Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZMIANA UżYTKOWANIA Z GARAżU NA BUDYNEK MIESZKALNY

mibeti

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Właśnie kupiliśmy działkę ze 180m 2 garażem, na początku planowaliśmy postawić domek parterowy i dostaliśmy warunki zabudowy na tą inwestycję. Teraz doszliśmy do wniosku, że nie bedziemy niczego budować, tylko przekształcimy ten garaż na budynek mieszkalny, ale się boję, że w urzędzie nie wydadzą nam takiego pozwolenia.

- Czy ktoś z Państwa załatwiał taką sprawę? Będę wdzięczna za wszelkie porady

- Wiem już, że musze wziąść architekta - jestem ciekawa jakie są koszty tej adaptacji?

- i jeszcze jedno ważne pytanie, poprzedni właściciel nie zrobił odbioru tego garażu, czy my powinniśmy zrobić najpierw odbiór a póżniej wystapic do urzędu o zgodę?

- i jaki jest termin oczekiwania? My na uzyskanie warunków zabudowy na dom czekaliśmy 3 mc

pozdrawiam

:D :D

Koszty w przedziale 6 000 - 14 000 zł zalezy od zakresu dokumentacji projektowej.

Zalezy czy budynek jest zbudowany na podstawie pozwolenia na budowe czy jest samowola budowlana. Jesli to drugie to zalezy kiedy zostal zbudowany oraz co w tym miejscu przewiduje studium uwarunkowan przestrzennych gminy.

Termin oczekiwania na WZ pare miesiecy, dokumentacja projektowa 2-4 miesiecy, uzyskanie pozwolenia na budowe - teoretycznie 1 miesiac, praktycznie 2-3.

Ja buduję oddzielny budynek garażowy, w którym chcę mieć część mieszkalną. Zbyt późno ocknęłam się, że chociażby ze względu na VAT bardziej opłaca się, żeby był to budynek mieszkalny z garażem niż garaż z częścią mieszkalną.

Jeżeli jest to budynek w trakcie budowy, to do zmiany sposobu użytkowania potrzebny jest projekt zamienny, znaczy w zasadzie nowe zezwolenie na budowę.

Ale z kolei zmiany w projekcje np. dodatkowa ścianka wymagają tylko wpisu architekta do dziennika budowy, że jest to tzw. zmiana nieistotna (art.36a pkt. 5).

Jeśli jest to budynek już zgłoszony do użytkowania, to zmiana sposobu użytkowania wymaga tylko zgłoszenia do wydziału architektury (art. 71 pkt.2). Natomiast dobudowanie ścianki działowej w budynku zgłoszonym do użytkowania wymaga zezwolenia na budowę z projektem i wszystkimi dokumentami.

Więc ja robię tak: w trakcie budowy robię zmiany nieistotne (ścianki działowe) a po oddaniu budynku do użytkowania zgłaszam zmianę sposobu użytkowania.

Prawo budowlane http://prawo.money.pl/akty-prawne/ujednolicone-akty-prawne/prawo-budowlane/prawo;budowlane;z;dnia;7;lipca;1994;r;,2006,156,1118,DU,2412.html

Pitbull - dziękuję za odpowiedź, chociaż koszt i czas mnie poraził :o

Lili - mam pytania, przejrzałam teraz dokumentację i teoretycznie budynek garażowy może byc jeszcze w trakcie budowy, bo np. nie jest jeszcze ocieplony a w projekcie widnieje taki zapis.

Jak dobrze zrozumiałam budować dalej (ocieplać) garaż w trakcie wprowadzać zmiany nieistotne (scianki działowe) a póżniej zgłosić go do odbioru (i nie będą się czepiać tych ścianek działowych w garażu???) a po odbiorze do architektury zgłosić zmianę sposobu użtkowania? Czy tak ?

Lili a czy ty masz w pozwoleniu na budowę tylko budynek garażowy, bo w moim jest tylko garaż, nie ma mowy o części mieszkalnej.

Bardzo mi zalezy na odpowiedzi, człowiek nie ma do kogo się zwrócić, a szczególnie jest osamotniony, gdy jest w tym wszystkim zupełnym laikiem i gubi się w gąszczu przepisów. A co do profesjonalistów w tej dziedzinie :roll: to jeden mówi tak, a drugi co innego i niestety za to trzeba słono płacić.

To forum jest bardzo przydatne, dużo skorzystałam, dużo się dowiedziałam i wiele spraw rozjaśniło mi się w głowie. Serdecznie dziękuje :p

Mibeti Moja interpretacja została nabyta po lekturze Prawa budowlanego i interpretacji Wydziału Architektury w moim powiecie. Zaczęło się od tego, że chciałam zmienić sposób użytkowania w trakcie budowy na podstawie art. 71 i mi zgłosili sprzeciw.

WIęc jeszcze raz: w trakcie budowy np. dodatkowe ścianki działowe to nieistotna zmiana w projekcie ale zmiana sposobu użytkowania wymaga projektu zamiennego i nowego zezwolenia na budowę. Dla istniejącego budynku dodatkowe ścianki działowe to już przebudowa i wymaga regularnego zezwolenia na budowę ale zmiana sposobu użytkowania wymaga tylko zgłoszenia.

Najwygodniej więc zmiany w projekcie przeprowadzić w czasie budowy a sposób użytkowania zmienić po oddaniu do użytkowania.

Nie wiem czy tak po prostu możesz budować dalej. Po pierwsze musisz sprawdzić, czy budynek nie był już zgłoszony do użytkowania. Jeśli nie, to musisz mieć dziennik budowy. W dzienniku przerwa w zapisach nie może być dłuższa niż 2 lata, bo wtedy zezwolenie traci ważność. Te "nieistotne zmiany" musi zaakcetować projektant w ramach nadzoru autorskiego poprzez wpis w dzienniku budowy, najlepiej w miarę wcześnie przed prowdzeniem tych prac..

Czy nie będą się czepiać ścianek działowych w garażu? nie wiem, ale warto mieć jakieś wytłumaczenie, że np. jedno to jest jakieś pomieszczenie gospodarcze na kosiarkę i łopaty, a drugie to taki męski warsztacik dla hobbysty, a trzecie no przecież jakaś woda potrzebna, żeby po pracy na działce się ochlapać.

Jakby co, więcej pytań - to wal śmiało.[/b]

Zmiana sposobu użytkownia wymaga uzyskania pozwolenia i musi by z godna z zapisami miejscowego planu.

Bardzo zdawkowo. Wymaga pozwolenia, ale:

w trakcie budowy projekt zamienny i nowe zezwolenie na budowę, dla budynku już użytkowanego na zasadzie zgłoszenia i 30 dni oczekiwania na brak sprzeciwu. Oczywiście przy składaniu zgłoszenia jednym z wymaganych dokumentów jest zaświadczenie z gminy o zgodności z miejscowym planem. Wszystkie wymagane dokumenty wypisane w przytaczanym przeze mnei art. 71

Wymaga pozwolenia na zmiane spoosbu uzytkownia wynika z prawa budowlanego. Wydaje mi sie ze prawo budowlane, ktore zacytowalas nie byl nowelizowany. Aktualny akt prawny to: Dz.U.03.207.2016 (http://bap-psp.lex.pl/serwis/du/2003/2016.htm)

Cytat z aktu:

Art. 71. 1. Zmiana sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części wymaga pozwolenia właściwego organu. Przepisy art. 32 stosuje się odpowiednio.

2. Przez zmianę sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części rozumie się w szczególności:

1) przeróbkę pomieszczenia z przeznaczeniem na pobyt ludzi albo przeznaczenie do użytku publicznego lokalu lub pomieszczenia, które uprzednio miało inne przeznaczenie bądź było budowane w innym celu, w tym także przeznaczenie pomieszczeń mieszkalnych na cele niemieszkalne;

2) podjęcie albo zaniechanie w obiekcie budowlanym lub jego części działalności zmieniającej warunki bezpieczeństwa pożarowego, powodziowego lub pracy, warunki zdrowotne, higieniczno-sanitarne lub ochrony środowiska, bądź wielkość lub układ obciążeń.

3. W razie zmiany sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części bez pozwolenia, o którym mowa w ust. 1, przepisy art. 50, art. 51 i art. 57 ust. 7 stosuje się odpowiednio. W decyzji, o której mowa w art. 51 ust. 1, właściwy organ może nakazać właścicielowi albo zarządcy przywrócenie poprzedniego sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części.

Kochani

Garaż jest zbudowany na podstawie pozwolenia, ma dziennik budowy a ostatni wpis jest dokonany 02. 2006r, nie był jeszcze odebrany.

I co ja mam robić odbierać czy nie , występować o warunki zabudowy czy nie, dodam, że w naszej gminie nie ma planu zagospodarowania, więc nie wiem czy się do grudnia wyrobię, ale bardzo zależy mi na czasie, ale jednocześnie nie chciałabym mieć cholendrenej kary na głowie za samowole. Rozmawiałam z architektem na ten temat, to mi powiedział, że jeżeli w pozwoleniu jest tylko sam garaż to postawienie ścianek działowych, to nie jest "nieistotna zmiana" garaż to garaż słuzy do parkowania samochodów a nie do trzymania kosiarki, od tego jest pomieszczenie gospodarcze a takiego nie mam w pozwoleniu

Pogubiłam sie już w tym wszystkim :(

Rozmawiałam z architektem na ten temat, to mi powiedział, że jeżeli w pozwoleniu jest tylko sam garaż to postawienie ścianek działowych, to nie jest "nieistotna zmiana" garaż to garaż słuzy do parkowania samochodów a nie do trzymania kosiarki, od tego jest pomieszczenie gospodarcze a takiego nie mam w pozwoleniu

OK, jeśli architekt nie zatwierdzi Ci tego jako zmainy nieistotnej, to nic nie poradzisz. Ja mam garaż z częścią gospodarczą na poddaszu, i tam mogę sobie stawiać ścianek działowych ile mi potrzeba.

Pozostaje Ci rzeczywiście zrobienie projektu zamiennego i oczekiwanie na nowe zezwolenie na budowę. Nie taki diabeł straszny, da się przeprowadzić.

Wydaje mi sie ze prawo budowlane, ktore zacytowalas nie byl nowelizowany. Aktualny akt prawny to: Dz.U.03.207.2016 (http://bap-psp.lex.pl/serwis/du/2003/2016.htm)

Cytat z aktu:

Art. 71. 1. Zmiana sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części wymaga pozwolenia właściwego organu. Przepisy art. 32 stosuje się odpowiednio.

2. Przez zmianę sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części rozumie się w szczególności:

1) przeróbkę pomieszczenia z przeznaczeniem na pobyt ludzi albo przeznaczenie do użytku publicznego lokalu lub pomieszczenia, które uprzednio miało inne przeznaczenie bądź było budowane w innym celu, w tym także przeznaczenie pomieszczeń mieszkalnych na cele niemieszkalne;

2) podjęcie albo zaniechanie w obiekcie budowlanym lub jego części działalności zmieniającej warunki bezpieczeństwa pożarowego, powodziowego lub pracy, warunki zdrowotne, higieniczno-sanitarne lub ochrony środowiska, bądź wielkość lub układ obciążeń.

3. W razie zmiany sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części bez pozwolenia, o którym mowa w ust. 1, przepisy art. 50, art. 51 i art. 57 ust. 7 stosuje się odpowiednio. W decyzji, o której mowa w art. 51 ust. 1, właściwy organ może nakazać właścicielowi albo zarządcy przywrócenie poprzedniego sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części.

Trochę głupio mi dyskutować z moderatorem , ale cytowane przez Ciebie Prawo budowlane wygląda trochę archaicznie. Najświeższa nowelizacja prawa budowlanego została ogłoszona w Dziennik Ustaw z 2006 r. Nr 156 poz. 1118

i art 71 brzmi:

Art. 71. 1. Przez zmianę sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części rozumie się w szczególności:

1) (uchylony);

2) podjęcie bądź zaniechanie w obiekcie budowlanym lub jego części działalności zmieniającej warunki: bezpieczeństwa pożarowego, powodziowego, pracy, zdrowotne, higieniczno-sanitarne, ochrony środowiska bądź wielkość lub układ obciążeń.

2. Zmiana sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części wymaga zgłoszenia właściwemu organowi. W zgłoszeniu należy określić dotychczasowy i zamierzony sposób użytkowania obiektu budowlanego lub jego części. Do zgłoszenia należy dołączyć:

1) opis i rysunek określający usytuowanie obiektu budowlanego w stosunku do granic nieruchomości i innych obiektów budowlanych istniejących lub budowanych na tej i sąsiednich nieruchomościach, z oznaczeniem części obiektu budowlanego, w której zamierza się dokonać zmiany sposobu użytkowania;

2) zwięzły opis techniczny, określający rodzaj i charakterystykę obiektu budowlanego oraz jego konstrukcję, wraz z danymi techniczno-użytkowymi, w tym wielkościami i rozkładem obciążeń, a w razie potrzeby, również danymi technologicznymi;

3) oświadczenie, o którym mowa w art. 32 ust. 4 pkt 2;

4) zaświadczenie wójta, burmistrza albo prezydenta miasta o zgodności zamierzonego sposobu użytkowania obiektu budowlanego z ustaleniami obowiązującego miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego albo ostateczną decyzję o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, w przypadku braku obowiązującego miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego;

5) w przypadku zmiany sposobu użytkowania, o której mowa w ust. 1 pkt 2 - ekspertyzę techniczną, wykonaną przez osobę posiadającą uprawnienia budowlane bez ograniczeń w odpowiedniej specjalności;

6) w zależności od potrzeb - pozwolenia, uzgodnienia lub opinie wymagane odrębnymi przepisami.

3. W razie konieczności uzupełnienia zgłoszenia właściwy organ nakłada na zgłaszającego, w drodze postanowienia, obowiązek uzupełnienia, w określonym terminie, brakujących dokumentów, a w przypadku ich nieuzupełnienia, wnosi sprzeciw w drodze decyzji.

4. Zgłoszenia, o którym mowa w ust. 2, należy dokonać przed dokonaniem zmiany sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części. Zmiana sposobu użytkowania może nastąpić, jeżeli w terminie 30 dni, od dnia doręczenia zgłoszenia, właściwy organ, nie wniesie sprzeciwu w drodze decyzji i nie później niż po upływie 2 lat od doręczenia zgłoszenia.

5. Właściwy organ wnosi sprzeciw, jeżeli zamierzona zmiana sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części:

1) wymaga wykonania robót budowlanych, objętych obowiązkiem uzyskania pozwolenia na budowę;

2) narusza ustalenia obowiązującego miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego albo decyzji o warunkach budowy i zagospodarowania terenu, w przypadku braku obowiązującego miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego;

3) może spowodować niedopuszczalne:

a) zagrożenia bezpieczeństwa ludzi lub mienia,

b) pogorszenie stanu środowiska lub stanu zachowania zabytków,

c) pogorszenie warunków zdrowotno-sanitarnych,

d) wprowadzenie, utrwalenie bądź zwiększenie ograniczeń lub uciążliwości dla terenów sąsiednich.

6. Jeżeli zamierzona zmiana sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części wymaga wykonania robót budowlanych:

1) objętych obowiązkiem uzyskania pozwolenia na budowę - rozstrzygnięcie w sprawie zmiany sposobu użytkowania następuje w decyzji o pozwoleniu na budowę;

2) objętych obowiązkiem zgłoszenia - do zgłoszenia, o którym mowa w ust. 2, stosuje się odpowiednio przepisy art. 30 ust. 2-4.

7. Dokonanie zgłoszenia, o którym mowa w ust. 2, po zmianie sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części nie wywołuje skutków prawnych.

Nie jestem świeta nieomylna "krowa".

Zgadzam sie z przytoczonym przez Ciebie tekstem prawa budowlanego. Zauwaz, jednak ze aby uzyskac zgode na zmiane sposobu uzytkowania obiektu budowlanego praktycznie musisz zrobic taka sama dokumentacje jak do uzyskania pozwolenia. I wszytsko jedno czy to sie nazywa zgoda czy decyzja. Do rzadkosci nalezy wykonywanie robot budowlanych w istniejacym obiekcie, ktory by nie ingrerowal w uklad konstrukcyjny obiektu (to na pewno wiesz z wlasnego doswiadczenia)- a to juz wymaga uzyskania pozwolenia.

• 3 weeks później...

my jesteśmy w trakcie załatwiania takiego pozwolenia

jest to garaz (dwa miejsca postojowe) plus piwnica która przylega do tego garazu wszystko jest na poziomie gruntu czyli nie jesteśmy wkopani w ziemie...

papiery leżą w gminie juz 4miesiace za miesiac mamy sie czegoś dowiedzieć

potem architekt ktorego juz mamy koszt 1,5tys ale to znajomy mojego faceta normalnie zapłacili byśmy ok 2 wieć nie dużo więcej 8) dodam ze całe mieszkanie bedzie miec ok 60m2

i z projektem do starostwa tam podobno wszystko ma sie wyjasnic max w ciagu miesiaca :wink:

mamy nadizeje ze wszystko sie uda bo chcemy to szybko sprzedać hahaha

ale przecucie mam inne

poczekamy zobaczymy :oops: