Ar-Tur 22.07.2007 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 Witam.Mam działkę o szerokości ok. 17.50 m. a chciałbym postawić na niej dom o szer. 10,01 m. Z obu stron są okna. Wiem że można uzyskać pozwolenie ministra na zmniejszenie ustawowych 4 m. od granicy działki. Mnie wystarczyłoby zmniejszenie tej odległości do 3 m. Czy ktoś wie jak powinien wyglądać taki wniosek, do kogo go adresować, ile to kosztuje i ile czeka się na odpowiedź? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stach_past 22.07.2007 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 jeżeli odległości od sąsiadów to wystarczy ich zgoda, u nas tylko poświadczona w gminie. A może przesunąć okna? my mamy dwie opcje 1.sąsiad ściana bez okna, drugi zgoda w gminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar-Tur 22.07.2007 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 Pytałem w Urzędzie Miasta, powiedzieli że jednak trzeba pisać do ministra. Jak on wyda pozwolenie, to oni też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 22.07.2007 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 Pytałem w Urzędzie Miasta, powiedzieli że jednak trzeba pisać do ministra. Jak on wyda pozwolenie, to oni też. Dokładnie tak jest. Sąsiad może sie zgodzić i nic to nie da. Takei decyzje lądują u ministra. Trwa to dłużej, ale czasem się udaje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar-Tur 22.07.2007 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 Pytałem w Urzędzie Miasta, powiedzieli że jednak trzeba pisać do ministra. Jak on wyda pozwolenie, to oni też. Dokładnie tak jest. Sąsiad może sie zgodzić i nic to nie da. Takei decyzje lądują u ministra. Trwa to dłużej, ale czasem się udaje.. A wiesz może jak to wygląda w praktyce?. Tzn. jak wygląda taki wniosek, do kogo pisać, ile kosztuje i ile trwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawkmoon 22.07.2007 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 Poczekaj na nowelizację Prawa Budowlanego - będą zmiany odległości. A sama ustawa po wakacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 22.07.2007 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 Pytałem w Urzędzie Miasta, powiedzieli że jednak trzeba pisać do ministra. Jak on wyda pozwolenie, to oni też. Dokładnie tak jest. Sąsiad może sie zgodzić i nic to nie da. Takei decyzje lądują u ministra. Trwa to dłużej, ale czasem się udaje.. A wiesz może jak to wygląda w praktyce?. Tzn. jak wygląda taki wniosek, do kogo pisać, ile kosztuje i ile trwa? Nie załatwiałam tego nigdy, ale mam wrażenie, że przez gminę - najlepiej tam uderz. Zobacz tu : może załapiesz się na jakiś wyjątek - ja mam schody sąsiada 30 cm od granicy, ale nie przysuwam domu : http://www.muratordom.pl/prawo-i-pieniadze/dom-w-paragrafach/kiedy-mozna-budowac-przy-granicy,6479_1405.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar-Tur 22.07.2007 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 Niestety, nie załapuję się na żaden wyjątek. Wszystkie odstępstwa od wymaganej odległości dotyczą ścian bez otworów. Myślałem o luksferach. I o ile w garażu na dole to jeszcze dałoby radę, to raczej w oknach na piętrze nie wyglądałyby najlepiej.Oto mój wymarzony projekt: http://www.projekty.ign.com.pl/?p=detail&id=288 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stach_past 22.07.2007 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 Sprawdziłem, i też sprawdź u siebie, ja mam wpisane do decyzji o warunkach zabudowy, że zmiana odległości jest możliwa za zgodą sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar-Tur 23.07.2007 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 Sprawdziłem. Niestety, u mnie w planie zagospodarowania przestrzennego nic nie pisze o odległościach od granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stach_past 24.07.2007 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 miałem ten sam dylemat. w moim projekcie (link poniżej) po obu stronach domu nie mam okien.Zawsze są jeszcze dwa wyjścia, a tutaj trzy widzę:- usuwamy okna od sąsiadów (luksfery, świetliki przez dach, lub przesunięcie okien na elewacji)- zmniejszyć chałupę - u Ciebie to tylko pół metra! i ew. wydłużyć- wybrać inny projekt z tych 1825005841 w internecie zawsze coś się da dopasować (żartowałem, wiem jak to trudno) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar-Tur 24.07.2007 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Już wiem na czym stoję. Rozmawiałem dzisiaj z kierowniczką Wydziału Architektury. Powiedziała że nawet zezwolenie ministra nic nie pomoże. Oczywiście, można przysunąć dom do granicy działki nawet na 1,5 m. Ale dotyczy to TYLKO ścian bez otworów. Ma to związek z przepisami przeciwpożarowymi. I niestety ściana z oknem musi pozostać w odległości 4 m. od granicy :/.Chyba jednak będę zmuszony zwęzić dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monka81 25.07.2007 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 oczywiście że potrzeban jest zgoda ministra. Nasz znajomy wystepował do niego bo zabrakło mu kilku centymetrów i nie dostał zogdy a uzasadniono to tym że może wybrać sobie inny projekt, że jest to tak jakby jego fanaberia Wybrnął z tego zmniejaszając grubość ściany garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czinka 26.07.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Ja nie chciałabym mieć okien na sąsiada na tak wąskiej działce. Po pierwsze, to jest za blisko, nic tam nie posadzisz tak wysokiego, żeby zasłoniło widoki, na które nie masz wpływu. Po drugie, wtedy mieszkasz jak na blokach: wszystko od sąsiada widzisz i czujesz powonieniem, no niefajnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 26.07.2007 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Ja nie chciałabym mieć okien na sąsiada na tak wąskiej działce. Po pierwsze, to jest za blisko, nic tam nie posadzisz tak wysokiego, żeby zasłoniło widoki, na które nie masz wpływu. Po drugie, wtedy mieszkasz jak na blokach: wszystko od sąsiada widzisz i czujesz powonieniem, no niefajnie! Dokładnie a do tego postaw się w roli sąsiada który ma okna 4 m od granicy a Ty stawiasz mu przed nimi mur obojętnie z oknami czy bez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stach_past 26.07.2007 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 jest etap adaptacji projektu. niektórzy zmieniają pół domu. u ciebie tylko pół metra.jestem pewien, że jak pokażesz projekt architektowi,który ci adaptuje, to na pewno coś na to poradzi bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar-Tur 15.09.2007 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Witam ponownie. Pogodziłem się z tym że będę musiał zwęzić dom. Trudno . Zastanawiam się jednak, czy zwęzić z obu stron po równo, czy tylko z jednej (od garażu) ?. Planuję również podnieść ścianę kolankową o 2 pustaki. Tylko nie wiem jak wtedy będzie wyglądać dom. Czy takie zmiany będą miały duży wpływ na wygląd ? Chciałbym żebyście ocenili to "fachowym okiem" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 16.09.2007 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Jeśli chodzi o te odłegłości, to w przypadku okien dachowych (połaciowych) odległość do granicy nie może być mnijsza niż rzeczone 4 m ale liczone - zgodnie z Rozporządzeniem: "Odległość od granicy, o której mowa w ust. 1 pkt 1, mierzy się w poziomie od najbliższej krawędzi zewnętrznej otworu drzwiowego lub okiennego ściany lub w połaci dachowej budynku zwróconej w stronę tej granicy lub od najbliższej krawędzi otworu okiennego umieszczonego w dachu.Inaczej mówiac ściana budynku może być 3 m od granicy, ale okna musza zachować 4 m - co jest możliwe przy oknach połaciowych.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickob 18.09.2007 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Akurat mam bardzo podobną działkę rozmiarowo. Tylko do tego między mną a sąsiadem przebiega nasza droga wewnętrzna, która powstała z części naszych działek jako służebność podczas dzielenia. Czy w związku z tym muszę uzyskać te 4 metry do okna od granicy z drogą czy od granicy z działką sąsiada która rozpoczynać się będzie od granicy naszej wspólnej drogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mardagg 02.09.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Odswieże temat:) A co jesli sciana jest bez okien i jest w odleglosci ponizej 4m (ale powyzej 3m) ale ma wklesniecie (serokosci 3 metrow) na którym jest okno ale w odleglosci wiekszej niz 4 metry od granicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts