Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

byłem w mbanku i mam wszystko

kwota kredytu 220 000zł

1. oprocentowanie

promocja z "lub czasopismem" Ładny Dom - po zarejestrowaniu na formularzu z gazetki marża 0,9% + Wibor = 0,9+4,67 = 5,57% na dzień dzisiejszy

2. Opłaty:

a) do czasu wpisania do hipoteki miesięcznie 0,2% wartości kredytu czyli w moim przypadku 440zł - tak to zrozumiałem, a trwa to ponoć 1 miesiąc

b) ubezpieczenie na życie dla obojga w stosunku równoważnym do zarobków czyli jeśli ja np. zarabiam 1000zł a żona 2000zł to moje ubezpieczenie jest na 1/3 a żony na 2/3 wartości kredytu a jeśli coś by się stało mi to żona ma sobie spłacać 2/3 raty a 1/3 z ubezpieczenia dostaje co miesiąc.

kosztuje to 1,5% kwoty kredytu czyli w moim przypadku 3300zł i można to wyłożyć ze swojej kasy, albo doliczają to do kredytu i wtedy kredyt jest nie na 220 000 tylko na 223 300zł

c) po 2 latach do każdej raty doliczają 0,02% jako ubezpieczenie czyli około 44zł

d) na czas budowy ubezpieczenie budynku w budowie na rok około 176zł

e) inne opłaty stałe czyli wpis do hipotek 200+200, podatek coś 220zł chyba i opłata 19zł.

oczywiście jak bierzemy pierwszą transzę to zaraz płacimy odsetki, które są zarobkiem dla banku i nie liczą się w póxniejszym rozliczeniu kredytu i tak:

od 60 000zł co miesiąc płacimy 280 zł odsetek

dobieramy 100 000 i mamy wzięte 160 000zł i płacimy 742 zł co miesiąc odsetek, aż weżmiemy ostatnią transzę i zacznie się już normalne spłacanie naszego kredytu.

jeszcze do niedawna z naiwnością dziecka myślałem że to co spłacam w trakcie brania transzy jest jakoś później uwzględniane ale niestety byłem naiwny w moim myśleniu.

i to by było na tyle.

w przyszłym tygodniu postaram się zaatakować "NOTUS-a" i może jakiegoś open finance albo expandera i na podstawie ich ofert iśc jeszcze do banków z ich listy najlepszych ofert.

pozdrawiam

Łukasz

https://forum.murator.pl/topic/83224-mbank-i-problemy/page/2/#findComment-1916846

• 4 weeks później...

robił ktoś może kosztorys prac do mBanku ??

może macie w kompie rozpiskę na której można by się opierać

najlepeij udział procentowy poszczególnych prac.

jest tam dość szczegółowo rozpisane wszystko:

1 Roboty ziemne

2 Fundamenty

3 sciany fundamentowe, izolacje, podkład

4 Sciany piwnic

5 strop piwnicy i schody

I STAN ZEROWY RAZEM

6Sciany nosne i kominy

7 Stropy wewnetrzne, schody, podesty

8 Konstrukcja dachu

9 Pokrycie dachu i obróbki

10 Sciany działowe

II STAN SUROWY ZADASZONY RAZEM

11Izolacja termiczna

(dachu, poddasza)

12 Podło:a pod posadzki własciwe

13Stolarka zewnetrzna ( okna , wrota,drzwi zewnetrzne)

14. Instalacje wewnetrzne

a/ kanalizacyjna

b/ wodociagowa

c/ elektryczna

d/ gazowa

e/ c.o. i piec

15 Tynki wewnetrzne

16 Ocieplenie scian zewnetrznych

III STAN SUROWY ZAMKNIETY RAZEM

17 Stolarka wewnetrzna

18 Podłogi, posadzki, wykładziny

19. Instalacje wewnetrzne - osprzet

a/ wodno -kanalizacyjny

b/ elektryczny

c/ grzejniki

20 Roboty malarskie

21 Glazura

22 Inne (np. kominek)

23 Meble wbudowane

24 Wykonczenie elewacji

IVSTAN WYKONCZENIOWY RAZEM

ŁACZNIE (I-IV)

RAZEM (I-IV)

25 Utwardzenie terenu

26 Ogrodzenie

27 Inne

VROBOTY ZEWNETRZNE RAZEM

28 Uzbrojenie terenu

a/ przyłacza kanalizacyjne

b/ przyłacza do sieci wodociagowej

c/ przyłacza do sieci elektrycznej

d/ przyłacza do sieci gazowej

e/ przyłacza do sieci telekomunikacyjnej

VI PRZYŁACZA RAZEM

ŁACZNIE ( V-VI)

RAZEM ( V-VI)

OGÓŁEM ( I – VI)

W życiu piękne są tylko chwile.

Dziennik budowy Z14

Komentarze do Dziennik budowy Z14

https://forum.murator.pl/topic/83224-mbank-i-problemy/page/2/#findComment-1975931

• 1 month później...
Podaj adres!

dziękuję za kosztorys jeszcze raz.

my zobaczymy jak to będzie z mbankiem narazie wozimy się z papierkami

1. złożyliśmy i po kilku dniach była informacja że żona ma niezatualizowany numer dowodu w banku i problem bo przez mlinię narobiła syfu sobie bo nie miała hasła do kontaktu z mlinią i wogóle szkoda gadać, ale sama jest sobie winna.

2. kosztorys mamy na 201 000zł a mbank liczy min. 2000złx110m2 p.u. = 220 000zł, więc napisał notatkę doradca że 20 000zł mamy swoje, jego to nie obchodziło czy mamy czy nie tylko żeby był wydruk z konta, pożyczyliśmy i zrobiliśmy wydruk

wszystko ok, ale własnie kosztorys musi być nie na 201 000zł tylko na 221 000zł a i to musimy popoprawiać i nowy kosztorys pójdzie znów do analityka

3. miałem działalność gospodarczą i ponad 2 lata temu zawiesiłem ją (ponoć teraz nie da się zawiesić tylko trzeba wyrejestrować) no i analityk doczepił sie tego też a czemu tak a nie tak i musiałem podesłać papiery że to jest zawieszone, jedynie co miałem to wyrejestrowanie ze składek w Zus i to poszło

zobaczymy co to będzie dzisiaj pojedziemy i poprawimy te zaległości, trochę ich chyba trzeba postraszyć że w innym banku to juz nam chcą dawać a że oni się bawią i wogóle

coś pokombinuję bo mnie męczy takie jeżdżenie i bawienie a kasa by się przydała jak najszybciej bo może w tym roku by coś wybudował się jeszcze

https://forum.murator.pl/topic/83224-mbank-i-problemy/page/2/#findComment-2040532

Ja sam nie brałem kredytu w mBanku, ale mogę się podzielić tym co doświadczyli inni internauci, i czego sam doświadczyłem przy innych usługach bankowych świadczonych mi przez mBank.

1) mBank jest ok dopóki zgadzasz się z narzuconymi warunkami - 99% kontaktów odbywa się przez mLinię, gdzie ludzie może i są mili ale w więksozści przypadków nie posiadają wystarczającego dostępu do infomracji i wiedzy, żeby załatwić sprawy wychodzące poza standardowe zlecenia

2) jak Ci się coś nie podoba to jedyną drogą reklamacja i z reguły jej rozpatrzenie to 30-45 dni (składałem bodajże trzy); co w przypadku gdy pilnie potrzebujesz kasę na budowę to dramat.

3) musze im oddać, że w smutnym przypadku kiedy moja karta została sklonowana i ktoś podwędził kasę z bankomatu, bank dosyć szybko zareagował i a) zwrócił mi kasę b) sam wniósł odpowiednie zgłoszenie na Policję

Podsumowując: dla mnie mBank jest fajny w przypadku usług "samoobsługowych" - lokaty, konta ROR, nawet fundusze inwestycyjne. Ale usług wiążących na wiele lat (jak kredyt) chyba bym nie zaryzykował. Wolałbym już ich siostrzany MultiBank, z którym byłem zresztą blisko podpisania umowy i tylko trochę gorsze warunki sprawiły, że mam kredyt gdzie indziej - co do profesjonalizmu i szybkości komunikacji nie mam zastrzeżeń.

https://forum.murator.pl/topic/83224-mbank-i-problemy/page/2/#findComment-2040774