Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co to za nowa ustawa o wieczystym uzytkowniu????

Richard_S

Recommended Posts

Witam!

Prosze Panstwa?!

a co to za nowa ustawwa o tym ze wieczysci uzytkownicy terenu dostaja teren na wlasnosc???

cos wczoraj Giertych mowil w Forum na TVP1....

zachwalal ze LPR wraz z SLD przeglosowali ustawe w sejmie....

Prawda to???

ja mam wieczyste uzytkowanie terenu do 2092 roku....

to znaczy ze teraz jestem juz jej wlascicielem???

jesli tak to super...

Pozrawiam

Chodzi o

Ustawę z dnia 11 kwietnia 2003 r. o kształtowaniu ustroju rolnego

(Dz.U. 2003 nr 64 poz. 592)

http://isip.sejm.gov.pl/PRAWO.nsf/Main/WDU20030640592?OpenDocument

lub http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0592.htm

w której :

Art. 15. W ustawie z dnia 26 lipca 2001 r. o nabywaniu przez użytkowników wieczystych prawa własności nieruchomości (Dz. U. Nr 113, poz. 1209, z 2002 r. Nr 113, poz. 984 oraz z 2003 r. Nr 3, poz. 24) art. 1 otrzymuje brzmienie:

"Art. 1. 1. Osoby fizyczne będące w dniu 26 maja 1990 r. oraz w dniu wejścia w życie ustawy użytkownikami wieczystymi lub współużytkownikami wieczystymi nieruchomości zabudowanych na cele mieszkaniowe lub stanowiących nieruchomości rolne nabywają z mocy prawa własność tych nieruchomości z dniem, w którym decyzja, o której mowa w ust. 3, stała się ostateczna.

2. Prawo własności nieruchomości nabywają także osoby fizyczne będące następcami prawnymi osób, o których mowa w ust. 1.

3. Decyzję o nabyciu prawa własności nieruchomości wydaje starosta - w odniesieniu do nieruchomości Skarbu Państwa, lub wójt (burmistrz, prezydent miasta), starosta lub marszałek województwa - w odniesieniu do nieruchomości będącej własnością jednostki samorządu terytorialnego.

4. Ostateczna decyzja, o której mowa w ust. 3, stanowi podstawę wpisu do księgi wieczystej.

5. Opłaty sądowe z tytułu założenia i wpisu do księgi wieczystej prawa własności nieruchomości nabytych na podstawie decyzji, o której mowa w ust. 3, pokrywa Skarb Państwa.

6. Koszty pomiarów oraz opracowań geodezyjnych i kartograficznych związanych z postępowaniem w sprawie wydania decyzji, o której mowa w ust. 3, pokrywa Skarb Państwa.

7. Minister właściwy do spraw Skarbu Państwa w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw administracji publicznej, w drodze rozporządzenia, określi szczegółowy tryb wydawania decyzji, o których mowa w ust. 3."

Wygląda na to, że państwo tysiącom użytkowników wieczystych zrobiło prezent.

Załapałeś się na te przepisy ?

no wiesz.. ja jeszcze sie nie ciesze... mowi sie o terminie 01.01.2004.. jeszcze wiele sie moze zdarzyc znajac tenkraj... ale... skoro sejm to uchwalil to komus musialo bardzo na tym zalezec....

ciesze sie tak na 80 %....

ale to juz duzo!

PS

Wiem ze kiedys byla taka mozliwosc zeby wykupic...

wtedy moi starzy sie nei zalapali...

Richard_S Chyba się nie złapiemy. Mam dzierżawę od marca 1995. Jak rozumiem cytowane na forum przepisy ustawy to żeby sie załapać na ten przepis należało być dzierżawcą przed 27 maja 1990 (a więc w dniu 26 maja) i być nim d wniu w którym ustawa wejdzie w życie. Trzeba spełnić koniecznie dwa warunki. Nie jestem prawnikiem, to tylko moje zdanie.

Może jakiś prawnik się wypowie?

Pozdrawiam

przepraszam...

http://www.infor.pl/dokumentplatny.html?P180=I02.2003.123.00000190B

jest tpo link mówicy i tym ze jest w planach taka ustawa.. a wczoraj Giertych sie chwalil ze razem z LSD przepchneli ustawe w sejmie.. ciekawec o na to preszydent i senat.. ale byl tak pewien ze raczej to chyba juz jest uchwalone....

Wasza radość jest przedwczesna , ten zapis w ustawie o kształtowaniu ustroju rolnego dotyczący wieczystego użytkowania w tej treści jest pomylką sejmową . Słyszałam , że rozporzadzenia się nie ukaża . Przekształcenie za darmo ? Byla już kiedyś ustawa na mocy której za przekształcenie prawa wieczystego uzytkowania w prawo własności niewiele się płaciło i Trybunał Konstytucyjny zakwestionowal kilka jej artykułów a teraz ma być za darmo !!!!!! Nie ma co sie łudzić napewno zostanie w tej części uchylona.

Wszystko jednak z którego powodu. ja na to nie liczę.

no jak to uchylona.. przecoiez sekm juz to przeglosowal...

nie moze dwa razy glosowac tej samej ustawy..

jaka pomylka????

przeciez Giretych na grmium calej Polski w Tygodniku Politycznym Jedynki chwalil sie ze kazdy polak ktory wieczyscie uzytkuje teren stanie sie jesgo wlascicielem....

W ustawach nie moze.. ot tak byc takiej waznej pomylki....

nad taka ustwa pracuje sie dlugo i do tego pracuje kilka osob....

ech.. cos kolezanka przesadza...

Ustawa z dnia 11 kwietnia 2003 r. o kształtowaniu ustroju rolnego

(Dz.U. 2003 nr 64 poz. 592)

http://isip.sejm.gov.pl/PRAWO.nsf/Main/WDU20030640592?OpenDocument

lub http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0592.htm

w której :

Art. 19. Ustawa wchodzi w życie po upływie 3 miesięcy od dnia ogłoszenia, z wyjątkiem art. 7 ust. 3, który wchodzi w życie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.

Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej: A. Kwaśniewski

3 miesiące minęły 11 lipca br.

O czym ta dyskusja ?

Czy ktoś ma nowsze informacje na ten temat ?

Hmmm... skoro ustawa ta byla juz podpisana prze Prezydenta juz 11 Kwietnie 2003, to czemu Giertych przed wczoraj zachwalal LPR ze wraz z SLD przeglosowali te ustwe????

moze wlasnie chodzilo o to ze ustawa ta dotyczy nie tylko rolnikow ale tez wszstkich uzytkownikow wieczystych????

Nie mam juz pojecia o co chodzi w tym kraju...

jedni mowia tk drudzy inaczej...

ten internet tesz nic nie wart... co osoba to opinia....:(