metrys 23.07.2007 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 Witam Czy kocioł na poaliwo stałe (drewno węgiel) http://www.enka.civ.pl/kotlyenkap.html o mocy 18 kW i pow grzwczej 1,6m kw wystarczy dla mojego domu? Podaje prarametry:dom z 2005 rokuBK 24 +15 cm styropianuokna PCV k=1,1dom około 120 mkw z podaszem uzytkowym ustyuowanu w woj lubuskimc.w.u z zasobnika 120 l podłaczonego do c.o.dach 26 cm URSA DF 40. Obecnie mam ENKA P+ sterowany o mocy 28KW 2,5 mkw który bebde reklamował i chcę złozyc producentowi propozychje wymiany na kocioł 8kW 1,6 mkw. bez sterowania. Ponieważ na tym ze sterowaniem mam problemy z zatykającym sie kominem. komin o wym 14x27 cm o wys ok 9 m. proszę o odpowiedź Dizękuję i pozdrawaim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kobzi 23.07.2007 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 Witam,moim skromnym zdaniem 18 KW w zupełności wystarczy.Ja mam 140 m2 i też przewiduje piec o mocy 18 KW.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metrys 23.07.2007 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 A co sądzą o tym inni forumowicze? Proszę o odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Talbot 23.07.2007 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 W zupełności wystarczy. Przy tych parametrach budynku, które podałeś nawet kocioł 14kW wystarczyłby spokojnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metrys 23.07.2007 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 Serdecznie dziękuje za odpowiedzi. Sądziłem podobnie ze moc kotła na poziomie 18kW wystarczy w zupełnośic dla mojego przypadku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toy 15.08.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Pytanie: Czym zatyka się komin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.08.2007 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 odpowiedź: sadzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toy 15.08.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 W związku z tym radziłbym złożyć nie reklamację, ale prośbę do producenta o poradę co zrobić, aby zlikwidować problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milak 16.08.2007 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Z doświadczenia piec o mocy 16 KW wystarcza na dom o powierzchni niespełna 100m2 przy czym służy też do podgrzewania CWU. Podczas najwyższych mrozów nie było problemów z utrzymaniem w domu temperatury około 22 stopni C. Co istotne dom ma nie docieplone ściany (cegła podwójan 55cm), Strop też zabezpieczony raczej kiesko. Do palenia służy tylko i wyłącznie drzewo wysezonowane. Wszystkie gatunki łącznie z miękkimi takimi jak topola.Z automatyki nie korzystamy, bo powoduje więcej problemów niż zysków. Z doświadczenia wiemy jak on najlepiej sobie radzi.Największym problemem jest osiadanie sadzy, a właściwie takiej czarnej mazi. Osadza się ona na ściankach komina gdyż piec najczęściej chodzi na niepełnej mocy i wówczas ciąg jest przymknięty i w kominie panuje niska temperatura aby to wszysto wypalić. Jedyny ratunek to wejść na komin raz w miesiącu i przeczyścić przewód. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toy 16.08.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Największym problemem jest osiadanie sadzy, a właściwie takiej czarnej mazi. Osadza się ona na ściankach komina gdyż piec najczęściej chodzi na niepełnej mocy i wówczas ciąg jest przymknięty i w kominie panuje niska temperatura aby to wszysto wypalić. Jedyny ratunek to wejść na komin raz w miesiącu i przeczyścić przewód. Pozdrawiam Sam sobie odpowiadasz. To najzupełniej normalne zjawisko. Lekarstwem jest bufor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts