Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co jedzą małe koty ?

Renia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
Małe koty jedzą małe wróble i małe myszy. Przynajmniej mój jadł. A poza tym nie był wybredny i od mniej więcej 12 tygodnia życia wcinał żarcie z saszetek - podstawowy warunek to DOBRA JAKOŚĆ karmy. Nie było komplikacji - kot był zdrowy, energiczny, pełen życia i radości. "Nie skarżył się".

Małe koty jedzą małe wróble i małe myszy. Przynajmniej mój jadł.

No to chyba był wychodzacy i sam polował, ale gdzie znowu tak tych wróbli i myszy było żeby sobie codziennie pojadł ???

Jak sie mieszka w bloku, to nie ma szans na TAKIE smakołyki, pozostaje ewentualnie saszetka lub brązowe "ciasteczka". Albo parzona rybka lub świeże mięsko.....

Na deser mozna podac łyżeczke smietanki albo baiałego serka lub tartego żółtego serka ..... lody smietankowe, maslane herbatniczki lub biszkopcik własnej produkcji !!!

Kocie menu wcale nie jest takie ubogie jak sie okazuje, nawet desery mozna wyczarować.

No i mozna podawac w krysztalowych miseczkach i sadzac go na kołderce i głasiac, głasiać..... żyć nie umierać.

Cysorz to ma klawe zycie.

Żeby ktos mógł odpoczywać, ktos musi obsługiwać.

Mam to szczęście, że już mieszkam na wsi i złapanie myszy lub wróbla nie stanowi specjalnego problemu. Faktycznie nie było to codziennie, ale co dwa - trzy dni udawało mi się tak jego dietę urozmaicać..

Wróblami diety nie urozmaicaj raczej :(

Polującego kotka trzeba częściej odrobaczać. Wlasciwie jest permanentnie zarobaczony :evil: To dopiero urozmaicenie :wink:

Mam to szczęście, że już mieszkam na wsi i złapanie myszy lub wróbla nie stanowi specjalnego problemu. Faktycznie nie było to codziennie, ale co dwa - trzy dni udawało mi się tak jego dietę urozmaicać..

Wróblami diety nie urozmaicaj raczej :(

Polującego kotka trzeba częściej odrobaczać. Wlasciwie jest permanentnie zarobaczony :evil: To dopiero urozmaicenie :wink:

Przyznam, że nie wiedziałem. Dziękuję.

Jak sie mieszka w bloku, to nie ma szans na TAKIE smakołyki, pozostaje ewentualnie saszetka lub brązowe "ciasteczka".

A moja niewychodząca kotka sobie zamówiła catering. Catering przychodzi co jakis czas do domu (pewnie przez okno), mieszka w szafce kuchennej aż go kot nie złapie. Na szczęście dostawy są rzadko, choc osobiście wolałabym wcale. Dwie dostwy udało mi sie jej zabrac jeszcze żywe i wyrzucić na drogę (wiem, że wrócą...).

Drugi kot tez się nauczył od niej łapać myszy.

Pozdrawiam

zielony_listek

A notoryczne łapanie i jedzenie much tudzież motylic itp. tez powoduje zarobaczenie kota ??? Bo mój bez przerwy poluje i zjada, przeciez to paskudztwo ma w sobie niezłe ilości paskudztwa !!! Bleeee :evil:

może 8)

standardowo, nawet kota niewychodzącego powinno się odrobaczać przynajmniej raz na pół roku

Podoba mi się Twój podpis Renia :D

• 5 weeks później...

Mam podobny problem i to potrójny. Otóz tydzień temu na poduszce w opuszczonej /lokator przekształcił się w kanapowca :) / psiej budzie znalazłam 3 malutkie przytulone do siebie kociaczki./znalazłam bo kanapowiec intensywnie szczekał w tej okolicy/ Matki nie widac. Pewnie jakas dzika kotka je opusciła.

Podsuwamy im mleczko, jakieś kaszki ale co jeszcze? Nie chcę im zaszkodzić. Nie umiem ocenic ich wieku - trzymają sie razem, nie wychodzą z tej budy.

Nigdy nie miałam kotów, wiec wiedzy zero /karmienie, odrobaczanie szczepienia???? :( /

Pomózcie.

ps. Czy takie maluchy można rozdzielić? Mam już chętną osobę, która weźmie jednego.

Co z resztą nie wiem.

Dropsiak odstaw mleko, koty powinny pić tylko mleko dla kotów. Jeśli są bardzo małe to mleko od weterynarza (tzw. zastępcze), jeśli większe, to może być mleko dla kotów kupione w sklepie (np. Klara, Whiskas), ale wówczas podstawą diety powinno być już co innego, czyli mięso - gotowany kurczak, ewentualnie surowa wołowina. Do tego różne dodatki, można podawać kaszkę kukurydzianą lub kleik ryżowy dla dzieci, odrobinę ryby, jogurtu, śmietanki. Ale wszystko zależy od wieku kota. Ciężko Ci pomóc, nie wiedząc jak duże masz koty. Żeby ustalić wiek, a poza tym sprawdzić czy kocięta nie są chore, a także zadbać o np. odrobaczenie musisz udać się z nimi do weterynarza.

A tu masz jeszcze garść informacji http://www.fundacjakot.pl/content/view/48/46/

http://www.wsinf.edu.pl/~klimek/rokcafe/karmy_polecane/

fajnie, że przygarnąłeś maluchy 8)