Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SPECJALNE "PODFORUM" DLA REMONTUJĄCYCH, NABYWCÓW DOMÓW Z "DR

Recommended Posts

Ja również na dniach stanę się właścicielem domku trzydziestoparoletniego. Z tego co zdążyłem zauważyć, a nie jestem tu długo - forum obraca się głównie wokół nowoczesnych grzejników, nowoczesnych ścian, nowoczesnych pieców... To oczywiście dobrze i fajnie.

Ale ja na razie wydam trochę grosza na domek i będę chciał wykorzystać stare technologie, które tam zastanę, i ewentualnie maksymalnie je usprawnić... Kiedyś pewnie wymienię całe co, ocieplę dom itd. Ale na razie bardziej interesują mnie informacje jak sobie poradzić ze starym domem... :smile:

On 2002-03-04 13:57, pitbull wrote:

Przeciez problematyka jest zbiezna. Nawet w starej tkance trzeba cos zrobic nowego. Co bedzieie robic ze starych materialow?. Przeciez nie kupiliscie palacykow ani dworkow z AWRSP.

Gagata nie pisz duzymi literami.

Ale mam megalomanię, nie umiem inaczej:wink:

Nie - faktycznie - nie będę.

Robić ze starych to nie, ale na starej bazie nowymi technologiami - to też specjalna kwestia. Np - cyklinowac piękne (przypuszczam) deski pomalowane cud piękności farbą olejną (w każdym pomieszczeniu innym kolorem!!), dostosować istniejący komin do kominka, przebudować wnętrza (jak z burzeniem i przestawianiem ścian), dobudować coś (ja chcę ganek) - czy mogę tego nie zgłaszać? Stare poniemieckie okna - lepie kupic nowe czy - renowacja. Wymienić dach - a może nie wymieniać ... itd, itp. Działka - zapuszczona - co robić?

Pitr pewnie wie o czy mówię.

Ale faktycznie sporo jest rzeczy zbieżnych i ja już sporo wiem dzięki Wam-budującym.

Co nie zmienia faktu, że chętnie wymieniłabym doświadczenia.