Grzegorz 40 23.07.2007 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 Witam . Mieszkam od roku. Betonową stopke pod kominek wylałem na etape wylewek truż przy pionie dymowym,, przy ścianie wewnętrznej , około 6 metrów od ściany zewnętrznej. Poniżej ściany zewnętrznej jest w tym miejscu skarpka wysokości około 60 cm. Czy dałoby sie wywiercić kanał przez mur fundamentowy i dalej w piasku pod chudziakiem aż do miejsca , gdzie ma stanąć kominek ? A może jest juz za późno na takie prace i postawić sobie np piec kaflowy. Słyszałem , że do pieca nie potrzeba kanału doprowadzającego powietrze ? Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotru7 23.07.2007 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 Wszystko można, ale jakim kosztem?W tym przxypadku jest to nieopłacalne i może przynieść więcejszkody niż pożytku. Lepiej zamontuj w pokoju gdzie będzie komineknawietrzak o odpowiednim do mocy kominka przepływie powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz 40 23.07.2007 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 Witam Nawietrzak będzie w ścianie zewnętrznej , będzie wpuszcaał do domu zimne powietrze, a kominek będzie to powietrze ogrzewał ? Chyba jednak nie rozumiem , nie możliwe żeby to tak miało działać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotru7 23.07.2007 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 Nawietrzak może być w ścianie albo w oknie, powietrze i tak musi być do spalenia drewna, jak kominekpracuje to się robi podciśnienie i powietrze wpada do pokojuzostaje zmieszane z powietrzem w pokuju i zużyte w kominku,przy okazji masz wentylację. A jak nie będziesz palił to możeszzamknąć nawietrzak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 23.07.2007 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 A może masz wolny przewód wentylacyjny w tym kominie, który można by wykorzystać jako "czerpnię"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 23.07.2007 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 ja też zapomniałam o tym napowietrzaniu kominka, ale jestem przed wylewkami. Czy mozna dac rure w podłodze i wyprowadzić ją do sciany. Albo ze względu na sporadyczne używanie kominka (w moim przypadku) moze wystarzy powietrze z wyczystki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotru7 24.07.2007 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 ja też zapomniałam o tym napowietrzaniu kominka, ale jestem przed wylewkami. Czy mozna dac rure w podłodze i wyprowadzić ją do sciany. Albo ze względu na sporadyczne używanie kominka (w moim przypadku) moze wystarzy powietrze z wyczystki? Jak Ci się uda schować rurę min 110 w podłodze i zachować nad nią odpowiednią grubość betonu to czemu nie, ale czerpanie powietrza z wyczystki to trzeba mieć pomysł Przecież wyczystka to początek przewodu spalinowego, a potem będzie lament czemu mi dymi w pokoju, albo czemu nie mam ciągu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 24.07.2007 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 A wystarczy jeden nawiewnik na salon 25mkw, w ktorym to ten kominek bedzie stał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgonia 24.07.2007 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Mam podobny problem i jest taka opcja - przekuć ściane zewnętrzną pokoju, położyć zaizolowaną rurę na podłodze, (odległość do kominka 0k. 2mb), a nad nia zrobić coś w rodzaju pólki, pod którą będzie leżeć drewno kominkowe.Może tak być??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 24.07.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 ale czerpanie powietrza z wyczystki to trzeba mieć pomysł Przecież wyczystka to początek przewodu spalinowego, a potem będzie lament czemu mi dymi w pokoju, albo czemu nie mam ciągu Nie masz co wytrzeszczać oczu... Przeczytaj choćby to: http://www.muratordom.pl/instalacje/kominki-i-piece-wolnostojace/kominek-musi-miec-czym-oddychac,6385_1635.htm Nie powiedziałem, że masz po prostu "podłączyć się pod wyczystkę" tylko użyć wolnego przewodu wentylacyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotru7 24.07.2007 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Bwojtek:Poczytaj komu co piszesz a potem odpisuj,ja odpisywałem nickowi: Natalia StankoA ciekawe kto pozwala sobiena robienie wolnych przewodów wentylacyjnych?I to by było na tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 24.07.2007 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Sorry - myślałem, że to do mnie A ja np. mam wolny przewód Tak wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 24.07.2007 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Ja czegoś nie rozumiem. Powietrze do prowadzane do kominka ma iść w chudziaku, z drugiej strony czytam, że..."...Wlot umieść na zewnątrz na wysokości co najmniej 50 cm. W ten sposób unikniesz zasysania brudnego, zakurzonego powietrza"... Jesli rura byłaby w chudziaku, to niestety nie na tej wysokosci. Co na to mądre głowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 24.07.2007 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Wlot umieść na zewnątrz na wysokości co najmniej 50 cm. Bzdura... To nie wlot powietrza do silnika odrzutowego żeby zasysał śmieci w promieniu 10m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 24.07.2007 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Sam podałeś mi ten link Z BZDURA http://www.muratordom.pl/instalacje/kominki-i-piece-wolnostojace/5-zasad-doprowadzenia-powietrza-do-kominka,6385_2166.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 24.07.2007 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Niezupełnie To co zacytowałaś jest dopiero w linku podanym w artykule, do którego dałem link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgonia 24.07.2007 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Nikt nie ma doprowadzenia powietrza przez ściane w pokoju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 24.07.2007 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 jest sens doprowadzania powietrza pod kominek jak kupimy palenisko z możliwością jego podłączenia, koszt tych palenisk to od 4tyś zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.07.2007 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 U nas kominek z wkładem działa na co dzień już od 10 lat. Stawiany był w starym domu, w miejscu starego pieca, z kafli z tegoż pieca i do tego wkład. Grzeje sam, bez wspomagania, ok. 85 m2. Nie używamy istniejącej instalacji CO, bo byłoby za gorąco.Problem z czerpnią powietrza też mieliśmy. Ale... zadbaliśmy o dobrą wentylację pokoju, nawierciliśmy otwór w ścianie do zewnątrz. Kominek pobiera powietrze z pokoju, nie mamy z nim żadnych problemów, w pokoju wentylacja jest absolutnie wystarczająca. Oczywiście potwór w ścianie jest zabezpieczony siateczką przed jakąś "niespodziewaną wizytą" np. ptaszków lub jaszczurek. Całość naprawdę dobrze zdaje egzamin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrtini 24.07.2007 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 U mnie otwór wlotowy jest ok 15 cm na powierzchnią kostki betonowej (jak mi śnieg zasypie - to odśnieżę... nie chce mieć dziury na 150 cm) Wlot jest w ścianie frontowej garażu. Następnie rura fi 110 przechodzi na płaski kanał wentylacyjny 110x60, który podłogą garażu biegnie jakieś 300 cm a potem zakręca o 90 stopni i jeszcze z 90 cm pod kominek. Wylewki nad ta rura jest z 7-8 cm. Rura była wkuwana w chudziak. Cała robota to 1-2 godziny. Koszt rur ok 30 PLN za 100cm - Castorama Pozdrawiam kominkarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts