Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moc kotła co - PILNE!!! prosze o pomoc

Recommended Posts

Witam

Czy kocioł na poaliwo stałe (drewno węgiel) http://www.enka.civ.pl/kotlyenkap.html o mocy 18 kW i pow grzwczej 1,6m kw wystarczy dla mojego domu?

Podaje prarametry:

dom z 2005 roku

BK 24 +15 cm styropianu

okna PCV k=1,1

dom około 120 mkw z podaszem uzytkowym ustyuowanu w woj lubuskim

c.w.u z zasobnika 120 l podłaczonego do c.o.

dach 26 cm URSA DF 40.

Obecnie mam ENKA P+ sterowany o mocy 28KW 2,5 mkw który bebde reklamował i chcę złozyc producentowi propozychje wymiany na kocioł 8kW 1,6 mkw. bez sterowania. Ponieważ na tym ze sterowaniem mam problemy z zatykającym sie kominem. komin o wym 14x27 cm o wys ok 9 m.

proszę o odpowiedź

Dizękuję i pozdrawaim

• 4 weeks później...

Z doświadczenia

piec o mocy 16 KW wystarcza na dom o powierzchni niespełna 100m2 przy czym służy też do podgrzewania CWU. Podczas najwyższych mrozów nie było problemów z utrzymaniem w domu temperatury około 22 stopni C. Co istotne dom ma nie docieplone ściany (cegła podwójan 55cm), Strop też zabezpieczony raczej kiesko. Do palenia służy tylko i wyłącznie drzewo wysezonowane. Wszystkie gatunki łącznie z miękkimi takimi jak topola.

Z automatyki nie korzystamy, bo powoduje więcej problemów niż zysków. Z doświadczenia wiemy jak on najlepiej sobie radzi.

Największym problemem jest osiadanie sadzy, a właściwie takiej czarnej mazi. Osadza się ona na ściankach komina gdyż piec najczęściej chodzi na niepełnej mocy i wówczas ciąg jest przymknięty i w kominie panuje niska temperatura aby to wszysto wypalić. Jedyny ratunek to wejść na komin raz w miesiącu i przeczyścić przewód.

Pozdrawiam

Największym problemem jest osiadanie sadzy, a właściwie takiej czarnej mazi. Osadza się ona na ściankach komina gdyż piec najczęściej chodzi na niepełnej mocy i wówczas ciąg jest przymknięty i w kominie panuje niska temperatura aby to wszysto wypalić. Jedyny ratunek to wejść na komin raz w miesiącu i przeczyścić przewód.

Pozdrawiam

Sam sobie odpowiadasz. To najzupełniej normalne zjawisko. Lekarstwem jest bufor.