Richard_S 11.07.2003 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Witam! Prosze Panstwa?! a co to za nowa ustawwa o tym ze wieczysci uzytkownicy terenu dostaja teren na wlasnosc??? cos wczoraj Giertych mowil w Forum na TVP1.... zachwalal ze LPR wraz z SLD przeglosowali ustawe w sejmie.... Prawda to??? ja mam wieczyste uzytkowanie terenu do 2092 roku.... to znaczy ze teraz jestem juz jej wlascicielem??? jesli tak to super... Pozrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 11.07.2003 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Chodzi o Ustawę z dnia 11 kwietnia 2003 r. o kształtowaniu ustroju rolnego(Dz.U. 2003 nr 64 poz. 592) http://isip.sejm.gov.pl/PRAWO.nsf/Main/WDU20030640592?OpenDocument lub http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0592.htm w której :Art. 15. W ustawie z dnia 26 lipca 2001 r. o nabywaniu przez użytkowników wieczystych prawa własności nieruchomości (Dz. U. Nr 113, poz. 1209, z 2002 r. Nr 113, poz. 984 oraz z 2003 r. Nr 3, poz. 24) art. 1 otrzymuje brzmienie: "Art. 1. 1. Osoby fizyczne będące w dniu 26 maja 1990 r. oraz w dniu wejścia w życie ustawy użytkownikami wieczystymi lub współużytkownikami wieczystymi nieruchomości zabudowanych na cele mieszkaniowe lub stanowiących nieruchomości rolne nabywają z mocy prawa własność tych nieruchomości z dniem, w którym decyzja, o której mowa w ust. 3, stała się ostateczna. 2. Prawo własności nieruchomości nabywają także osoby fizyczne będące następcami prawnymi osób, o których mowa w ust. 1. 3. Decyzję o nabyciu prawa własności nieruchomości wydaje starosta - w odniesieniu do nieruchomości Skarbu Państwa, lub wójt (burmistrz, prezydent miasta), starosta lub marszałek województwa - w odniesieniu do nieruchomości będącej własnością jednostki samorządu terytorialnego. 4. Ostateczna decyzja, o której mowa w ust. 3, stanowi podstawę wpisu do księgi wieczystej. 5. Opłaty sądowe z tytułu założenia i wpisu do księgi wieczystej prawa własności nieruchomości nabytych na podstawie decyzji, o której mowa w ust. 3, pokrywa Skarb Państwa. 6. Koszty pomiarów oraz opracowań geodezyjnych i kartograficznych związanych z postępowaniem w sprawie wydania decyzji, o której mowa w ust. 3, pokrywa Skarb Państwa. 7. Minister właściwy do spraw Skarbu Państwa w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw administracji publicznej, w drodze rozporządzenia, określi szczegółowy tryb wydawania decyzji, o których mowa w ust. 3."Wygląda na to, że państwo tysiącom użytkowników wieczystych zrobiło prezent.Załapałeś się na te przepisy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Richard_S 11.07.2003 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Hmm... wyglda na to ze tak.. chociaz.. uzytwkownikiem wieczystym jestem od 1993 roku, a tu jest mowa o dacie 26 maja 1990.... ale jest tez wpis "w dniu wejscia w zycie ustawy" moze chociaz ta dobra wiadomosc po tych zlych dotyczacych nadbudowy pietra..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Richard_S 11.07.2003 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 to znaczy tak dokladnie nie wioem jak jest... bo nie wiem jak to bylo za komuny... w obecnym domkumieszkamy od 1973 roku.... moze wiec przed 1993 roku tez bylem dzierzawca .. tzn wieczyscie uzytkowalem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 11.07.2003 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Za komuny pojęcie wieczystej dzierżawy także funkcjonowało.Wiem bo moi rodzice od 1970 do 2069 roku mieli ustanowioną wieczystą dzierżawę działki pod budowę domu (teraz mają ją już na własność). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Richard_S 11.07.2003 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 czyli tez Cie to prawo dotyczy???Pogratulujmy sobie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 11.07.2003 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Mnie już nie dotyczy, bo kilka lat wcześniej rodzice skorzystali z możliwości wykupienia wieczystej dzierżawy na własność., ale Tobie gratuluje prezentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Richard_S 11.07.2003 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 no wiesz.. ja jeszcze sie nie ciesze... mowi sie o terminie 01.01.2004.. jeszcze wiele sie moze zdarzyc znajac tenkraj... ale... skoro sejm to uchwalil to komus musialo bardzo na tym zalezec.... ciesze sie tak na 80 %.... ale to juz duzo! PS Wiem ze kiedys byla taka mozliwosc zeby wykupic... wtedy moi starzy sie nei zalapali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 11.07.2003 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Richard_S Chyba się nie złapiemy. Mam dzierżawę od marca 1995. Jak rozumiem cytowane na forum przepisy ustawy to żeby sie załapać na ten przepis należało być dzierżawcą przed 27 maja 1990 (a więc w dniu 26 maja) i być nim d wniu w którym ustawa wejdzie w życie. Trzeba spełnić koniecznie dwa warunki. Nie jestem prawnikiem, to tylko moje zdanie.Może jakiś prawnik się wypowie?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Richard_S 11.07.2003 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 hyba jednak sie zallapiemy, bo czytaBem na http://www.infor.pl ze ten tekst "w dniu wejscia w |ycie ustawy" oznacza wlasnie 16 lipca 2003 wiec skoro teraz jestesmy uzytkownikmi wieczystymi to sie lapiemy. wg mnie..... raczej na 90 % jestem optymista... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Richard_S 11.07.2003 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 o ... wlasnie ten link.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Richard_S 11.07.2003 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 przepraszam... http://www.infor.pl/dokumentplatny.html?P180=I02.2003.123.00000190B jest tpo link mówicy i tym ze jest w planach taka ustawa.. a wczoraj Giertych sie chwalil ze razem z LSD przepchneli ustawe w sejmie.. ciekawec o na to preszydent i senat.. ale byl tak pewien ze raczej to chyba juz jest uchwalone.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 12.07.2003 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2003 mam nadzieje ze prezydent nie podpisze czegos takiego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Richard_S 12.07.2003 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2003 Mysle ze takich jak ty jest mniejszosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka5 12.07.2003 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2003 Wasza radość jest przedwczesna , ten zapis w ustawie o kształtowaniu ustroju rolnego dotyczący wieczystego użytkowania w tej treści jest pomylką sejmową . Słyszałam , że rozporzadzenia się nie ukaża . Przekształcenie za darmo ? Byla już kiedyś ustawa na mocy której za przekształcenie prawa wieczystego uzytkowania w prawo własności niewiele się płaciło i Trybunał Konstytucyjny zakwestionowal kilka jej artykułów a teraz ma być za darmo !!!!!! Nie ma co sie łudzić napewno zostanie w tej części uchylona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 12.07.2003 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2003 Wszystko jednak z którego powodu. ja na to nie liczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Richard_S 13.07.2003 06:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2003 no jak to uchylona.. przecoiez sekm juz to przeglosowal... nie moze dwa razy glosowac tej samej ustawy.. jaka pomylka???? przeciez Giretych na grmium calej Polski w Tygodniku Politycznym Jedynki chwalil sie ze kazdy polak ktory wieczyscie uzytkuje teren stanie sie jesgo wlascicielem.... W ustawach nie moze.. ot tak byc takiej waznej pomylki.... nad taka ustwa pracuje sie dlugo i do tego pracuje kilka osob.... ech.. cos kolezanka przesadza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 13.07.2003 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2003 Ustawa z dnia 11 kwietnia 2003 r. o kształtowaniu ustroju rolnego (Dz.U. 2003 nr 64 poz. 592) http://isip.sejm.gov.pl/PRAWO.nsf/Main/WDU20030640592?OpenDocument lub http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0592.htm w której : Art. 19. Ustawa wchodzi w życie po upływie 3 miesięcy od dnia ogłoszenia, z wyjątkiem art. 7 ust. 3, który wchodzi w życie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej: A. Kwaśniewski3 miesiące minęły 11 lipca br.O czym ta dyskusja ?Czy ktoś ma nowsze informacje na ten temat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Richard_S 13.07.2003 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2003 Hmmm... skoro ustawa ta byla juz podpisana prze Prezydenta juz 11 Kwietnie 2003, to czemu Giertych przed wczoraj zachwalal LPR ze wraz z SLD przeglosowali te ustwe???? moze wlasnie chodzilo o to ze ustawa ta dotyczy nie tylko rolnikow ale tez wszstkich uzytkownikow wieczystych???? Nie mam juz pojecia o co chodzi w tym kraju... jedni mowia tk drudzy inaczej... ten internet tesz nic nie wart... co osoba to opinia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Richard_S 13.07.2003 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2003 tesz.. sorki s mi sie wcisnetlo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts