miol 23.07.2007 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 WitamWłaśnie. Jaki to ma być tynk albo inaczej jaki to może być? Do tej pory myślałem że powinien być cementowo-wapienny taki jak wewnątrz ale fachowcy mówią żeby zrobić podobnie jak robi się na ociepleniu, czyli na ścianę osłonową przykleić siatkę i na nią dać tynk już barwiony. Bo tak to podobno nie będzie pękać a przy tradycyjnym to może się zrobić siateczka.Ja się kompletnie na tynkach nie znam, więc mam prośbę o radę, jak lepiej i w miarę tanio zrobić takie tynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sivy78 23.07.2007 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 Witam Mam ten sam problem. Za tynk cienko warstwowy fachowcy zaśpiewali mi 70 pln z metra (materiał+robocizna) a tynk cementowo-wapienny połowe tej ceny wraz z malowaniem. Zastanawiam sie czy nie zagruntowac ścian i tak ich nie pomalowac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.07.2007 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 ... Ja się kompletnie na tynkach nie znam, więc mam prośbę o radę, jak lepiej i w miarę tanio zrobić takie tynki. zrób cementowo wapienne - zgodne z technologią io tradycją ... /nie szalej z cementem i pilnuj minimalnej grubości/ i oczywiście - ma byc równy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotru7 23.07.2007 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 To wywal tych fachowców, większość domów kiedyś budowanychma tynki cementowo - wapienne. Fakt jak jest zły tynkarz, któryzrobi złe proporcje w zaprawie to może popękać, ale jak ma doświadczenieto zrobi Ok i to najczęściej z maszynki.A jak Ci się podoba drapany kornik albo baranek to rozważ cienkowarstwowy, z tym że 2-3 razy droższy od c.w.A zawsze kiedyś można położyć baranka na tynku cem.wap., w ten sposób teraz wiele domów z tzw. tynkiem drapanym jest odnawianych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 23.07.2007 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 Witam zrób cementowo wapienne - zgodne z technologią io tradycją ... /nie szalej z cementem i pilnuj minimalnej grubości/ i oczywiście - ma byc równy A jaka ma być ta minimalna grubość przy zewnętrznych? Tym moim fachowcom to chyba nie chce się robić bo coś tam wspominali że jak miałby być c-w to byłoby drożej od m2 niż przy tym z siatką. A ja myślałem że więcej roboty to jest przy klejeniu siatki i później jej tynkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.07.2007 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 1,5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 23.07.2007 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 15 mm i tynk fabryczny, żadnych kręconych na budowie, bo te zwykle strzelają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 24.07.2007 04:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Dzięki za odpowiedzi. 15 mm i tynk fabryczny, żadnych kręconych na budowie, bo te zwykle strzelają. To są tynki c-w gotowe w workach? Kurcze, naprawdę muszę przysiąść i trochę poczytać o tych tynkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.07.2007 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 ... tynk fabryczny, żadnych kręconych na budowie, bo te zwykle strzelają. tu należy dodac, ze strzelaja wyłacznie tym, którzy nie maja zielonego pojęcia o recepturze czy warunkach atmosferycznych w jakich nalezy tynki wykonywac ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 10.06.2011 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Odgrzebuje trochę temat bo nie mogę znaleźć informacji jaki tynk mogę zastosować na ścianę 3 warstwowa, zewnętrzna ściana to max, zastanawiałem się na początku nad marmolitem bo mam tylko około 100m2 tynku ale ponoć daje się go tylko na ocieplenie, a na ścianie będzie odpadać Czy może mi ktoś napisać jak powinien być wykonany prawidłowo tynk na ścianie z Maxa tzn. tynk silikatowy bezpośrednio na ścianie czy najpierw musi byc położony tynk cementowo-wapienny zagruntowany a później silikatowy czy może jeszcze coś innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaros 27.03.2012 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Odświeżam temat! Pilnie potrzebuję pomocy w sprawie tynków na ścianie trójwarstwowej. Sama już nie wiem, jak zrobić najlepiej i w miarę tanio. U nas jest tak - pustak suporex połówka, styro - chyba 8, i pustak suporex cały (od zewnątrz). Która opcja byłaby najlepsza? 1. Tynk cementowo-wapienny i na to farba, np.silikonowa. 2 Tynk cementowo-wapienny i na to kolejny tynk cienkowartswowy, np. silikonowy. 3. Siatka plus coś tam na nią i wtedy tynk cienkowarstwowy barwiony w masie. 4. Styro 5 cm i dalej normalnie, czyli siatka, coś tam i tynk cienkowarstwowy. Poszukujemy metody najlepszej i nie najdroższej - po prostu rozsądnej, a nie mamy o tym zielonego pojęcia Pomóżcie, please!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 29.03.2012 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 jeśli masz równo wymurowaną ścianę, to sposób nr 3 - ja mam tak.jeśli masz nie równo wymurowaną ścianę i chcesz docieplić dom, to sposób nr 4to "chyba 8" cm styro, to trochę za mało, także każda ilość docieplenia wskazana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaros 29.03.2012 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Vip Jacek, dziękuję za podpowiedź. Po rozmowie i oględzinach fachowca wybraliśmy wariant nr 1 Mam nadzieję, że to trafna decyzja! PS - jednak styropianu mamy więcej Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts