Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak mozan zasadzic zywoplot thuje??

Recommended Posts

Na początek to popraw swoją pisownie!!!!! Z nasion to chwile potrwa, a jeżeli chodzi o szczepionki to urywasz tak aby miały taki koniuszek na końcu( nie tniesz równo tylko że tak powiem obrywasz), wsadzasz do ukorzeniacza, do ziem i dobrze podlewasz i powinny się ukorzenić, ale ja bym Ci polecał zakup wiekszych okazów - oszczedność czasu. pozdrawiam .

jeśli masz dobrych kilka[naście lat] na zbyciu to oczywiście możesz wysiewać nasionka, nawet na allegro wielu "speców" je oferuje, ale ja skłaniam się do teorii wygłoszonej przez Teska. jeśli żywopłot ma być strasznie długi, lub finanse nie pozwalają na zakup dużych egzemplarzy to warto poszukać dobrej szkółki [nie centrum ogrodniczego bo tam marża przekracza często 100%] sadzonki wysokości 10-40cm możesz nabyć za 2-6zł/szt.

Jeśli jesteś z okolic Krakowa, to mogę ci polecić szkólkę.

Na wiosnę kupowałam tam tuje na żywopłot. Za krzaki wysokości ok 1,2m bardzo ładnie rozrośnięte, płaciłam po 10 zł.

Wcześniej w sklepie kupowałam ten sam gatunek wielkości 30 cm po 4,99 i cieszyłam się, że taka okazja :roll:

Witam

A może ktoś zna dobrą szkółkę gdzieś w pobliżu Warszawy w stronę Wyszkowa. Chciałbym posadzić żywopłot wzdłóż granicy działki, nie ma żadnej siatki ani płotu. Myśłałem nad tujami ale wydaje mi sie, że je ukradną.

Witam

A może ktoś zna dobrą szkółkę gdzieś w pobliżu Warszawy w stronę Wyszkowa. Chciałbym posadzić żywopłot wzdłóż granicy działki, nie ma żadnej siatki ani płotu. Myśłałem nad tujami ale wydaje mi sie, że je ukradną.

zapytaj w swojej grupie, napewno pomoga :)