raffran 26.01.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Od prawie pol roku uzytkujemy debowe blaty.Byly pociagniete trzema,czy nawet czterema warstwami oleju,az przestaly go wciagac. Olej byl najzwyklejszy za 20PLN/litr zakupiony w Ikei.Jak do tej pory zero problemow,nie zauwazylismy zeby robily sie jakies plamy,czy sie odbarwial.Niedogodnoscia moze byc to,ze ta czynnosc trzeba powtarzac ze 2-3 razy do roku.Tak samo zrobilismy z polkami w jednym z pokojw,tam jednak jest merbau.Mamy tez deski kuchenne zrobione z pozostalosci po blatach debowych.Z nimi tak samo zero problemow,mimo codziennego krojenia na nich. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/83359-blat-kuchenny-drewno-drewniany/page/6/#findComment-2978591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 26.01.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 my mamy od roku blaty z merbau. przed pierwszym użyciem trzykrotnie zapuszczone Osmo. Następnie zapuszczałam je 4-5 razy w odstępach cotygodniowych. Teraz raz w tygodniu przecieram je oliwą z oliwek. Blaty wyglądają jak nowiutkie, nie ma na nich żadnych plam, odbarwień, nic - zaznaczam ,że nie biegam ze ściereczką i nie wycieram każdej kropelki wody - gorzej, nawet zdarza mi się je szorować, spłukać wodą i zostawiać do wyschnięcia Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/83359-blat-kuchenny-drewno-drewniany/page/6/#findComment-2978699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 26.01.2009 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Jaka jest cena takich blatów? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/83359-blat-kuchenny-drewno-drewniany/page/6/#findComment-2978706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 26.01.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Jaka jest cena takich blatów? nasz blat - 4 mb (w tym narożnik), szer. 65 cm, gr. 4 cm, z montażem* i wycinaniem otworów pod płytę i zlew wyszedł 2.700 zł. *a narobili się, montaż trwał cały dzień tyle było cięcia, bo u nas kąta prostego w domu nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/83359-blat-kuchenny-drewno-drewniany/page/6/#findComment-2978725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
messo1 13.02.2009 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Od niemal 3 miesięcy użytkuje blat dębowy IKEA - sklejanka. Jest fantastyczny w użytkowaniu. Maluję go przynajmniej raz w miesiącu podgrzanym lekko olejem. Po 12h dokładnie wycieram do sucha. Następnie przecieram cały blat papierem ściernym o gr 250 i jest idealnie gładki. Następnego dnia, kiedy olej dobrze wchłonie się w drzewo, blat natychmiast ciemnieje. Efekt jest niesamowity! Blat jest także zamontowany, jako obramówka zlewu, wiec ma ciągły kontakt z wodą. Jeżeli za każdym razem wyciera się go do sucha, nie ma żadnych problemów z utrzymaniem. Po prostu trzeba sobie uświadomić, że w tym przypadku DRZEWO NIE LUBI WODY Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/83359-blat-kuchenny-drewno-drewniany/page/6/#findComment-3036992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzyna kraszewska 14.02.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 A jaki blat będzie odpowiedni do łazienki?(nie może być drogi) i musi być w ciemnym brązie. A może ktoś może mi napisać jak się go mocuje? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/83359-blat-kuchenny-drewno-drewniany/page/6/#findComment-3038615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlaKot 02.06.2009 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Kusi mnie blat drewniany, ale mam kilka wątpliowści. Byłbym wdzięczna , gdyby czcigodni posiadacze takowych blatów doradzili czy: - teak odpada ze względów finansowych, czy dąb równiez się sprawdza? - mam kuchnie o kształcie L, nie wiem jak będzie zachowywało się drewno na łączeniach? czy trzeba je jakos specjalnie zabezpieczać? - czy w przypadku kranu montowanego w blacie trzeba dodatkowo potraktować otwór np. silikonem ? - jak przygotowywaliście blat przed montażem -tzn. ile razy był impregnowany itd? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/83359-blat-kuchenny-drewno-drewniany/page/6/#findComment-3323740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beeboyz 03.06.2009 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Hej Mam blat kucheny z hevea, jak najlepiej go zabezpieczyć, żeby przy okazji nie ściemniał? Najbardziej proszę o nazwy konkretnych produktów, najchętniej olejów Dodam, że podłogę wykończyłem olejo-woskiem Osmo, mają też coś do blatów, ktoś wie jak się spisuje? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/83359-blat-kuchenny-drewno-drewniany/page/6/#findComment-3326826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Borys 20.10.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Bardzo prosze o doświadczenia Szanownych Forumowiczów w kwestii drewnianego blatu w kuchni. Chodzi o dośwdczenia z użytkowana a nie o dizjanerskie wrażenia.Polecam sięMBJ Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/83359-blat-kuchenny-drewno-drewniany/page/6/#findComment-3635535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szejens 21.10.2009 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 U nas od miesiąca użytkujemy blat merbau-owski. Oczywiście trzeba uważać żeby nie stawiać na nim bezpośrednio gorących garnków ale to chyba oczywistość tak samo jak uważanie na to żeby kroić na desce a nie bezpośrednio na blacie.Dużym minusem jest lakier bo jest to stosunkowo miękka powierzchnia i przesuwanie cięższych naczyń po blacie pozostawia ślady.Generalnie odradzano maj olejowanie, podobno bardzo uciążliwe w eksploatacji Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/83359-blat-kuchenny-drewno-drewniany/page/6/#findComment-3636574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martu 21.10.2009 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Generalnie odradzano maj olejowanie, podobno bardzo uciążliwe w eksploatacji a nam odradzono lakierowanie.Na olejowanym jak się coś rozleje brudzącego szybko można papierem ściernym dokonać naprawy.U nas właśnie olejują. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/83359-blat-kuchenny-drewno-drewniany/page/6/#findComment-3638009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loos 09.06.2013 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Witajcie, Czy coś się zmieniło w temacie drewnianych blatów przez te ostatnie 4 lata ? ...Aktualnie blat dębowy długości 2,5 m, grubości 3.8 cm to koszt 400 zł w IKEA Konglomeraty ogólnie dalej niestety drogie... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/83359-blat-kuchenny-drewno-drewniany/page/6/#findComment-5966060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DariuszKosmyk 10.06.2013 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Mamy w domu lakierowany blat z uwagi na to, że najłątwiej się czyści - wystarczy zwykły płyn do czyszczenia, a moja kobieta gotuje świetnie, ale potrafi kuchnie zasyfić. Ale faktycznie słyszałem, że olejowane się dobrze sprawują, ale w razie plam wymagają szybszej reakcji i raz na jakiś czas trzeba je naolejać i przede wszystkim zawsze wycierać do sucha. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/83359-blat-kuchenny-drewno-drewniany/page/6/#findComment-5967580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta.krzysiak 05.07.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 A czy te zabezpieczenia olejem albo lakierem są trwałe i wytrzymują normalne użytkowanie(np jak coś ciężkiego upadnie) ? bo podobają mi się drewniane blaty, ale mam duże uprzedzenia jeśli chodzi właśnie o ich utrzymanie w dobrym stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/83359-blat-kuchenny-drewno-drewniany/page/6/#findComment-6000145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amca 13.07.2013 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 Zabezpieczenie drewnianego blatu olejem lub lakierem nie jest trwałe i co jakiś czas trzeba je odnawiać. Olej na początku jest mniej odporny od lakieru. W trakcie konserwacji jednak zyskuje na wytrzymałości. Poza tym olejowane blaty są bardziej odporne na wysoką temperaturę niż lakierowane, ale po impregnacji olejem drewno będzie stawało się nieco ciemniejsze. I jeszcze jedno. Zarówno lakierowanie jaki i olejowanie ma na celu przede wszystkim zabezpieczenie blatu przed wodą i środkami chemicznymi, nie przed uderzeniami, zacięciami czy zarysowaniami. Niestety drewno nie jest szczególnie odporne na uszkodzenia mechaniczne, choć niewielkie uszkodzenia i plamy można przeszlifować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/83359-blat-kuchenny-drewno-drewniany/page/6/#findComment-6008158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zapert 13.07.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 Olejowanie nowego blatu powinno być powtarzane dość często, gdyż dopiero po kilku razach drewno jest całkowicie zakonserwowane. Początkowo najlepiej jest olejować 3-4 razy w miesiącu, potem zabieg powtarzać raz na trzy miesiące, a wreszcie raz na pół roku. Tak zabezpieczony blat powinien się już bardzo dobrze użytkować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/83359-blat-kuchenny-drewno-drewniany/page/6/#findComment-6008868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nika1001 19.08.2014 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Ludziki! Stolarz zaproponował nam zamiast litego dębowego blatu tzw. blat drewniany obłogowany (kilka mm forniru dębowego z obu stron, dzięki czemu się nie odkształca, a w środku płyta mdf). Czy ktoś ma doświadczenie z tego typu blatem? Jesteśmy zdecydowani na kuchnię biel + drewno, ale nie umiemy zdecydować, które rozwiązanie w przypadku blatu jest lepsze - lite drewno czy ten obłogowany. Są podzielone zdania na temat drewnianego blatu, blaty z Ikei większość firm odradza, część nie podjęłaby się montażu. Plisss help Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/83359-blat-kuchenny-drewno-drewniany/page/6/#findComment-6551155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 19.08.2014 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Jeśli ma być drewniany to niech będzie drewniany, a nie jakieś półśrodki Blat drewniany nie jest kłopotliwy w utrzymaniu. Regularnie konserwowany dobrym olejem i na bieżąco wycierany tak żeby nie stała na nim woda, odwdzięczy się pięknem i ciepłem. Jeśli będzie prawidłowo wykonany, wysuszony, dobrze klejony, to nie prawa się z nim nic stac. Ja bym swojego nie zamieniła na żaden inny. Ale wybór należy do was. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/83359-blat-kuchenny-drewno-drewniany/page/6/#findComment-6551177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nika1001 19.08.2014 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 No właśnie też mi się tak wydaje. Wszystko drewnopodobne nie ma takiego uroku więc idea takiej kuchni straciłaby w ogóle sens bez prawdziwego drewna. Blaty z laminatu przypominającego drewno w ogóle mi się nie podobają. Czy granitowy czarny zlewozmywak będzie pasował do dębowego blatu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/83359-blat-kuchenny-drewno-drewniany/page/6/#findComment-6551253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 19.08.2014 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 ZObacz w mojej kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/83359-blat-kuchenny-drewno-drewniany/page/6/#findComment-6551261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.