raffran 26.01.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Od prawie pol roku uzytkujemy debowe blaty.Byly pociagniete trzema,czy nawet czterema warstwami oleju,az przestaly go wciagac. Olej byl najzwyklejszy za 20PLN/litr zakupiony w Ikei.Jak do tej pory zero problemow,nie zauwazylismy zeby robily sie jakies plamy,czy sie odbarwial.Niedogodnoscia moze byc to,ze ta czynnosc trzeba powtarzac ze 2-3 razy do roku.Tak samo zrobilismy z polkami w jednym z pokojw,tam jednak jest merbau.Mamy tez deski kuchenne zrobione z pozostalosci po blatach debowych.Z nimi tak samo zero problemow,mimo codziennego krojenia na nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 26.01.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 my mamy od roku blaty z merbau. przed pierwszym użyciem trzykrotnie zapuszczone Osmo. Następnie zapuszczałam je 4-5 razy w odstępach cotygodniowych. Teraz raz w tygodniu przecieram je oliwą z oliwek. Blaty wyglądają jak nowiutkie, nie ma na nich żadnych plam, odbarwień, nic - zaznaczam ,że nie biegam ze ściereczką i nie wycieram każdej kropelki wody - gorzej, nawet zdarza mi się je szorować, spłukać wodą i zostawiać do wyschnięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 26.01.2009 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Jaka jest cena takich blatów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 26.01.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Jaka jest cena takich blatów? nasz blat - 4 mb (w tym narożnik), szer. 65 cm, gr. 4 cm, z montażem* i wycinaniem otworów pod płytę i zlew wyszedł 2.700 zł. *a narobili się, montaż trwał cały dzień tyle było cięcia, bo u nas kąta prostego w domu nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
messo1 13.02.2009 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Od niemal 3 miesięcy użytkuje blat dębowy IKEA - sklejanka. Jest fantastyczny w użytkowaniu. Maluję go przynajmniej raz w miesiącu podgrzanym lekko olejem. Po 12h dokładnie wycieram do sucha. Następnie przecieram cały blat papierem ściernym o gr 250 i jest idealnie gładki. Następnego dnia, kiedy olej dobrze wchłonie się w drzewo, blat natychmiast ciemnieje. Efekt jest niesamowity! Blat jest także zamontowany, jako obramówka zlewu, wiec ma ciągły kontakt z wodą. Jeżeli za każdym razem wyciera się go do sucha, nie ma żadnych problemów z utrzymaniem. Po prostu trzeba sobie uświadomić, że w tym przypadku DRZEWO NIE LUBI WODY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzyna kraszewska 14.02.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 A jaki blat będzie odpowiedni do łazienki?(nie może być drogi) i musi być w ciemnym brązie. A może ktoś może mi napisać jak się go mocuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlaKot 02.06.2009 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Kusi mnie blat drewniany, ale mam kilka wątpliowści. Byłbym wdzięczna , gdyby czcigodni posiadacze takowych blatów doradzili czy: - teak odpada ze względów finansowych, czy dąb równiez się sprawdza? - mam kuchnie o kształcie L, nie wiem jak będzie zachowywało się drewno na łączeniach? czy trzeba je jakos specjalnie zabezpieczać? - czy w przypadku kranu montowanego w blacie trzeba dodatkowo potraktować otwór np. silikonem ? - jak przygotowywaliście blat przed montażem -tzn. ile razy był impregnowany itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beeboyz 03.06.2009 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Hej Mam blat kucheny z hevea, jak najlepiej go zabezpieczyć, żeby przy okazji nie ściemniał? Najbardziej proszę o nazwy konkretnych produktów, najchętniej olejów Dodam, że podłogę wykończyłem olejo-woskiem Osmo, mają też coś do blatów, ktoś wie jak się spisuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Borys 20.10.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Bardzo prosze o doświadczenia Szanownych Forumowiczów w kwestii drewnianego blatu w kuchni. Chodzi o dośwdczenia z użytkowana a nie o dizjanerskie wrażenia.Polecam sięMBJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szejens 21.10.2009 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 U nas od miesiąca użytkujemy blat merbau-owski. Oczywiście trzeba uważać żeby nie stawiać na nim bezpośrednio gorących garnków ale to chyba oczywistość tak samo jak uważanie na to żeby kroić na desce a nie bezpośrednio na blacie.Dużym minusem jest lakier bo jest to stosunkowo miękka powierzchnia i przesuwanie cięższych naczyń po blacie pozostawia ślady.Generalnie odradzano maj olejowanie, podobno bardzo uciążliwe w eksploatacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martu 21.10.2009 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Generalnie odradzano maj olejowanie, podobno bardzo uciążliwe w eksploatacji a nam odradzono lakierowanie.Na olejowanym jak się coś rozleje brudzącego szybko można papierem ściernym dokonać naprawy.U nas właśnie olejują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loos 09.06.2013 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Witajcie, Czy coś się zmieniło w temacie drewnianych blatów przez te ostatnie 4 lata ? ...Aktualnie blat dębowy długości 2,5 m, grubości 3.8 cm to koszt 400 zł w IKEA Konglomeraty ogólnie dalej niestety drogie... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DariuszKosmyk 10.06.2013 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Mamy w domu lakierowany blat z uwagi na to, że najłątwiej się czyści - wystarczy zwykły płyn do czyszczenia, a moja kobieta gotuje świetnie, ale potrafi kuchnie zasyfić. Ale faktycznie słyszałem, że olejowane się dobrze sprawują, ale w razie plam wymagają szybszej reakcji i raz na jakiś czas trzeba je naolejać i przede wszystkim zawsze wycierać do sucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta.krzysiak 05.07.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 A czy te zabezpieczenia olejem albo lakierem są trwałe i wytrzymują normalne użytkowanie(np jak coś ciężkiego upadnie) ? bo podobają mi się drewniane blaty, ale mam duże uprzedzenia jeśli chodzi właśnie o ich utrzymanie w dobrym stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amca 13.07.2013 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 Zabezpieczenie drewnianego blatu olejem lub lakierem nie jest trwałe i co jakiś czas trzeba je odnawiać. Olej na początku jest mniej odporny od lakieru. W trakcie konserwacji jednak zyskuje na wytrzymałości. Poza tym olejowane blaty są bardziej odporne na wysoką temperaturę niż lakierowane, ale po impregnacji olejem drewno będzie stawało się nieco ciemniejsze. I jeszcze jedno. Zarówno lakierowanie jaki i olejowanie ma na celu przede wszystkim zabezpieczenie blatu przed wodą i środkami chemicznymi, nie przed uderzeniami, zacięciami czy zarysowaniami. Niestety drewno nie jest szczególnie odporne na uszkodzenia mechaniczne, choć niewielkie uszkodzenia i plamy można przeszlifować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zapert 13.07.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 Olejowanie nowego blatu powinno być powtarzane dość często, gdyż dopiero po kilku razach drewno jest całkowicie zakonserwowane. Początkowo najlepiej jest olejować 3-4 razy w miesiącu, potem zabieg powtarzać raz na trzy miesiące, a wreszcie raz na pół roku. Tak zabezpieczony blat powinien się już bardzo dobrze użytkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nika1001 19.08.2014 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Ludziki! Stolarz zaproponował nam zamiast litego dębowego blatu tzw. blat drewniany obłogowany (kilka mm forniru dębowego z obu stron, dzięki czemu się nie odkształca, a w środku płyta mdf). Czy ktoś ma doświadczenie z tego typu blatem? Jesteśmy zdecydowani na kuchnię biel + drewno, ale nie umiemy zdecydować, które rozwiązanie w przypadku blatu jest lepsze - lite drewno czy ten obłogowany. Są podzielone zdania na temat drewnianego blatu, blaty z Ikei większość firm odradza, część nie podjęłaby się montażu. Plisss help Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 19.08.2014 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Jeśli ma być drewniany to niech będzie drewniany, a nie jakieś półśrodki Blat drewniany nie jest kłopotliwy w utrzymaniu. Regularnie konserwowany dobrym olejem i na bieżąco wycierany tak żeby nie stała na nim woda, odwdzięczy się pięknem i ciepłem. Jeśli będzie prawidłowo wykonany, wysuszony, dobrze klejony, to nie prawa się z nim nic stac. Ja bym swojego nie zamieniła na żaden inny. Ale wybór należy do was. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nika1001 19.08.2014 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 No właśnie też mi się tak wydaje. Wszystko drewnopodobne nie ma takiego uroku więc idea takiej kuchni straciłaby w ogóle sens bez prawdziwego drewna. Blaty z laminatu przypominającego drewno w ogóle mi się nie podobają. Czy granitowy czarny zlewozmywak będzie pasował do dębowego blatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 19.08.2014 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 ZObacz w mojej kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.