imak 24.07.2007 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 W zeszłym roku posadziłam malwę i dopiero w tym roku pięknie rozkwitła. Niestety zaatakowały ją jakieś wstrętne czerwone robale. Pędy i pąki są wręcz oblepione tym paskudztwem. Robaki mają jakby czerwone pancerzyki z niewielkimi czerwonymi plamkami. Szukałam w Internecie, co to za świństwo. Ale nie znalazłam. Może ktoś mi powie co to może być i jak to zwalczać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluszczyk 24.07.2007 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 może trochę więcej opisu, rozmiary, skaczą, może załączysz fotkę to łatwiej będzie określić a może jest to po prostu rdza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 24.07.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 imak,A cvzy może nie jest to przypadkiem kowalikhttp://www.strykowski.net/owady/Fotografie_kowali_bezskrzydlych_1782.jpgMam je od tat i nie zauważyłem, żeby coś niszczyły, a malwy mam też.Ale może się mylę, ale najpierw musimy ustalić czy mówimy o tym samym owadzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imak 24.07.2007 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Robaki mają ok.0,6 cm - 1 cm. Nie widzę żeby skakały czy fruwały. Po prostu siedzą gromadnie na malwie, zwłaszcza na końcówkach-pędach. To owady z małymi nóżkami i twardymi czerwonymi pancerzykami. Nie mam fotki. Z pewnością sa to szkodniki, bo malwa wyraźnie zmizerniała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imak 24.07.2007 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 O....!!!!! Chyba ten kowalik, a przynajmniej coś podobnego. Przyjrzę się im jeszcze raz. Ale zdaje się , że to to. Na fotce wygląda sympatycznie, ale w dużej ilości i to na kwatku jest odrażające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluszczyk 24.07.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 małe nóżki - to może jakieś chrząszcze z rodziny stonkowatych. a kowaliki zliczane są do drapieżników, raczej pożyteczne wiec mi tu nie pasują. złap na kartkę papieru, spokojnie się przyglądnij, zobacz czy są uszkodzenia liści, łodyg (wygryzione dziurki). jeżeli tak to mogą to być chrząszcze. jeżeli brak uszkodzeń zewnętrznych, prawdopodobnie są to pluskwiaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imak 24.07.2007 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Sprawdziłam w Internecie:"Znane są masowe pojawy kowala bezskrzydłego (Pyrrhocoris apterus) - owada o pięknie ubarwionym ciele długości około 1 cm. Z wierzchu, na jaskrawym, czerwonym tle widoczny jest wyraźny, czarny rysunek. Spód ciała jest czarno ubarwiony. Owad ten występuje najczęściej na przyziemnej części pni starych lip i wiązów w czasie kwitnienia tych drzew. Są to przeważnie nieszkodliwe owady żywiące się sokiem roślin lub resztkami organicznymi. W szkółkach mogą jednak uszkadzać młode drzewka i wyrządzać szkody w winnicach. "Odżywiaja się sokami roślin, więc jednak szkodnik. U mnie na malwie nie ma śladów gryzienia, ale malwa rzeczywiście zmizerniała i straciła kwiaty. Więc pewnie wyssały z niej soki. Nadal nie wiem jednak jak się tego pozbyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imak 24.07.2007 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Jak to pluskwiak, to kupię coś na karaluchy i spróbuję. Zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluszczyk 24.07.2007 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Jak to pluskwiak, to kupię coś na karaluchy i spróbuję. Zobaczymy genialnie ! mogę tylko życzyć Ci dużo szczęścia i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts