metis_ps 23.07.2007 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 Witam!!!Próbowałem coś wyszukać na ten temat ale nie znlazlem dokladnie tego o co mi chodzi.Pod koniec tygonia bede miał zakończone ściany fundamentowe i po zasypaniu i zagęszczeniu podłoża będę wylewał płytę betonową łącznie z wieńcem który przebiga na wszytskich ścianach fundamentowych (czyli po obwodzie oraz wnętrznymi ścianami nośnymi). Zastanawiam się czy na tym etapie myśleć już o dylatacji czy dopiero na etapie kolejnej wylewki jastrychowej? A jeżeli tak to jak ją wykonać.Drugie pytanie jakie jeszcze mam to czy dozbrajać tą płytę betonową siatką zbrojeniową. Pomyślałem, że może warto wrzucić siatkę w dwóch rzędach chociaż w tych miejscach gdzie będą sie opierały ściany działowe. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i rady. Pozdrawiam. Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.07.2007 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 to znaczy, że lejesz chudziak łącznie z wieńcem?tak się nie robialbo wieniec i oddzielnie chudziakalbo płyta żelbetowa na całości (co, sądząc po opisie, jest bez sensu)w miejscu ścianek działowych (jeżeli będą ciężkie) można pogłębić chudziak, dać w chudziaku wzdłuż ścianu ze dwa pręty,jeżeli ścianki "normalne" to nie ma potrzeby dodatkowego zbrojenia i przegłębiania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metis_ps 24.07.2007 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Dlaczego nie powinno sie wylewać chudziaka razem z wieńcem?Jakie sa przeciwskazania?Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 24.07.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Dlaczego nie powinno sie wylewać chudziaka razem z wieńcem?Jakie sa przeciwskazania? Piotrek Takie ,że Ci pęknie na styku wieniec - chudziak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.07.2007 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 no i wieniec z chudziaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metis_ps 25.07.2007 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Macie racje. Osobno zrobie wieniec a potem spokojnie bede lał chudziaka. Inaczej to musiałaby być normalna zbrojona płyta.Dzięki za wskazówki i otworzenie oczu.Pzdr.Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 26.07.2007 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Ja się może podłącze troche - projektanci narysowali mi B15 zamiast chudziaka. O co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 26.07.2007 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Ja się może podłącze troche - projektanci narysowali mi B15 zamiast chudziaka. O co chodzi? Może planują TGV puścić po tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 26.07.2007 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 No właśnie. Mówi jeden (bo drugi się wczasuje), że i tak jak pisze się B15 to z betoniarni przyjeżdzą B10 a B10 to już w zasadzie chudziak więc będzie dobrze. No dobrze pewnie będzie. Najlepiej pewnie by było, jak byśmy dali B50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 26.07.2007 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 pewnie projektant nie miał paszportu niemieckiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 26.07.2007 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Tia. Najśmieszniejszy był początek rozmowy: JA: Hmmm... Daliście B15 na podłogę? A po co? Nie wystarczy chudziak? ARCH: Przecież B15 to właśnie chudziak! (sic!) JA: Erm... O ile mi wiadomo to, B15 to normalny "gruby" beton konstrukcyjny, a chudziak to jakieś B7,5 ARCH: Eeee.. Mmmm... No tak, ale... [i tu następuje argumentacja przytoczona powyżej] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts