Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KANALIZACJA

EWITKA

Recommended Posts

• Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podstawowe zasady to dobór odpowiednich średnic rur do odpowiednich elementów (kibelek, umywalka)

Unikać kątów prostych w załamaniach

Zachowanie spadków

Szczelność połączeń; lepiej wcisnąć na mydełko niż źle na sucho :)

Kibelek jak najbliżej pionu.

Dobra wentylacja pionu bez zakrętasów które spowodują szum.

Dobrze zabudować nie zapominając o punktach rewizyjnych.

Dobrze wyliczyć wysokość wyjścia rury pod kibelek itp

Resztę znajdziecie w dziale muratora instalacje

Dziękuję za podpowiedzi.

Gdybym tak jeszcze mogła prosić o informacje na jakim etapie robót rozprowadza się kanalizację? Czy jakieś elementy można rozprowadzić przed zalaniem posadzek?

Na samym początku.

Trzeba zrobić przepusty przez fundament na wodę,kanalizację itd. Potem przepusty przez strop jeśli jest piętro.

Pod posadzką czy w posadzce czy nawet pod chudziakiem prowadzi się również rury kanalizacyjne.

Wszystko zależy od potrzeb.

• 1 month później...
o kutfa ja mam kotow prostych 4 kibelek od pionu stoi 5 metrow ale wiecie co dziala najwazniejsze ze jest sopadek sr......am juz 2 lata i nic nie zapycha sie nie smierdzi daje rade slyszalem opinie nawet ze spadek zbyt duzy blokuje rurki bo woda z byt szybko odplywa i nie zabiera ze soba tego co powinna

• 2 months później...
  • 3 weeks później...
  • 1 month później...

Ja wszystko robie sam tnz

Kanaliza, CO, woda, elekryka, plyki, bialy montaz, ocieplenie, nida na poddaszu, drzwi wew i zew, brama garazowa (oczywiscie drzwi i brama to montaz tylko ), podbitka, scianki dzialowe..... mam pojecie i mam wyobraznie jak co zrobic dlatego podejmuje sie tego.

Nie ze skapstwa ale z przyjemnosci.

Pozdrawiam

Kanaliza male piwo w porownaniu z tym co mnie jeszcze czeka.

Pozdrawiam

ja montuję kanalizę na smar typu towot...

od kilku lat - zero problemów

---

trzeba uwazać na uszczelki - przy zbyt 'energicznym' wciskaniu rur lubią się podwinąc - kilkakrotnie naprawialem już połączenia wciśnięte na hamca albo na sucho albo na 'wodę'

---

pozdrawiam

---

nie zapomnijcie o wyprowadzeniu pionu nad dach w miejscu oddalonym od okien

---

• 1 year później...

A czy ten pion może być wyprowadzony ponad dach tuż obok komina wentylacji grawitacyjnej?

Czasami zdarza się odwrócony ciąg w takim kominie i obawiam się, że wtedy może zalatywać szambem w domu. Czy jest takie niebezpieczeństwo?

I jeszcze jedno pytanie. Czy podejście kanalizacyjne może być przyłączone bezpośrednio do poziomu (jak na rys. wersja 1), czy koniecznie musi być jeden pion (jeden trójnik), z którego będą rozchodziły się rury do wszystkich "urządzeń" (jak na rys. wersja 2)?

http://img49.imageshack.us/img49/6236/kanalizacja.th.jpg