Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki cementowo wapienne

chris999

Recommended Posts

Pomocy! Zgodziłem się z moim wykonawcom na 20 zł/m2 tynku. Jak zaczął robić okazało się, że oprócz tego ze nie odlicza za otwory w scianach (np drzwi) - co jest do przyjęcia ze względu ze jest wiecej roboty z obróbka bo trzeba przykleić liswy, to jeszcze facet dolicza mi za obwód otworu licząc 1 metr beżacy równa się metr kwardatowy. Czy to normalne? uważam że albo liczy się hurtem metry bez odliczania otworów, albo odlicza sie otwory i liczy metry bieżące. Jakie Wy macie doświadczenia? Jak Wy się rozliczaliście z tynkarzem. Z góry dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam.

Krzysiek

Ja płaciłem 25 zł, otwory okienne i drzwiowe (gdzie drzwi nie będzie) obrobione i odliczone. Natomiast problem był z puszkami. Tynkarz i elektryk wzajemnie spychali na siebie. Ostatecznie stanęło, że elektrycy ustawią puszki w poziomach a później tynkarze to ładnie obrobią.

Umówiłem się z tynkarzem na wrzesień po 18 zł/m2 bez odliczania otworów(tynki na poddaszu i zewnętrzne).

Natomiast problem był z puszkami. Tynkarz i elektryk wzajemnie spychali na siebie. Ostatecznie stanęło, że elektrycy ustawią puszki w poziomach a później tynkarze to ładnie obrobią.

Kurczę, w głowach się tym majstrom przewala... Co to za problem? Przychodzi tynkarz, ustawia sobie puszkę, obrabia i tyle... Tak było u mnie przy tynkach na parterze. Tynkarz nawet nie pisnął że mu coś puszki nie pasują.

A co do tego doliczania za obwód otworu to też przegięcie.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam

U mnie miało być 12zł/m2, później wzrosło do 14zł/m2 a skończyło się na 16zł/m2 (bo chciałem mieć z piaskiem kwarcowym a tego podobno gorzej się zaciera i trzeba dokładniej robić bo wszystko na nim widać). Nie odliczają powierzchni okien bo późniejsza obróbka tych otworów i tak zabiera im więcej czasu a żeby nie bawić się to liczą wszystko razem.

A ceny robocizny ciągle w górę, w następnym domu będą już robić po 18zł/m2. Co za czasy, cena o 50% w przeciągu 3 miesięcy.

Ja mam wycenę 15 PLN + 9 PLN za sztablaturę. Ceny które podajecie sa już z gładziami gipsowymi czy bez?

Z gładziami? Żartujesz chyba :o

Ja płaciłem teraz za tynki C-W 15zl/m2 sama robota ale idioci też doliczali sobie ekstra za wszelkie obróbki :cry: Gładzie na dzień dzisiejszy "chodzą" po 6-8zł/m2 robota :cry:

• 2 weeks później...
Ja mam wycenę 15 PLN + 9 PLN za sztablaturę. Ceny które podajecie sa już z gładziami gipsowymi czy bez?

Z gładziami? Żartujesz chyba :o

Ja płaciłem teraz za tynki C-W 15zl/m2 sama robota ale idioci też doliczali sobie ekstra za wszelkie obróbki :cry: Gładzie na dzień dzisiejszy "chodzą" po 6-8zł/m2 robota :cry:

Dlaczego idioci??

Nie ma co sie dziwic że wszyscy fachowcy wyemigrowali,skoro tak sie ich "tytułuje" :(