Angelika 27.07.2007 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 my mamy odbiory i nie mamy jakiegos cisnienia ze musimy szukamy alternatywy polegajacej na płacewniu takiej samej raty jak dotychczas ale od wiekszej sumy której nadwyzke dostaniemy widze ze sąsiedzi mają po 250tys kredytu i rate maja ok 1500zł Ale to mówisz chyba o kredycie w PLN bo jak w CHF to przy tej sumie to spora ta rata. Tez mi się tak zdaje, bo my w CHF przy 450 000 mamy miec ratę około 1900 może z jakims haczkiem. O ile dobrniemy - bo sił juz mi brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.07.2007 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 a na ile lat macie kredyti czy raty równe czy malejące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelika 30.07.2007 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 a na ile lat macie kredyt i czy raty równe czy malejące na 43 lata i równe raty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 30.07.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 a na ile lat macie kredyt i czy raty równe czy malejące na 43 lata i równe raty Hehe. Jakoś dziwnie. 43 lata ? Ja mam na 40 ale tylko dlatego żeby miec teraz nizsze raty bo i tak zamierzam w ciagu 2-3 lat splacic go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelika 30.07.2007 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 a na ile lat macie kredyt i czy raty równe czy malejące na 43 lata i równe raty Hehe. Jakoś dziwnie. 43 lata ? Ja mam na 40 ale tylko dlatego żeby miec teraz nizsze raty bo i tak zamierzam w ciagu 2-3 lat splacic go. My tak samo, mamy zamiar wczesniej splacić, ale póki co chodzi o raty i zdolność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.07.2007 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 a gdzie mozna zarobic 450 000 w 2 -3 lata???? przepraszam ale gracie w innej lidze. rozłączam sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 30.07.2007 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 a gdzie mozna zarobic 450 000 w 2 -3 lata???? przepraszam ale gracie w innej lidze. rozłączam sie Nie przesadzaj. Jakbym grał w innej lidze to bym sie nie pytał ile co kosztuje i nie brał kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 30.07.2007 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Sluchaj, nam Millenium dwa- trzy tygodnie temu dało ofertę na Libor+Marża na 3,69, ale kazali dopiero wówczas !!! zweryfikować kosztorys wykończenia analitykowi, czemu tego wcześniej nie zorbili - to nie wiem. W związku z tym, iż analityk analizował 1 stronę przez 2-3 tygodnie, to w tym czasie poskoczył Libor, więc podnieśli nam do 4,1 oprocentowanie. Nie chcę Cię martwić, ale zastanów się dobrze nad przejściem do tego banku. Przypuszczam, iż wiedzieli co się święci z oprocentowaniem, dlatego tak zwlekali z tą swoją analizą kosztorysu. Jeśli podpisalibyście umowę wcześniej to byłoby tak samo - w millennium oprocentowanie to libor+marża, przy czym libor zawsze z końca ostatniego kwartału, więc oprocentowanie zmieniłoby się Wam tak samo, bez względu na moment podpisania umowy. (no chyba, że Wam podnieśli marżę, ale jeśli tak to nie z powodu rosnące liboru i momentu podpisania tylko z innego - w tym przypadku także opóźnianie nie było tutaj celem ku temu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelika 31.07.2007 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Sluchaj, nam Millenium dwa- trzy tygodnie temu dało ofertę na Libor+Marża na 3,69, ale kazali dopiero wówczas !!! zweryfikować kosztorys wykończenia analitykowi, czemu tego wcześniej nie zorbili - to nie wiem. W związku z tym, iż analityk analizował 1 stronę przez 2-3 tygodnie, to w tym czasie poskoczył Libor, więc podnieśli nam do 4,1 oprocentowanie. Nie chcę Cię martwić, ale zastanów się dobrze nad przejściem do tego banku. Przypuszczam, iż wiedzieli co się święci z oprocentowaniem, dlatego tak zwlekali z tą swoją analizą kosztorysu. Jeśli podpisalibyście umowę wcześniej to byłoby tak samo - w millennium oprocentowanie to libor+marża, przy czym libor zawsze z końca ostatniego kwartału, więc oprocentowanie zmieniłoby się Wam tak samo, bez względu na moment podpisania umowy. (no chyba, że Wam podnieśli marżę, ale jeśli tak to nie z powodu rosnące liboru i momentu podpisania tylko z innego - w tym przypadku także opóźnianie nie było tutaj celem ku temu). Oki, ale gdybyśmy podpisali umowę wcześniej, czego oni nam nie umożliwili, to by nam po pierwsze nie obniżyli zdolności, a po drugie chociaż pierwszą rate mielibyśmy mniejszą. Ja myślę, że to jest ich granie na zwłokę, bo w umowie czasem podpisuje się oprocentowanie zmienne, które w dniu podpisania umowy wynosi.... . W takiej sytuacji są jeszcze odpowiednie zapisy, przez co to będzie nasze najniższe oprocentowanie, nawet gdyby Libor spadł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 31.07.2007 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Oki, ale gdybyśmy podpisali umowę wcześniej, czego oni nam nie umożliwili, to by nam po pierwsze nie obniżyli zdolności, a po drugie chociaż pierwszą rate mielibyśmy mniejszą. Ja myślę, że to jest ich granie na zwłokę, bo w umowie czasem podpisuje się oprocentowanie zmienne, które w dniu podpisania umowy wynosi.... . W takiej sytuacji są jeszcze odpowiednie zapisy, przez co to będzie nasze najniższe oprocentowanie, nawet gdyby Libor spadł. "odpowiednie zapisy" - nie przypominam sobie, chyba że zmienili warunki. nie mam nic takiego i raczej nikt by się na coś takiego nie zgodził. jak zmienne, uzależnione od liboru, to zmienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelika 31.07.2007 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Oki, ale gdybyśmy podpisali umowę wcześniej, czego oni nam nie umożliwili, to by nam po pierwsze nie obniżyli zdolności, a po drugie chociaż pierwszą rate mielibyśmy mniejszą. Ja myślę, że to jest ich granie na zwłokę, bo w umowie czasem podpisuje się oprocentowanie zmienne, które w dniu podpisania umowy wynosi.... . W takiej sytuacji są jeszcze odpowiednie zapisy, przez co to będzie nasze najniższe oprocentowanie, nawet gdyby Libor spadł. "odpowiednie zapisy" - nie przypominam sobie, chyba że zmienili warunki. nie mam nic takiego i raczej nikt by się na coś takiego nie zgodził. jak zmienne, uzależnione od liboru, to zmienne. Widzę, że za mało batalii z bankami. Widzieliśmy juz kilka umów kredytowych, więc wiemy, co różne banki piszą. A że moja druga połówka to prawnik, to kilku z nich nie chcielismy podpisać, to najlepiej świadczy o tym, co banki tam wypisują. Jednej umowy właśnie dlatego nie podpisaliśmy. jedno wiem, trzeba wszystko spokojnie przeczytac i przeanalizować, nim sie podpisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 31.07.2007 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Widzę, że za mało batalii z bankami. Widzieliśmy juz kilka umów kredytowych, więc wiemy, co różne banki piszą. A że moja druga połówka to prawnik, to kilku z nich nie chcielismy podpisać, to najlepiej świadczy o tym, co banki tam wypisują. Jednej umowy właśnie dlatego nie podpisaliśmy. jedno wiem, trzeba wszystko spokojnie przeczytac i przeanalizować, nim sie podpisze. Wystarczająco z bankami, przechodziłem wszystkie rodzaje kredytów, w tym nawet oprocentowanie karne ponad 100% (tak, trzycyfrowe) i egzekucje (lata 90-te i hiperinflacja). Ale może dlatego, że nie traktuję tego jako batalii (pomimo występujących czasem problemów), to jakoś idzie łatwiej i przyjemniej. Aktualnie męczę hipoteczny w millennium, oczywiście nie bez zgrzytów, ale ogólnie z sukcesem - w końcu dom się buduje, wypłacili wszystko pomimo znacznego przekroczenia kosztorysu i znacznie mniejszego zakresu wykonanego przy kontroli inwestycji (budowa rozpoczęta w tym roku, akurat na wzrostach), a i parametry dobre. Trochę już poznałem ten produkt i bank, dlatego zabieram głos w wątkach dotyczących hipotecznego w millennium. Zdaje się, że pisaliśmy o konkretnym przypadku - millennium - tam nie ma takich zapisów w regulaminie/umowie kredytowej, które sugerowałaś, a po seryjności zapisów wnoszę, że dotyczy się to wszystkich klientów hipotecznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelika 31.07.2007 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Widzę, że za mało batalii z bankami. Widzieliśmy juz kilka umów kredytowych, więc wiemy, co różne banki piszą. A że moja druga połówka to prawnik, to kilku z nich nie chcielismy podpisać, to najlepiej świadczy o tym, co banki tam wypisują. Jednej umowy właśnie dlatego nie podpisaliśmy. jedno wiem, trzeba wszystko spokojnie przeczytac i przeanalizować, nim sie podpisze. Wystarczająco z bankami, przechodziłem wszystkie rodzaje kredytów, w tym nawet oprocentowanie karne ponad 100% (tak, trzycyfrowe) i egzekucje (lata 90-te i hiperinflacja). Ale może dlatego, że nie traktuję tego jako batalii (pomimo występujących czasem problemów), to jakoś idzie łatwiej i przyjemniej. Aktualnie męczę hipoteczny w millennium, oczywiście nie bez zgrzytów, ale ogólnie z sukcesem - w końcu dom się buduje, wypłacili wszystko pomimo znacznego przekroczenia kosztorysu i znacznie mniejszego zakresu wykonanego przy kontroli inwestycji (budowa rozpoczęta w tym roku, akurat na wzrostach), a i parametry dobre. Trochę już poznałem ten produkt i bank, dlatego zabieram głos w wątkach dotyczących hipotecznego w millennium. Zdaje się, że pisaliśmy o konkretnym przypadku - millennium - tam nie ma takich zapisów w regulaminie/umowie kredytowej, które sugerowałaś, a po seryjności zapisów wnoszę, że dotyczy się to wszystkich klientów hipotecznych. Piszę ogólnie o kredytach i przenoszeniu. Za soba mamy już Nordę, Millenium, Kredyt Bank, BZWBK. Każdy bank ma umowy stworzone przez swoich prawników, dlatego się różnią. U nas bank zrobił sąsiadom też problem - Millenium to było opóźnili się z wypłatą transzy o 1,5 miesiąca, bo zlecenie im zaginęło. Gdy po tygodniu monitowali, to okazało się, że nie maja kogo wysłac na kontrolę inwestycji. Ale myślę, że to mozna w innym wątku. Póki co jestem ciekawa, jak jest z przenoszeniem tych kredytów. Czy rzeczywiście to już o 90 % mniej dokumentów niż w przypadku pierwszego starania o kredyt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 31.07.2007 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Widzę, że za mało batalii z bankami. Widzieliśmy juz kilka umów kredytowych, więc wiemy, co różne banki piszą. A że moja druga połówka to prawnik, to kilku z nich nie chcielismy podpisać, to najlepiej świadczy o tym, co banki tam wypisują. Jednej umowy właśnie dlatego nie podpisaliśmy. jedno wiem, trzeba wszystko spokojnie przeczytac i przeanalizować, nim sie podpisze. Wystarczająco z bankami, przechodziłem wszystkie rodzaje kredytów, w tym nawet oprocentowanie karne ponad 100% (tak, trzycyfrowe) i egzekucje (lata 90-te i hiperinflacja). Ale może dlatego, że nie traktuję tego jako batalii (pomimo występujących czasem problemów), to jakoś idzie łatwiej i przyjemniej. Aktualnie męczę hipoteczny w millennium, oczywiście nie bez zgrzytów, ale ogólnie z sukcesem - w końcu dom się buduje, wypłacili wszystko pomimo znacznego przekroczenia kosztorysu i znacznie mniejszego zakresu wykonanego przy kontroli inwestycji (budowa rozpoczęta w tym roku, akurat na wzrostach), a i parametry dobre. Trochę już poznałem ten produkt i bank, dlatego zabieram głos w wątkach dotyczących hipotecznego w millennium. Zdaje się, że pisaliśmy o konkretnym przypadku - millennium - tam nie ma takich zapisów w regulaminie/umowie kredytowej, które sugerowałaś, a po seryjności zapisów wnoszę, że dotyczy się to wszystkich klientów hipotecznych. Piszę ogólnie o kredytach i przenoszeniu. Za soba mamy już Nordę, Millenium, Kredyt Bank, BZWBK. Każdy bank ma umowy stworzone przez swoich prawników, dlatego się różnią. U nas bank zrobił sąsiadom też problem - Millenium to było opóźnili się z wypłatą transzy o 1,5 miesiąca, bo zlecenie im zaginęło. Gdy po tygodniu monitowali, to okazało się, że nie maja kogo wysłac na kontrolę inwestycji. Ale myślę, że to mozna w innym wątku. Póki co jestem ciekawa, jak jest z przenoszeniem tych kredytów. Czy rzeczywiście to już o 90 % mniej dokumentów niż w przypadku pierwszego starania o kredyt? Także jesytem ciekaw jak jest z formlanosciami przy przenoszeniu całkowicie juz wykorzystanego kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelika 01.08.2007 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Ale widzę, że niestety nie ma skorych do podzielenia się swoimi dobrymi lub złymi doswidczeniami w tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelika 02.08.2007 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 ja gdy refinansowałem, to musiałem wszystkie dokumenty od nowa zanieść(GE Money a nawet więcej niż za 1 razem(PKO BP) A można wiedziec, jakich dokumentów żądali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.08.2007 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 wczoraj złozylismy wniosek o przeniesienie i podwyzszenie kredytu do Open Financa ->Millenium tzn: wypis z gruntów, z KW, zaswiadcz o zarobkach, starą umowe, opinie z banku za 50 zł a nie za 300m, obszerny wniosek, jakis kosztorys napisany na kierownicy auta i orginał AN.Dzis juz dzwonił rzeczoznawca ze przyjedzie w poniedziałek. mamy "obiecane" rozpatrzenie opini do next poniedziału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelika 13.08.2007 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 wczoraj złozylismy wniosek o przeniesienie i podwyzszenie kredytu do Open Financa ->Millenium tzn: wypis z gruntów, z KW, zaswiadcz o zarobkach, starą umowe, opinie z banku za 50 zł a nie za 300m, obszerny wniosek, jakis kosztorys napisany na kierownicy auta i orginał AN. Dzis juz dzwonił rzeczoznawca ze przyjedzie w poniedziałek. mamy "obiecane" rozpatrzenie opini do next poniedziału Mam nadzieję, że opiszesz nam jak wygląda załatwiane tego typu spraw z Millenium? My ostatecznie wzięliśmy w Kredyt Bank - więc podwyższać nie będziemy musieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.08.2007 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 rzeczoznawca był zdjecia porobił, doradził jak wypisac kosztorys, obiecał zrobic opinie w 2 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 17.08.2007 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 My przenosiliśmy z BPH do Mbanku...mysleliśmy że to będzie przysłowiowe" hop siup" ...kredyt przenosiliśmy od początku lipca 2006 do 15 września 2007...najpierw nawalił BPH, który przy każdej naszej wizycie w banku mówił że to już wszytskie dokumenty itd.... Póżniej mieliśmy problem z Mbankiem...ale tu wina lezała po stronie niekompetentnej osoby, która nigdy nic nie wiedziała...kiedy poszła ta osoba na urlop...kredyt został po naszej interwencji od razu przyznany... Nie dostarczaliśmy żadncyh dokumentów o zarobkach czy wypisie z rejestru gruntów, gdyż po wypis bank sam się pofatygował....rzeczoznawca tez nie był potrzebny musieliśmy dostarczyć jedynie zdjęcia domu...( tu był problem bo usłyszeliśmy to w dniu, w którym wyjeżdzaliśmy na urlop- a dokładnie w drodze na pociąg, z jęzorem na wierzchu bieglam do domu żeby porobić zdjęcia i wysłac mailem do banku), tylko na tej podstawie zostałyby przelane pieniądze. Podsumowując: z Mbanku jestesmy zadowoleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts