Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Już mieszkam, chcę robic kominek, a co z dopływem powietrza

Recommended Posts

Witam .

Mieszkam od roku. Betonową stopke pod kominek wylałem na etape wylewek truż przy pionie dymowym,, przy ścianie wewnętrznej , około 6 metrów od ściany zewnętrznej. Poniżej ściany zewnętrznej jest w tym miejscu skarpka wysokości około 60 cm. Czy dałoby sie wywiercić kanał przez mur fundamentowy i dalej w piasku pod chudziakiem aż do miejsca , gdzie ma stanąć kominek ?

A może jest juz za późno na takie prace i postawić sobie np piec kaflowy. Słyszałem , że do pieca nie potrzeba kanału doprowadzającego powietrze ?

Grzegorz

Nawietrzak może być w ścianie albo w oknie,

powietrze i tak musi być do spalenia drewna, jak kominek

pracuje to się robi podciśnienie i powietrze wpada do pokoju

zostaje zmieszane z powietrzem w pokuju i zużyte w kominku,

przy okazji masz wentylację. A jak nie będziesz palił to możesz

zamknąć nawietrzak.

ja też zapomniałam o tym napowietrzaniu kominka, ale jestem przed wylewkami. Czy mozna dac rure w podłodze i wyprowadzić ją do sciany. Albo ze względu na sporadyczne używanie kominka (w moim przypadku) moze wystarzy powietrze z wyczystki?

Jak Ci się uda schować rurę min 110 w podłodze i zachować nad

nią odpowiednią grubość betonu to czemu nie,

ale czerpanie powietrza z wyczystki to trzeba mieć pomysł :o

Przecież wyczystka to początek przewodu spalinowego, a potem

będzie lament czemu mi dymi w pokoju, albo czemu nie mam ciągu

ale czerpanie powietrza z wyczystki to trzeba mieć pomysł

Przecież wyczystka to początek przewodu spalinowego, a potem

będzie lament czemu mi dymi w pokoju, albo czemu nie mam ciągu

Nie masz co wytrzeszczać oczu... Przeczytaj choćby to: http://www.muratordom.pl/instalacje/kominki-i-piece-wolnostojace/kominek-musi-miec-czym-oddychac,6385_1635.htm

Nie powiedziałem, że masz po prostu "podłączyć się pod wyczystkę" tylko użyć wolnego przewodu wentylacyjnego.

Ja czegoś nie rozumiem.

Powietrze do prowadzane do kominka ma iść w chudziaku, z drugiej strony czytam, że..."...Wlot umieść na zewnątrz na wysokości co najmniej 50 cm. W ten sposób unikniesz zasysania brudnego, zakurzonego powietrza"...

Jesli rura byłaby w chudziaku, to niestety nie na tej wysokosci.

Co na to mądre głowy?

U nas kominek z wkładem działa na co dzień już od 10 lat. Stawiany był w starym domu, w miejscu starego pieca, z kafli z tegoż pieca i do tego wkład. Grzeje sam, bez wspomagania, ok. 85 m2. Nie używamy istniejącej instalacji CO, bo byłoby za gorąco.

Problem z czerpnią powietrza też mieliśmy. Ale... zadbaliśmy o dobrą wentylację pokoju, nawierciliśmy otwór w ścianie do zewnątrz. Kominek pobiera powietrze z pokoju, nie mamy z nim żadnych problemów, w pokoju wentylacja jest absolutnie wystarczająca. Oczywiście potwór w ścianie jest zabezpieczony siateczką przed jakąś "niespodziewaną wizytą" np. ptaszków lub jaszczurek. Całość naprawdę dobrze zdaje egzamin.

U mnie otwór wlotowy jest ok 15 cm na powierzchnią kostki betonowej (jak mi śnieg zasypie - to odśnieżę... nie chce mieć dziury na 150 cm) Wlot jest w ścianie frontowej garażu. Następnie rura fi 110 przechodzi na płaski kanał wentylacyjny 110x60, który podłogą garażu biegnie jakieś 300 cm a potem zakręca o 90 stopni i jeszcze z 90 cm pod kominek. Wylewki nad ta rura jest z 7-8 cm. Rura była wkuwana w chudziak. Cała robota to 1-2 godziny. Koszt rur ok 30 PLN za 100cm - Castorama

Pozdrawiam kominkarzy :-)