gibusia 19.05.2006 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Co możecie powiedzieć o blacie drewnianym w kuchni. Jakie drewno byłoby najlepsze: buk, dąb? Czy taki blat jest praktyczny - kwestia plam, wilgoci, odstawiania gorących garnków ? Jakie są wady i zalety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosimi 19.05.2006 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 ja mam dębowy olejowany z ikei i jest piękny. Nie jest trudny w utrzymaniu, ale gdybym nie miała obok blatu z płytek (ma już 18 lat i wygląda bardzo dobrze!) to bym popełniła seppuku chyba, ale to samo dotyczyłoby laminatu. Lubię odstawiać gorące bez zastanawiania się, że coś stopię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 19.05.2006 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 A ja mam buk barwiony na czekoladę (takie nowe drewno ) i lakierowany i wcale nie jestem zachwycona, bo ten mój stolarz to kiepski w lakierowaniu i tam, gdzie nie jest dobrze polakierowane już się lekko odbarwia. Poza tym widać rysy, a przecież nikt nożem po nim nie jeździ. Chyba trzeba go przetrzeć i polakierować jeszcze raz, ale jak o tym myśle to skóra m cierpnie. Żałuję, że nie dałam egzotyku, ale nasz stolarz nie umie "robić w egzotykach" i mnie namówił na ten buk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xvx 19.05.2006 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 ja polecam blaty z IKEI sa szersze od innych i jak cos sie rozleje na blacie to nie scieka po froncie szafki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
warkot 15.11.2006 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 się właśnie kłucę ze swoim stolarzemmówięchcę drewniany blaton mówi ok, ale trzeba go dobrze zalakierowaća ja na to chcę olejowanya on mi na to żenie, bo sloje się od wilgoci wyciągną i wogóle to będzie blech w domu dużo się gotujekto ma rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 15.11.2006 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 stolasz jezd gópi NIE lakierować. Mam drewniany i nie mam z nim żadnego problemu. Nie wiem dlaczego takie złe opinie na temat drewnianych blatów. Moim zdaniem nie wolno go lakierować to jakaś pomyłka, ale trzeba olejować i to często jednak mnie to nie przeszkadza. Koszt no troche drogo, ale zależy do czego porównać. Za pięć metrów zapłaciłam ponad 1000zł, ale mam taki gruby, jeżeli coś się wydarzy złego zawsze moge go przeszlifować. Dodam jeszcze, że niedawno robiłam wino i zostawiłam wiśnie w misce na balcie na całą noc, jednak nie zauważyłam, że było tego dużo i wypłynęły na blat. Rano tragedia mąż myślał, że już nic z tym się nie zrobi, jednak ja całkiem spokojenie nalałam cifu, poczekałam i potem gąbką wyczyściłam zeszło wszystko. Ja patrze na moje drewniane deski do krojenia, zawsze są jednolite, dlatego nie martwie się o blat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
warkot 15.11.2006 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Capitanie a można pociemnić albo wybielić taki blat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 15.11.2006 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Pewnie wszystko zależy od tego, z jakiego drewna jest wykonany. Ale tu bym poczekał na opinie lepiej znających temat. Jak się ma bejcowanie do olejowania. No i o dopuszczalność do kontaktu z żywnością. Jak na razie znalazłem tylko olej z Ikea mający taki atest.Ja w takiej potrzebie nie byłem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa i aleksander 16.11.2006 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Wasz stolarz nie bywal w swiecie i nie widzial a wiec sie nie zna.Nasz stolarz ma jedynie obiekcje co do dlugosci naszego blatu.Mowi ,ze 360cm moze sie wygiac troche.W zwiazku z tym nie wiem czy sie zdecydujemy bo dzielonego nie chce.[z 2 kawalkow] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 16.11.2006 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Sluchajcie kapitana. Ktos na statku musi miec racje . Jest sporo olejow dopuszczonych do kontaktu z zywnoscia/np oleje na roslinne, no wiekszosc/, bejcowanie i wybielanie nie ma specjalnie nic do rzeczy z olejowaniem. Pytanie tylko czy bejca ma atesty PZH drewno do bielenia mozna lugowac ale bezpieczniej wybrac takie, ktore nie potrzebuje zabiegow dodatkowej chemii. Bejce mozna jednak zrobic ze wszystkiego np z barwnikow spozywczych i z baza spirytusowa /wszystkie kolory/ wiec pytanie jedynie , kto sie chce pobawic? Nie ma tez problemow z dlugoscia blatu. Obawa stolarza jest sluszna jesli chce blat kleic z calych kawalkow z łat o dlugosci 380. Jesli dobrze dobierze i pouklada listwy na "dziko" to moze i zrobic blat , ktory sie nie wygnie o dlugosci i 8 metrow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa i aleksander 19.11.2006 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Tak dowiedzialam sie u kamieniarza.Czy to prawda?Blat ma byc do kuchni.Czy ktos ma jakies doswiadczenie z takim blatem?Wymiary a/180cm/90cm b/60cm/360cm[ten ma byc laczony bo takie dlugosci ponoc nie wystepuja]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 19.11.2006 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Im cieńszy kamień, tym większe prawdopodobieństwo, że pęknie przy montażu czy w transporcie.Poza tym trzeba jeszcze wyciąć otwory na zlew i płytę, a takim cienkim i długim, z już wyciętymi otworami jest bardzo trudno manewrować.Chyba, że wycinać otwory będziesz już po położeniu na szafkach, ale wtedy musisz być przygotowana na straszny pył i kurz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fracek 19.11.2006 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Witam.Jedno zasadnicze pytanie czy jestes na 100% pewna ze trawertyn jest dobrym kamieniem na blat do kuchni.Wszak jest to rodzaj piaskowca ktory bardzo chlonie to co znajduje sie na blacie kuchni w czasie przygotowania potraw.Osobiscie bardzo podobaja mi sie trawertyny ale na blat wybralem granit... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monig 19.11.2006 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Odradzam trawertyn żywicowany na blat w kuchni. Mam trawertyn w łazience i jest chłonny często wchodzi w niego brud trzeba często myć. W kuchni gdzie będzie o wiele bardziej eksploatowany to nie najlepszy pomysł. Dla mnie tylko granit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 19.11.2006 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 trawertyn to nie jest dobry pomysł....po jakims czasuie bedzie wygladał beznadziejnie w kuchni...ja kiedys tez chciałam..ale kamieniarz mi odradził...mam wange granit, i jestem zadowolona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggi 19.11.2006 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Ewa - ja też sie napaliłam na trawertynowy blat do kuchni. Dostałam z zakładu obróbki kamienia kawał płyty trawertynowej, żywicowanej i zabezpieczonej, z prośbą żebym porobiła sobie na niej doświadczenia zanim zamówię ten blat. Miałam przekrojoną cytrynkę na noc zostawić, czerwone winko miało mi się rozlać... i tym podobne "wypadki" jakie w kuchni zdarzają się często. Rano po umyciu płyty - pokazały się ślady, które zgasiły mój zapał do zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa i aleksander 19.11.2006 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 No i bardzo mnie wszyscy zmartwiliscie.Nie bedzie trawertynu w mojej kuchni a tak by ladnie pasowal do gresu Nowa Gala[podloga] ,ktory wyglada jak bezowy marmur.Wkurzajace sa twierdzenia sprzedawcow ,ze zadnych plam nie bedzie jak sie zazywicuje.Czlowiek tylko czas traci .Gdyby nie Wy to stracilabym spora sume.Dzieki za ostrzezenie.Bede szukac innych rozwiazan.[granit jest strasznie drogi ale przemysle jeszcze raz] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 13.01.2007 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 WitamMysle nad wymiana blatu na drewniany, juz wiem, ze nie moze byc to sosnowy blat niestety. Podobaja mi sie debowe, ale sama juz nie wiem olejowac to czy lakierowac, jak sie sprawdza taki blat pod kuchenka (mam kuchenke w zabudowie), jest mozliwe technicznie zrobienie blatu pod taka kuchenke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 13.01.2007 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Ja mam, ale sobie nie chwalę. Sorry, nie chcę Cię zniechęcać. Blatów kuchennych podobno się nie lakieruje, tylko olejuje. A nasz doświadczony stolarz zapewniał, że wszystko będzie OK. Niestety, mylił się (albo klamał). Lakier sie łuszczy, obsesyjnie go wycieram, widać zarysowania. Mam bukowy (podobno najgorsze co może być do kuchni, czego też nam stolarz nie powiedział), bo uparłam się, że nie chcę dębu, barwiony na kolor czekolady. Tam, gdzie stoi czajnik i blisko zlewu już niestety wygląda brzydko. Przy kuchence na razie OK, ale nie wiem co będzie nad zmywarką, bo ta gorąca para może go załatwić. Jak będzie mnie stać (pewnie nieprędko ) zmienię go na kamienny. Chociaż uwielbiam drewno i nawet specjalnie mi nie przeszkadza, że nosi ślady użytkowania. Przeszkadza mi to, że ten stolarz nas zrobił w .... (Pewnie znowu ma czkawkę, często na niego narzekam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 13.01.2007 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Eh, dzieki za opinie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.