Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czerwone robaki

Recommended Posts

W zeszłym roku posadziłam malwę i dopiero w tym roku pięknie rozkwitła. Niestety zaatakowały ją jakieś wstrętne czerwone robale. Pędy i pąki są wręcz oblepione tym paskudztwem. Robaki mają jakby czerwone pancerzyki z niewielkimi czerwonymi plamkami. Szukałam w Internecie, co to za świństwo. Ale nie znalazłam. Może ktoś mi powie co to może być i jak to zwalczać?

Robaki mają ok.0,6 cm - 1 cm. Nie widzę żeby skakały czy fruwały. Po prostu siedzą gromadnie na malwie, zwłaszcza na końcówkach-pędach. To owady z małymi nóżkami i twardymi czerwonymi pancerzykami. Nie mam fotki. Z pewnością sa to szkodniki, bo malwa wyraźnie zmizerniała.

małe nóżki - to może jakieś chrząszcze z rodziny stonkowatych. :roll:

a kowaliki zliczane są do drapieżników, raczej pożyteczne wiec mi tu nie pasują.

złap na kartkę papieru, spokojnie się przyglądnij, zobacz czy są uszkodzenia liści, łodyg (wygryzione dziurki). jeżeli tak to mogą to być chrząszcze. jeżeli brak uszkodzeń zewnętrznych, prawdopodobnie są to pluskwiaki.

Sprawdziłam w Internecie:

"Znane są masowe pojawy kowala bezskrzydłego (Pyrrhocoris apterus) - owada o pięknie ubarwionym ciele długości około 1 cm. Z wierzchu, na jaskrawym, czerwonym tle widoczny jest wyraźny, czarny rysunek. Spód ciała jest czarno ubarwiony. Owad ten występuje najczęściej na przyziemnej części pni starych lip i wiązów w czasie kwitnienia tych drzew. Są to przeważnie nieszkodliwe owady żywiące się sokiem roślin lub resztkami organicznymi. W szkółkach mogą jednak uszkadzać młode drzewka i wyrządzać szkody w winnicach. "

Odżywiaja się sokami roślin, więc jednak szkodnik.

U mnie na malwie nie ma śladów gryzienia, ale malwa rzeczywiście zmizerniała i straciła kwiaty. Więc pewnie wyssały z niej soki. Nadal nie wiem jednak jak się tego pozbyć.