Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

woda wypłukuje ziemie na skarpie - proszę o podpowiedzi

Recommended Posts

http://mpb1971.photosite.com/~photos/tn/181_1024.ts1183479086000.jpg

no właśnie... wczoraj układałam otoczaki na nowo, bo po ostatniej ulewie spływająca ze skarpy woda wypłukała ziemię i zakryła dolną warstwę kamieni. Mam wrażenie, że po każdym deszczu czeka mnie syzyfowa praca. Podpowiedzicie proszę co robię źle i jak to poprawić :roll:

Musisz posadzić rośliny okrywowe (np. skalniaki) lub jakieś inne, które częściowo zatrzymają spływ wody. Im więcej roślin tym lepszy efekt. Można tez przykryć to folia i obsypać korą, albo dołożyc więcej kamieni.

wczoraj myślałam właśnie, żeby wyłożyć folią i obsypać korą ale pomyślałam, że teraz będzie spływała i ziemia i kora... :-?

Musisz posadzić rośliny okrywowe (np. skalniaki) lub jakieś inne, które częściowo zatrzymają spływ wody. Im więcej roślin tym lepszy efekt. Można tez przykryć to folia i obsypać korą, albo dołożyc więcej kamieni.

wczoraj myślałam właśnie, żeby wyłożyć folią i obsypać korą ale pomyślałam, że teraz będzie spływała i ziemia i kora... :-?

Pomyślałbym tak samo jak Ty :) .

..

w moim przypadku skarpę zniwelowałem za pomocą tarasów z kamieni oraz gęsto posadzonych roślin. w niektórych miejscach na skarpie położyłem folie i ścisle obłożyłem to kamieniami. folia zatrzymuje mi chwasty oraz utrudnia karczownikowi wypychanie ziemi pomiędzy kamienie.

jak mi przychodzi chęć i fantazja cos posadzić to wyciągam jeden z kamieni , nacinam folie i wsadzam upatrzona roślinkę. jak na razie w tym przypadku jakoś to funkcjonuje bez zarzutu. kory nie stosowałem, stąd słuszna Twoja i Pinusa uwaga o możliwości jej spłukiwania. :wink:

Miałam ten sam problem, dobrze jest zrobić odprowadzenie wody taki a'la sztuczny strumuk z dużą powierzchnią rozsączania. Inaczej ułożyć otoczaki, bardziej naturalnie, wiecej w górnej warstwie, aby stabilizowały skarpę.Roślinność zadarniająca to podstawa, dobrze radzą sobie jałowce, świerki gniazdkowe itp. Ja w jednej części mam rojniki i inne skalniaki, super się trzymają, dobrze sprawdza się pospóka, jest ciężka i ładnie woda wsiąka, nie powodując zmywania oraz chroni przed zabrudzeniem kostkę.Wstawiam zdjęcia mojej skarpy, którą dopiero robię :D . Woda nic już nie wymywa, ładnie wsiąka.Ja też chciałam chodnik zaraz przy skarpie, ekipa która u nas układała, powiedziała mi, że owszem, ale w odległości ok 1m od skarpy, bo inaczej woda nie będzie miała gdzie wsiąkac i będzie spływac na kostkę.Zrezygnowałam w mam trawę. Sprawdza się super.

http://corsa1.fotosik.pl/albumy/234081.html

Dzięki :D .Skarpa nie jest jeszcze skończona, to dopiero zarys. Nasz ogród ma dopiero 2 lata, jeszcze jest wiele do zrobienia. Skarpy mamy z 3 stron, wysokość tarasu od trawnika w najwyższym miejscu ok. 1,40 cm, mała skarpa ok. 1m. Dodałam nowe zdjęcia, na których mam nadzieje widać wyraźniej poziom skarpy, niestety fotograf ze mnie kiepski :oops:

Mokka, o rany... skarpa piękna :o , liczę na to, że mój ogród za dwa lata też będzi taki piękny a i rośliny na skarpie rozrosną się na tyle, że będą ją umacniały. Jednak nauczona przykrym doświadczeniem skarpę po drugiej stronię tarasu robię zupełnie inną. Być może stanie się tak, że to co na zdjęciach powyżej zmienię (jeśli mi sił starczy :wink: ).

Dzięki wszystkim za rady, tobie Mokka za piękne zdjęcia. Jak tylko uporam się z drugą skarpą - wrzucę zdjęcia.

pozdrawiam

• 1 year później...
  • 8 months później...