Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Od prawie pol roku uzytkujemy debowe blaty.

Byly pociagniete trzema,czy nawet czterema warstwami oleju,az przestaly go wciagac. Olej byl najzwyklejszy za 20PLN/litr zakupiony w Ikei.

Jak do tej pory zero problemow,nie zauwazylismy zeby robily sie jakies plamy,czy sie odbarwial.

Niedogodnoscia moze byc to,ze ta czynnosc trzeba powtarzac ze 2-3 razy do roku.

Tak samo zrobilismy z polkami w jednym z pokojw,tam jednak jest merbau.

Mamy tez deski kuchenne zrobione z pozostalosci po blatach debowych.Z nimi tak samo zero problemow,mimo codziennego krojenia na nich.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/83359-blat-kuchenny-drewno-drewniany/page/6/#findComment-2978591
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 203
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

my mamy od roku blaty z merbau. przed pierwszym użyciem trzykrotnie zapuszczone Osmo. Następnie zapuszczałam je 4-5 razy w odstępach cotygodniowych. Teraz raz w tygodniu przecieram je oliwą z oliwek. Blaty wyglądają jak nowiutkie, nie ma na nich żadnych plam, odbarwień, nic - zaznaczam ,że nie biegam ze ściereczką i nie wycieram każdej kropelki wody - gorzej, nawet zdarza mi się je szorować, spłukać wodą i zostawiać do wyschnięcia ;-)
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/83359-blat-kuchenny-drewno-drewniany/page/6/#findComment-2978699
Udostępnij na innych stronach

Jaka jest cena takich blatów?

 

nasz blat - 4 mb (w tym narożnik), szer. 65 cm, gr. 4 cm, z montażem* i wycinaniem otworów pod płytę i zlew wyszedł 2.700 zł.

 

*a narobili się, montaż trwał cały dzień tyle było cięcia, bo u nas kąta prostego w domu nie ma...

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/83359-blat-kuchenny-drewno-drewniany/page/6/#findComment-2978725
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...

Od niemal 3 miesięcy użytkuje blat dębowy IKEA - sklejanka.

 

Jest fantastyczny w użytkowaniu. Maluję go przynajmniej raz w miesiącu podgrzanym lekko olejem. Po 12h dokładnie wycieram do sucha. Następnie przecieram cały blat papierem ściernym o gr 250 i jest idealnie gładki. Następnego dnia, kiedy olej dobrze wchłonie się w drzewo, blat natychmiast ciemnieje. Efekt jest niesamowity! 8)

 

Blat jest także zamontowany, jako obramówka zlewu, wiec ma ciągły kontakt z wodą. Jeżeli za każdym razem wyciera się go do sucha, nie ma żadnych problemów z utrzymaniem. Po prostu trzeba sobie uświadomić, że w tym przypadku DRZEWO NIE LUBI WODY :-)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/83359-blat-kuchenny-drewno-drewniany/page/6/#findComment-3036992
Udostępnij na innych stronach

  • 3 months później...

Kusi mnie blat drewniany, ale mam kilka wątpliowści. Byłbym wdzięczna , gdyby czcigodni posiadacze takowych blatów doradzili czy:

 

- teak odpada ze względów finansowych, czy dąb równiez się sprawdza?

 

- mam kuchnie o kształcie L, nie wiem jak będzie zachowywało się drewno na łączeniach? czy trzeba je jakos specjalnie zabezpieczać?

 

- czy w przypadku kranu montowanego w blacie trzeba dodatkowo potraktować otwór np. silikonem ?

 

- jak przygotowywaliście blat przed montażem -tzn. ile razy był impregnowany itd?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/83359-blat-kuchenny-drewno-drewniany/page/6/#findComment-3323740
Udostępnij na innych stronach

Hej

 

Mam blat kucheny z hevea, jak najlepiej go zabezpieczyć, żeby przy okazji nie ściemniał? Najbardziej proszę o nazwy konkretnych produktów, najchętniej olejów :-) Dodam, że podłogę wykończyłem olejo-woskiem Osmo, mają też coś do blatów, ktoś wie jak się spisuje?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/83359-blat-kuchenny-drewno-drewniany/page/6/#findComment-3326826
Udostępnij na innych stronach

  • 4 months później...

U nas od miesiąca użytkujemy blat merbau-owski. Oczywiście trzeba uważać żeby nie stawiać na nim bezpośrednio gorących garnków ale to chyba oczywistość tak samo jak uważanie na to żeby kroić na desce a nie bezpośrednio na blacie.

Dużym minusem jest lakier bo jest to stosunkowo miękka powierzchnia i przesuwanie cięższych naczyń po blacie pozostawia ślady.

Generalnie odradzano maj olejowanie, podobno bardzo uciążliwe w eksploatacji

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/83359-blat-kuchenny-drewno-drewniany/page/6/#findComment-3636574
Udostępnij na innych stronach

Generalnie odradzano maj olejowanie, podobno bardzo uciążliwe w eksploatacji

a nam odradzono lakierowanie.Na olejowanym jak się coś rozleje brudzącego szybko można papierem ściernym dokonać naprawy.U nas właśnie olejują.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/83359-blat-kuchenny-drewno-drewniany/page/6/#findComment-3638009
Udostępnij na innych stronach

  • 3 years później...

Witajcie,

 

Czy coś się zmieniło w temacie drewnianych blatów przez te ostatnie 4 lata ? ...

Aktualnie blat dębowy długości 2,5 m, grubości 3.8 cm to koszt 400 zł w IKEA

 

Konglomeraty ogólnie dalej niestety drogie...

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/83359-blat-kuchenny-drewno-drewniany/page/6/#findComment-5966060
Udostępnij na innych stronach

Mamy w domu lakierowany blat z uwagi na to, że najłątwiej się czyści - wystarczy zwykły płyn do czyszczenia, a moja kobieta gotuje świetnie, ale potrafi kuchnie zasyfić. Ale faktycznie słyszałem, że olejowane się dobrze sprawują, ale w razie plam wymagają szybszej reakcji i raz na jakiś czas trzeba je naolejać i przede wszystkim zawsze wycierać do sucha.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/83359-blat-kuchenny-drewno-drewniany/page/6/#findComment-5967580
Udostępnij na innych stronach

  • 4 weeks później...
A czy te zabezpieczenia olejem albo lakierem są trwałe i wytrzymują normalne użytkowanie(np jak coś ciężkiego upadnie) ? bo podobają mi się drewniane blaty, ale mam duże uprzedzenia jeśli chodzi właśnie o ich utrzymanie w dobrym stanie.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/83359-blat-kuchenny-drewno-drewniany/page/6/#findComment-6000145
Udostępnij na innych stronach

Zabezpieczenie drewnianego blatu olejem lub lakierem nie jest trwałe i co jakiś czas trzeba je odnawiać. Olej na początku jest mniej odporny od lakieru. W trakcie konserwacji jednak zyskuje na wytrzymałości. Poza tym olejowane blaty są bardziej odporne na wysoką temperaturę niż lakierowane, ale po impregnacji olejem drewno będzie stawało się nieco ciemniejsze.

I jeszcze jedno. Zarówno lakierowanie jaki i olejowanie ma na celu przede wszystkim zabezpieczenie blatu przed wodą i środkami chemicznymi, nie przed uderzeniami, zacięciami czy zarysowaniami. Niestety drewno nie jest szczególnie odporne na uszkodzenia mechaniczne, choć niewielkie uszkodzenia i plamy można przeszlifować.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/83359-blat-kuchenny-drewno-drewniany/page/6/#findComment-6008158
Udostępnij na innych stronach

Olejowanie nowego blatu powinno być powtarzane dość często, gdyż dopiero po kilku razach drewno jest całkowicie zakonserwowane. Początkowo najlepiej jest olejować 3-4 razy w miesiącu, potem zabieg powtarzać raz na trzy miesiące, a wreszcie raz na pół roku. Tak zabezpieczony blat powinien się już bardzo dobrze użytkować.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/83359-blat-kuchenny-drewno-drewniany/page/6/#findComment-6008868
Udostępnij na innych stronach

  • 1 year później...

Ludziki!

Stolarz zaproponował nam zamiast litego dębowego blatu tzw. blat drewniany obłogowany (kilka mm forniru dębowego z obu stron, dzięki czemu się nie odkształca, a w środku płyta mdf). Czy ktoś ma doświadczenie z tego typu blatem? Jesteśmy zdecydowani na kuchnię biel + drewno, ale nie umiemy zdecydować, które rozwiązanie w przypadku blatu jest lepsze - lite drewno czy ten obłogowany. Są podzielone zdania na temat drewnianego blatu, blaty z Ikei większość firm odradza, część nie podjęłaby się montażu. Plisss help :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/83359-blat-kuchenny-drewno-drewniany/page/6/#findComment-6551155
Udostępnij na innych stronach

Jeśli ma być drewniany to niech będzie drewniany, a nie jakieś półśrodki :)

 

Blat drewniany nie jest kłopotliwy w utrzymaniu. Regularnie konserwowany dobrym olejem i na bieżąco wycierany tak żeby nie stała na nim woda, odwdzięczy się pięknem i ciepłem.

Jeśli będzie prawidłowo wykonany, wysuszony, dobrze klejony, to nie prawa się z nim nic stac.

 

Ja bym swojego nie zamieniła na żaden inny.

Ale wybór należy do was.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/83359-blat-kuchenny-drewno-drewniany/page/6/#findComment-6551177
Udostępnij na innych stronach

No właśnie też mi się tak wydaje. Wszystko drewnopodobne nie ma takiego uroku więc idea takiej kuchni straciłaby w ogóle sens bez prawdziwego drewna. Blaty z laminatu przypominającego drewno w ogóle mi się nie podobają. Czy granitowy czarny zlewozmywak będzie pasował do dębowego blatu?
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/83359-blat-kuchenny-drewno-drewniany/page/6/#findComment-6551253
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...