Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek J & T projekt indywidualny - komentarze

Recommended Posts

Witam serdecznie

Pewnie nie będę oryginalna ale chciałam powiedzieć, że ślicznie wyszły Wam pomieszczenia domku, jest to taki mój klimat i pozwoliłam sobie "zgapić" ścianę telewizyjną.

Co prwada do końca mojej budowy jeszcze hoho ale ...już szukam inspiracji wnętrz. Pięknie naprawdę pięknie

Pozdrawiam cieplutko.

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 4 weeks później...

Witamy witamy :D

Wybór oświetlenia teoretycznie prosty, ale nie jest tak łatwo.

Wizję na większość oświetlenia mieliśmy już na etapie elektryki, ale i tak nie było łatwo z zakupem.

Wybrać coś co się podoba i z ceną nie podchodząca pod tysiąc zeta nie było prosto, ale jakoś się udało.

Większość oświetlenia znaleźliśmy w marketach budowlanych 8)

pozdrawiamy

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Bardzo podoba mi się Wasz dom, wnętrza super, klinkier na zewnątrz był naszym marzeniem, ale wygrała z nim konieczność pójścia na kompromis.

Widać, że sam projekt solidnie przemyślany od początku. Gratulacje!

Mam pytanie odnośnie oświetlenia korytarza. Nasz będzie podobny, jasne płytki, drzwi do pokoi w kolorze orzech, kinkiety gipsowe pomalowane w odcieniu ściany i tu moje pytanie - czy Wasze kinkiety dają wystarczająco dużo światła? Na zdjęciach efekt jest super, bardzo jasno. Czy tak samo jest w rzeczywistości?

Jakiej mocy żarówki macie - może to głupie pytanie, ale nie cierpię, gdy we wnętrzu jest niedostatecznie jasno, więc chcę się upewnić, że nasz korytarz będzie dobrze oświetlony.

Dodam, że my zaplanowaliśmy 2 kinkiety po jdnej stronie na ścianie, a do tego 4 halogeny w suficie. Może wystarczyłoby dodać jeszcze 2 kinkiety na przeciwległej ścianie korytarza i zrezygnować z halogenów?

Jak widzicie - macie naprawdę inspirujące wnętrza!

Dziękuję!

Witam.

W rzeczywistości w naszym korytarzu jest bardzo jasno.

W naszych kinkietach są żarniki Rs7 115mm a więc takie jak w halogenach zewnętrznych. Kinkiety oryginalnie maja włożone żarniki 100W i dają one baaardzo dużo światła. Jak byśmy mieli wymieniać spalony żarnik to włożymy 75W i tez będzie jasno.

Druga sprawa jasności korytarza to fakt że na krótkim odcinku (około 5 metrów) jest 6 kinkietów, a w dalszej części (kolejne 4 metry) są 4 kinkiety.

Przy włączeniu 6 kinkietów mamy pobór prądu 600W :D a więc włączamy je tylko na moment przejścia.

Fajnie jest mieć różne oświetlenie, ale lampy i kinkiety są ogólnie drogie i żeby wszystko pasowało trzeba się liczyć z wydatkiem kasy.

Pozdrawiamy