Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta betonowa a dylatacja

Recommended Posts

Witam!!!

Próbowałem coś wyszukać na ten temat ale nie znlazlem dokladnie tego o co mi chodzi.

Pod koniec tygonia bede miał zakończone ściany fundamentowe i po zasypaniu i zagęszczeniu podłoża będę wylewał płytę betonową łącznie z wieńcem który przebiga na wszytskich ścianach fundamentowych (czyli po obwodzie oraz wnętrznymi ścianami nośnymi). Zastanawiam się czy na tym etapie myśleć już o dylatacji czy dopiero na etapie kolejnej wylewki jastrychowej? A jeżeli tak to jak ją wykonać.Drugie pytanie jakie jeszcze mam to czy dozbrajać tą płytę betonową siatką zbrojeniową. Pomyślałem, że może warto wrzucić siatkę w dwóch rzędach chociaż w tych miejscach gdzie będą sie opierały ściany działowe. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i rady.

Pozdrawiam.

Piotrek

to znaczy, że lejesz chudziak łącznie z wieńcem?

tak się nie robi

albo wieniec i oddzielnie chudziak

albo płyta żelbetowa na całości (co, sądząc po opisie, jest bez sensu)

w miejscu ścianek działowych (jeżeli będą ciężkie) można pogłębić chudziak, dać w chudziaku wzdłuż ścianu ze dwa pręty,

jeżeli ścianki "normalne" to nie ma potrzeby dodatkowego zbrojenia i przegłębiania

No właśnie. Mówi jeden (bo drugi się wczasuje), że i tak jak pisze się B15 to z betoniarni przyjeżdzą B10 a B10 to już w zasadzie chudziak więc będzie dobrze.

No dobrze pewnie będzie. Najlepiej pewnie by było, jak byśmy dali B50 :-)

Tia. Najśmieszniejszy był początek rozmowy:

JA:

Hmmm... Daliście B15 na podłogę? A po co? Nie wystarczy chudziak?

ARCH:

Przecież B15 to właśnie chudziak! (sic!)

JA:

Erm... O ile mi wiadomo to, B15 to normalny "gruby" beton konstrukcyjny, a chudziak to jakieś B7,5

ARCH:

Eeee.. Mmmm... No tak, ale... [i tu następuje argumentacja przytoczona powyżej]

:)