Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najcichsza turbina do DGP

Recommended Posts

Witam,

Szukam jak najcichszej turbiny do DGP - odległości będą małe, bo kominek stoi prawie centralnie w domu.

Wydajność turbiny raczej nieważna.

Może macie u siebie jakis szczególnie godny polecenia model albo znacie firmę która robi najcichsze turbiny ?

pzdr

Skoro odległości małe to może wystarczy grawitacyjne?

Nie mam jeszcze DGP (w trakcie realizacji), ale wydaje mi się, że za problem zbyt głośnej pracy/ szumów w instalacji odpowiadają lepiej lub gorzej dobrane przekroje rur. Już w innej sprawie - "spec" od kominków radził mi aby w przypadku kupna wentylatora/turbiny do DGP sugerować się gwarancją. W takiej instalacji to podobno najsłabsze ogniwo i prędzej czy później silniczek padnie. Chodzi o to aby "umarł" jeszcze na gwarancji (podobno Dospel daje 5 lat).

Ja myślę o wnetylatorze firmy Słomczewska na turbinie EBM - 5 lat gwarancji, łożyska kulkowe. Zastanawiam sie tylko czy 58dB przy max wydatku 900m3/h da się znieść? Oczywiście przy założeniu że wentylator będzie czymś obudowany i chodzić będzie większość czasu na 1/3 obrotów czyli około 700/min. Jeżeli ktoś z Was potrafi dB przełożyć na ludzkie odczucia - będę zobowiązany za info

Jeżeli ktoś z Was potrafi dB przełożyć na ludzkie odczucia - będę zobowiązany za info[/color]

Mi przeszkadzają wiatraki w kompie, które są głośniejsze niż 24 db...Musiałem je pozwalniać o 50% aby było ok ;-)

Byłem dziś w jednym domu i facet włączył mi turbinę (ma elektroniczny regulator obrotów) - wydajnosc 920 m3 - jakas dosc tania ponoć i cicho nie było :( W salonie wyrażnie było słychac...

Uzywa jej 3 sezony.

Mowił ze za miesiac ja wymienia na KOM 600 By Pass od Dospela, która jest podobno duzo cichsza.

Grawitacyjnej nie chce robić, bo lubie miec kontrolę nad ogrzewaniem. Dlatego kupie na pewno turbinę z obejściem (na wypadek braku pradu) i koniecznie z filtrem - bo zmniejsza to znacznie brudzenie ścian...

A co to za dziwne obejście na wypadek braku prądu? Chodzi o obejście dla powietrza pewnie?

Ja też planuję filtr klasy EU3 ale wychodzi mi że może być dopiero ZA wentylatorem żebym miał dojście do wkładu. Ale ja to wszystko daję jeszcze przed kominkiem. Właśnie się łamię czy dać droższy i głośniejszy o 10dB wentylator na fi200 czy też może mniejszy i tańszy oraz cichszy (max 48dB) na fi150. Ma on niestety maksymalny wydatek tylko 600m3 a cały dom ma 830m3 kubatury - ale może to wystarczy a u mnie cisza w cenie bardzo jest.

Właśnie się łamię czy dać droższy i głośniejszy o 10dB wentylator na fi200 czy też może mniejszy i tańszy oraz cichszy (max 48dB) na fi150. Ma on niestety maksymalny wydatek tylko 600m3 a cały dom ma 830m3 kubatury - ale może to wystarczy a u mnie cisza w cenie bardzo jest

U mnie kubatura ok. 500m3 wiec rury 150 w zupełnosci starcza i powinno byc cicho przy przeplywie do 600 m3.

Ja nawet wolałbym słabsza turbinę ale ciszę...

• 3 months później...
A co to za dziwne obejście na wypadek braku prądu? Chodzi o obejście dla powietrza pewnie?

To obejscie (By-Pass) jest własnie na wypadek braku prądu.

Wtedy gorące powietrze nie trafia do silnika turbiny tylko "obchodzi" ją i leci grawitacyjnie...

Zawsze to jakieś zabezpieczenie przed uszkodzeniem turbiny.

No ale mozna tez jakiegos taniego UPS'a kupić i też da rade ;)

A kto wie ile czasu 80W silnik będzie pracował na UPS-ie? Komputer ma chyba około 500W z monitorem, czyli znacznie więcej.

Co do źródła hałasu, 50dB to na domek jednorodzinny sporo. Jeżeli już wentylator ma być w salonie albo jakoś blisko miejsca stałego przebywania proponuje obudować go wełną 5cm minimum. Jak będzie więcej to będzie lepiej. Teoretycznie potem powinna być szczelina powietrzna np 2 cm, a potem coś ciężkiego np ściana. Wiem, że trudno zrobić pudełko z cegieł, ale napisałem jak teoretycznie to powinno wyglądać.

Warto tez zastosować tłumiki na kanałach wentylacyjnych. Są takie fajne elastyczne, jak fleksy. W ten sposób drgania nie będą się przenosić na rury. Można tez wentylator zaczepić na jakiejś gumie, aby drgania nie przechodziły na ścianę, ale to już przesada.

A kto wie ile czasu 80W silnik będzie pracował na UPS-ie?

Przy tanim UPS o mocy wyjściowej 700 VA czas podtrzymania pracy powinien wynieść ok. 1 godziny (jeśli zakładamy te 80 Watt obciązenia)

Warto tez zastosować tłumiki na kanałach wentylacyjnych. Są takie fajne elastyczne, jak fleksy. W ten sposób drgania nie będą się przenosić na rury. Można tez wentylator zaczepić na jakiejś gumie, aby drgania nie przechodziły na ścianę, ale to już przesada.

Przewody fleksy na pewno zastosuję, do tego koniecznie tłumiki o których piszesz.

No i na pewno zdecyduje sie na ręczny lub automatyczny regulator mocy wentylatora.

Z ta gumą to dobry pomysł - mam taki system dla dysku twardego w kompie - wycisza idealnie wszystkie drgania i nic sie nie przenosi na obudowę.

A jak policzyłeś że to będzie godzina?

Co do tej gumy to można zastosować, ale ściana nie będzie rezonować jak obudowa PC, zatem bez paniki.

W sklepach z elementami wentylacyjnymi można kupić specjalne mocowania, albo po prostu podłożyć kawał gumy pod wentylator. Pamiętaj o tym, że wentylator będzie gorący.

Moim zdaniem nie da się wytłumić zadowalająco hałasu turbiny kominkowej, jeśli będzie w salonie.

Aby było bardzo cicho, trzeba zejść poniżej 30dB(A). Zejście poniżej 35dB(A) jest dużą sztuką nawet przy wentylatorze poza salonem, bo halas niesie się kanałem zaciągającym ciepłe powietrze z kominka. Dopiero brak dystrybutora w kominku i brak kratek wylotowych w obudowie (nie licząc dekompresyjnej), czyli rozprowadzanie całości ciepła z obudowy poprzez sieć DCP, a również uszczelnienie silikonem szczelin dylatacyjnych między odkrytym czołem wkładu a obudową - dają w sumie dobre efekty, jeśli chodzi o wytłumienie hałasu w salonie. Wtedy jedynymi otworami, którymi hałas wydobywa się z kominka są otwory wlotowe dla powietrza recyrkulacyjnego. Jednak one są na dole wkładu i hałas ma dłuższą i bardziej skomplikowaną drogę. Ale decydujący jest tłumik między wentylatorem a kominkiem.

Najlepsze tłumiki są z tzw. kulisami w środku wzdłuż tłumika. Tłumik rurowy z jedną kulisą odpowiednio długi np. o dł. 1m tłumi parokrotnie lepiej od takiego samego bez kulisy. Daje jednak większy opór. No i w handlu te z kulisą są niedostępne o mniejszej średnicy niż 315mm.

Pozdrawiam

Jeż

Moim zdaniem nie da się wytłumić zadowalająco hałasu turbiny kominkowej, jeśli będzie w salonie.

Jeż

A gdyby umieścić turbinę na strychu ?

I tak rozprowadzenie bedzie mi potrzebne na poddaszu użytkowym - parter mam praktycznie cały otwarty, wiec wystarczyło by ciepło oddawane przez sam kominek i obudowę.

Na strychu z kolei mozna by pokombinować z jak najlepszym zaizolowaniem turbiny - np. przygotowując skrzynię z płyt grubych płyt OSB czy drewna i izolując ją dodatkowo gruba warstwą wełny mineralnej....

Bikerus

W poprzednim poście napisałem o tłumieniu hałasu w kanałach. Teraz o tłumieniu hałasu od wentylatora poza kanałami. Otóż mozna to robić na dwa sposoby:

1) pochłanianie hałasu,

2) izolowanie hałasu.

Materiałem dźwiękochłonnym jest m.inn. wełna mineralna. Ale jednocześnie termoizolacyjnym. Natomiast materiałem dźwiękoizolacyjnym jest mur z cegły, gruba stalowa blacha, prawie każdy twardy i ciężki materiał.

Ponieważ wentylator zaciąga gorące powietrze z kominka, to powinien być chłodzony. Zatem tłumienie hałasu przez obudowanie go materiałem dźwiękochłonnym, np. wełną mineralną, raczej nie wchodzi w grę. Po prostu otoczenie, w którym pracuje wentylator będzie miało wtedy wysoką temperaturę zbliżoną do temperatury powietrza pompowanego przez ten wentylator. Wątpię czy taką temperaturę wytrzyma. Zatem będzie znacznie lepiej, jeśli będzie obudowany wyłącznie materiałem dźwiękoizolacyjnym, bardzo szczelnie, ale tylko dźwiękoizolacyjnym, który hałas będzie izolować, a ciepło dobrze odbierać z otoczenia wentylatora.

Pozdrawiam

Jeż

Zatem będzie znacznie lepiej, jeśli będzie obudowany wyłącznie materiałem dźwiękoizolacyjnym, bardzo szczelnie, ale tylko dźwiękoizolacyjnym, który hałas będzie izolować, a ciepło dobrze odbierać z otoczenia wentylatora.

Pozdrawiam

Jeż

Czyli trzeba będzie zrobic skrzynię z jakiejś grubej blachy...pospawać to sensownie - uszczelnic rury silikonem, postawić całość na wełnie mineralnej i powinna byc cisza :)

Zatem będzie znacznie lepiej, jeśli będzie obudowany wyłącznie materiałem dźwiękoizolacyjnym, bardzo szczelnie, ale tylko dźwiękoizolacyjnym, który hałas będzie izolować, a ciepło dobrze odbierać z otoczenia wentylatora.

Pozdrawiam

Jeż

Czyli trzeba będzie zrobic skrzynię z jakiejś grubej blachy...pospawać to sensownie - uszczelnic rury silikonem, postawić całość na wełnie mineralnej i powinna byc cisza :)

Tak. Na wentylatorownię, sprężarkownię itp. przeznacza się zwykle odrębne pomieszczenie ze ścianami i stropem z cegieł lub betonu. Ale w warunkach domowych na jeden wentylator kominkowy wygospodarować takie pomieszczenie jest raczej nierealne. Zatem skrzynia z grubej blachy 3 lub 4mm może. Ale nie spawałbym, lecz pokrępowałbym krawędzie i skręcił śrubami na jakiś kit (ciężki jest) i chyba byłoby super. No i tłumiki z kulisami do tłumienia hałasu w kanałach. Ideałem byłoby zmieszczenie w tej skrzyni także tych tłumików lub choćby połączeń między tłumikami a wentylatorem. Jeszcze czegoś takiego nie widziałem, ale prawdopodobnie byłoby to bardzo skuteczne rozwiązanie.

Pozdrawiam

Jeż

No i tłumiki z kulisami do tłumienia hałasu w kanałach. Ideałem byłoby zmieszczenie w tej skrzyni także tych tłumików lub choćby połączeń między tłumikami a wentylatorem. Jeszcze czegoś takiego nie widziałem, ale prawdopodobnie byłoby to bardzo skuteczne rozwiązanie.

Pozdrawiam

Jeż

Tych tłumików z kulisami to nie zorganizuje. Ale za to kupie kilka zwykłych (stosowanych przy DGP)

Skrzynkę to mi chłopaki zrobią (ale mam chyba tylko blachę max 2 mm) - zrobię w miarę dużą aby spokojnie tłumiki wchodziły do skrzyni.

Bikerus

Tłumiki całe nie muszą wchodzić. Wystarczy, że te łączenia z wentylatorem tylko, to skrzynia będzie mniejsza.

2mm na czuja wydaje mi się za mało. Ale może czuj kiepski. Jak zrobisz to cudo, to daj znać w tym wątku choćby za pół roku co Ci wyszło. Czy może musiałeś obmurować betonem tę skrzynię, albo co. A może będzie super bez murarki. Będę wdzięczny.

Powodzenia

Jeż