowych. A trociny (jak i drewno liściaste) używam też (oprócz palenia w kominku) do wędzenia ... Piła elektryczna również wymaga smarowania łańcucha olejem! Jedynym rozwiązaniem jest stosowanie jakiegoś ekooleju. Jeśli nie tniesz dużo i grubych elektryczna powinna wystarczyć, do większej roboty wg mnie tylko spalinowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 10.11.2016 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 ja mam najtańszą elektryczną z casto chyba za 167 zł od roku ale co ona już potła to tylko ja wiem i nadal dziadowstwo chodzi , kupiłem już 5 łańcuchów i dwa razy już je ostrzyłem to daje obraz ile zżarła , nie żałuję tych kilku groszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts