Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

parafinowy akumulator ciepła

r4n

Recommended Posts

Witam!

Opracowuje sobie właśnie projekt magazynu Ciepła. Wymysliłem sobie, ze zamkniętym zbiorniku umieszcze bloki parafinowe, które zamierzam wykorzystywać do akumulacji ciepła z kolektorów ciepła. Idea jest prosta kiedy bedzie sobie świeciło słonko, nadmiar ciepła z kolektora bedzie kumulowany z zbiorniku, a w dni pochmurne ciepło bedzie odbierane z tego zbiornika i słuzyc bedzie podgrzewaniu CWU. O ile całe rozwinięcie instalacji i dobór apratury nie nastęcza mi większyc trudności o tyle niektóre rozwiązania konstrukcyjne samego zbiornika wywołuja szereg pytań.

Największy problem stanowi tutaj efektywne przekazywanie ciepła miedzy odcinkiem krązącym miedzy kolektorem, a zbiornikiem. Myslałem o umieszczeniu węzownicy, przez która bedzie przepływał glikol przekazujacy ciepło z kolektora. Tylko z racji niskiej przewodnosci cieplnej parafiny, kompletnie nie wiem jaka ma być długość tej wezownicy wewnątrz magazynu i jak szeroko mają byc rozstawione rurki, aby wykorzystać maksymalnie możliwosci akumulacyjne parafiny. A moze zamiast rurek węzwonicy wykorzystać cos innego?

Z drugiej strony, moze niepotrzebnie zanosze sie z motyka na słońce i zamiast tej parafiny wykorzystać zwyczajnie zbiornik wodny - zwyczajny zaizolowany termicznie dół wykopany na okreslonej głebokosci. W tym drugim przypadku mozna sie pokusić o rozwiązanie długoterminowe i zakumulować jakaś część energii na kilka miesięcy.

Z góry dziękuje za wszelkie wskazówki i

D.P.

Witam!

Opracowuje sobie właśnie projekt magazynu Ciepła. Wymysliłem sobie, ze zamkniętym zbiorniku umieszcze bloki parafinowe...

Z drugiej strony, moze niepotrzebnie zanosze sie z motyka na słońce i zamiast tej parafiny wykorzystać zwyczajnie zbiornik wodny

parafina to znany sprawdzony sposob magazynowania energii