Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Aktualnie poszukuje projektu domu. Wpadł mi w oko projekt M31 "Nasz Dom" (w sprzedaży od 01.08.2007). Ciekawy jestem co o nim myślicie, jakie dokonalibyście w nim zmiany? Czy ktoś może też zastanawia się nad kupnem tego projektu?.

Ja planuje na poddaszu połączenie pomieszczeń 17 i 18 i zrobieniu tam pokoju, natomiast łazienka byłaby w pomieszczeniu nr14.

Na parterze też wydaje mi się OK. Spora kotłownia i nie trzeba będzie do niej chodzić przez garaż lub wychodzić na zewnątrz.

Proszę o opinie i pozdrawiam.

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, również jesteśmy na etapie szukania projektu, M31 jest w tej chwili na topie. Co do pomieszczeń na poddaszu, tj. przeniesienia łazienki i połączenia "byłej" łazienki i aneksu w jeden pokój mieliśmy dokładnie taki sam pomysł. Nowa łazienka będzie dosyć duża i może uda się wygospodarować kawałek na malutką garderobę, schowek. Reszta jest ok, no może okna połaciowe sprawiają wrażenie nieco za małych, ale to nie powinno stanowić problemu. Dom bardzo nam się podoba, ponieważ od początku myśleliśmy o klasycznej, a przy tym w miarę prostej bryle, warunkiem było max. 150 pow. użytkowej i garaż dwustanowiskowy.

Będę wdzięczna za wszelkie opinie na temat tego projektu, zarówno zainteresowanych nim, jak i osób budujących, które na podstawie doświadczeń mogą ocenić projekt i dostrzec plusy i minusy.

• 2 weeks później...

U nas decyzja praktycznie zapadła - M31L (w lustrzanym odbiciu). W między czasie doszliśmy do wniosku że przydałoby się coś jeszcze zmienić (oprócz zamiany pokoi z łazienką na poddaszu).

1. Planujemy podnieść ściankę kolankową na poddaszu i nad garażem (aktualnie jest na wysokości około 50cm - wydaje się że to straszne marnowanie powierzchni pod skosami dachu.

2. Zamienimy chyba także balkon nad wejściem na lukarnę z oknem, a dach zostanie wypuszczony i oparty na kolumnach. Jeden balkon od szczytu powinien wystarczyć. (Zresztą każda płyta balkonowa to ewentaulne dodatkowe miejsce przemarzania).

3. Zamiana okna z drzwiami balkonowymi w salonie (ale to ze względu na usystuowanie ewentualnego ogrodu od szczytu domu).

Co myślicie o takich korektach w projekcie?

• 1 month później...

MY WLASNIE ROZPOCZNYNAMY BUDOWE "NASZEGO DOMKU" :lol: , W SOBOTE WJEZDZA KPARKA I BIERZEMY SIE OSTRO DO ROBOTY. Z DOKONANYCH ZMIAN TO OCZYWISCIE NA PODDASZU TAK JAK WSZYSCY , PROBUJEMY ZROBIC Z LAZIENKI I POKOIKU KOMPUT - POKOJ , I PRZERZUCIC LAZIENKE NA DRUGĄ STRONE ORAZ WYKOMBINOWAC GARDEROBE. ZNACZNIE WIESZE ZMIANY DOTYCZA DOŁU:

1- BRAK GARAZU, PONIEWAZ NA DZIALCE KTOREJ SIE BUDUJEMY JUZ ON ISTNIEJE W INNYM MIEJSCU

2- ZWĘZENIE BALKONU Z PRZODU PRZY JEDNOCZESNEJ LIKWIDACJI DWOCH FILARÓW

3- WYKONANIE WYKUSZA W SALONIE PRZY JEDNOCZESNYM ZWIEKSZENIU BALKONU NA PODDASZU DLA DWOCH POKOI

4 - LIKWIDACJA KOMINA W KUCHNI

5 - PRZEROBKI DOTYCZĄCE SCHODÓW W CELU WYROWNANIA POZIOMU ( TROSZKE KOSZTEM DOLNEJ LAZIENKI)

6- PLANUJEMY ZADASZONY TARAS

7- SPROBUJEMY GDZIES PRZY KUCHNI ZNALEZC 3,4 M2 NA SPIZARKE

CZY KTOS Z PANSTWA ZACZYNA BUDOWE W TYM ROKU, MILO BY BYLO BO TAK SAMEMU PRZECIERAC SZKALKI... ALE COZ SLUZYMY POMOCĄ WSZYSTKIM KTORZY SIE ZDECYDOWALI NA "NASZ DOMEK' :D

POZDRAWIAMY

EWELINA I SZYMON

• 2 weeks później...

Cześć

Przepraszamy, że odpisujemy dopiero teraz ale przyznamy szczerze ze od 2 tygodni działamy na działeczce i ciągle brakuje czasu.

A wiec odnośnie budowy to też z doświadczeniem to u nas ciężko i niestety stara zasada ze pierwszy dla wroga, drugi dla przyjaciela a trzeci dla siebie, u nas nie bedzie biala racji bytu... no cóż zrobic...

Zgadzamy sie z wami ze te 50 cm na poddaszu do troszke mało dlatego podniesiemy o jeszcze jedną cegłę wysokość ścian. Odnośnie materiału to ból głowy , co osoba to opinia. Nasza decyzja- Porotherm 25 + styropian.

My jesteśmy już po ławie fundamentowej i zaczyna byc widac pierwszy obrys domku, gdyż budowlańcy rozpoczeli robic fundament ( bloczki betonowe). I powiem szczerze ze jak dla mnie wielkość jest całkiem ok.

U góry wymyśliliśmy tak: łazienka przerzucona na drugą strone schodów, a między tą nową łazienką a sypialnią sprobujemy wysmyczyc garderobe. w niej będzie stał miedzy innymi komin od kominka.

A co ze spiżarką ??? Opcje są dwie:

- albo zabierzemy troszke z kuchni i zrobimy mniejszą wnęke na płaszcze i buty i tam powstanie mała 2, 3 m2 spiżarka

- ostatnio wpadliśmy na pomysł zeby wykorzystać tą wnęke wchodząc do pokoju z kuchni po prawej stronie i sprobowac zamknąć ta "L" i zrobic np z wejsciem od kuchni tam spiżarke.

Szczerze przyznamy ze w sumie najlepiej decydowac się jak już mury zewnątrzne będą stały, wtedy mmozna racjonalnie coś wymyslec. Jak to moj budowlaniec mowi" wtedy wezmie pan krede do ręki i narysuje pan co i gdzie chce pan miec"

Ok niech mu będzie....

Pozdrawiamy

Ewelina i Szymon

Witam wszystkich

Widze że klan fanów domu M31 powiększa się !! co mnie i meża bardzo cieszy. Obecnie tez jesteśmy na etapie rozpoczynania budowy ==> czyli fundamenty. Dopiero zaczynamy i martwi nas pogoda ale może sie uda....

Natomiast my zrobiliśmy parę małych poprawek w projekcie.

1. Przenieśliśmy komin ( z salonu ) do łazienki==> tak będzie ładniej :)

2. Wyrównaliśmy poziom podłogi w gospodarczym==> z garazu będziemy przechodzic przez gospodarcze. To obnizy koszty fundamentów i umożliwi przesuniecie drzwi do łazienki na parterze.

3. Na górze tak jak wszyscy zamieniliśmy pokój z łazienką==> lepiej wszystko miec w jednym pionie

4. przesunięty komin na parterze daje możliwosć wygospodarowania w tej cześci domu małej garderob

Niestety mamy takie warunki zabudowy że musieliśmy skrócic nasz garaz dwustanowiskowy i mamy teraz na jeden sam i motor dla meża :)..

Piszcie jak Wam idzie jak tylko bedziemy mieli fundamenty złączymy zdjęcia.

powodzenia

Agata i Robert

• 2 weeks później...

witamy :D

Jesteśmy baaaardzo zainteresowani tym projektem.Może nam nie uwierzycie ale jest dokładnie taki jak chcieliśmy(tzn rozkład pomieszczeń).Rysowaliśmy sobie czasem na kartce jak ma wyglądać, wiem to śmieszne, i byliśmy juz wyczerpani bo żadne inne projekty nam sie nie podobały,Aż tu nagle PROSZE :D Znaleziony ideał z naszych wyobrażeń!!Zastanawiam sie tylko nad tym czy nie jest on za duży.niech chciałabym mieszkać w tzw.chalastrze ale w wygodnym domu.Nie wiem jak w zimie?Czy ciężko byłoby go ogrzać?Jak wy uwarzacie?Bardzo prosze o opinie.Buźki

• 4 weeks później...

Witam wszystkich

Cieszę się, że powstała grupa budujących M31. My wprawdzie jeszcze nie mamy projektu (prawdopodobnie przyjdzie w przyszłym tygodniu) ale wreszcie zdecydowaliśmy się na ten. Po kilku (-nastu?) miesiącach wybierania udało nam się znaleźć projekt który zaspokoi nasze potrzeby i jest to Nasz Dom.

Oficjalnie więc zgłaszamy akces do grupy.

Budowę zaczynamy prawdopodobnie późną wiosną przyszłego roku po przeróbkach, załatwieniu pozwoleń, kupnie materiału itd itd. Pozwolimy sobie wpisywać czasem nasze uwagi, postęp prac, problemy występujące przy budowaniu itp. Oczekujemy czasem wsparcia, gdy budowa zacznie już nas wykańczać, i oferujemy to samo. :D

Pozdrawiam

Michał, (Agnieszka i Jasiek)

P.S. Budujemy w Łowiczu, a właściwie tuż za jego granicami. :D

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Witam,

Dzisiaj z Szanowną Małżonką natrafiliśmy na projekt z Muratora - M31 Nasz Dom.

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=464&IdKolekcji=

Po zażartej dyskusji i przemyśleniach doszliśmy do wniosku że to jest to, co byśmy chcieli wybudować. Większość dylematów, które mieliśmy przy upatrzonym Wspaniałym przestaje mieć większe znaczenie albo znika w ogóle.

Plusy (moim skromnym zdaniem - w porównaniu tutaj głównie z projektem Wspaniały w wersji I):

- większy garaż

- osobno kotłownia, większa, dużo bardziej nadaje się na palenie węglem

- schody nie zabierają salonu

- na piętrze duży strycho-schowek, który można odpowiednio zagospodarować

- dwa wejścia do kuchni, z holu i salonu

Na pierwszy i drugi rzut oka wygląda na to że zmiany będą kosmetyczne:

- przesunięcie wyjścia na taras, ale to jeszcze trzeba przemyśleć

- przesunięcie komina wentylacyjnego w kuchni (powód - okno w pokoju na górze)

- likwidacja balkoniku na górze

- większe okna w pokojach 15 i 16 - zmiana z pionowych na poziome

- doświetlenie schowka - dwa małe okienka

- zabudowanie ścianką pokoju hobby - jak doświetlić korytarz ?

- podniesienie ścianki kolankowej

Napiszcie, co sądzicie o tym projekcie i zmianach, których byście dokonali.

No właśnie! Szukałem w tym dziale wątku o tym projekcie i klops. A wpisanie w wyszukiwarce "nasz dom" daje astronomiczne rezultaty wyszukiwania. Z tego też powodu założyłem nowy wątek o tym projekcie, ale nie spotkał się niestety z ciepłym przyjęciem.

Na szczęście istnieje grupa fanów "M31" i chętnie się do Was przyłączymy.

Projekt mamy już zamówiony - do odebrania już we wtorek. Przez dłuższy czas na topie był domek"Wspaniały" z Muratora, ale dokładnie tydzień temu żona wyszukała "Nasz Dom" w październikowym numerze Muratora i powiem, że od razu nam się spodobał. Spodobał się na tyle, że nie zamierzamy praktycznie nic zmieniać w układzie pomieszczeń, jedynie takie tam kosmetyczne przeróbki.

Zmiany, które mamy w zamyśle to:

PARTER:

- dostawienie drzwi w kotłowni

- przesunięcie/zmniejszenie wejścia na taras na drzwi dwuskrzydłowe (wielkośc okien do wyliczenia)

- przesunięcie komina wentylacyjnego w kuchni z powodu okien na piętrze

PIĘTRO:

- likwidacja małego balkoniku przy pokojach 15 i 16

- zmiana układu okien w pokojach 15 i 16 z pionowych na poziome (likwidacja okien dachowych)

- odgrodzenie pokoju hobby (17) ścianką od korytarza - ew. przeszklenie w celu doświetlenia korytarza

- zagospodarowanie schowka na suszarnię, graciarnię i garderobę

- doświetlenie schowka (19) oknem na ścianie szczytowej

- podniesienie ścianki kolankowej o przynajmniej jeden bloczek

Więcej o zmianach pewnie będzie można powiedzieć, jak dostaniemy projekt w swoje ręce oraz po rozmowach z architektem.

Pozdrawiamy,

Asia i Andrzej

PS. Będziemy się budowali w Rudzie Śląskiej - Halembie. Trzymajcie kciuki :D

Projekt odebrałem w zeszły poniedziałek, teraz trzeba dorwać jakiegoś architekta. W związku z tym mam pytania do budujących M31 Nasz Dom.

1. Jaki macie plan zagospodarowania schowka nad garażem i jakim sposobem chcecie go zrealizować?

2. Czy jeśli podnosicie ściankę kolankową, np. o jeden bloczek/pustak, to czy niwelujecie... obniżacie w jakiś sposób podniesiony sufit (bo po co grzać dodatkowe metry sześcienne na poddaszu)???

• 4 weeks później...

1. Jaki macie plan zagospodarowania schowka nad garażem i jakim sposobem chcecie go zrealizować?

2. Czy jeśli podnosicie ściankę kolankową, np. o jeden bloczek/pustak, to czy niwelujecie... obniżacie w jakiś sposób podniesiony sufit (bo po co grzać dodatkowe metry sześcienne na poddaszu)???

Ad.1. W naszym przypadku schowek nad garażem będzie pełnił rolę strychu. Mamy jedno dziecko i dla naszych potrzeb 5 pokoi w zupełności wystarczy.

Ad.2. My z pewnością nie podniesiemy ścianki kolankowej o 1 pustak. Znajomy architekt wskazał nam, ze spowoduje to zmiany w bryle budynku :evil: Z pewnością jednak 49 cm to baaaardzo mało więc: obniżamy wysokość parteru z 270 na 260 cm (zyskujemy 10 cm) oraz robimy strop lany zamiast teriva (5-7 cm) + 2 cegły dorzucamy (12 cm), co łącznie daje 27-29 cm i musi wystarczyć :-?

Pozdrawiam serdecznie Aga

Ja ostatnio walczę z planem zagospodarowania kuchni i cały czas nie mogę się zdecydować. Marzę żeby był w niej stół ale obawiam się że będzie wówczas zbyt ciasno :( Rozwiązaniem jest likwidacja ścianki oddzielającej kuchnię od salonu i wprowadzenie barku, ale jakoś nie mam przekonania.

A wy macie jakieś pomysły?

Aga

• 2 weeks później...

Witam!

Cieszę się że coraz więcej osób postanowiło budować "Nasz Dom" i dzielą sie swoimi opiniami na łamach forum. My projekt już mamy od dłuższego czasu lecz z różnych przyczyn dopiero teraz bedziemy sie starali o pozwolenie na budowe.

Mam pytanko odnośnie garażu - Czy nie myśleliście o poszerzeniu go, czy jak na garaż dwustanowiskowy 5,7 m to troche nie za mało i czy brama garażowa nie powinna być ciut szersza? (Nie chcialbym za każdym razem przy otwieraniu drzwi auta martwić sie o lakier drugiego :-)

My chyba bedziemy chcieli poszerzyc go o 60 cm (belki Teriva nie 600cm tylko 660cm czyli tak jak nad pokojem dziennym) i może brama garażowa ze 20cm szersza.

Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam wszystkich, ktorzy postanowili zmierzyć się z "Naszym Domem"

Czytam to co napisałeś MarekBee i myślę, że też chetnie poszerzyłabym ten garaż:) Utożsamiasz moje obawy;) Niestety mój mąż zażarcie broni swoich racji twierdząc, ze ten garaż jest akuratny ponieważ samochody mają po 1,70cm szerokości. Liczę jednak że jeszcze go namówię na dodatkowe 30 cm. Z drugiej strony czy taki poszerzony garaż nie będzie wykorzystał niekorzystnie przy bryle budynku?

MarekBee kiedy ruszasz z budową? My planujemy wykonanie fundamentów w maju, a do końca roku stan surowy zamknięty. Jak dobrze pójdzie 8)

Pozdrowionka dla wszystkich budujących Nasz Dom:)

Hey

Szerokość garażu rzeczywiście jest spora, ale na pewno bedę chciał wstawic jakies szafki, rower czy cos innego i automatycznie zrobi sie on węższy. Myśle że nieduże poszerzenie garazu nie powinno wplynąć negatywnie na całą bryłę budynku. Gdzies ostatnio przeczytałem że minimalna szerokość garażu dwustanowiskowego to 5 m a optymalna to 7m. Wiec pomyslałem że dobrze jakby miał około 6m i postanowiłem żeby go poszerzyć o 60cm.

Teraz walczymy z załatwieniem pozwolenia na budowe, prace planujemy zacząć najprowdopodobniej na wiosne, a dalej to sie zobaczy. Nie chcemy ściśle planować terminów kolejnych robót żeby sie nie spieszyc bo wtedy najlatwiej narobic błędów. "Nasz Domek" będzie "rósł" w okolicach Płocka. jak ktos sie buduje w pobliżu to chętnie wymienimy się spostrzerzeniami.

Pozdrawiam