Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na zabawy urodzinowe w ogrodzie

Recommended Posts

no właśnie urządzam już drugi raz urodziny dla synka w naszym ogródku....co wymyślić fajnego dla małych gości żeby mieli zabawy co niemiara..dzieci w wieku 4-5 lat.....na razie mam w planie:

mnóstwo balonów, gril,lepienie z masy solnej,robienie wielkich baniek mydlanych, malowanie kredą po kostce,,oczywiście słodkości i tort.....i co jeszcze??????

Malowanie pędzelkiem trzymanym ustami, bez użycia rąk.

Wyścigi, np. trzymając się za ręce, w worku albo z piłeczką na łyżce, turlając piłkę itd. (może być dziecko-dorosły jeśli na przyjęciu będą rodzice).

Kalambury (hasłem mogą być tytuły bajek dziecięcych).

Śpiewanie piosenek przy gitarze.

Konkurs na najśmieszniejszą minę.

Ważne, by kazde dziecko choć raz mogło zabłysnąć i dostać brawa i malutką nagrodę, choćby cukierka.

wyjdzie nie wyjdzie, nie ma znaczenia, grunt to się dobrze bawić, mój synek na karnawał w przedszkolu miał takie zabawy, śmiechu było co nie miara z tych par.

Może także być rzucanie do celu tzn. puste kubeczki po jogurtach ustawiamy w formie piramidy, zadanie polega na ich zrzuceniu np. za pomoca gumowego krążka.

Może także być zabawa wokół koca, dzieci poruszają się wokół koca w sposób charakterystyczny dla wybranego zwierzęcia np.kota, ptaszka, żabki itp. kiedy usłyszą dźwięk (np.plastikowa butelka napełniona małymi kamykami lub np. bębenek, to co jest w domu) muszą jak najszybciej wskoczyc na koc. To dziecko, które jako pierwsze będzie siedziało na kocu, otrzymuje instrument dla nastepnej rundy. Może być także ta zabawa na odwrót, dzieci poruszaja się w rytm uderzeń, a kiedy one ucichną muszą skoczyc na kocyk :p

• 5 years później...
Mi bardzo podoba się pomysł z piniatą, wymaga on jednak trochę więcej zaangażowania od rodzica, bo piniatę trzeba przygotować z masy papierowej. Ale to też jest okazja na dobra zabawę dla dziecka, któremu na pewno spodoba się takie majsterkowanie i malowanie farbkami pozdrawiam :)

Bardzo fajne są takie medale , dla wszystkich uczestników imprezy urodzinowej. Można je kupić w sklepie z zabawkami za grosze , a dzieci cieszą się ogromnie :) Daje się je za udział w zabawach. Można tez do baloników wrzucić karteczki z zadaniami :)po wylosowaniu takiego balonika , trzeba przekłuć i starsza osoba czyta zadanie :) muszą być śmieszne .Można wymyślać i wymyslać :)

• 3 weeks później...
może poddam pomysł który wykorzystałam dla 6 latka, na przyjęciu były też dzieci 8 letnie a newet 12 latek - to ważne bo mógł wykonywać trudniejsze zadania i płynnie czytać. Zabawa polegała na szukaniu skarbów, dziecko np w baloniku znalazło info że jest gdzieś ukryty skarb , w koejnym miejsu znajdywało następną wskazówkę, wskazówki były opisane w taki sposób żeby dzieci trochę pomyślałay " np : idź i szukaj kolejnej wskazówki patrząc w niebo , w zielonym gąszczu znajdziesz odpowiedź" i kolejna wskazóka była zawieszona na drzewie, były zakopane w piaskownicy, ukwryte w domu, wymyśliliśmy takich wskazówek z 7 ale w wymyślanie zaangażowali się rodzinni studenci i wskazówek zrobiło się z 15 :) było to trochę czasochłonne ale o urodzinach syna mówiło się w kasie cały rok :))) zabawa była przednia a dzieci aż dostały wypieków, skarbem było pudło słodyczy, do wskazówek należało tez wykonywanie zadań, typu skoki etc. Teraz w nagrodę zebrałabym jakieś stare rzeczy pt stary bankot, jakiś medal sprtowy z podstawóki bo miałam wrażenie że te same słodycze troche synka rozczarowały, spodziewał się kufra ze starymi monetami :)

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Też mi przyszło do głowy zabawa w chowanego. To co sprawdzone dla nikogo nie będzie nudne. Albo jest taki fajny pomysł z prezentami, jeśli oczywiście chcesz dać małemu poczekać, by zrobić jakieś wskazówki z zagadkami gdzie może być niespodzianka. Na pewno sprawdza się dla nieco większych dzieci, ale też można (w formie rysunkowej spróbować).

• 2 weeks później...
  • 4 months później...

U mnie było jeszcze robienie mumii z papieru toaletowego (2 drużyny) i przepchnięcie kapsla po wyznaczonym torze pstryknięciami palców.

To co dzieciakom podobało się chyba najbardziej, to to że wszystkie konkursy były z nagrodami (cukierki, soki, batoniki etc) i nagrody dostawali wszyscy a nie tylko zwycięzca.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 8 months później...
  • 6 months później...