S_Marcin 23.07.2007 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 Witam, Planuje w niedługim czasie rozpocząć budowę niedużego domku (prawdopodobnie http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-123,134,61,opis.html + pokuj nad garażem z wejściem z jednej z sypialni). Niestety jak wiadomo ostatnio ceny materiałów budowlanych poszły „sporo” w górę (i pewnie pójdą jeszcze więcej), stąd zastanawiam się nad budową domku w tej technologii (http://www.studio-atrium.pl/Sciany-z-elementow-styropianowych,7.html – zresztą myślałem już o tym wcześniej). Czy wie ktoś jak się ona sprawdza? Czy jest tańsza i o ile? Ile mniej więcej kosztowało by postawienie takiego domku do stanu surowego zamkniętego? Pozdrawiam,Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S_Marcin 24.07.2007 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Nikt nic nie wie jak się sprawdza ta technologia budowy? Jak z bezpieczeństwem w taki domu (łatwopalność – w końcu to styropian[?], robale), jak z wentylacją, trwałością, no i kosztami budowy? Planuje sam zabrać się za budowę (poza fundamentami i dachem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.07.2007 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 podałeś link, gdzie padają odpowiedzi na zadane przez Ciebie pytaniaw 99% artykuł nie kłamie, co do cen to zależy od dostępności, i lokalnych możliwości, a to jest płynnei to musisz sam sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S_Marcin 24.07.2007 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Wolałem się upewnić i zapytać kogoś kto ma z tym jakieś doświadczenia. Więc z artykułu wynika niepokojąco krótka trwałość styropianu – 65 lat. Cała reszta wygląda zachęcająco, tylko skoro wszystko wygląda tak dobrze, to dlaczego ta technologia jest tak mało popularna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.07.2007 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 w bardzo podobnej technologii stoi sobie dom wielorodzinny w warszafcewiem, że przy betonowaniu (pewnie wibrowaniu) wybuliło trochę ścianypotem na tynkach pojawiła się pajęczyna (tynki miały ładnych parę centów) przy chałupie jednorodzinnej takie sytuacje raczej się nie zdarzają dlaczego niepopularne? nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S_Marcin 24.07.2007 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 U mnie też stoi jeden dom w tej technologii (mały jednorodzinny) i wygląda ok. Muszę chyba zapoznać się z właścicielami;-) No ale oni jeszcze raczej nie wiedzą czy po ~60 latach ściany nie zaczną im się sypać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiz1 24.07.2007 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 No ale oni jeszcze raczej nie wiedzą czy po ~60 latach ściany nie zaczną im się sypać Takie same obawy można mieć w stosunku do powszechnie ocieplanych domów (styropian +tynk na siatce). Co się stanie za lat kilkadziesiąt (będę miał szczęście jak tego dożyję) trudno powiedzieć. Ściana się nie zawali bo styropian w pustakach styropianowych spełnia rolę formy dla betonu i jest jednocześnie izolacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S_Marcin 24.07.2007 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Jeszcze postaram się porozmawiać z osobami które u mnie w mieście postawiły dom w tej technologii i chyba się na to zdecyduję. Wydaje się to dobre rozwiązanie dla osób chcących stawiać dom samodzielnie (tym bardziej że gdzieś wyczytałem że można to robić bez uprawnień No i ja chciałbym tej 90-ki dożyć Wiem że to wynik wiekowy na miarę Japończyków, ale kto wie;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.07.2007 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Ty uprawnień, tak jak i murarz czy betoniarz, cieśla, nie musisz mieć, więc ten przypadek niczym się nie różni od innych technologiimusisz mieć szeryfa z papierami na całość budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiA Wojtek 24.07.2007 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 my budujemy dom w technologii Thermomuru.. sciany byly stawiane juz pare lat temu ale juz na tamten moment koszt ich postawienia sporo odbiegal od technologii tradycyjnych..oczywiscie na korzysc styropianu.. fakt,nie jest to technologia popularna,jednak jest "kilka" osob tak budujacych,kilka sie zastanawia np. http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1830353#1830353 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=97461&highlight= My po kilku latach od postawienia nie zauwazylismy zadnych niepokojacych objawow w styropianowych scianach i mam nadzieje,nigdy ich nie dostrzec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S_Marcin 24.07.2007 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Dzięki za odpowiedź Właśnie zależało mi na opinii kogoś kto postawił/stawia domek w tej technologii. Sam właśnie zastanawiam się właśnie nad bloczkami Thermomuru. A wiecie mniej więcej ile oszczędziliście stawiając w tej technologii a nie jednej z „tradycyjnych”? Lecę czytać wątki które podaliście:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S_Marcin 24.07.2007 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Obejrzałem wasz „dziennik” i powiem krótko – śliczne:-) Gratuluje:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiA Wojtek 24.07.2007 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 niestety nie pamietamy niedawno pytala mnie o to jedna z forumowiczek (tez zdecydowana na Thermomur) wzielam Wojtka na "przesluchanie" ale niestety nie potrafil operowac konkretami liczbowymi tym bardziej,ze my nie mamy w domu zadnych dokumentow (sa u sasiada) wiec nawet sprawdzic cos jest trudno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiA Wojtek 24.07.2007 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stach_past 24.07.2007 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 pytałem mojego sąsiada - ma thermomurzalety: budował sam, łącznie z tynkowaniem na zewnątrz, tempo kosmiczne (wielki dom w kilka tygodni)wady: trudność przyczepiania płyt gipsowych, szafek itd. do ścian, ściany nie akumulują ciepła, nie da się przyśpieszyć stawiania ścian, bo można tylko ileś tam warstw dziennieto by było na tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiA Wojtek 24.07.2007 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 wprawdzie na calosci parteru i wszedzie,gdzie mozna bylo mamy tynk,ale..w garazu juz plyty K-G..nie notowalam marudzenia wykonawcy,ze ma z tym jakiekolwiek klopoty co do wieszania czegokolwiek na styropianowej scianie - my i tak planujemy tylko minimum wiszace hihi w kuchni tylko 2 male szafki i wyciag nad kuchenke jednak mysle,ze przy zastosowaniu odpowiedniego mocowania - da sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 24.07.2007 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Witam Was Ja jestem zdecysowana na technologię podobną tyle, że nie z kształtek za całe ściany ze styropianu i zalewane też pro-bio-betonem.Do tego dochodzi mi technologia solara na dachu i geotermii, myślę że to jest dobry pomysł na izolacyjny dom. Mojej przyjaciółki ojciec postawił dom z Thermomuru i ma tylko ogrzewanie elektryczne min podłogówke, nie narzeka jest super ciepło jak to stawiał to też każdy my kazał sie pukac w głowę. Ponieważ znam te Firme ,bo pochodzą ze Śląska tak jak ja ... Żory to niedaleko moich rodziców, dzwonił i sprawdzałam , sa wykonawcy tej technologii w Polsce ale to rzeczywiście nie skomplikowane.Należy tylko dobrze przemyślec pozostałe rozwiązania własnie : ogrzewanie, wentylacja itd.Ja w isomaxie ma już ten komfort że mam pakiet .Owszem jest wielu przeciwników tej technologi i były tu już ostre dyskusje na temat Isomaxu , ale ja nie cofam się jak narazie.Obserwuję budowy i poczynania ekip, do września mam czas.Kiedy już zasmakowałam takiej technologii jakoś nie mogę się już przekręcic z powrotem na ogrzewanie gazem czy olejem.. Zobaczymy jak się ułoży ..generalnie w projekcie ma płytę fundamentową reszta idzie swoim torem.. Ludzie budują z betonu komórkowego obkładają to potem styropianem i uważają to za normalne a TY jak chcesz postawic ściany też z tego materiału tylko inaczej wykonane to już jesteś " wariat ' Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibbi 24.07.2007 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Witam Mieszkam już kilka lat w domu wykonanym tą technologią, budowałem go sam (oczywiście pomagała rodzina, znajomi itp. ale nie było murarza). Zalety: -cienkie ściany (25cm) czyli zysk na powierzchni użytkowej. -ciepło zimą, latem chłodno (ważne są okna) -samodzielne wykonawstwo, duuuża oszczędność -dobre tempo budowy, robiłem max. trzy warstwy dziennie, ale dało by się więcej wracając po południu do warstw zrobionych rano. -więcej nie pamiętam Wady: -wieszanie szafek, karniszy i innych ciężkich rzeczy jest problemem, trzeba trochę kombinować (wewnątrz wszędzie mam płytę GK) -podczas budowy idzie ogromna ilość piasku i cementu (składowanie i dostawa) -potrzeba bardzo dużo stali zbrojeniowej, warto to dokładnie obliczyć. -na wyższe kondygnacje trzeba jakoś dostarczać beton,im wyżej tym ciężej (warto postarać się o jakiś dźwig) -i chyba tyle Budowałem z bloczków kupowanych w firmie koło Łodzi bodajże Zduńska Wola A i zapomniałem, wentylacja bardzo ważna, trzeba o tym pamiętać przy wyborze okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S_Marcin 24.07.2007 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Ja nie ukrywam, szukam czegoś dobrego i możliwie taniego no i żebym mógł sam (z ewentualną pomocą) wybudować. Niestety nie mogę sobie pozwolić w tej chwili na kredyt w wielkości 350 000, maksymalnie co dostanę to pewnie 250 000 (jestem sam – chcę postawić dom przed ślubem który planuję na za 2 lata – więc dochód w pojedynkę odpowiednio mniejszy). A formy styropianowe chodzą mi po głowie od dłuuugiego już czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiA Wojtek 25.07.2007 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Panie Marcinie,musze przyznac, ze zaimponowal mi Pan swoimi planami Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts