maniek 1 28.02.2008 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 witamprojekt zostal zakupiony w sierpniu 2007r.w zeszlym roku zdarzylismy zalac fundamenty i glowkie.Na chwile obecno probujemy uporac sie z lazenkami na dole i gorze(rozmieszczienie sanitariatow), w celu rozprowadzienia rur kanalizacyjnych przed zalaniem chudziaka.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mian 28.02.2008 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Hejki Maniek 1 czy mógłbyś zamieścić jakieś zdjęcia domku lub przesłać na mój e-mail? [email protected] Napisz proszę jak oceniasz ten projekt, co ci się podoba oraz czy dopatrzyłeś się jakiś błędów. Pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniek 1 29.02.2008 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 witam mian zdjecia postaram sie przeslac na poczatku tygodnia,jestem teraz poza domkiem.Odnosnie zmian w projekcie,to czym dluzej sie nad tym zastanawiam to pomyslow jest coraz wiecej,dlatego skupiam sie na najwazniejszych dla mnie.Zaczne od lazienki na dole,ma byc to lazienka mala i slepa zamiast dlugosci 334m,bedzie tylko ok 180m dlugosci i szerokosci ok150m,dlatego ze bedzie tam tylko wc i umywalka,miejsce za lazienko ktore zostanie (ok 120m dlugosci) bedzie powiekszonym pomieszczieniem gospodarczym,w gara zu nic nie bede stawial,wiec zawsze trocze wiecej miejsca na graty itp.Najwecej myslenia daje mi lazienka na gorze po rozplanowaniu lazienki tak jest w projekcie i chcac oddzielic pralkie, od pomieszczienia(taka mini pralnia)to wychodzi ciasnota,wiec lazienka po przeciwnej stronie jest lepszym pomyslem i nawet wyjdzie pralnia(pralka-kosze) Po niedzeli zapadnie decyzja jak robimy,bo majster che sie pioc w gore. pomyslow jest wiele,na niektore jest za juz za pozno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ushi 29.02.2008 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 U nas projekt jest u architekta w adaptacji i przeliczeniu fundamentów pod szkody górnicze. Z ostatnich przemyśleń i zadumań nad projektem to takie, żeby niektóre ścianki u góry zrobic zamiast kartonowo-gipsowych na murowane. Z pewnością takie byśmy chcieli zrobic w łazience. Co o tym myślicie? Co sądzicie o pomyśle żeby wykorzystac częśc stryszku na zrobienie tam pralnio-suszarni? My właśnie mamy taki zamiar i pralkę chcemy postawic w narożniku zaraz przy łazience (łatwiej podprowadzic wodę i kanalizację). Oprócz tego dorabiamy jedno okno połaciowe na tym stryszku - zamiast okna na ścianie szczytowej. Ścianki kolankowej nie podnosimy - zostawiamy tak jak jest. Zaburzyło by to bryłę i wygląd budynku z zewnątrz, a z tymi skosami jakoś sobie poradzimy W kuchni likwidujemy komin murowany - będzie wyprowadzenie wentylacji poprzez strop i dachówki wentylacyjne. W ogóle coś za dużo tej wentylacji w tym domu Pozostałe zmiany tak jak pisałem wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekbee 29.02.2008 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Witam U nas projekt tez zaraz idzie do adaptacji. My poszerzymy sobie troszke garaz (na razie bedzie tylko jedno auto, ale moze pozniej bedziemy chcieli wstawi dwa wiec kazdy centymetr sie przyda).Lazienka na gorze tez idzie na druga strone. Na stryszku planujemy okno w scianie szczytowej i polaciowe (duza powierzchnia wiec troche oswietlenia naturalnego by sie przydało).Chcemy tez podniesc scianke kolankowa chociaz o 1 pustak (nie powinno to za bardzo zaburzyć elewacji, ewentualnie wydluzymy troszke zadaszenie).Na dole zamiana okien z drzwiami balkonowymi w pokoju dziennym (za domem nie bedzie miejsca na ogrod wiec robimy go ze szczytu budynku).Ścianki dzialowe na gorze z pustaka to chyba dobry pomysl (my tez tak planujemy) - (bedzie spokojnie mozna powiesic cos na scianie a nie za kazdym razem kombinowac). Czy robicie strop Terriva (jak jest w projekcie) czy bedziecie wylewac strop monolityczny? Pozdrawiamy PS. "maniek 1" widze ze jestescie z Płocka. Czy bedziecie budowac sie w okolicy? My mamy dzialke niedaleko Soczewki, ale na razie sa tam tylko chaszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniek 1 01.03.2008 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 witam marekbee My budujemy domek w boryszewie starym,my tez podnosimy sciankie kolankowa o 1 pustak. Tak samo jak u ciebie wyscie na taras bedzie od szczytu,bo z tyly jest malo miejsca,scianki dzialowe rownierz z pustaka.Jesli chodzi o strop to bedziemy wylewac. pozdrawiam i zycze sukcesow na placu boju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mian 01.03.2008 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Hejki inwestorzy:) maniek 1 wielkie dzięki za odzew:) jesteś najbardziej doświadczoną osobą z uwagi na stopień zaawansowania budowy więc to co piszesz jest dla mnie bardzo cenne. To co mi się podoba to ze wszyscy mamy podobne problemy do pokonania My nadal czekamy na tą diabelną papierologię geodezyjną związaną z powiększeniem działki do 26 m szerokości. No i wspólnie z konstruktorem omawiamy problem stropu-monolityczny czy terriva. Ja jestem za monolitycznym, mąż za terriva i mamy impas:) maniek 1 strasznie jestem ciekawa jak u ciebie wygląda to podniesienie ścianki o 1 pustak Kurcze mam ochotę zrobić to samo ale boję się. Czekam na zdjęcia i ,myslę że nie tylko ja Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekbee 01.03.2008 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 HEJ "maniek 1" podnosisz scianke kolankowa o 1 pustak, a co robisz z zadaszeniem lukarny nad wejsciem (tez podnosisz o 25cm czy zostaje na swojej wysokości)? Czy zostawiacie drzwi balkonowe z lukiem czy robicie prostokątne? A co z balkonem od szczytu (zostawiacie taki mały czy moze troche go wydluzacie, jak juz jest to dobrze by bylo wychodzic na niego "maniek 1" gdzie robiles adaptacje i ile kosztowała? Jak mozesz wrzucic jakies fotki to podaje e-maila [email protected] (jak mozesz to chetnie tez bym zerknal na zmiany na projekcie ktore zrobiles (skan lub zdjecie z projektu) PS. Robilem sobie symulacje jak bedzie wygladal domek gdy podniesiemy scianke kolankowa o 25 i 50 cm. Jezeli ktos by chcial to moge wyslac rysunki elewacji (bo tylko te zmienialem) - Moze ulatwi to podjecie decyzji o podniesieniu scianki. Pozdrawiam i zycze powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mian 01.03.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Hejki:)Marekbee bardzo chętnie podejrzałabym twoje rysunki symulacji podniesienia ścianki kolankowej o 25 i 50 cm, jeśli znajdziesz chwilkę to prześlij mi proszę na email:[email protected]. Z góry dziękuję i pozdrawiam.Ps. My powiększamy boczny balkon tak żeby można było na niego wejść z 2 pokoi. Natomiast drzwi prowadzące na przedni balkon będą półokrągłe- w mojej ocenie są ładniejsze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniek 1 03.03.2008 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 witam.Jesli chodzi o dzwi nad balkonem to na pewno bede z lukiem. Balkon od szczytu raczej bedzie maly,ale do tego punktu realizacji to jest jeszcze troche czsu wiec zobaczymy. "marekbee"poprosze o przeslanie rys.na [email protected] dzeikuje. Maja adaptacja polegala na zmianie w projekcie,zamiany dzwi balkonowych na dole,(beda od szczytu),przeniesiony taras,oraz zamiast okien w gospodarczym i w lazience(w zasadzie oba okna w gospodarczym) musza byc luksfery ze wzgledu na odleglosc budynku od ogrodzienia 3,5m-dzialka dluga a waska.Za te zmiany w projekcie,zrobienie nowych rysunkow,zgromadzienie wszystkich dokumntow,plany zagospodarowania dzialki,grunty,melioracja wszystko zalatwaila mi jedna osba,nawet mozna powiedziec ze nie wychodzilem z domu,pani wziela odemnie 600zl.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ushi 04.03.2008 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 Witam U nas projekt u architekta w adaptacji. Ze zmian o których wspominacie to okno balkonowe będzie prostokątne, natomiast balkonik na ścianie szczytowej do likwidacji. Jeśli chodzi o murowane ścianki u góry to architekt powiedział, że tak czy siak strop Terriva będzie dodatkowo wzmacniany siatką, poza tym można w miejscu postawienia ścianki murowanej dodatkowo wstawic gęściej belki stropowe z Terrivy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mian 05.03.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Witam:) maniek 1 i marekbee wielkie dzięki za wasze emaile. Maniek 1 jestem jeszcze ciekawa jak wychodzą koszty budowy w porównaniu do tych przewidzianych przez muratora (ok.341 tys.). ? Jest szansa żeby sie w nich zmieścić? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szym31 06.03.2008 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Witam wszystkich budujących M31L Zaczynamy budowe za miesiąc (lustrzane odbicie)a oto kilka słów o naszych zmianach:1. Ściany nośne z poroterhmu 25cm2. Strop będzie monolityczny gdyż niepokoi mnie rozpiętość w dużym pokoju 6,6m a właście przy takiej rozpiętości terriva ma tą wade że zachodzi zjawisko klawiszowania stropu. Strop monolityczny będzie tańszy o około 3 tyś zł przy obliczonej grubości 17 cm.3. Skoro grubość stropu się zmniejszyła więc automatycznie zyskuje + 20cm na ścianie kolankowej jak była mowa wyżej(mam zamiar zrobić na 80 cm)4. Na parterze nie będzie kuchni, będzie w miejscu gabinetu gdyż nie wyobrażam sobie kuchnii bez stołu.5. Duży pokuj niczym nie przedzielony , likwidacja komina w planowej kuchni natomiast kominek będzie obmurowny z cegły klinkierowej co uwzględniam już przy fundamentach6. planowanie poddasza zostawim na przyszły rok gdyż wszyskie ściani działowe jak i na parterze będą gipsowo kartonowe7. Najważniejsza żecz dla wszystkiczh którzy chcą podnieść ścianę kolankową: Pojawia się problem z konstrukcją dachu a natomiast z płatwią która przechodzi bliziutko komina kotłowni i opiera się na ścianie szczytowej. Jeżeli chcemy podnieść ściane kolankową to musimy podnieść cały dach nie zmieniając kąta nachylenia połaci gdyż w przeciwnym razie płatew wejdzie w kolizje z kominem kotłowni. Ta właśnie drobna zmiana może spowodować że nasz domek nie będzie już wyglądam jak ładny borowik na polance lecz jak stodoła czego napewno nikt by nie chciał.8. Pamietać należy że po zmianie dzwi balkonowych z okrągłych na trójkątne zmieni się wizerynek naszego domu, ja przyjąłem okrągłe dzwi balkonowe i okrągłe schody wejściowe.9. Pozdrawim WSZYSTKICH BUDUJĄCYCH I ŻYCZE WYTRWANIA Szymon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniek 1 10.03.2008 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 witam. Jesli chodzi o koszty budowy to u mnie beda na pewno mniejsze jak podaje murator.Cala budowa prowadzona jest systemem gospodarczym,udalo mi sie zgromadzic i kupowac material po w miare normalnych cenach.Do tej pory koszt zrobienia fundamentow z wylaniem chudziaka,zakupiony pustak,drut,cegla na kominy,deski szalunkowe,wszystkie oplaty,pozwalenia energia i wiele innych drobiazgow wyniosla mnie ok 40000 brutto. Ale cos za cos,trzeba bylo troszkie popracowac. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniek 1 14.05.2008 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 witam po dlugiej ciszy Od wczoraj pna sie mury,od razu przy murowaniu troche zmian;**otwory okienne 150 zamiast 180**najwieksza nie planowana zmiana to,zamiana kuchni z gabinetem.Po przeniesienu tarasu na sciane szczytowa i wstawieniu dzwi balkonoych 270cm,przesunołem dzwi o 45cm w kierunku kuchni tak aby dzwi wypadały semetrycznie pod bolkonem.Automatycznie zmniejszyła mi sie kuchnia,dlatego w tym miejscu bedzie stal stol ,a naz salon sie powiekszy o jadalnie.Sukcesywnie bede opisywal,postepy z placy budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mian 16.05.2008 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 maniek 1:) czekamy na zdjęcia:) Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supermadziag 21.05.2008 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 zaczynam budowe m31 w radomiu, szukam kogos, kto buduje w tym rejonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sevek 23.05.2008 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Witam wszystkich budujących M31. Jestem na etapie adaptacji projektu. Zmiany jakie na chwilę obecną wprowadzam to przeniesienie tarasu na ścianę szczytową- wąska działka. Po analizie wszystkich opinii rozważę zamianę łazienki na poddaszu.Zastanawiam się czy podnosic ściany kolankowe (wraz z całym dachem zachowując kąt nachylenia).Nasz dom M31 powstanie w Otwocku, nad samym Świdrem w otulinie Mazowieckiego Parku Krajobrazowego.Chętnie zapoznam się z uwagami od już budujących. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniek 1 28.05.2008 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Wczoraj zostal zalany garaż na ktory wyszlo 6m3 betonu !!!., A dzisiaj rano nie miła nie spodzianka,wlamanie do budki. I tak mialem szczescie bo zabrali tylko taczki,skrzynki z narzedziami,pare workow cementu,pewnie przyszli po agregat prodotworczy,ale zabieram go ze soba.Sąsiad mial wiekszego pecha,zabrali mu wszystko,spawarka,szlifierka inne elektronarzedzia,takze zlodziejstwo jest wszedzie,najchetniej to bym połamał takim rece,czlowiek na to ciężko pracuje,a taki cham,tylko żeruje na kimś.A teraz troche wieśći z budowy,zaczyna powoli wszystkiego brakować,drutu,cegieł,desek no i te wydatki po prostu nie ma dnia żeby dziennie nie wydać jakiś pieniędzy,takżę te stan surowy,zaczyna przybierac sporo wieksze koszty.Za tydzien bedziemy zalewac strop,nad parterem.To tyle na dzisiaj o budowie,bu musze troche sie od niej odstresowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniek 1 31.05.2008 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2008 Teraz mam troche opoczynku,murarz wraca za trzy togodnie.Ponieważ nie starczyło desek na welbunek nad domem,a wiecej nie mam zamiaru dodatkowo na nie wydawać pieniedzy,wiec czekam na rozszalowanie garażu,desek kupilem 7m3 x 550,00=3850,00!!!.netto.No i nie zabrakło konfliktu z murarzem,spisujcie dokladnie umowy i uszczegulnijcie wszystko,u mnie wyszło ze schody zewn i taras nie zalicza sie do ceny domu,nawet przez myśl mi nie przeszlo aby zapytać sie o to.Chce dodatkowe pieniądzie ale niz z tego sam zrobie,juz mialem panu podziekowc,ale skod znow wezme murarza,bede znow szukał z 2 miesące,wiec juz pal licho.Po prostu szukują frajerów,ale najgorzej to jest z budowlancami sa tak wygodni,ze wszystko trzeba dać,przywieść i ciągle tlumaczyć i być przy nich.Musze do kupić drutu bo te 2tony to prawie wyszło na garaż,belki i nad proża,oraz wience,a stal nie samowicie idze do góry,kupowałem po 1700,netto za tone a teraz 3000 i jeszcze ma iść do góry,ogólnie idzie wiecej materialu dzie niz zakładałem,ale podobno tak to juz wygląda na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts