Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy robić orynnowanie na wykuszu - pilne

Recommended Posts

Wykusz nie jest duży - jak na załączonej ilustracji:

http://www.enter.net.pl/www/phantom/Images/zima1.jpg

Wolałbym nie robić (rynny oszpecą). Dekarze też mówią, że nie jest to konieczne, bo wykusz jest prawie w połowie schowany pod dużym dachem - widać to akurat dobrze na zdjęciu po linii cienia. Ale zastanawiam się, czym grozi (jeśli w ogóle) brak orynnownania w tym miejscu. Czy spadające strugi deszczu nie ochalapią np. zbytnio elewacji, okien?. Czy ktoś ma doświadczenia w tej kwestii?

A co może się stać?

Piony wodociągowe są często obudowane,mimo ciśnienia w rurach.

Jasne, jeśli zastosuje się rurę spustową o grubości ścianki kilku milimetrów (jak przy wodociągowej), to nie będzie prawie żadnego ryzyka :lol: .

A może zastosować rynnę o niewielkim przekroju i "rzygacz" (lub dwa w narożnikach wykusza), co odsunie wodę od elewacji.

Wody z daszku może być niewiele, ale jeżeli ma to być przyczyną zamakania elewacji po każdym deszczu to warto ten problem przemyśleć.

Myśleć o tym trzeba przed połozeniem dachówki, bo potem będzie problem z mocowaniem blacharki i haków rynnowych.

Ja zamontowałbym jednak rynny. Zresztą na swoim budynku tak zrobiłem.

Nie uważam , że rynny szpecą. Koszt wykonania orynnowania tego wykuszu byłby niewielki, można użyć rynien o mniejszej średnicy i wodę wypuścić z nich na dach w koszu. Pożytki: unikniesz sopli zimą, zwiększonego zamakania ścianki podczas opadów przy silnym wietrze a i Twój ładny budynek będzie wyglądał na wykonany bez braków. Coś jednak wizualnie by brakowało ....

Ale to już tylko moja prywatna opinia.

...... Koszt wykonania orynnowania tego wykuszu byłby niewielki, można użyć rynien o mniejszej średnicy i wodę wypuścić z nich na dach w koszu. ....

A gdzie Ty widzisz ten kosz ?

Oj chyba się czepiam szczegółów ...

Dokładnie w tym miejscu w którym jest pionowa podłużna płachta śniegu.

Jeśli pokrycie dachu będzie wykonane z dachówki lub blachy to tam właśnie musi byc kosz.

Zgodzisz się ze mną?

Sorry, rzeczywiście zbyt zasugerowałem sie tą lukarną. A dla czego? Gdyż zamocowaie rynien na wykuszu wydawało mi się oczywiste. Swoją opinię podtrzymuję. Wycofuję jedynie fragment dot. kosza - którego oczywiście tam nie ma. :oops:

Rynnę spustową można ukryć np. w ociepleniu (co nie jest jednak najlepszym rozwiązaniem) lub też zainstalować rzygacz podobny do tego jakie robi się na balkonach. Najlepiej jednak puścić ją tradycyjnie po ścianie.

Pozdrawiam

Parę dni temu zamontowałem wzdłuż moich dwóch balkonów (jeden nad wykuszem) blachę w ten sposóbkilka cm , że wychodzi ona poza balkon na kilka cm, idzie prawie pionowo w dół i kończy się zaokrąglonym kapinosem. Zaraz po tym spadła ulewa a ja patrzyłem, jak woda ścieka po blasze i zakręca wraz z nią pięknie spadając wprost na okno w wykuszu i na elewację w drugim balkonie. Deszcz był "z falą" i jak przeszła pierwsza, woda ściekała normalnie, tzn urywała się na zaokrągleniu blachy. Niepokoi mnie to jednak i teraz wolałbym dać rynienki z rzygaczem.

Moja rada: COŚ musisz dać.