S_Marcin 25.07.2007 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Jeśli jakieś 300 tyś wystarczy (zakładając że mieszkam w miejscowości z 50 tyś mieszkańców nie położonej w pobliżu żadnych z „drogich” miast typu Warszawa, Kraków, Wrocław i podobne), może się uda;-) Ew. będę się starał o podwyżkę Na razie rozglądam się za jakąś fajną działką I czekam na odpowiedź od producenta Thermomuru w sprawie wstępnej wyceny materiałów i ew. wykonania budynku przez nich (zawsze to jakiś obraz całości jest). No i bez Panie (staro się wtedy czuje;-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiA Wojtek 25.07.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 dobrze..dobrze.. w takim razie powodzenia Tobie zycze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 25.07.2007 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Oglądałam kiedyś program o tej technologii.Co mnie zastanowiło. To że bardzo szybko się tak buduje, ale koszt robocizny jest zabijający. I facet wyliczył, że budowa tego domu kosztowała go "tylko trochę więcej" niż standardowego - i był z tego bardzo dumny, bo architekr mu wyliczył dużo więcej, ale ten znalazł "tanią ekipę" i koszty się zniwelowały. Na początku programu myślałam, że budowa w tej technologi jest o 50% tańsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 25.07.2007 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 A facet budował w tej technologi tylko dla tego ze mu na czasie zależało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiA Wojtek 25.07.2007 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Myniu.. niestety nie potrafie przytoczyc kosztow budowy naszego stanu surowego a takze odniesc sie do kosztow budowy w innej technologii na rok budowy naszego domu.. jednak daje reke (i to prawa hihi) ze budujac wlasnie takim sposbem zaoszczedzilismy sporo grosza... ta wlasnie oszczednosc byla jednym z kryterium wyboru Thermomuru jak to wyglada na dzien dzisiejszy? nie wiem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stach_past 25.07.2007 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Rezygnacja z murarza w centrum Polski to ok. 30 tysi. co do łatwości budowy, to jestem świadkiem, że budowali ojciec z synem nastolatkiem i młodą betoniarką na 220v. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S_Marcin 25.07.2007 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 To 30 tyś zawsze można przeznaczyć na inne cele:-) Ktoś do pomocy się na pewno znajdzie (w jedną osobę nie wyobrażam sobie wylewania betonu gdy już ściany urosną). Szkoda tylko że Panowie z Thermomuru nie odpowiadają Swoją drogą myślicie że dziś przy domku 100-120 metrów 250 000 maksymalnie 300 000 jest kwotą realną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaMaL 23.03.2008 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 Witam Was Ja jestem zdecysowana na technologię podobną tyle, że nie z kształtek za całe ściany ze styropianu i zalewane też pro-bio-betonem.Do tego dochodzi mi technologia solara na dachu i geotermii, myślę że to jest dobry pomysł na izolacyjny dom. Mojej przyjaciółki ojciec postawił dom z Thermomuru i ma tylko ogrzewanie elektryczne min podłogówke, nie narzeka jest super ciepło jak to stawiał to też każdy my kazał sie pukac w głowę. Ponieważ znam te Firme ,bo pochodzą ze Śląska tak jak ja ... Żory to niedaleko moich rodziców, dzwonił i sprawdzałam , sa wykonawcy tej technologii w Polsce ale to rzeczywiście nie skomplikowane.Należy tylko dobrze przemyślec pozostałe rozwiązania własnie : ogrzewanie, wentylacja itd.Ja w isomaxie ma już ten komfort że mam pakiet .Owszem jest wielu przeciwników tej technologi i były tu już ostre dyskusje na temat Isomaxu , ale ja nie cofam się jak narazie.Obserwuję budowy i poczynania ekip, do września mam czas.Kiedy już zasmakowałam takiej technologii jakoś nie mogę się już przekręcic z powrotem na ogrzewanie gazem czy olejem.. Zobaczymy jak się ułoży ..generalnie w projekcie ma płytę fundamentową reszta idzie swoim torem.. Ludzie budują z betonu komórkowego obkładają to potem styropianem i uważają to za normalne a TY jak chcesz postawic ściany też z tego materiału tylko inaczej wykonane to już jesteś " wariat ' Powodzenia co to znaczy, ze masz pakiet ? jaki pakiet ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 23.03.2008 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 Joasia pisze o Isomaxie - tu poczytaj o tej technologii : http://www.isomax.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaMaL 23.03.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 dzięki za podpowiedz ... lekturę zaczynam jutro rano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 23.03.2008 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 dzięki za podpowiedz ... lekturę zaczynam jutro rano Proszę uprzejmię :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 24.03.2008 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Ze względów finansowych i wykonawczych wycofałam się z tej opcji - obecnie mój dom będzie murowany ...z elementami zachowania domu pasywnego .....ale Isomax nadal funkcjonuje - jeżeli tylko kogoś na to stać to nadal uważam, że idea jest super -gorzej z ceną ( czy bilans zysków i nakładów finansowch wyjdzie przynajmniej na 0 ) Warunkiem ważnym jest też to , aby mieć do tego Firmę która nie będzie na Twojej budowie się uczyła. Jeżeli poszuka się to na tym forum jest parę osób , które również zrezygnowały z isomaxu ale budują dom z wykorzystaniem paru elementów tego systemu , za mniejszą kasę a też z efektami porównywalnymi ( tylko że się już na tym trzeba znać by robić to samemu ) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubulec 24.03.2008 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 My po kilku latach od postawienia nie zauwazylismy zadnych niepokojacych objawow w styropianowych scianach i mam nadzieje,nigdy ich nie dostrzec Mój brat też mieszka w taki styropiańcu z klocków lego. To już minęło chyba 8 lat jak "bawiliśmy się klockami". Można było przypomnieć sobie młode lata z lezeniem na podłodze i ukladaniem klockow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts