Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Srebrne świerki - radykalne podcięcie dolnych gałęzi ???????

Recommended Posts

No i stało się dzisiaj:

http://img242.imageshack.us/img242/9533/070802192748xs1.jpg

Real niewiele różni sie od symulacji :wink:

Pozostawiony fragment pnia być może posłuży za konstrukcję ławki, ew. zostanie całkowicie usunięty.

Prawdopodobnie jutro wezmę sie za gałęzie pierwszego świerka.

Przy okazji... proszę o info jak bezpiecznie "pozbyć się" 3 metrowego świerka, rosnącego w 1,5 m odległości od ostatniego w szeregu. Mam na myśli wykopanie go i próbę posadzenia w innym miejscu. Jeśli byłoby to ryzykowne dla dużego sasiada, pewnie zdecyduję sie na wycięcie. Pytałem już wcześniej o to (mylnie podałem nieco mniejszą wysokość), ale ponieważ jestem zupełnym laikiem, wole sie zapytać dwa razy...

Proszę o łopatologiczną instrukcję wykopywania i ponownego sadzenia.

Pewnie w necie można znalezć podobne info, ale chodzi mi raczej o kwestie bezpiecznego wykopania drzewka.

http://img169.imageshack.us/img169/7408/070802192513zo4.jpg

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A niby jak ma być widać :roll: Punkt z którego było zrobione zdjęcie jest oddalony ok. 40m od stawu, a staw ma drugie tyle. Obecnie staw jest napełniony wodą w 70 %. Perspektywy nie oszukasz :wink:

A co się zmieni po usunięciu podciętego świerku, jeśli chodzi o widoczność stawu (lustra wody)...?

A niby jak ma być widać :roll: Punkt z którego było zrobione zdjęcie jest oddalony ok. 40m od stawu, a staw ma drugie tyle. Obecnie staw jest napełniony wodą w 70 %. Perspektywy nie oszukasz :wink:

A co się zmieni po usunięciu podciętego świerku, jeśli chodzi o widoczność stawu (lustra wody)...?

Będziesz widział staw i poprawi się wrażenie przestrzeni... to co widac na ostanim zdjęciu to tylko cień stawu... a w stawie może byc kaczuszka czy nawet łabądek... dla takiego widoku z okna domowego czy tarasu nie warto oszczędzac swierka...

...a w stawie może byc kaczuszka czy nawet łabądek... dla takiego widoku z okna domowego czy tarasu nie warto oszczędzac swierka...

Żeby świerk przysłonił łabądka, że o kaczuszce nie wspomnę, ptaszek musiałby być taki bardzoej zmutowany, wielkości słonika morskiego :wink:

Myślę, że w tym roku nie dam się już namówić na bardziej radykalne posnięcie. Gdybyś widział ile razy podchodziłem do wycinania pierwszego świerka :roll:

Prześpię się z tą wersją przez zimę i zobaczymy co dalej...

Jak podetnę następne piętro gałęzi, zrobię fotkę siedząc przy samym świerku (ze względu na całodzienne zacienienie, będzie to miejsce odpoczynku w czasie upałów). Myślę, że efekt powinien być jeszcze lepszy...

Wersja ostateczna (przynajmniej na ten rok):

Lustro wody przesłonięte jest różnego rodzaju krzaczorami, które już jutro powinny zniknąć...

Proszę zwrócić uwagę, ze wielkość "ugałęzionej" części świerka, jest porównywalnej z wielkością sąsiednich drzew, co chyba wpływa korzystnie na formę całości...(?)

Planowana ławeczka może nieco "usprawiedliwić" optycznie podkrzesanie świerka...

http://images23.fotosik.pl/46/dac8af03784f60f3.jpg

Świerk rośnie ok. 20m od brzegu stawu. Z tego miejsca jest go widać nieco lepiej:

http://images24.fotosik.pl/46/1ab277a1d676ddea.jpg

Poniżej widać, że wycięcie całego drzewa nie musi być najszczęśliwszym rozwiązaniem... Wtedy to dopiero powstanie "patelnia", czyli efekt, którego chcę uniknąć za wszelką cenę. Od strony stawu widać werandę i okna, a to jest wystarczające... reszta jest "niedomówieniem", co stanowi o "tajemniczości", która wcześniej była już przez kogoś podnoszona...

http://images24.fotosik.pl/46/52163c50fc503f83.jpg

Najwyrazniej natura sama postarała się o równowagę :wink: Po usunięciu gałęzi zauważyłem metrową samosiewkę. W pierwszej chwili nieomal nie wyrwałem jej, myśląc, ze mam do czynienia z chwastem... okazało się, ze to dąb czerwony, który wyrósł w odległości kilku metrów od dorosłego drzewa. Mam zamiar go przesadzić...

Proszę o szczere opinie na temat uzyskanego efektu...

• 4 weeks później...

Samo życie... :wink:

W moim przypadku ryzyko było niewielkie, zakładając cięcie w dół od sznurka :D

Tak na marginesie... efekt końcowy świerkowych "postrzyżyn" przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Opinię tę podzielają również osoby postronne, co wyklucza zafałszowanie wrażeń z powodu samouwielbienia :wink:

• 13 years później...