Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu z elementów styropianowych

Recommended Posts

Jeśli jakieś 300 tyś wystarczy (zakładając że mieszkam w miejscowości z 50 tyś mieszkańców nie położonej w pobliżu żadnych z „drogich” miast typu Warszawa, Kraków, Wrocław i podobne), może się uda;-) Ew. będę się starał o podwyżkę;-) Na razie rozglądam się za jakąś fajną działką:-) I czekam na odpowiedź od producenta Thermomuru w sprawie wstępnej wyceny materiałów i ew. wykonania budynku przez nich (zawsze to jakiś obraz całości jest). No i bez Panie (staro się wtedy czuje;-).

Oglądałam kiedyś program o tej technologii.

Co mnie zastanowiło. To że bardzo szybko się tak buduje, ale koszt robocizny jest zabijający.

I facet wyliczył, że budowa tego domu kosztowała go "tylko trochę więcej" niż standardowego - i był z tego bardzo dumny, bo architekr mu wyliczył dużo więcej, ale ten znalazł "tanią ekipę" i koszty się zniwelowały.

Na początku programu myślałam, że budowa w tej technologi jest o 50% tańsza.

Myniu..

niestety nie potrafie przytoczyc kosztow budowy naszego stanu surowego :oops: a takze odniesc sie do kosztow budowy w innej technologii na rok budowy naszego domu..

jednak daje reke (i to prawa hihi) ze budujac wlasnie takim sposbem zaoszczedzilismy sporo grosza...

ta wlasnie oszczednosc byla jednym z kryterium wyboru Thermomuru ;)

jak to wyglada na dzien dzisiejszy? nie wiem.. :roll:

To 30 tyś zawsze można przeznaczyć na inne cele:-) Ktoś do pomocy się na pewno znajdzie (w jedną osobę nie wyobrażam sobie wylewania betonu gdy już ściany urosną). Szkoda tylko że Panowie z Thermomuru nie odpowiadają;-)

Swoją drogą myślicie że dziś przy domku 100-120 metrów 250 000 maksymalnie 300 000 jest kwotą realną?

• 7 months później...
Witam Was

Ja jestem zdecysowana na technologię podobną tyle, że nie z kształtek za całe ściany ze styropianu i zalewane też pro-bio-betonem.Do tego dochodzi mi technologia solara na dachu i geotermii, myślę że to jest dobry pomysł na izolacyjny dom.

Mojej przyjaciółki ojciec postawił dom z Thermomuru i ma tylko ogrzewanie elektryczne min podłogówke, nie narzeka jest super ciepło jak to stawiał to też każdy my kazał sie pukac w głowę.

Ponieważ znam te Firme ,bo pochodzą ze Śląska tak jak ja ... Żory to niedaleko moich rodziców, dzwonił i sprawdzałam , sa wykonawcy tej technologii w Polsce ale to rzeczywiście nie skomplikowane.Należy tylko dobrze przemyślec pozostałe rozwiązania własnie : ogrzewanie, wentylacja itd.Ja w isomaxie ma już ten komfort że mam pakiet .Owszem jest wielu przeciwników tej technologi i były tu już ostre dyskusje na temat Isomaxu , ale ja nie cofam się jak narazie.Obserwuję budowy i poczynania ekip, do września mam czas.Kiedy już zasmakowałam takiej technologii jakoś nie mogę się już przekręcic z powrotem na ogrzewanie gazem czy olejem..

Zobaczymy jak się ułoży ..generalnie w projekcie ma płytę fundamentową reszta idzie swoim torem..

Ludzie budują z betonu komórkowego obkładają to potem styropianem i uważają to za normalne a TY jak chcesz postawic ściany też z tego materiału tylko inaczej wykonane to już jesteś " wariat ' :)

Powodzenia

co to znaczy, ze masz pakiet ? jaki pakiet ?

Ze względów finansowych i wykonawczych wycofałam się z tej opcji - obecnie mój dom będzie murowany ...z elementami zachowania domu pasywnego .....

ale Isomax nadal funkcjonuje - jeżeli tylko kogoś na to stać to nadal uważam, że idea jest super -gorzej z ceną ( czy bilans zysków i nakładów finansowch wyjdzie przynajmniej na 0 )

Warunkiem ważnym jest też to , aby mieć do tego Firmę która nie będzie na Twojej budowie się uczyła.

Jeżeli poszuka się to na tym forum jest parę osób , które również zrezygnowały z isomaxu ale budują dom z wykorzystaniem paru elementów tego systemu , za mniejszą kasę a też z efektami porównywalnymi ( tylko że się już na tym trzeba znać by robić to samemu ) .

My po kilku latach od postawienia nie zauwazylismy zadnych niepokojacych objawow w styropianowych scianach :roll: i mam nadzieje,nigdy ich nie dostrzec ;)

Mój brat też mieszka w taki styropiańcu z klocków lego. To już minęło chyba 8 lat jak "bawiliśmy się klockami". Można było przypomnieć sobie młode lata z lezeniem na podłodze i ukladaniem klockow.