lbryndal 03.08.2007 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 byłem w mbanku i mam wszystkokwota kredytu 220 000zł1. oprocentowaniepromocja z "lub czasopismem" Ładny Dom - po zarejestrowaniu na formularzu z gazetki marża 0,9% + Wibor = 0,9+4,67 = 5,57% na dzień dzisiejszy2. Opłaty:a) do czasu wpisania do hipoteki miesięcznie 0,2% wartości kredytu czyli w moim przypadku 440zł - tak to zrozumiałem, a trwa to ponoć 1 miesiącb) ubezpieczenie na życie dla obojga w stosunku równoważnym do zarobków czyli jeśli ja np. zarabiam 1000zł a żona 2000zł to moje ubezpieczenie jest na 1/3 a żony na 2/3 wartości kredytu a jeśli coś by się stało mi to żona ma sobie spłacać 2/3 raty a 1/3 z ubezpieczenia dostaje co miesiąc.kosztuje to 1,5% kwoty kredytu czyli w moim przypadku 3300zł i można to wyłożyć ze swojej kasy, albo doliczają to do kredytu i wtedy kredyt jest nie na 220 000 tylko na 223 300złc) po 2 latach do każdej raty doliczają 0,02% jako ubezpieczenie czyli około 44złd) na czas budowy ubezpieczenie budynku w budowie na rok około 176złe) inne opłaty stałe czyli wpis do hipotek 200+200, podatek coś 220zł chyba i opłata 19zł. oczywiście jak bierzemy pierwszą transzę to zaraz płacimy odsetki, które są zarobkiem dla banku i nie liczą się w póxniejszym rozliczeniu kredytu i tak:od 60 000zł co miesiąc płacimy 280 zł odsetekdobieramy 100 000 i mamy wzięte 160 000zł i płacimy 742 zł co miesiąc odsetek, aż weżmiemy ostatnią transzę i zacznie się już normalne spłacanie naszego kredytu.jeszcze do niedawna z naiwnością dziecka myślałem że to co spłacam w trakcie brania transzy jest jakoś później uwzględniane ale niestety byłem naiwny w moim myśleniu.i to by było na tyle.w przyszłym tygodniu postaram się zaatakować "NOTUS-a" i może jakiegoś open finance albo expandera i na podstawie ich ofert iśc jeszcze do banków z ich listy najlepszych ofert.pozdrawiamŁukasz Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/83224-mbank-i-problemy/page/2/#findComment-1916846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 30.08.2007 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 sam do siebie nie będę pisał może ktoś miał ostatnio kontakt z mBankiem i pochwali się Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/83224-mbank-i-problemy/page/2/#findComment-1965802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 05.09.2007 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 robił ktoś może kosztorys prac do mBanku ?? może macie w kompie rozpiskę na której można by się opierać najlepeij udział procentowy poszczególnych prac. jest tam dość szczegółowo rozpisane wszystko: 1 Roboty ziemne 2 Fundamenty 3 sciany fundamentowe, izolacje, podkład 4 Sciany piwnic 5 strop piwnicy i schody I STAN ZEROWY RAZEM 6Sciany nosne i kominy 7 Stropy wewnetrzne, schody, podesty 8 Konstrukcja dachu 9 Pokrycie dachu i obróbki 10 Sciany działowe II STAN SUROWY ZADASZONY RAZEM 11Izolacja termiczna (dachu, poddasza) 12 Podło:a pod posadzki własciwe 13Stolarka zewnetrzna ( okna , wrota,drzwi zewnetrzne) 14. Instalacje wewnetrzne a/ kanalizacyjna b/ wodociagowa c/ elektryczna d/ gazowa e/ c.o. i piec 15 Tynki wewnetrzne 16 Ocieplenie scian zewnetrznych III STAN SUROWY ZAMKNIETY RAZEM 17 Stolarka wewnetrzna 18 Podłogi, posadzki, wykładziny 19. Instalacje wewnetrzne - osprzet a/ wodno -kanalizacyjny b/ elektryczny c/ grzejniki 20 Roboty malarskie 21 Glazura 22 Inne (np. kominek) 23 Meble wbudowane 24 Wykonczenie elewacji IVSTAN WYKONCZENIOWY RAZEM ŁACZNIE (I-IV) RAZEM (I-IV) 25 Utwardzenie terenu 26 Ogrodzenie 27 Inne VROBOTY ZEWNETRZNE RAZEM 28 Uzbrojenie terenu a/ przyłacza kanalizacyjne b/ przyłacza do sieci wodociagowej c/ przyłacza do sieci elektrycznej d/ przyłacza do sieci gazowej e/ przyłacza do sieci telekomunikacyjnej VI PRZYŁACZA RAZEM ŁACZNIE ( V-VI) RAZEM ( V-VI) OGÓŁEM ( I – VI)_________________W życiu piękne są tylko chwile. Dziennik budowy Z14 Komentarze do Dziennik budowy Z14 Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/83224-mbank-i-problemy/page/2/#findComment-1975931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johan 05.09.2007 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Podaj adres! Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/83224-mbank-i-problemy/page/2/#findComment-1976830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 08.10.2007 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Podaj adres! dziękuję za kosztorys jeszcze raz. my zobaczymy jak to będzie z mbankiem narazie wozimy się z papierkami 1. złożyliśmy i po kilku dniach była informacja że żona ma niezatualizowany numer dowodu w banku i problem bo przez mlinię narobiła syfu sobie bo nie miała hasła do kontaktu z mlinią i wogóle szkoda gadać, ale sama jest sobie winna. 2. kosztorys mamy na 201 000zł a mbank liczy min. 2000złx110m2 p.u. = 220 000zł, więc napisał notatkę doradca że 20 000zł mamy swoje, jego to nie obchodziło czy mamy czy nie tylko żeby był wydruk z konta, pożyczyliśmy i zrobiliśmy wydruk wszystko ok, ale własnie kosztorys musi być nie na 201 000zł tylko na 221 000zł a i to musimy popoprawiać i nowy kosztorys pójdzie znów do analityka 3. miałem działalność gospodarczą i ponad 2 lata temu zawiesiłem ją (ponoć teraz nie da się zawiesić tylko trzeba wyrejestrować) no i analityk doczepił sie tego też a czemu tak a nie tak i musiałem podesłać papiery że to jest zawieszone, jedynie co miałem to wyrejestrowanie ze składek w Zus i to poszło zobaczymy co to będzie dzisiaj pojedziemy i poprawimy te zaległości, trochę ich chyba trzeba postraszyć że w innym banku to juz nam chcą dawać a że oni się bawią i wogóle coś pokombinuję bo mnie męczy takie jeżdżenie i bawienie a kasa by się przydała jak najszybciej bo może w tym roku by coś wybudował się jeszcze Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/83224-mbank-i-problemy/page/2/#findComment-2040532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 08.10.2007 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Ja sam nie brałem kredytu w mBanku, ale mogę się podzielić tym co doświadczyli inni internauci, i czego sam doświadczyłem przy innych usługach bankowych świadczonych mi przez mBank. 1) mBank jest ok dopóki zgadzasz się z narzuconymi warunkami - 99% kontaktów odbywa się przez mLinię, gdzie ludzie może i są mili ale w więksozści przypadków nie posiadają wystarczającego dostępu do infomracji i wiedzy, żeby załatwić sprawy wychodzące poza standardowe zlecenia2) jak Ci się coś nie podoba to jedyną drogą reklamacja i z reguły jej rozpatrzenie to 30-45 dni (składałem bodajże trzy); co w przypadku gdy pilnie potrzebujesz kasę na budowę to dramat.3) musze im oddać, że w smutnym przypadku kiedy moja karta została sklonowana i ktoś podwędził kasę z bankomatu, bank dosyć szybko zareagował i a) zwrócił mi kasę b) sam wniósł odpowiednie zgłoszenie na Policję Podsumowując: dla mnie mBank jest fajny w przypadku usług "samoobsługowych" - lokaty, konta ROR, nawet fundusze inwestycyjne. Ale usług wiążących na wiele lat (jak kredyt) chyba bym nie zaryzykował. Wolałbym już ich siostrzany MultiBank, z którym byłem zresztą blisko podpisania umowy i tylko trochę gorsze warunki sprawiły, że mam kredyt gdzie indziej - co do profesjonalizmu i szybkości komunikacji nie mam zastrzeżeń. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/83224-mbank-i-problemy/page/2/#findComment-2040774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts