Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu z elementów styropianowych

Recommended Posts

Witam,

Planuje w niedługim czasie rozpocząć budowę niedużego domku (prawdopodobnie http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-123,134,61,opis.html + pokuj nad garażem z wejściem z jednej z sypialni). Niestety jak wiadomo ostatnio ceny materiałów budowlanych poszły „sporo” w górę (i pewnie pójdą jeszcze więcej), stąd zastanawiam się nad budową domku w tej technologii (http://www.studio-atrium.pl/Sciany-z-elementow-styropianowych,7.html – zresztą myślałem już o tym wcześniej). Czy wie ktoś jak się ona sprawdza? Czy jest tańsza i o ile? Ile mniej więcej kosztowało by postawienie takiego domku do stanu surowego zamkniętego?

Pozdrawiam,

Marcin

w bardzo podobnej technologii stoi sobie dom wielorodzinny w warszafce

wiem, że przy betonowaniu (pewnie wibrowaniu) wybuliło trochę ściany

potem na tynkach pojawiła się pajęczyna (tynki miały ładnych parę centów)

przy chałupie jednorodzinnej takie sytuacje raczej się nie zdarzają

dlaczego niepopularne?

nie wiem

No ale oni jeszcze raczej nie wiedzą czy po ~60 latach ściany nie zaczną im się sypać;-)

Takie same obawy można mieć w stosunku do powszechnie ocieplanych domów (styropian +tynk na siatce). Co się stanie za lat kilkadziesiąt (będę miał szczęście jak tego dożyję) trudno powiedzieć. Ściana się nie zawali bo styropian w pustakach styropianowych spełnia rolę formy dla betonu i jest jednocześnie izolacją.

Jeszcze postaram się porozmawiać z osobami które u mnie w mieście postawiły dom w tej technologii i chyba się na to zdecyduję. Wydaje się to dobre rozwiązanie dla osób chcących stawiać dom samodzielnie (tym bardziej że gdzieś wyczytałem że można to robić bez uprawnień;-) No i ja chciałbym tej 90-ki dożyć;-) Wiem że to wynik wiekowy na miarę Japończyków, ale kto wie;-)

my budujemy dom w technologii Thermomuru..

sciany byly stawiane juz pare lat temu :wink: ale juz na tamten moment koszt ich postawienia sporo odbiegal od technologii tradycyjnych..oczywiscie na korzysc styropianu..

fakt,nie jest to technologia popularna,jednak jest "kilka" osob tak budujacych,kilka sie zastanawia ;)

np.

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1830353#1830353

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=97461&highlight=

My po kilku latach od postawienia nie zauwazylismy zadnych niepokojacych objawow w styropianowych scianach :roll: i mam nadzieje,nigdy ich nie dostrzec ;)

Dzięki za odpowiedź:-) Właśnie zależało mi na opinii kogoś kto postawił/stawia domek w tej technologii. Sam właśnie zastanawiam się właśnie nad bloczkami Thermomuru. A wiecie mniej więcej ile oszczędziliście stawiając w tej technologii a nie jednej z „tradycyjnych”;-)? Lecę czytać wątki które podaliście:-)

pytałem mojego sąsiada - ma thermomur

zalety: budował sam, łącznie z tynkowaniem na zewnątrz, tempo kosmiczne (wielki dom w kilka tygodni)

wady: trudność przyczepiania płyt gipsowych, szafek itd. do ścian, ściany nie akumulują ciepła, nie da się przyśpieszyć stawiania ścian, bo można tylko ileś tam warstw dziennie

to by było na tyle

wprawdzie na calosci parteru i wszedzie,gdzie mozna bylo mamy tynk,ale..w garazu juz plyty K-G..nie notowalam marudzenia wykonawcy,ze ma z tym jakiekolwiek klopoty ;)

co do wieszania czegokolwiek na styropianowej scianie - my i tak planujemy tylko minimum wiszace hihi w kuchni tylko 2 male szafki i wyciag nad kuchenke :o

jednak mysle,ze przy zastosowaniu odpowiedniego mocowania - da sie ;)

Witam Was

Ja jestem zdecysowana na technologię podobną tyle, że nie z kształtek za całe ściany ze styropianu i zalewane też pro-bio-betonem.Do tego dochodzi mi technologia solara na dachu i geotermii, myślę że to jest dobry pomysł na izolacyjny dom.

Mojej przyjaciółki ojciec postawił dom z Thermomuru i ma tylko ogrzewanie elektryczne min podłogówke, nie narzeka jest super ciepło jak to stawiał to też każdy my kazał sie pukac w głowę.

Ponieważ znam te Firme ,bo pochodzą ze Śląska tak jak ja ... Żory to niedaleko moich rodziców, dzwonił i sprawdzałam , sa wykonawcy tej technologii w Polsce ale to rzeczywiście nie skomplikowane.Należy tylko dobrze przemyślec pozostałe rozwiązania własnie : ogrzewanie, wentylacja itd.Ja w isomaxie ma już ten komfort że mam pakiet .Owszem jest wielu przeciwników tej technologi i były tu już ostre dyskusje na temat Isomaxu , ale ja nie cofam się jak narazie.Obserwuję budowy i poczynania ekip, do września mam czas.Kiedy już zasmakowałam takiej technologii jakoś nie mogę się już przekręcic z powrotem na ogrzewanie gazem czy olejem..

Zobaczymy jak się ułoży ..generalnie w projekcie ma płytę fundamentową reszta idzie swoim torem..

Ludzie budują z betonu komórkowego obkładają to potem styropianem i uważają to za normalne a TY jak chcesz postawic ściany też z tego materiału tylko inaczej wykonane to już jesteś " wariat ' :)

Powodzenia

Witam

Mieszkam już kilka lat w domu wykonanym tą technologią, budowałem go sam

(oczywiście pomagała rodzina, znajomi itp. ale nie było murarza).

Zalety:

-cienkie ściany (25cm) czyli zysk na powierzchni użytkowej.

-ciepło zimą, latem chłodno (ważne są okna)

-samodzielne wykonawstwo, duuuża oszczędność

-dobre tempo budowy, robiłem max. trzy warstwy dziennie, ale dało by się więcej wracając po południu do warstw zrobionych rano.

-więcej nie pamiętam

:lol:

Wady:

-wieszanie szafek, karniszy i innych ciężkich rzeczy jest problemem, trzeba trochę kombinować (wewnątrz wszędzie mam płytę GK)

-podczas budowy idzie ogromna ilość piasku i cementu (składowanie i dostawa)

-potrzeba bardzo dużo stali zbrojeniowej, warto to dokładnie obliczyć.

-na wyższe kondygnacje trzeba jakoś dostarczać beton,im wyżej tym ciężej (warto postarać się o jakiś dźwig)

-i chyba tyle

Budowałem z bloczków kupowanych w firmie koło Łodzi bodajże Zduńska Wola

A i zapomniałem, wentylacja bardzo ważna, trzeba o tym pamiętać przy wyborze okien.

Ja nie ukrywam, szukam czegoś dobrego i możliwie taniego no i żebym mógł sam (z ewentualną pomocą) wybudować. Niestety nie mogę sobie pozwolić w tej chwili na kredyt w wielkości 350 000, maksymalnie co dostanę to pewnie 250 000 (jestem sam – chcę postawić dom przed ślubem który planuję na za 2 lata – więc dochód w pojedynkę odpowiednio mniejszy). A formy styropianowe chodzą mi po głowie od dłuuugiego już czasu.